2023 Οι μεγάλοι πλανήτες που αλλάζουν ζώδιο, η εξέλιξη των συνοδικών κύκλων κ οι αλλαγές κοινωνικές κ οικονομικές που επιφέρουν είναι προ των πυλών.
Από τη Βίρνα Κουτράκου
Ας ξεκινήσουμε με τον πρώτο χρονολογικά πλανήτη που θα αλλάξει ζώδιο (στις 7 Μαρτίου), τον Κρόνο. Ο Κρόνος είναι ο τελευταίος πλανήτης που είναι ορατός δια γυμνού οφθαλμού, για αυτό συμβολίζει το όριο. Είναι ο πλανήτης που συμπληρώνει την επτάδα των ουρανίων σωμάτων που αναγνωρίζει κ χρησιμοποιεί η παραδοσιακή αστρολογία.
Ο Κρόνος είναι ο έκτος πλανήτης από τον Ήλιο κ ο δεύτερος εξωτερικός (δλδ βρίσκεται μετά τη ζώνη των αστεροειδών). H τροχιά του είναι ελαφρώς ελλειπτική και χρειάζεται 29.45 για να κάνει μία περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι χρειάζεται 29.45 χρόνια για να διατρέξει όλο το ζωδιακό κύκλο, άρα, μένει στο κάθε ζώδιο περίπου 2.5 χρόνια. Έτσι στις 7 Μαρτίου θα αφήσει πίσω του το ζώδιο του Υδροχόου, μέχρι το 2050 που θα το επισκεφθεί ξανά, κ θα μετακινηθεί στο ζώδιο των Ιχθύων.
Ο Κρόνος έχει φήμη σκληρού Δασκάλου κ Δικαστή και κάποιες από τις λέξεις που τον χαρακτηρίζουν είναι Παρελθόν, ψύχος, άγνοια, απαισιοδοξία, φόβος, ενοχές, αποτυχία, επιφύλαξη, συρρίκνωση, συμπύκνωση, περιχαράκωση, αυστηρότητα, συνέπειες, ρεαλισμός, ωριμότητα, υλοποίηση, δομή, κατασκευή, υπευθυνότητα, εποπτεία, κάρμα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Κρόνος, από τον Δεκέμβριο του 2017 που εισήλθε στον Αιγόκερω, στην συνέχεια, από το 2020 στον Υδροχόο, βρισκόταν σε δικά του ζώδια τα οποία κυβερνάει, δλδ ήταν παντοδύναμος κ μπορούσε να πραγματοποιήσει το θέλημα του χωρίς να χρειάζεται την άδεια κανενός.
Οι Ιχθύες, από την άλλη πλευρά στους οποίους εισέρχεται, είναι ζώδιο που παραδοσιακά κυβερνάει ο Δίας κ έχει η Αφροδίτη την έξαρση της (ενώ στην σύγχρονη, η διακυβέρνηση τους έχει από δοθεί στον Ποσειδώνα), άρα ο Κρόνος εκεί δεν θα μπορεί να λειτουργήσει ανεξέλεγκτα, αλλά θα αναγκαστεί σε συνεργασία με πλανήτες η φύση των οποίων είναι εξ ορισμού αντίθετη με την δική του.
Ως το τελευταίο ζώδιο, οι Ιχθύες κλείνουν τον Ζωδιακό, τον ολοκληρώνουν, τον συμπυκνώνουν κ ταυτόχρονα τον «διαλύουν» ώστε να υπάρξει η μετάβαση στον επόμενο κύκλο, γι’ αυτό κ θεωρείται ζώδιο που αντιπροσωπεύει το Χάος.
Είναι εξαιρετικά δεκτικοί σε εξωτερικές επιδράσεις, αφηρημένοι, χωρίς ικανότητα πρακτικής διαχείρισης της καθημερινότητας. Είναι όμως προικισμένοι με συναίσθημα, εξαιρετική συμπόνοια κ ευαισθησία, ιδεαλισμό, ευγένεια κ διαίσθηση. Ο πραγματικός κόσμος είναι πολύ σκληρός για τους Ιχθύς, γι’ αυτό κ καταφεύγουν στα όνειρα τους ή την φαντασία τους, ακόμα κ τη βοήθεια της Χημείας, προσπαθώντας να δραπετεύσουν από την πραγματικότητα.
Διαβάζοντας τις περιγραφές καταλαβαίνουμε ότι τα χαρακτηριστικά του Κρόνου κ τα χαρακτηριστικά των Ιχθύων είναι εκ διαμέτρου αντίθετα, πράγμα λογικό δεδομένου ότι παραδοσιακός Κυβερνήτης των Ιχθύων είναι ο Δίας ο οποίος είναι η αντίθετη δύναμη προς τον Κρόνο!
Ένας απλός τρόπος να καταλάβουμε πώς θα λειτουργήσει ένας πλανήτης σε ένα ζώδιο είναι να πάμε πίσω στον χρόνο κ να δούμε τι γεγονότα έφερε τις προηγούμενες φορές που μπήκε σε αυτό το ζώδιο. Πρέπει όμως πάντα να θυμόμαστε ότι ένας πλανήτης δεν είναι αποκομμένος από τους άλλους κ δεν δρα αυτόνομα αλλά αλληλοεπιδρά με τους άλλους, ειδικά αν είναι σε κλειστή όψη μαζί τους κ μάλιστα σε σκληρή όψη (αυτοί είναι οι λεγόμενοι «συνοδικοί κύκλοι»).
Ο Κρόνος μπήκε τελευταία φορά στο ζώδιο των Ιχθύων το 1993 κ εκείνη την χρονιά είχαμε τα εξής γεγονότα:
- Η Intel κατασκεύασε τον πρώτο μικροεπεξεργαστή σε 32bit
- Το Βατικανό αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ
- Οι ΗΠΑ υπέγραψαν με την Ρωσία την συνθήκη START II (για τον έλεγχο των στρατηγικών όπλων)
- Βγήκαν οι ταινίες Λίστα του Σίντλερ (η ιχθυακή συμπόνοια κ συμπαράσταση οργανωμένη σε δομή κ πλαίσιο) και Jurassic Park (η πρώτη ταινία που γυρίστηκε σε πράσινη οθόνη)
- Bill Clinton εφάρμοσε την πολιτική “don’t ask, don’t tell” (σιωπηρής αποδοχής) για τα μέλη της LGBT κοινότητας που υπηρετούσαν στο Αμερικανικό στράτευμα.
Αν πάμε έναν κύκλο πίσω, ο Κρόνος είχε μπει προηγουμένως στους Ιχθύς το 1964 (κ μάλιστα ήταν κ τότε σε εξάγωνο με τον Δία στον Ταύρο. Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι τότε, εισερχόμενος στους Ιχθύς, βρέθηκε σε αντίθεση με την σύνοδο του Ουρανού με τον Πλούτωνα, μία σύνοδο που σχηματιζόταν σε όλη τη δεκαετία του 1960 κ η οποία ήταν ο κύριος μοχλός των μεγάλων κοινωνικών κ εργασιακών αλλαγών, ο Κρόνος απλά συνέπραξε! Ας δούμε κάποια πολύ χαρακτηριστικά γεγονότα του 1964:
- Ο Malcolm Χ αποχώρησε από το Nation of Islam λόγω εξτρεμισμού
- Ο Nelson Mandela εκφώνησε την ομιλία του “I am ready to die” («Είμαι έτοιμος να πεθάνω») ως απολογία κ καταδικάστηκε σε ισόβια από το ρατσιστικό καθεστώς Apartheid της Ν. Αφρικής
- Ο Martin Luther King Jr πήρε το Νόμπελ Ειρήνης
- Οι Beatles οδήγησαν το First Invasion, την πρώτη δλδ «εισβολή» της Βρετανικής Ποπ μουσικής στο Αμερικανικό κοινό (Θα ακολουθήσουν άλλες δύο, μία το 1982 κ μία το 2012).
Για να είμαστε σίγουροι, ας γυρίσουμε άλλα 29 χρόνια πιο πίσω, στο 1935, τότε που μπήκε κ πάλι στους Ιχθύς, κατά την διάρκεια της εποχής της μεγάλης οικονομικής ύφεσης (great depression), τότε που είχαμε κ πάλι αλληλοεπίδραση του Ποσειδώνας από το ζώδιο της Παρθένου με τον Κρόνο (αντίθεση) κ ο Δίας συνέπραττε από τον Σκορπιό (τρίγωνο), να δούμε κάποια χαρακτηριστικά γεγονότα:
- Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Roosevelt υπέγραψε το διάταγμα Κοινωνικής ασφάλισης με το οποίο δίδεται επίδομα ανεργίας στους ανθρώπους πάνω από ένα ηλικιακό όριο που είχαν χάσει τη δουλειά τους (είναι η πρώτη θέσπιση κοινωνικού επιδόματος)
- Η Amelia Earhart πέταξε με το μονοθέσιο αεροπλάνο της πάνω από τον Ειρηνικό
- Ο Malcolm Campbell με το όχημα ξηράς Βluebird σπάει το φράγμα των 300 μιλίων/ώρα (πάνω από 450 χλμ/ώρα).
- Βγαίνει η πρώτη έγχρωμη ταινία κινουμένων σχεδίων Mickey Mouse σε σύστημα technicolor
- Η Ιταλία εισέβαλε στην Αιθιοπία.
- Ο Bill Wilson ίδρυσε τους Ανώνυμους Αλκοολικούς!
Βασιζόμενοι στις λέξεις κλειδιά για τον Κρόνο κ τους Ιχθύς κ εξετάζοντας τι έφερε σε προηγούμενες εισόδους του, μπορούμε να εξάγουμε κάποια ασφαλή συμπεράσματα για το πώς θα λειτουργήσει αυτή τη φορά. Προσωπικά περιμένω ότι:
- Ο Κρόνος θα επιχειρήσει να βάλει μία τάξη στο Ιχθυακό Χάος, υποβάλλοντας τις ιδέες κ τα όνειρα στη δοκιμασία του ρεαλισμού κ του χρόνου. Ό,τι αξίζει από αυτά, θα παραμείνει κ θα υλοποιηθεί!
- Ειδικά μετά την σύνοδο Δία / Ποσειδώνα στους Ιχθύς πέρυσι, έχει πέσει ο σπόρος για μία εξαιρετικά σημαντική πρόοδο, ένα νέο breakthrough στην Τέχνη κ αυτό ακριβώς θα υλοποιήσει ο Κρόνος, μία νέα τεχνική, ή ένα νέο trend.
- Θα επιχειρήσει να βάλει φρένο σε όλο αυτό το σκηνικό των «μεταφυσικών/ενεργειακών/εναλλακτικών» θεραπευτών καθώς κ στην αλόγιστη χρήση φαρμάκων κ την πολυφαρμακία (αν κ δεν είμαι καθόλου βέβαιη για τα αποτελέσματα του, δεδομένων των ισχυρότατων οικονομικών συμφερόντων).
- Θα τεθεί θέμα ουσιών κ κάποιες από αυτές θα νομιμοποιηθούν.
- Θα δώσει ώθηση στην τεχνολογία για να μπορέσουν κάποια όνειρα να πάρουν σάρκα κ οστά.
Με βάση τον Χάρτη εισόδου του στους Ιχθύς, η οποία γίνεται επάνω σε Πανσέληνο (που ούτως ή άλλως σημειοδοτεί ένταση) η οποία βρίσκεται υπό την επίδραση Άρη κ Ποσειδώνα, που αφενός μας μιλάει για κινδύνους λοιμώξεων κ μολύνσεων των νερών, αλλά επίσης μας περιγράφει μία αναδυόμενη οσμή σκανδάλων κ ταυτόχρονες απόπειρες συγκάλυψης. Ο ίδιος ο Κρόνος ευτυχώς δεν βάλλεται, αλλά δεν σχηματίζει ούτε κ Πτολεμαϊκές όψεις με κανέναν πλανήτη μέσα στον χάρτη, είναι Άνοπτος, όπως λέμε, που σημαίνει ότι θα λειτουργήσει πάρα πολύ αυθεντικά!
Για την Ελλάδα δε θα έχει ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι ο ωροσκόπος στις 13 Λέοντα του χάρτη εισόδου είναι επάνω (με 1ο διαφορά) στον Κρόνο του χάρτη της χώρας του 1830, οπότε τονίζει την αντίθεση Ηλίου / Κρόνου στην 14ο Υδροχόου / Λέοντα στους οίκους 4/10 (λαός, ακίνητη περιουσία, σοδειές, μεταλλεία κ ορυκτός πλούτος, Αντιπολίτευση / Κυβέρνηση, αρχηγός κράτους).
Ταυτόχρονα όμως, ο Άρης του χάρτη εισόδου έρχεται επάνω στη Σελήνη (λαός, γυναίκες, ακίνητη περιουσία, τροφή) της χώρας στην 21 Διδύμων, στον 2ο οίκο της χώρας (κρατικά έσοδα). Θεωρώ λοιπόν ότι πέραν των σκανδάλων, θα υπάρξουν προβλήματα σε αυτούς τους τομείς που αναφέρθηκαν κ λόγω της παρουσίας του Κρόνου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ρεαλιστικά.
Το βασικότερο όμως που θα κάνει ο Κρόνος σε αυτή την επίσκεψη του στους Ιχθύς είναι να προετοιμάσει κ να ολοκληρώσει την σύνοδο του με τον Ποσειδώνα. η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2026 στην 0ο Κριού όμως (γιατί οι Ιχθύες είναι και η ολοκλήρωση), ξεκινώντας έναν καινούργιο συνοδικό κύκλο.
Όπως μας λέει ο Richard Tarnas “Cosmos and Psyche” , στους κοσμικούς κύκλους, 2 πλανήτες αλληλοεπιδρούν μόλις βρεθούν σε απόσταση 15ο μεταξύ τους κ στο διάγραμμα που ακολουθεί βλέπουμε ότι η αλληλεπίδραση τους ξεκινάει από του χρόνου, τον Μάρτιο 2024 κ θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο του 2027, δλδ 3 χρόνια, ενώ θα είναι σε συμπαρουσία (δλδ στο ίδιο ζώδιο) για 5 χρόνια:
Ο επόμενος χρονικά μεγάλος πλανήτης που θα αλλάξει ζώδιο είναι ο Πλούτωνας που στις 27 Μαρτίου θα εγκαταλείψει τον Αιγόκερω στον οποίο παρέμεινε για 15 χρόνια ( κ τον οποίο θα επισκεφθεί ξανά το 2254) κ θα εισέλθει στην 0 Υδροχόου. Στον Υδροχόο θα παραμείνει 20 περίπου χρόνια και το 2043 θα αναχωρήσει για τους Ιχθύς.
Ο Πλούτωνας που σήμερα χαρακτηρίζεται ως «νάνος πλανήτης» είναι στην πραγματικότητα ένα σύστημα με τον μεγαλύτερο από τους 5 δορυφόρους του, τον Χάροντα, γιατί μαζί περιστρέφονται, Βρίσκεται πέρα από τους αέριους γίγαντες πλανήτες, στην ζώνη Kuiper κ όπως όλα τα αστρονομικά αντικείμενα της ζώνης αυτής, έχει τροχιά εξαιρετικά ελλειπτική, που όταν τον φέρνει προς τον Ήλιο περνάει μέσα κ από την τροχιά του Ποσειδώνα (το σημείο αυτό αντιστοιχεί στον Σκορπιό, στον οποίο μένει 12 περίπου χρόνια), όταν όμως τον απομακρύνει τον παίρνει εξαιρετικά μακριά (το σημείο αυτό αντιστοιχεί στον Ταύρο στον οποίο μένει 32 περίπου χρόνια), ως επίσης κ εξαιρετικά κεκλιμένη. Ο παγωμένος αυτός βράχος χρειάζεται 248 περίπου χρόνια για να κάνει μία περιστροφή γύρω από τον Ήλιο.
Κάποιες από τις λέξεις που χαρακτηρίζουν Πλούτωνα είναι βάθος, ένταση, δύναμη, επιτακτικότητα, επιβολή, βία, ενδυνάμωση, πολλαπλασιασμός, υπερβολική κ αφόρητη ακρότητα, αρχέγονα ένστικτα, στοιχειακές δυνάμεις, έκθεση κ ταυτόχρονη ενίσχυση κρυμμένων μοτίβων κ μυστικών, αορατότητα, εκκαθάριση, κάθαρση, καταστροφική επιρροή, παρακμή, εκφυλισμός, φθορά, σήψη, κατάρρευση, μεταμόρφωση, μεταστοιχείωση, μετάλλαξη, θάνατος κ αναγέννηση.
Αντίστοιχα, κάποιες λέξεις που χαρακτηρίζουν τον Υδροχόο είναι Ιδεολογία, ελευθερία, ανεξαρτησία, ομάδα, συλλογικότητα, κοινωνικό σύνολο, κοινωνικές αρχές κ δικαιώματα, μεταρρύθμιση, ριζοσπαστισμός, κοινωνικό συμβόλαιο, διαχείριση, κανονισμοί, κοινωνικός έλεγχος, ευαισθητοποίηση/ έλεγχος της μάζας, επιβολή, λαϊκισμός, φυλετισμός, σχεδιασμός, εφεύρεση, εκσυγχρονισμός, τεχνολογία, αποστασιοποίηση, διανοητική αγκύλωση, σκληρότητα.
Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι ο Υδροχόος είναι ζώδιο του αέρα κ μάλιστα το τρίτο ζώδιο της αέρινης τριπλότητας, αυτό που την εκφράζει στον υπερθετικό βαθμό! Αυτό το επισημαίνω για να θυμηθούμε ότι ο αέρας μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «ζεστός κ υγρός» (αιματώδης), αλλά αυτό είναι επειδή συνδέει τους ανθρώπους μέσω της επικοινωνίας κ των ιδεών κ όχι επειδή διακατέχεται από συναίσθημα. Απεναντίας, ο αέρας φημίζεται για την έλλειψη συναισθήματος που τον διακρίνει, δεδομένου ότι για αυτόν τα πάντα ανάγονται στην ιερή αρχή του Λόγου. Αυτό ας το θυμόμαστε, γιατί θα το συναντήσουμε σε λίγο μπροστά μας.
Και πάλι, για να καταλάβουμε πώς θα λειτουργήσει ο Πλούτωνας στον Υδροχόο θα πάμε πίσω στον χρόνο, στις 3 τελευταίες φορές που τον επισκέφθηκε για να δούμε τι προκάλεσε. Δίνω μόνον την πρώτη είσοδο του πλανήτη στο ζώδιο κ όχι τις επόμενες (λόγω αναδρομών) γιατί την θεωρώ βασικότερη όλων: είναι σαν να πηγαίνουμε πρώτη φορά σε ένα άγνωστο μέρος κ να εντυπωσιαζόμαστε. Τη δεύτερη φορά που θα πάμε, δεν θα μας προκαλέσει την ίδια εντύπωση.
Το 1286 είχαμε τα εξής πολύ σημαντικά γεγονότα
- Στέψη Philippe IV στη Rheims – μεταβολές στη διοίκηση με ενίσχυση Μοναρχίας με προσαρτήσεις μικρότερων κρατιδίων – πρώτο μονοπώλιο.
- Θάνατος Αλεξάνδρου ΙΙΙ Σκωτίας – μετάβαση εξουσίας σε Guardians of Scotland κ πρώτος πόλεμος για την Σκωτική ανεξαρτησία.
- Πτώση της Τρίπολης (στον σημερινό Λίβανο) κ το 1291 της Άκρας, επίσημη λήξη Σταυροφοριών, οριστική απόσυρση των δυτικών από τους «Αγίους Τόπους» – μετανάστευση των εποίκων κ των απογόνων κ συνεργατών τους στην Ευρώπη.
Το 1532 είχαμε:
- Εκκίνηση διαδικασίας απόσχισης Αγγλικανικής Εκκλησίας από Βατικανό. Και αρραβώνας της Άννας Μπολέιν με τον Ερρίκο 8ο (ένα χρόνο αργότερα θα γεννηθεί η Ελισάβετ Α΄(με ΄Πλούτωνα επίσης στην 0 Υδροχόου) που έκανε την Αγγλία θαλασσοκράτειρα δύναμη.
- Ο Francisco Pizarro με τους Κονκισταδόρες του καταλύει την αυτοκρατορία των Ίνκα – ο χρυσός των Ίνκα μεταφέρεται στην Ευρώπη κ οι Ευρωπαίοι μεταναστεύουν στη Λατινική Αμερική.
Το 1777 είχαμε:
- Το πρώτο Σύνταγμα των Η.Π.Α. (που είχαν επαναστατήσει διεκδικώντας την ανεξαρτησία τους από την Αγγλική αυτοκρατορία τον προηγούμενο χρόνο) – σημείο καμπής στον πόλεμο της ανεξαρτησίας η μάχη της Σαρατόγκα.
- Το 1789 με αυτήν την επίσκεψη του Πλούτωνα στον Υδροχόο ξεκίνησε η Γαλλική Επανάσταση κ έπεσε η Βαστίλη με σύνθημα «Liberté, égalité, fraternité », «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη», που θεωρώ πως είναι ό,τι πιο Υδροχοϊκό υπάρχει. Η επανάσταση αυτή απλώθηκε από την Αμερικανική ήπειρο μέχρι την Αφρική, λόγω των αποικιών της Γαλλίας (κ της Αγγλίας). Η συνέχεια γνωστή: Εγκαθιδρύθηκε η Γαλλική Δημοκρατία βασισμένη στις αρχές του Διαφωτισμού, ψηφίστηκε η «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ του Πολίτη», ή Δημοκρατία όμως, στην πορεία, λόγω εξωτερικών εχθρών αλλά κ εσωτερικών συγκρούσεων, διαφωνιών κ δολοπλοκιών κατέληξε στην περίοδο της Τρομοκρατίας κ από εκεί στο Διευθυντήριο κ την ανατολή του άστρου του Ναπολέοντα Βοναπάρτη….
Αυτό λοιπόν που συμπεραίνουμε από τις προηγούμενες εισόδους του Πλούτωνα στον Υδροχόο είναι ότι διέλυσε αυτοκρατορίες και καθεστώτα παρηκμασμένα κ έφερε στο προσκήνιο άλλα, καινούργια, πιο συγκεντρωτικά, πιο απρόσωπα κ απόλυτα από τα άλλα, ενώ ταυτόχρονα η πτώση αυτή δημιούργησε ανακατάταξη των πληθυσμών κ μεταναστευτικές τάσεις. Τα νέα ιδεώδη που ευαγγελίστηκε όμως πήγαιναν τελείως κόντρα στα καθιερωμένα κ παγιωμένα στην συνείδηση του κόσμου (τρόπος ζωής, θρησκεία, φιλοσοφία, κοσμοθεωρία) γι’ αυτό κ η αντίδραση. Αυτό ακριβώς μπορούμε να πούμε ότι θα γίνει κ τώρα, αλλά όχι μόνον αυτό:
Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Κοινωνίας που θα θεμελιώσει αυτή η μακροχρόνια διέλευση, μιας κοινωνίας που θα βασίζεται στην λογική, την διανοητικότητα, τον ορθολογισμό , την πληροφορία, τη διασύνδεση, την Ιδέα κ την τάχιστη διάδοσή της κ στην οποία το συναίσθημα δεν θα παίζει τον παραμικρό ρόλο. Κ αυτός είναι ο λόγος που τόνισα νωρίτερα ότι τα ζώδια του Αέρα προσεγγίζουν τα πάντα με την ψυχρή λογική κ όχι με το συναίσθημα.
Περιμένουμε λοιπόν άνθιση της Κυβερνητικής, της ρομποτικής, των διαστημικών ταξιδιών, της μετακίνησης (τόσο της ατομικής όσο κ της ομαδικής – μετανάστευσης) αλλά κ επανορισμό του τι συνιστά πρόσωπο: μη εκπλαγείτε όταν δείτε να αποδίδεται status ατόμου σε μη ανθρώπινα όντα (non-human persons) κ αν το θεωρείτε τραβηγμένο, ψάξτε την περίπτωση της Sandra, του θηλυκού Ουρακοτάγκου στην οποία δικαστήριο απέδωσε την ιδιότητα αυτή. Και φυσικά, ας μην ψάξουμε να βρούμε ποιος έχει την δύναμη κ κυβερνάει, γιατί μία από τις ιδιότητες του Πλούτωνα είναι κ η αορατότητα…
Αν είναι να θυμόμαστε ένα μόνον πράγμα για την επίδραση του Πλούτωνα στον Υδροχόο, ας κρατήσουμε την παροιμιώδη φράση πλέον φράση “The needs of the many outweigh the needs of the few” – «Οι ανάγκες των πολλών βαρύνουν περισσότερο από τις ανάγκες των λίγων» , μία φράση που ακούγεται από τον Spock στην ταινία Star Trek II – The wrath of Khan, μία ταινία που βγήκε το 1982, με τον Πλούτωνα στον Ζυγό (που είναι επίσης Ζώδιο του Αέρα, στο οποίο ο Κρόνος έχει έξαρση). Το ποιες είναι οι ανάγκες κ πώς μετρούνται οι πολλοί είναι κάτι που θα το καθορίσει ο Πλούτωνας.
Ας περάσουμε τώρα στον τρίτο μεγάλο πλανήτη που αλλάζει ζώδιο κατά την διάρκεια της χρονιάς, τον Δία, που στις 16 Μαΐου θα μπει στο ζώδιο του Ταύρου όπου κ θα παραμείνει μέχρι τις 26 Μαΐου 2024 που θα περάσει το ζώδιο των Διδύμων.
Ο Δίας, ο μεγάλος ευεργέτης όπως τον λέμε στην παραδοσιακή αστρολογία, είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος, ο 5ος πλανήτης από τον Ήλιο κ ο πρώτος μετά τη ζώνη των αστεροειδών. Σημειολογικά είναι το αντίθετο του Κρόνου. Η τροχιά του είναι ελαφρώς ελλειπτική κ χρειάζεται 11.86 χρόνια για να κάνει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, πράγμα που σημαίνει ότι μένει περίπου έναν χρόνο σε κάθε ζώδιο, άρα τα επισκέπτεται πολύ συχνότερα από τους μεγαλύτερους κ πιο αργούς πλανήτες.
Κάποιες λέξεις που περιγράφουν τον Δία είναι αισιοδοξία,
επέκταση, ανάπτυξη, ελευθερία, περιπλάνηση, μεγαλοπρέπεια, γενναιοδωρία, νόμος, ηθική, θρησκεία, γνώση, ανηθικότητα, πλεονεξία, απερισκεψία, γκάφα, φανατισμός, ανομία, τυχοδιωκτισμός,
Ο Ταύρος, στον οποίο εισέρχεται είναι ζώδιο της Γης κ το πρώτο σταθερό: έχει τα βασικότερα γήινα χαρακτηριστικά κ σχετίζεται με μορφοποίηση, σταθερότητα, θεμελίωση, ασφάλεια, πρακτικότητα, γονιμοποίηση, υπομονή, ηρεμία, ευγένεια αισθητική, καλοπέραση, απόλαυση, επιμονή, πείσμα, ξεροκεφαλιά, δυστροπία, τεμπελιά, απληστία. Επίσης με καλλιεργήσιμα εδάφη, κτηνοτροφία κ τροφή, ενώ μαζί με τον Σκορπιό είναι ο κατ’ εξοχήν χρηματοπιστωτικός άξονας.
Ακριβώς επειδή ο Δίας είναι πολύ πιο γρήγορος στην κίνηση του, είναι καλό να μην τον βλέπουμε μεμονωμένα τι κάνει στο κάθε ζώδιο, αλλά να επιχειρήσουμε να τον δούμε μέσα από τις φάσεις των συνοδικών του κύκλων, ακριβώς επειδή κ αυτοί εξελίσσονται γρήγορα.
Ας ξεκινήσουμε από την κυβερνήτρια του Ταύρου, την Αφροδίτη: αυτή τη χρονιά έχουμε αναδρομή της Αφροδίτης στο ζώδιο του Λέοντα, στο οποίο θα παραμείνει για 4 μήνες. Η Αφροδίτη θα εισέλθει στο Λέοντα στις 5 Ιουνίου κ θα βρεθεί αμέσως σε σχέση τετραγώνου με τον Δία (που θα βρίσκεται στις 4ο Ταύρου) . Το τέλειο τετράγωνο μεταξύ Δία κ Αφροδίτης θα σχηματιστεί 3 φορές : στις 5 Ιουνίου (στην 4ο Ταύρου – Λέοντα), στις 22 Αυγούστου (στην 15ο) κ στις 17 Σεπτεμβρίου (επίσης στην 15ο).
Ο Δίας θα είναι εξαιρετικά καλόβολος, συναινετικός ακόμα κ προτρεπτικός ως προς τις απαιτήσεις της κυβερνήτριας του, η οποία στη θέση αυτή, κ ειδικά κατά την αναδρομή της, γίνεται υπερβολικά κενόδοξη, ματαιόδοξη κ νωθρή, χωρίς ικανότητα μέτρου (το οποίο άλλωστε δεν ταιριάζει με τη φύση της) κ η μεταξύ τους σχέση θα οδηγήσει σε μεγάλο ξόδεμα χρημάτων κ εξαιρετική σπατάλη, θα ζήσουμε ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό «ξεχείλωμα».
Δεδομένου ότι στην οικονομική αστρολογία ο Δίας είναι δείκτης (μεταξύ άλλων) πληθωρισμού κ χρήματος κ η Αφροδίτη είναι δείκτης της ισχύος των νομισμάτων κ του χρηματιστηρίου, ενώ αντιπροσωπεύει κ την αγροτική κ κτηνοτροφική παραγωγή, καταλαβαίνουμε ότι η υπερτίμηση θα αφορά κ τις τιμές των αγαθών κ υπηρεσιών, κ τις τιμές της Γης (ακινήτων), κ οι τιμές των μετοχών. Θα δοθεί ώθηση δλδ στη δημιουργία μίας οικονομικής «φούσκας» την οποία θα δυσκολευτούμε να αναγνωρίσουμε λόγω της καλής διάθεσης που θα επικρατεί κ θα οφείλεται στην παρατεταμένη αυτή όψη.
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή σε αγοραπωλησίες ακινήτων, σε επενδύσεις κ μετοχές που θα διαφημίζονται ως υποσχόμενες μεγάλο κέρδος, αλλά κ στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Και αυτό που θα χρειαστεί επίσης να χαλιναγωγήσουμε, αλλά δεν ξέρω πώς θα το καταφέρουμε, θα είναι η ακατάσχετη τάση μας να ξοδέψουμε αλόγιστα χρήματα, λόγω κ της γενικευμένης ευφορίας που θα επικρατεί.
Ο Δίας μπαίνοντας στον Ταύρο, θα βρίσκεται ήδη σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα (στο οποίο συμπράττει κ ο Άρης) το οποίο θα γίνει τέλειο 2 μέρες μόλις μετά την είσοδο του, στις 18/5.
Βλέπουμε ότι ο ωροσκόπος είναι στον Κριό, ζώδιο διακυβέρνησης του Άρη, ο οποίος βρίσκεται στον 4ο οίκο κ στον Καρκίνο: δεν ξέρω αν θα μπορούσε ένας χάρτης να μας μιλήσει πιο καθαρά για την ακίνητη περιουσία, τα σπίτια, τις γαίες, τα χωράφια κ οικόπεδα, αλλά κ για τον εθνικό πλούτο, τα μεταλλεύματα, τα ορυκτά. Βλέπουμε παράλληλα την έμφαση που δίνει ο χάρτης (για την Ελλάδα πάντα) στον 2ο οίκο (κρατικά έσοδα).
Στο αύξον τετράγωνο μεταξύ Δία / Πλούτωνα, δύο πλανητών που όταν συνδυάζονται σχετίζονται με μεγάλη δύναμη (οικονομική κ όχι μόνον) που είναι μία εξαιρετικά δυναμική φάση όλων των συνοδικών κύκλων, η οποία δίνει πάντα κλυδωνισμούς αλλά αυτοί οδηγούν σε δράση κ ανάπτυξη, παρεμβαίνει ο Άρης από την 28ο Καρκίνου με ασύμβατο τετράγωνο. Αυτό μπορεί να δώσει κ άλλη ενέργεια στο σύστημα Δία / Πλούτωνα κ στους εκπροσώπους του, αλλά ταυτόχρονα μας δείχνει διόγκωση χρέους (στην οικονομική αστρολογία ο Πλούτωνας σημειοδοτεί κ το Χρέος) που προέρχεται από την κτηματαγορά, από τα ακίνητα δλδ, το οποίο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί (Δίας, 2ος οίκος) ή να αντιμετωπιστεί. Πρακτικά, σημαίνει ότι θα τεθεί θέμα «κόκκινων» δανείων.
Όπως κ να έχεις, το τετράγωνο αυτό θα δώσει τριγμούς στο διεθνές οικονομικό κατεστημένο θέτοντας σε δοκιμασία τις αντοχές κάποιων ισχυρότατων παραγόντων, ενώ θα αναδείξει καινούργιους πόλους δύναμης.
Ο χάρτης εισόδου του Δία στον Ταύρο επίσης έχει μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι για την Ελλάδα έχει ωροσκόπο στις 24 Σκορπιού, με τον Ήλιο (στις 25ο Ταύρου) επάνω στη Δύση, οπότε θέτει άμεσα ζητήματα χρηματοπιστωτικού τομέα, δεν θα τον δούμε όμως εδώ για να μην πλατειάσουμε κ άλλο.
Στις 2 Ιουνίου ο Δίας θα συναντηθεί με τον Βόρειο δεσμό στις 3ο Ταύρου, θα ενισχύσει την καλή διάθεση κ κοινωνικότητα των ανθρώπων κ παράλληλα θα δώσει περαιτέρω ώθηση στα θέματα τροφής κ διατροφής.
Στις 19 Ιουνίου ο Δίας από την 7ο Ταύρου θα κάνει την πρώτη θετική όψη του, ένα αύξον εξάγωνο, με τον Κρόνο στην 7ο Ιχθύων μετά την σύνοδο τους στην 0ο.29΄ Υδροχόου στις 21/12/2020. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο συνοδικός κύκλος Δία/Κρόνου είναι ο κατ’ εξοχήν οικονομικός κύκλος κ αυτός που παράγει πλούτο, αλλά προκαλεί κ κρίσεις! Ο Συνοδικός αυτός κύκλος μετά από 200 χρόνια που γινόταν σε ζώδια τις Γης, μεταφέρθηκε το 2020 σε ζώδια του Αέρα (για τα επόμενα 200 χρόνια). Το εξάγωνο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για δύο λόγους:
- Επειδή ο Πλούτωνας μπαίνοντας στην 0ο Υδροχόου το ενεργοποίησε, επαναφέροντας το θέμα της μετάβασης στην οικονομία του Αέρα κ την Κοινωνία της Πληροφορίας και
- Επειδή ο Δίας είναι ο (παραδοσιακός) Κυβερνήτης του Κρόνου, άρα έχει μεγαλύτερη ισχύ από αυτόν κ μπορεί να προωθήσει τα θέματά του.
Εδώ λοιπόν περιμένω να τεθούν βάσεις για οικονομική ανάπτυξη, μόνον που με βάση αυτά που είπαμε πάρα πάνω, που δεν θα τελεσφορήσουν όλες, αλλά μόνον εκείνες που βασίζονται στον σχεδιασμό κ στους ξεκάθαρους στόχους. ΟΙ νέοι στόχοι της οικονομικής ανάπτυξης θα είναι ο Αγροτοκτηνοτροφικός τομέας, η Ενέργεια, οι χρηματαγορές κ η Τέχνη.
Το πιο βασικό όμως που θα κάνει ο Δίας στον Ταύρο είναι να ετοιμάσει την σύνοδο του με τον Ουρανό, μία σύνοδο που γίνεται κάθε 13 περίπου χρόνια κ σημειοδοτεί επαναστατικές αλλαγές σε οικονομία, τεχνολογία κ ιδεολογίες. Η σύνοδος αυτή θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2024, θα αρχίσουμε όμως να την αντιλαμβανόμαστε από φέτος, δεδομένου ότι οι 2 αυτοί πλανήτες θα πλησιάσου σε απόσταση 8ο μεταξύ τους.
Κλείνοντας αυτό το άρθρο θα ήθελα να τονίσω ακόμα μία φορά ότι το 2023 είναι το εισαγωγικό έτος κ αυτό που θα μας δώσει (αρκετές) ενδείξεις για τα 3 επόμενα έτη, (2024, 2025, 2026), οπότε φέτος καλούμαστε να βάλουμε τις βάσεις έχοντας όμως το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον!
Από τη Βίρνα Κουτράκου!