Εστίαση, το πρώτο βήμα για την αλλαγή!

Πάρα πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν πράγματα στη ζωή τους και θεωρούν πολύ σημαντικό να μπορέσουν πραγματικά να ξεπεράσουν σημαντικά προβλήματα της καθημερινότητας τους. Πολλές φορές όμως αυτή η προσπάθεια αποτυγχάνει γιατί το άτομο δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στο πρόβλημα του. Το σημαντικότερο λοιπόν θέμα είναι η εστίαση. Η Εστίαση μας βοηθά να μπορέσουμε να συγκεντρωθούμε και να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας πολλά πράγματα ακόμη και με αρκετές δυσκολίες.

Για αυτό και η πρώτη αιτία αποτυχίας οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής σε οτιδήποτε και αν κάνουμε είναι η έλλειψη εστίασης. Η έλλειψη δυνατότητας κατανόησης της κατάστασης που πρέπει να πετύχουμε. Πολλές φορές μία αδύναμη θέληση με το πρώτο εμπόδιο αρχίζει να μας κάνει αδύναμους και τελικά παραδινόμαστε και εγκαταλείπουμε. Αν όμως είμασταν αρκετά δυνατοί και δεν αφήναμε τις παραμικρές επιρροές να μας βγάζουν από τη πορεία μας αργά η γρήγορα θα μπορούσαμε να επιτύχουμε τους σκοπούς μας.  Έτσι λοιπόν πριν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας πρέπει να μάθουμε να συγκεντρωνόμαστε. Είναι βασικό προσόν του ατόμου που έχει προχωρήσει στη ζωή του να μπορεί να δει με συγκεκριμένο τρόπο κάποια πράγματα και κυρίως να προσπαθήσει να μην χάνει την επικέντρωση του.  Αν χανόμαστε μονίμως σε διάφορα ερεθίσματα δεν θα μπορέσουμε ποτέ να προχωρήσουμε.

Έτσι έχουμε τον κίνδυνο της αποτυχίας που μπορεί να έρθει από το εξωτερικό περιβάλλον αλλά και από μέσα μας. Από το εξωτερικό περιβάλλον είναι πολύ εύκολο, διάφορα ερεθίσματα από το περιβάλλον μας μπορεί να μας διώξουν από το στόχο μας και να μην μας βοηθήσουν τελικά να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Άλλες φορές άτομα και καταστάσεις δεν μας επιτρέπουν να μπορέσουμε να συγκεντρωθούμε και με το 1ο εμπόδιο χάνουμε το δρόμο μας.

Άλλες φορές μπορεί η ίδια μας η ψυχική διάθεση να μην μπορεί να συγκεντρωθεί κάπου. Τα βάθη της ψυχής μας δεν μπορούν να τιθασεύσουν τα εσωτερικά μας θέλω και ανασφάλειες και ξεπηδούν εικόνες και θέλω που και πάλι μας οδηγούν μακριά από το στόχο μας. Με αυτό τον τρόπο τελικά για μία ακόμη φορά η θέληση δεν μπορεί να είναι λειτουργική και τελικά χάνουμε για μία ακόμη φορά την εστίαση.

Η έλλειψη εστίασης μας οδηγεί σε παραμορφώσεις στη ζωή μας. Όπως και στην φωτογραφική μηχανή που δεν εστιάζει καλά και βγαίνει μία θολή φωτογραφία τα μη εστιασμένα άτομα δεν βλέπουν όχι μόνο καθαρά το σκοπό τους αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούν να δουν καθαρά ούτε καν την ίδια τους τη ζωή. Επειδή ακριβώς δεν βλέπουν καλά κάποια πράγματα κάνουν λανθασμένες προβλέψεις για το τι μπορεί να βλέπουν με αποτέλεσμα να χάνονται ακόμη περισσότερο σε πολλές καταστάσεις.  Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε μία χαοτική ζωή έτσι όπως ακριβώς τη βλέπουμε και σε αυτή τη θολή φωτογραφία που βγάλαμε.

Η έλλειψη εστίασης λοιπόν δεν είναι απλά μία κατάσταση που άμα δεν την χρησιμοποιούμε απλά δεν μπορούμε να πετύχουμε στους στόχους μας. Μέσα από αυτή την έλλειψη δεν μπορούμε κυρίως να αντιμετωπίσουμε καν την ίδια μας τη ζωή. Μέσω έλλειψης καθαρότητας στη ζωή μας αφήνουμε άλλους ανθρώπους να μας συνοδεύσουν σε μία ήδη διαστρεβλωμένη κατάσταση κάτι που τελικά θα μας οδηγήσει σε περισσότερη σύγχιση.  Για αυτό το λόγο οι περισσότερες σχέσεις έχουν περισσότερα προβλήματα. Ένα ζευγάρι σε σύγχιση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κανένα από τα προβλήματα που μπορεί να έχει και μπορεί τελικά να επιλέξει μόνο έναν εύκολο δρόμο: Αυτόν της κατηγορίας του άλλου για να μπορέσει ο καθένας από εμάς να γλυτώσει από την προσωπική αποτυχία.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι όλα κάποτε τελειώνουν και η συνεχόμενη εστίαση μας σε κάτι και προσπάθεια μας μετέπειτα θα μας οδηγήσει στο να μπορέσουμε να πετύχουμε το σκοπό μας. Το εμπόδιο και εμείς είμαστε σε ένα αγώνα μέχρι θανάτου μόνο που θα πρέπει εμείς να μπορέσουμε να αντέξουμε περισσότερο από αυτό.  Εδώ όμως χρειάζεται και η πνευματική καθαρότητα.  Με ποιο κόστος θα μπορέσω να πετύχω τους σκοπούς μου; Με ποια κριτήρια πρέπει να περιμένω να κάνω κάτι;

Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό πριν από οτιδήποτε άλλο να δω αν αυτό στο οποίο θα εστιαστώ αξίζει πραγματικά ή είναι κάτι που τελικά το κάνω μόνο και μόνο από φθηνό εγωισμό, ότι το κάνω μόνο και μόνο επειδή έτσι μου είπαν….

Για αυτό πριν τελικά καν εστιαστούμε σε κάποιο στόχο πρέπει να μάθουμε να εστιαζόμαστε μέσα μας και να βρούμε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε να κάνουμε, τι είναι αυτό που πραγματικά μας καλύπτει και μας βοηθά να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες. Να μπορέσουμε τελικά να ανακαλύψουμε ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ, τις άπειρες δυνατότητες έκφρασης του εαυτού μας που μπορεί να πάρει 1000 πρόσωπα αλλά από αυτά θα πρέπει να διαλέξει τι είναι αυτό που τον καλύπτει τον ίδιο τον άνθρωπο περισσότερο και όχι τι είναι αυτό που τον καλύπτει τον ξένο από εμάς, τους γονείς μας, τους φίλους, το σύντροφο και τελικά την κοινωνία.

Η ύπαρξη μας πρέπει να φτάσει να αφουγκραστεί εστιαζόμενη τελικά τον ίδιο της τον εαυτό και να μπορέσει να ξεφύγει από διάφορες δυσκολίες που μπορεί να έρχονται από εσωτερικές ανασφάλειες και αρνητικές επιρροές.  Στο τέλος όσο τελικά δεν μπορούμε να εστιαστούμε στη ζωή μας πουθενά θα καταλήξουμε σαν ένα Οδυσσέα που δεν βρήκε ποτέ την Ιθάκη του, που τα συναισθήματα του νερού θα τον πηγαίνουν και θα τον φέρνουν όπου θέλουν. Που οι αμαρτίες και η σαγήνη της Κίρκης δεν θα τον βοηθήσουν ποτέ να ξεπεράσει της δυσκολίες και κυρίως ποτέ τα πάθη του και που στο τέλος δεν θα είναι ποτέ ικανός να δείξε τη θέληση του και να μπορέσει να προχωρήσει και να εξελιχθεί σαν άνθρωπος αλλά θα μείνει τελικά λαβωμένος από τα βέλη των μνηστήρων των πολλαπλών δηλαδή κινδύνων που έχει κάθε ταξίδι και των πολλαπλών ανταγωνιστών πολλές φορές για τα πράγματα που θέλουμε να κερδίσουμε.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό αγαπητοί μου αναγνώστες πρώτα και πάνω από όλα να εστιάσετε σε εσάς και να μπορέσετε να αφουγκραστείτε τι θέλετε να κάνετε επιτέλους στη ζωή σας έτσι ώστε τελικά στο τέλος να δώσετε στον εαυτό σας τη δυνατότητα και τη δυναμική να αλλάξετε τη ζωή σας και να την κάνετε αυτό που θέλετε και όχι αυτό που θέλει η τύχη ή ακόμη χειρότερα αυτό που θέλουν οι άλλοι.