Αστρολογία, ChatGPT4o και o ρομαντικός ψηφιακός κόσμος της ταινίας “Her”
Αστρολογία, ChatGPT4o και o ρομαντικός ψηφιακός κόσμος της ταινίας “Her”. Τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 ανακοινώθηκε το ChatGPT4o. Πρόκειται για τη νέα έκδοση του AI εργαλείου επεξεργασίας φυσικής γλώσσας που απαντά στις ερωτήσεις σας και κάνετε και κουβεντούλα μαζί. Η νέα έκδοση έχει μια σημαντική διαφορά. Είναι ικανό για ρεαλιστική φωνητική συνομιλία όσο κανένα άλλο ως τώρα αντίστοιχο application.
Παρακολουθώντας το video της παρουσίασης, μου ήρθε στο νου η ταινία “Her” (2013), με τον Joaquin Phoenix. Αν δεν την έχετε υπόψιν σας, το θέμα της είναι η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ ενός άντρα και της ΑΙ βοηθού του, δηλαδή ουσιαστικά μιας φωνής, όπου εκείνος καταλήγει να την ερωτευτεί εξαιτίας της γκάμας συναισθημάτων που εξέφραζε αλληλεπιδρώντας μαζί του (η φωνή ανήκε στην Scarlett Johansson). Άνθρωπος ερωτεύεται δηλαδή κάτι που δεν υφίσταται.
Πολύ ενδιαφέρον θέμα που πάει και προς την ιδέα του πλατωνικού έρωτα ή στη δύναμη που έχει η ανθρώπινη φωνή να δημιουργεί συναισθήματα, αλλά υπάρχει ένας σοβαρός παραλογισμός εδώ. Το ερωτικό αντικείμενο δεν υπάρχει, δεν είναι καν όπως το hot line 090 που κάποιοι παίρνουν τηλέφωνα και φτάνουν να αναπτύξουν συναισθήματα για τη φωνή της τηλεφωνήτριας. Είναι ολοκληρωτικά τεχνητό, ψεύτικο, αλλά ακούγεται εντελώς ανθρώπινο και μπορεί να ασκήσει γοητεία.
Eίδα να αναφέρεται και σε τεχνικά άρθρα παρουσίασης αυτή η ομοιότητα μεταξύ ταινίας και ChatGPT4o, οπότε όντως φαίνεται πως μετά από 9 χρόνια άλλη μια πλοκή κινηματογραφικής ταινίας γίνεται μέρος της πραγματικής ζωής.
Από τον Stavro Christo
Facebook: Stavro Christo
Αστρολογικά, να πούμε πως η νέα έκδοση του ΑΙ – ChatGPT βγήκε τη μέρα της συνόδου Ήλιου – Ουρανού στις 23° Ταύρου και αυτό από μόνο του μας δείχνει συμβολισμό για μια μέρα συμβατή προς νέες τεχνολογικές αποκαλύψεις (Ουρανός) μέσα στην κεντρική κοινωνική σκηνή (Ήλιος). Στον Ταύρο η σύνοδος έχει χαρακτηριστικά που αφορούν το γήινο, την ανθρώπινη αντίληψη με την σωματική έννοια. Ο Ταύρος σχετίζεται και με τη φωνή, όντας ζώδιο της Αφροδίτης.
Και η φωνή ορίζει σώμα, δεν υπάρχει σώμα χωρίς φωνή. Εδώ είναι το παράδοξο που βιώνουμε και δεν έχει σχέση με φωνές όπως του Siri ή του Alexa. Σε αυτά τα application η φωνή ήταν σχετικά επίπεδη. Τώρα η φωνή εκφράζει συναίσθηματα, σε κάνει να αισθάνεσαι πως πραγματικά μιλάς με τον ιδιοκτήτη της γοητευτικής φωνής ως σαν να έχει πρόσωπο, μάτια και σώμα. Οι άνθρωποι ερωτευόμαστε μέσα από τη φωνή του Άλλου. Και το AI πλεόν το γνωρίζει αυτό.
Πολύ ενδιαφέρον έχει η συναστρία της ημερομηνίας που βγήκε το “Her” για πρώτη φορά στο κοινό (New York Film Festival on October 12, 2013) και της προχθεσινής ημερομηνίας έκδοσης του ChatGPT4o.
Καταρχάς, ο ίδιος ο αστρολογικός χάρτης του “Her” έχει ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα φιλμ που φέρει πάνω του τη σφραγίδα του ανοδικού τετραγώνου μεταξύ Πλούτωνα και Ουρανού. Η ταινία βγήκε ακριβώς στη μέση αυτής της φάσης όψεων. Έγιναν συνολικά 7 διαδοχικές όψεις τετραγώνου μεταξύ των 2 πλανητών από το καλοκαίρι του 2012 ως την άνοιξη του 2015. Η πρεμιέρα της ταινίας έγινε λίγο πριν συμβεί το 4ο τετράγωνο της 1η Νοεμβρίου 2013.
Γενικότερα, τα γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια εκείνων των τετραγώνων παίζουν ρόλο στα εγκόσμια εδώ και κάποια χρόνια. Ως παράδειγμα, δείτε τι συμβαίνει με την Ουκρανία. Η τωρινή κατάσταση “χρωστάει” πολλά στις επαναστατικές διαδηλώσεις που ονομάστηκαν Euromaidan (από την κεντρική πλατεία του Κιέβου), οι οποίες συνέβησαν μεταξύ 4ης και 5ης όψης των τετραγώνων Πλούτωνα – Ουρανού.
Παρατηρούμε πως το τετράγωνο αυτό βρίσκεται σε κομβική θέση στον χάρτη του “Her”. Είναι ακριβώς πάνω στους άξονες και δίνει μεγάλη επιρροή, επαναστατική, μεγάλη αλλαγή, εκ βαθέων ρήξη, μια εντελώς νέα αντίληψη που σχετίζεται με καινοτόμες τεχνολογίες (Ουρανός) η οποία θα χαίρει μεγάλης υποστήριξης από “ψηλά” (Πλούτωνας).
Το άλλο πολύ έντονο τετράγωνο του χάρτη γίνεται μεταξύ Ήλιου και Δία. Αν το αναγάγουμε στην υπόθεση της ταινίας, μας δείχνει ακριβώς αυτή την αυτοαναφορικότητα που διέπει όλη την υπόθεση του έργου κάτω από το φαινομενικό του ειδύλλιο. Στην ουσία είναι μια ωδή στην μοναξιά και στην αυτοϊκανοποίηση. Η αυτοϊκανοποίηση είναι ένα από τα συνήθη συμπτώματα αυτής της όψης, με την έννοια πως ο άνθρωπος ζει με τις ιδέες του, εν πολλοίς αγνοώντας πολλά από τα μηνύματα που παίρνει από το περιβάλλον του.
Με τον Δία εδώ στον Καρκίνο και στον 4ο οίκο, σε τετράγωνο με τον Ήλιο στον 7ο Οίκο και στον Ζυγό, η όψη μας μιλάει για τάση να υπάρξει αυτοϊκανοποίηση μέσα από μια σχέση. Αν δε ξέραμε πως πρόκειται για χάρτη ταινίας (αφήγησης) θα μας φαινόταν περίεργο. Μια τέτοια όψη και οικοθεσία σε χάρτη ανθρώπου δείχνουν μια πολύ ιδιότροπη προσέγγιση σε θέματα σχέσεων.
Στο Τριτεύον Προοδευτικό σύστημα του “Her”, ακριβώς στις 13 Μαΐου η Σελήνη έκανε σύνοδο με τον Ουρανό, “επικυρώνοντας” και έτσι την περίεργη σχέση μεταξύ μιας ταινίας για την τεχνητή νοημοσύνη και τις τρέχουσες εξελίξεις πάνω στην τεχνολογία αυτή. Η Σελήνη (κοινό, πλήθος) έρχεται σε επαφή με την καινοτομία (Ουρανός).
Αν πάμε στον αστρολογικό χάρτη του ChatGPT4o, θα δούμε τη δοτική Σελήνη του Λέοντα να δεσπόζει στον 1ο οίκο μα να βρίσκεται σε αντίθεση με τον Πλούτωνα στον 7ο. Αμέσως καταλαβαίνουμε πως η δοτικότητα ελέγχεται, παρακολουθείται και κατευθύνεται. Προφανώς. Μιλάμε για ένα σύστημα νοημοσύνης που μαθαίνει από εμάς, μας μιμείται και αποκτά όλο και μεγαλύτερη ικανότητα να χρησιμοποιεί όσα μαθαίνει για να μας καθοδηγεί (πέρα από την παροχή πληροφοριών), συναισθηματικά και ψυχολογικά. Πάντοτε συνέβαινε αυτό με τα media. Όμως αυτό που έρχεται δε θα έχει προηγούμενο. Συγγνώμη αν σας φαίνεται πεσιμιστικό αυτό, προσωπικά το θεωρώ ως το πιο προβλεπόμενο, ρεαλιστικό σενάριο.
Η ψυχολογική επιρροή γίνεται πιο σημαντική μιας και η Σελήνη είναι κυβερνήτης του χάρτη. Όλα ανάγονται στην ψυχολογική αντίληψη μέσα από την τελευταία έκδοση αυτού του λογισμικού επεξεργασίας φυσικής γλώσσας. Αυτό γίνεται ακόμα πιο καθαρό μέσα από το Τ-τετράγωνο μεταξύ Χείρωνα και άξονα Ωροσκόπου / Κατερχόμενου. Τονίζεται και εδώ η ψυχολογική σημασία και θα είναι αυτό που θα περάσει στον κόσμο σαν μήνυμα για τη χρηστικότητα του συγκεκριμένου εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης: θα δύναται να επουλώνει πληγές μοναχικότητας. Όπως και να δημιουργήσει άλλες ψυχολογικές πληγές που θα εδράζονται στην νέα κοινωνική διάσταση της ανθρώπινης μοναξιάς.
Το εξάγωνο Αφροδίτης – Κρόνου στον χάρτη φανερώνει πως θα γίνει αποδεκτή από τον κόσμο σε αισθητική/συναισθηματική βάση αυτή η “κοινωνική δομή”. Μη ξεχνάμε πως η όψη μισού τετραγώνου μεταξύ Κρόνου – Πλούτωνα είναι ακόμα πολύ έντονη και επενεργεί επάνω στην Σελήνη, δεσμεύοντας αυτήν (και τις ανθρώπινες μάζες) μέσα στον ακόμα πιο αληθοφανή ψηφιακό κόσμο της εικονικής επικοινωνίας. Το εξάγωνο Αφροδίτης – Κρόνου είναι η όψη που χρυσώνει το χάπι.
Εν τέλει, όλη η δυναμική του χάρτη του ChatGPT4o συγκεντρώνεται στον 11ο οίκο και τη σύνοδο Ήλιου – Ουρανού. Η “ψυχή” αυτού του AI εδράζεται στην δυναμική απήχηση που θα βρει μέσα σε ομάδες ανθρώπων, δημιουργώντας νέες κατευθύνσεις, αντιλήψεις και αξιολογήσεις της οντολογίας της ανθρώπινης ζωής.
Κοιτώντας τη συναστρία μεταξύ “Her” και ChatGPT4o μερικές όψεις είναι σαν να έχουν “ψηφιακή” ακρίβεια.
Ο Άρης του ChatGPT ενεργοποιεί τον Ουρανό του “Her” (άρα και το τετράγωνο Ουρανού – Πλούτωνα που μιλήσαμε πιο πάνω) και είναι σαν αστρολογικό σημάδι πως τώρα ήρθε η ώρα να πραγματοποιηθεί η τεχνολογική προφητεία που παρουσιαζόταν στο “Her” το 2013. Το ίδιο δείχνουν και οι Δεσμοί της Σελήνης που βρίσκονται πάνω στον άξονα Ωροσκόπου / Κατερχόμενου (σχέσεων) με κατεύθυνση προς την ενσωμάτωση της προσωπικής εμπειρίας του καθενός μας, αναφορικά με την “προφητεία” της ταινίας (Βόρειος Δεσμός στον 1ο Οίκο του χάρτη).
Ο Πλούτωνας που βρίσκεται καιρό τώρα στην 2° μοίρα του Υδροχόου συμφωνεί τέλεια με την Σελήνη του χάρτη της ταινίας. Όντας και εκείνη στην 2° Υδροχόου δείχνει πως η επιρροή είναι έτοιμη για να βγει προς τα έξω στις κοινωνίες. Αυτό τονίζεται και από την αντίθεση Σελήνης – Πλούτωνα στον ίδιο τον αστρολογικό χάρτη του ChatGPT.
Η όψη εξαγώνου Αφροδίτης – Κρόνου του χάρτη ChatGPT4o που αναφέρουμε πιο πάνω, κανει Yod προς τον Ήλιο της ταινίας “Her”. Αυτό εμπλουτίζει το νόημα του εξαγώνου. Μπορούμε να αξιώσουμε πως “το χάπι χρυσώνεται” στην αντίληψη του κόσμου, μέσα από το έδαφος που έχει χτίσει στην κοινωνική νοόσφαιρα η ταινία αυτή πριν από 9 χρόνια. Είναι εξάλλου η βάση στην οποία πατάω για την συγγραφή αυτού του κειμένου.
Τέλος, ο Ωροσκόπος της ώρας της επίσημης παρουσίασης του ChatGPT πέφτει επάνω στον Δία του “Her” και φωτίζει μέσω αυτού το τετράγωνο με τον Ήλιο, δηλαδή την ιδέα της αυτοϊκανοποίησης που λέγαμε.
Μα για πολλούς από εκείνους που θα αγγίξει αυτή η τεχνολογική επιρροή, θα τους φαίνεται σαν “αληθινή επαφή”.