Η Κρόνια συναστρία
Πως μπορούμε να διαχειριστούμε μία σχέση με έντονο Κρόνο;

Ένα από τα βασικά θέματα που απασχολεί τα ζευγάρια σε μία συναστρία είναι ο Κρόνος. Πολλές φορές ο Κρόνος- όταν βέβαια βρίσκεται σε μία σχέση έντονος -μπορεί να σημαίνει απλά ότι η σχέση έχει πιθανότητες να έχει μακρόχρονη πορεία και γενικότερα μία μεγάλη δυνατότητα να αντέξει στα τεστ του χρόνου. Άλλες φορές μπορεί να δηλώνει ένα ζευγάρι με μεγάλη διαφορά ηλικίας.  Αυτά όμως σίγουρα δεν αποτελούν μέρος του προβλήματος. Ο Κρόνος σε πολλές περιπτώσεις σύμφωνα με την παραδοσιακή αστρολογία αποτελεί έναν σύντροφο που θα ταλαιπωρήσει και θα βασανίσει τον σύντροφο του,  ενώ άλλες φορές μπορεί να έχουμε σύμφωνα με την μοντέρνα ψυχολογική αστρολογία ένα άτομο που του είναι πολύ δύσκολο να μην το παίξει «πατέρας» στη ζωή κάποιου και που θα τον κριτικάρει όλη την ώρα.  Στο τέλος ο Κρόνος έχει μία πολύ σημαντική ανασφάλεια όμως πίσω από όλη αυτή τη δύναμη που έχει και εδώ καλούμαστε να δώσουμε κάποιες πληροφορίες αλλά και κάποιες λύσεις σε αυτό το θέμα.

Ο Γονέας:

Το  «Κρόνιο», άτομο αναλαμβάνει να πάρει το ρόλο του γονέα. Στην πραγματικότητα αστρολογικά αλλά και ψυχολογικά το άτομο έχει επηρεαστεί πολύ από τα πρώτα του 5 χρόνια ζωής. Το «Κρόνιο» άτομο σε αυτή τη περίπτωση δεν είναι απαραίτητα ο θύτης,  όμως με τη συμπεριφορά του οδηγεί τον άλλο να μπει σε μία σχέση θύτη και θύματος. Πολλές φορές έχω δει «Κρόνια» άτομα να ταλαιπωρούνται σε μία συναστρία επειδή αναγκάζονται να μεγαλώνουν παιδιά μέσα στην ίδια τους τη σχέση. Να πούμε ότι Κρόνιο άτομο στη συγκεκριμένη περίπτωση δε λέμε τον άνθρωπο που έχει έντονο κρόνο αλλά το άτομο που έχει τον κρόνο του ενεργοποιημένο στην συναστρία με ένα άλλο πρόσωπο.


 Ο Κρόνιος άνθρωπος λοιπόν έχει πολλούς κανόνες στο μυαλό του και πολλά πρέπει που πρέπει να ακολουθήσει. Φοβάται ότι αν δεν μπορέσουν αυτοί οι κανόνες να εφαρμοστούν δεν θα υπάρχει τάξη. Η έλλειψη τάξης οδηγεί και στο θάνατο άρα και στο υπαρξιακό άγχος που μπορεί να έχει το άτομο για κάθε τι. Αν λοιπόν κάποιες έχει μάθει από την οικογένεια του ότι το να είναι σκληρός σε μία σχέση είναι το σωστό γιατί έτσι έμαθε από τους γονείς του,  είναι πολύ λογικό αν θεωρεί ότι έτσι προστατεύει από το χάος τη σχέση του να προσπαθήσει να επιβάλλει αυτή τη σκληρότητα και στους άλλους ανθρώπους.   Το άτομο χάνει την ψυχραιμία του πολλές φορές και μπορεί ακόμη και να επιβάλλει την βία ενώ τσακίζει και διαλύει οποιαδήποτε αίσθηση αξιοπρέπειας του άλλου μην αφήνοντας τον σύντροφο του να ωριμάσει και να πατήσει στα πόδια του κάνοντας αιώνιο κρατούμενο του σε μία σχέση που θα κάνει πάντα κουμάντο.


 Αν κάποιος παίρνει στη σχέση όμως τη θέση του γονέα σε μία σχέση κάποιος πρέπει να πάρει και τη θέση του παιδιού και αυτό έχει ακόμη περισσότερες επιπλοκές.

Το παιδί: 
 Κάποιος που πιέζεται από το σύντροφο του να δράσει σαν παιδί γιατί θέλει να είναι ο γονέας ή επειδή ο ίδιος είναι ακόμη ψυχικά ένα παιδί και άρα εκβιάζει κάποιον να γίνει ο γονέας του, έχει πολλά από τα χαρακτηριστικά που έχει και η παιδική ψυχολογία. Το άτομο είναι παρορμητικό και αυθόρμητο και συνήθως δεν έχει καμία ευθύνη σχεδόν για τίποτα. Αρχίζει να νοιώθει και δεν έχει τελικά τον έλεγχο της ίδιας του της ζωής.  Ξέρω ανθρώπους που δεν μπορούν πια ούτε να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες με έντονες Κρόνιες συναστρίες ακριβώς επειδή ο γονέας μέσα στη σχέση έχει οδηγηθεί να φροντίζει το παιδί στη σχέση όπως ένα κανονικό παιδί και δεν είναι λίγες οι φορές που αν είναι παντρεμένοι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί όταν έρθει ένα πραγματικό παιδί στην οικογένεια (αν κάνουν sex που συνήθως είναι δυσλειτουργικό) αυτός που έχει το ρόλο του παιδιού θα σχηματίσει μία ανταγωνιστική σχέση απέναντι στο ίδιο του το παιδί.


  Αν αυτός που κάνει το  παιδί τώρα, στη παιδική ηλικία είχε περάσει πολύ δύσκολες στιγμές είναι πολύ πιθανών το άτομο να μην μπορέσει ποτέ να ωριμάσει και να οδηγεί όλη την οικογένεια πίσω. Εδώ πολλές φορές μπορούμε να δούμε και μία ψυχωσωματική ασθένεια να εμφανίζεται στο παιδί. Πολλές φορές οι συναισθηματικά ανασφαλείς άνθρωποι δημιουργούν αυτή την παθητικό – επιθετική συμπεριφορά για να μπορέσουν να ελέγξουν μία σχέση. Εδώ συνήθως θα δούμε και έναν Ήλιο ή μία Σελήνη να συνδέεται με αρνητικές όψεις με τον Ποσειδώνα στον γενέθλιο χάρτη.

Υπάρχουν λύσεις:
Το πρώτο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας ψυχολόγος ή ένα ζευγάρι από μόνο του, είναι να ενεργοποιήσει την Δομική ανάλυση.  Σε αυτή την φάση πρέπει τα άτομα μέσα στη σχέση να προσπαθήσουν να καταλάβουν αν βρίσκονται σε μια τέτοια κατάσταση γονέα και παιδιού και ποιος από τους δύο παίρνει αυτό το ρόλο.  Όταν για έναν από τους δύο επέλθει η συνειδητοποίηση είναι πολύ θετικό γιατί ακόμη και στην περίπτωση που ένας δεν μπορεί να εξελιχθεί τουλάχιστον έναν μπορεί να ξυπνήσει και να κόψει αυτός τα άρρωστα δεσμά αν η σχεση δεν μπορέσει να προχωρήσει.
 Στο επόμενο επίπεδο έχουμε την συνδιαλεκτική ανάλυση όπου εδώ το άτομο πρέπει να καταλάβει πως συμπεριφέρεται γενικά στις επαφές του με τους άλλους ανθρώπους, ώστε να δει στοιχεία που μπορεί να υπάρχουν μέσα από τις φιλικές σχέσεις του και βέβαια μέσα στην ίδια του την οικογένεια.
 Μετέπειτα πρέπει να ανακαλύψει τα διάφορα παιχνίδια που μπορεί να παίζουν οι δύο σύντροφοι μέσα στην επικοινωνία τους. Δυστυχώς είναι πολύ γνώριμο να δούμε ότι τα ζευγάρια στην ουσία δεν επικοινωνούν πραγματικά στις περισσότερες περιπτώσεις αλλά επαναλαμβάνουν γνωστά σενάρια – παιχνίδια που έχουν μπει στη ζωή τους και δεν υπάρχει πραγματική ενσυνείδητη βιωματική εμπειρία μέσα στη σχέση παρά επανάληψη σεναρίων.


 Όταν ανακαλύψει αυτό το σενάριο πρέπει να σπάσει τη σειρά που έχει γραφτεί. Αν μετά από μία διαφωνία πχ κάποιος συνήθως αρχίζει να τσακώνεται με τη σύντροφο του αντί να τσακωθεί πρέπει να σπάσει το σενάριο και να προσπαθήσει να αντιδράσει με διαφορετικό και ενσυνείδητο τρόπο.



Στο τελευταίο επίπεδο καλείτε να δημιουργήσει περισσότερη ελευθερία και για τους δύο και κυρίως να μπορέσει το ζευγάρι να λειτουργήσει σε πιο καθαρές και ενσυνείδητες καταστάσεις.


 Η βιβλιοθεραπεία, η αυτοανάλυση και η προσπάθεια ανάλυσης των σεναρίων που κάνουμε είναι πολύ καλές τεχνικές για να δούμε αλλαγή επίσης στο ζευγάρι.  Το πιο σημαντικό όμως είναι να μην ξεκινήσουμε με ένα «κατηγορώ» που μπορεί να κάνει πολύ εύκολα ένα ζευγάρι με Κρόνο έντονο στη συναστρία του. Ο μεν γονέας μπορεί να επιτεθεί και να κρίνει, ενώ το παιδί να αρχίσει τα παράπονα. Μία αρρωστημένη σχέση θέλει πάντα δύο ανθρώπους να φταίνε και πρέπει να βρείτε που φταίνε και οι δύο!