Ξεπερνώντας το stress με τη Κουνταλίνι Yoga και την Αστρολογία!

Ξεπερνώντας το stress με τη Κουνταλίνι Yoga και την Αστρολογία

Δεν είναι λίγοι οι θεραπευτές που πολλές φορές δυσκολεύονται να βρουν πια είναι η κατάλληλη θεραπεία για κάποιο συγκεκριμένο άτομο. To stress αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε αυτή τη περίπτωση γιατί αποτελεί εκτός από μία πολύ επικίνδυνη κατάσταση για το άτομο ταυτόχρονα και μία πρόκληση για τον θεραπευτή γιατί είναι ολιστικό το πρόβλημα στον οργανισμό και όχι τόσο εύκολο να το εντοπίσει κάποιος.

1) Τι είναι όμως το Stress.
Για πρώτη φορά ο όρος stress παρουσιάστηκε από τον Walter Cannon το 1936, ουσιαστικά χαρακτηρίζετε από μία κατάσταση εσωτερική και αμυντική που έχει προσαρμοστικές λειτουργικότητες.

Το stress είναι μία κατάσταση που δημιουργείτε όταν το άτομο με οποιοδήποτε τρόπο νοιώθει ότι απειλείτε ή ότι δεν θα μπορέσει να διασώσει το εγώ του και την εικόνα αυτού είτε ύστερα από πιεστικές καταστάσεις είτε ύστερα από καταστάσεις που προκαλεί η υπαρξιακή ταυτότητα του ατόμου.

Υπάρχουν δύο συστήματα που παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στο stress το Νευρικό (sympatho adreno medullary system ή αλλιώς SAM) και το ενδοκρινικό (Hypothalamic, pituitary, adrenal axis ή HPA άξονας).

Ο Στρεσσογόνος παράγοντας που μπορεί να είναι πάρα πολλά πράγματα ουσιαστικά μέσω του εγκεφάλου επιδρά στα δύο αυτά συστήματα. Από το Συμπαθητικό σύστημα που αναφέραμε παραπάνω έχουμε στο τέλος την έκκριση της Αδρεναλίνης και Νοραδρεναλίνης στο αίμα. Αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένο καρδιακό, αναπνευστικό ρυθμό σε αύξηση του αίματος στους μυς και μειωμένη λειτουργία του πεπτικού συστήματος αλλά και άλλα.

Από τον HPA άξονα έχουμε στο τέλος την αύξηση της γλυκόζης που και αυτή βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος.

Όσο το άτομο αποτυγχάνει να πολεμήσει αποτελεσματικά το stress τελικά σταδιακά μπορεί ο στρεσσογόνος παράγοντας να μην είναι καταστροφικός, η κατάσταση όμως του οργανισμού που βρίσκεται συνήθως σε κατάσταση μάχης οδηγεί μακροπρόθεσμα σε ασθένεια και μειωμένη γενικότερα αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.

stress_1.jpg

Γράφημα 1. Πως το Stress λειτουργεί στον άνθρωπο.

Σαφώς το stress μπορεί να δημιουργήσει αυξημένα προβλήματα είτε στην καρδιά αλλά και άλλα ζητήματα υγείας που μπορεί να είναι απλά μέχρι πολύ σοβαρά. Ο Richter ήδη από την δεκαετία του 1950 με το διάσημο πείραμα του σε ποντίκια που τα υπέβαλε σε στρεσσογόνες καταστάσεις υποβάλλοντας τα σε αγωνία για τη ζωή τους καθότι το πείραμα τα υπέβαλε στο φόβο του πνιγμού οδήγησε τελικά τα Ποντίκια να πεθαίνουν όχι από το νερό αλλά από την αποτυχία της καρδιάς να μπορέσει να ανταπεξέλθει. Κάτι που ονομάστηκε στη συνέχεια Voodoo Death.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αργά και σταδιακά καταρρέει απέναντι στην κατάσταση του stress κάτι που οδηγεί αργά και σταδιακά σε ιδιαίτερα προβλήματα και συνεχόμενα υγείας.

2) Μέθοδοι αντιμετώπισης Stress στη Ψυχολογία
Υπάρχουν δύο γνωστές μέθοδοι αντιμετώπισης του Stress η μία είναι να αλλάξεις τη συναισθηματική και γνωστική ανταπόκριση στο πρόβλημα που σημαίνει το άτομο θα προσπαθήσει να βρει συναισθηματική ανταπόκριση από φίλους και γνωστούς να στηριχθεί μέσα από ενδυνάμωση του εαυτού του κάνοντας νέες δραστηριότητες και κυρίως να αλλάξουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τον στρεσσογόνο παράγοντα να μην δηλαδή επηρεάζονται τόσο και να προσπαθούν να δουν διαφορετικά μία κατάσταση.

Η άλλη μέθοδος είναι να μειωθεί ο ίδιος ο στρεσσογόνος παράγοντας, να μειωθεί για παράδειγμα ο φόρτος εργασίας, να αλλάξει ο τρόπος δουλειάς του ατόμου η ακόμη και να αλλάξει επαγγελματική σταδιοδρομία.

Σαφώς η σύγχρονη Ιατρική έχει βρει φαρμακευτικούς τρόπους όπως οι Βενζοδιαπίνες και μη συνθετικά φάρμακα όπως το ginseng ή ακόμη και οι Beta blockers αλλά δεν συνίσταται το άτομο συνήθως να καταφεύγει σε αυτές τις λύσεις όταν υπάρχουν άλλες.

Η Ψυχολογία έχει βρει δύο γνωστές μεθόδους τη Γνωστική επανακατασκευή (Turk, Meichenbaum και Genest) όπου αυτό που προσπαθεί είναι να μειώσει το άγχος κατανοώντας άτομα τα λάθη που κάνουν στη σκέψη τους που τα οδηγούν να αυξάνουν το άγχος τους.

Επίσης υπάρχει και η μέθοδος πάλι του meichenbaum όπου προσπαθεί να μάθει στον κόσμο μέσα από γνωστικές και πρακτικές εφαρμογές να μειώσουν το stress. Σαν συμπληρωματικές θεραπείες απέναντι στο stress έχει αποδειχθεί ότι βοηθά η χαλάρωση των μυών, η ύπνωση, η ελεγχόμενη σκεπτομορφή και ο διαλογισμός.

Από ότι είδαμε από τις γενικές πληροφορίες για το stress παρατηρούμε ότι το Stress ουσιαστικά είναι μία κατάσταση που προκαλείτε από έντονες στρεσσογόνες καταστάσεις τις οποίες το άτομο αποτυγχάνει εγκεφαλικά να κατανοήσει σωστά μεγαλοποιώντας τες με αποτέλεσμα τελικά ο εγκέφαλος μετέπειτα μέσω των δύο συστημάτων SAM & HPA να δημιουργεί κάποιες αντιδράσεις οι οποίες όμως είναι καταστροφικές σε μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα.

Μπορούμε όμως πάντα συμπληρωματικά δίπλα στη Δυτική Ιατρική να βοηθήσουμε ένα άτομο που έχει βρεθεί αντιμέτωπο με μακροχρόνιο stress;
Σαφώς και μπορούμε.

3) Τι έχει να πει η αστρολογία
Σε αστρολογικό επίπεδο είμαστε σίγουροι πια ότι σε ένα μεγάλο βαθμό οι όψεις που προκαλούν stress σε ένα χάρτη (η καλύτερα οι όψεις που δείχνουν αποτυχία του ατόμου να διαχειριστεί το stress) είναι οι δύσκολες όψεις μεταξύ Ερμή – Σελήνης και Πλούτωνα.

Ο Ερμής είναι ουσιαστικά ο Πλανήτης της γνωστικής μας πραγματικότητας, κόσμος με δύσκολο Ερμή έχει ιδιαίτερη δυσκολία να μπορεί γνωστικά να κατανοήσει όπως είναι τα πράγματα και δυσκολεύετε να τα αντιμετωπίσει στη συνέχεια ρεαλιστικά.

Ταυτόχρονα η Σελήνη έχει να κάνει με την εσωτερική λειτουργία των συστημάτων και πως ιδιαίτερα οι ενδοκρινείς αδένες μας λειτουργούν στο ανθρώπινο σώμα. Ο Πλούτωνας είναι ο κύριος πλανήτης που προκαλεί άγχος, εξάλλου το μεγαλύτερο άγχος που μπορεί να αντιμετωπίσει έναν άνθρωπος δεν είναι άλλο από το υπαρξιακό, το άγχος του τι θα γίνει μετά το θάνατο αλλά και η ίδια η διαδικασία του Θανάτου.

Ο Πλούτωνας μάλιστα είναι στην ουσία ο ανώτερος οδηγός – οκτάβα του πλανήτη της επιβίωσης που δεν είναι άλλος από τον Άρη. Έχουμε ουσιαστικά λοιπόν τους βασικούς πλανήτες όπου ξέρουμε ότι προκαλούν δυσκολίες.

Σύμφωνα με την εσωτερική αστρολογία ο Ερμής και η Σελήνη δεν είναι τυχαίο ότι είναι εκφράσεις της 4ης ακτίνας ενώ ο Πλούτωνας είναι έκφραση της 1ης ακτίνας.

Η 1η ακτίνα για την εσωτερική αστρολογία ονομάστηκε ακτίνα της θέλησης ή της δύναμης. Έχει να κάνει σαφώς με την ισχύ και τη δύναμη κάθε ανθρώπου και σαφώς βοηθά στο να μπορέσει ο άνθρωπος δυναμικά να αντιμετωπίσει διάφορες δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν στη ζωή του.

Εδώ ακριβώς όμως υπάρχει η παγίδα, ένα άτομο που έχει σκέτη δύναμη και δεν την εκφράζει με αγάπη και δεν προσπαθεί αυτή του τη δύναμη να μπορέσει να την αναπαράγει με δημιουργικό τρόπο όχι μόνο μέσα στη δουλειά του αλλά και μέσα στην ίδια του την καθημερινότητα αυτό θα παράγει ουσιαστικά δυσλειτουργίες και δυσκολίες. Θα προκαλέσει ισχυρογνωμοσύνη, ένταση και πάθη, πείσμα, οργή για πράγματα και αδυναμία να μπορέσει να αντιμετωπίσει πράγματα πιο απλά και πιο ήρεμα λειτουργώντας πάντα σε υπερβολή.

Η 1η ακτίνα φλερτάρει έντονα με το εγώ γιατί την ενδιαφέρει η κορυφή, για αυτό εξάλλου και αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό τα άγχη καθότι η έντονη δραστηριότητα του ατόμου να αποδείξει κάτι στην κοινωνία τον αναγκάζει να πρέπει να ξεπεράσει κάποιες φορές και τα ανθρώπινα του όρια.

Από την άλλη η 4η ακτίνα του Ερμή και της Σελήνης έχει να κάνει ιδιαίτερα με το σώμα μας και την δυσκολία της ζωής για αυτό και η ίδια η Αλίκη Μπέιλυ την ονομάζει ως «Η Γέννηση του Ώρου».

η 4η ακτίνα έχει να κάνει με ορμητικούς ανθρώπου που δεν σκέφτονται πολύ και μπαίνουν μέσα στη διαμάχη και συνδέονται πολύ στενά με την χυμώδη και ατίθαση δημιουργικότητα, με το ίδιο το ταλέντο. Η ίδια η ακτίνα ονομάζεται ως η ακτίνα της αρμονίας μέσω της Διαμάχης.

Αυτό σημαίνει ότι έχει να κάνει σαφώς με ζητήματα επιβίωσης, όταν όμως το άτομο έχει τεράστιες ανασφάλειες και δεν μπορεί να τα διαχειριστεί σωστά αυτό που παρατηρείτε είναι μία συνεχόμενη προσπάθεια του ατόμου να αποδείξει στους ανθρώπους γύρω του ότι αξίζει με έναν όμως απίστευτο εγωκεντρισμό και ανικανότητα να διαχειριστεί τα ίδια του τα προβλήματα. Η συνεχής προσπάθεια του ατόμου οδηγεί σε μία σταδιακή έλλειψη ηρεμίας και αναταραχής σαν να είναι πάντα σε κατάσταση μάχης, κάτι που θυμίζει πολύ έντονα την αγχώδη δραστηριότητα του οργανισμού όταν βρίσκεται σε απειλητικές καταστάσεις για αυτόν.

stress_4.jpg

Πίνακας 2: Οι πλανήτες και οι ιδιότητες τους σε σχέση με τα Chakra.

Για αυτό και πάρα πολλές φορές αυτό που βλέπουμε είναι άτομα με δυσάρεστες όψεις του Ερμή και της Σελήνης στο χάρτη ενός ανθρώπου με τον Πλούτωνα αλλά και με άλλους πλανήτες να είναι σημειοδότες καταστάσεων στο άτομο που υποδηλώνουν ανικανότητα διαχείρισης του άγχους και ακόμη χειρότερα κάποιες φορές τη παρουσίαση ψυχοσωματικών ασθενειών.

Στην εσωτερική αστρολογία αυτό που ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ήταν ότι η Σελήνη με τον Ερμή σχετίζονται με το Root Chakra ενώ ο Πλούτωνας με το Crown Chakra.

Ξαφνικά φάνηκε πάρα πολύ λογικό όντως το άγχος επιβίωσης που έχει να κάνει με το τσάκρα της βάσης και η αδυναμία του ατόμου να αντιμετωπίσει τον υλικό κόσμο να οδηγεί σαφώς σε πολλαπλά προβλήματα μέσα από το ψηλότερο τσάκρα.

Εδώ ακριβώς καταλάβαμε γιατί το Stress αποτελεί μία τόσο μεγάλη ανισορροπία και κίνδυνο για την υγεία του ατόμου καθότι το άτομο μέσα από τις δύσκολες όψεις Ερμής – Σελήνης με Πλούτωνα ουσιαστικά είχε δυσλειτουργίες στους βασικούς διαύλους επικοινωνίας του ατόμου προς τη γη και προς τον ουρανό. Αυτό ουσιαστικά σήμαινε μία γενικότερη αποδιοργάνωση του συστήματος του ατόμου που βέβαια σαν επίκεντρο δεν θα είχε κάτι άλλο από το μεσαίο chakra της Καρδιάς όπου και για αυτό και βλέπουμε γιατί πολύ συχνά το stress οδηγεί σε καρδιαγγειακά προβλήματα.

Από τη στιγμή λοιπόν που υπήρχε μία γενικότερη αποδυνάμωση των κέντρων τσάκρα 1 και 7, έπρεπε να βρεθεί μία μέθοδος διαλογισμού μιας και αυτός φαινόταν να είναι ο καλύτερος συμπληρωματικός τρόπος θεραπείας.

4) Η Kundalini yoga, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτής και πως αντιμετωπίζονται
Σαφώς το μυαλό μας πήγε κατευθείαν στην Kundalini yoga η οποία ουσιαστικά ενδυναμώνει τον άνθρωπο από τη βάση του για να μπορέσει αυτή η δύναμη να έρθει σε επαφή με το Crown Chakra. Σαφώς όμως επειδή οι ενέργειες που συνδέουν την Κουνταλίνι – που είναι Ο Πλούτωνας και ο Ερμής – είναι ιδιαίτερα δύσκολες ( πλανήτης μεταμόρφωσης με τον Πλανήτη της Σκέψης) η Κουνταλίνι yoga είναι μία μέθοδος που δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει ένα άτομο μόνο του καθότι σε αυτές τις περιπτώσει τα αποτελέσματα θα ήταν αρνητικά.

Έχουμε όμως δει πολλές φορές ότι η Κundalini yoga μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα εύκολη για τον κόσμο ιδιαίτερα όταν έχει προβληματικούς τους πλανήτες που αντιστοιχούν στα δύο κέντρα που αναφέραμε.

Αυτό συμβαίνει γιατί θα πρέπει το άτομο όταν ασκεί την Κουνταλίνι Γιόγκα να υπάρχουν οι κατάλληλες πλανητικές διελεύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν το άτομο να μπορεί να χειριστεί με τον δάσκαλο του τη γιόγκα αυτή όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Συνήθως οι θετικές όψεις της Σελήνης σε διέλευση με τους γενέθλιους: Ερμή, Πλούτωνα και Σελήνη βοηθούν στο να μπορέσει το άτομο σε μία δεδομένη χρονική στιγμή στο μήνα να μπορεί να κάνει τη Κουνταλίνι γιόγκα εντελώς άφοβα.

Σαφώς λόγω του ότι έχουμε να κάνουμε όπως αναφέραμε και πιο πριν με ζητήματα της 4ης ακτίνας εν μέρει, το μασάζ και η αρωματοθεραπεία σε συνδυασμό με τις κατάλληλες μέρες για τη Κουνταλίνι αν οι πλανήτες στο γενέθλιο έχουν δύσκολες όψεις είναι μία πολύ ιδιαίτερη και σημαντική μέθοδος για να μπορέσει το άτομο να καταπολεμήσει το stress σταδιακά.

Σαφώς η Κουνταλίνι yoga έχει αποδείξει την βοήθεια της στον κόσμο το τελευταίο καιρό καθότι ακόμη και δυτικά ινστιτούτα ερευνών έχουν αποδείξει και έχουν ασχοληθεί με αυτή δείχνοντας ότι πιθανών να είναι από τις πλέον λειτουργικές yoga που υπάρχουν σήμερα παρότι λόγω της ιδιαίτερης ενέργειας της είναι δύσχρηστη για αυτόν που θέλει να την κάνει μόνος του.

Βιβλιογραφία:
Bailey, A. (1950). Εσωτερική ψυχολογία (τόμος 1). Αθήνα: Κέδρος
Fink, G. (1997). Encyclopedia of Stress, Four-Volume Set. (2nd Editon). San Diego:

Academic Press.
Khalsa, K. (2001). Kundalini Yoga. London: Dk
Mc Cuigan, F. ( 1999). Encyclopedia of Stress. London: Benjamin Cummings
Oken, A. (1996). Soul- Centered astrology. Berkeley: The Crossing Press
Shannahoff – Khalsa, D. (2010). Kundalini Yoga Meditation for Complex Psychiatric

Disorders: Techniques Specific for Treating the Psychoses, Personality, and Pervasive Developmental Disorders. New York: W. W. Norton & Company
Tyl, N. (1994). Synthesis and counseling in Astrology. Woodbury: Llewellyn