Οι 6 τρόποι που καταπιέζουμε τα συναισθήματα μας. Οι συνέπειες και οι τρόποι αντιμετώπισης!

Οι 6 τρόποι που καταπιέζουμε τα συναισθήματα μας. Οι συνέπειες και οι τρόποι αντιμετώπισης

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ανθρώπων στη σημερινή κοινωνία μας είναι ότι δεν μπορούμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας στην καθημερινότητα και αυτό βεβαίως πάντα προκαλεί σοβαρά προβλήματα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας και μερικοί από αυτούς είναι. Οι έξι βασικοί τρόποι είναι οι εξής:

Τρόποι καταπίεσης:

Άρνηση

Πολλές φορές αρνούμαστε ότι βιώνουμε συγκεκριμένα συναισθήματα, είτε γιατί αυτά μας κάνουν να νιώθουμε άβολα, είτε γιατί δεν είμαστε ικανοί τη συγκεκριμένη στιγμή να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Αποφυγή

Άλλες φορές προσπαθούμε να αποφύγουμε καταστάσεις, άτομα και συναισθήματα τα οποία μας προκαλούν μια δυσφορία όπως ο φόβος και ο θυμός.

Εξορθολογισμός 

Προσπαθούμε να βρούμε λογικές εξηγήσεις για να κατανοήσουμε τα συναισθήματά μας έτσι ώστε να μην χρειαστεί να τα αντιμετωπίσουμε. Στην πραγματικότητα. Έτσι η λογική στην ουσία αυτό που κάνει είναι να αφαιρεί την συναισθηματική αξία των ίδιων μας, των εμπειριών και των συναισθηματικών αντιδράσεων.

Διάσπαση της προσοχής

Για να μην μπορέσουμε να βιώσουμε τα συναισθήματα μας που μας προκαλούν αρνητικές καταστάσεις, αποσπάμε την προσοχή μας με άλλες δραστηριότητες. Οι σκέψεις έτσι ώστε τελικά να αποφύγουμε το βίωμα.

Ελαχιστοποίηση

Προσπαθούμε να υποβαθμίσουμε τη σημασία των συναισθημάτων μας, λέγοντας ότι δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά και δεν θα έπρεπε να τα νιώθουμε. Έτσι. Τοποθετούμε τον εαυτό μας δεύτερο σε προτεραιότητα έναντι άλλων και ουσιαστικά καταπιέζουμε περαιτέρω τον εαυτό μας.

Καταστολή

Σπρώχνουμε βαθιά μέσα μας τα συναισθήματα, τα οποία έχουμε έτσι ώστε να μην τα εκφράσουμε. Μάλιστα αρκετές φορές τας που έχουμε τόσο βαθιά, έτσι ώστε χάνουμε συνειδητά την επαφή μαζί τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα στην καθημερινότητά μας.

Συνέπειες καταπίεσης:

Το να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας έχει πάντα αρνητικές συνέπειες στην ψυχική μας και σωματική μας υγεία. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους έτσι ώστε να μπορέσουμε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Μια επίσκεψη σε έναν ειδικό θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγαλύτερη δυναμική στο να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τα συναισθήματά μας, όπως επίσης και να αυξήσουμε την ενσυνειδητότητα επί των συναισθηματικών μας καταστάσεων.

Η καταπίεση των συναισθημάτων μας οδηγεί σε πάρα πολλά προβλήματα. Πρώτον, αυξάνει κατά πολύ το στρες, με αποτέλεσμα τελικά το άγχος να μπαίνει στην καθημερινότητά μας και να μην μπορούμε να εκφράσουμε τη συναισθηματική μας ένταση. 

Οι άνθρωποι που καταπιέζουν τα συναισθήματά τους συνήθως κρατάνε ένα μεγάλο βάρος και μπορεί να είναι ένα σημάδι κατάθλιψης.

Η συσσωρευμένη ένταση μπορεί να οδηγήσει σε Θέματα υγείας του Σώματος.

Οι άνθρωποι που καταπιέζουν τα συναισθήματά τους αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και παραμένουν μόνοι.

Φορές οι άνθρωποι που καταπιέζουν τα συναισθήματά τους για να μπορέσουν να εκφραστούν μπορεί να μπούνε σε μια κατάσταση υπερφαγίας κατανάλωσης αλκοόλ ή υπερβολών γενικότερα στις διατροφικές τους συνήθειες. Κάποιοι μπορεί να φτάσουν και στον αυτοτραυματισμό.

Τα καταπιεσμένα συναισθήματα τέλος, μπορεί να οδηγήσουν σε βίαιες εκφράσεις θυμού και εντάσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία πολύ δύσκολη καθημερινότητα.sore 

Μερικά βήματα τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έκφραση των συναισθημάτων μας είναι τα εξής.

Εξασκήστε την επίγνωση

Είστε παρόντες στα συναισθήματά σας και να μπορέσετε να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση των πραγμάτων τον οποίον προσπαθείτε να αποφύγετε είτε είναι καταστάσεις, είτε είναι άνθρωποι, είτε είναι ένα γενικότερα συναισθηματικό φορτίο το οποίο μπορεί να αποφεύγετε.

Προκαλέστε τις σκέψεις σας

Είναι πολύ σημαντικό να αρχίζετε να σκέφτεστε για τα πράγματα τα οποία θεωρείτε ότι είναι ανάξιο να ασχολείστε, να βρείτε γιατί σας ενοχλούν και να μπορείτε να καταλάβετε πως μερικές φορές η καταπίεση των συναισθημάτων σας σας προκαλεί φόβο και θυμό και τελικά σας προβληματίζει ολοένα και περισσότερο στην καθημερινή σας ζωή.

Βρείτε τα ερεθίσματα

Είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσετε αυτά τα ερεθίσματα, τα οποία ενεργοποιούν τη συναισθηματική σας κατάσταση και να μπορέσετε να παρακολουθήσετε ένα ένα την συναισθηματική σας αντίδραση επάνω σε αυτές τις εξωτερικές καταστάσεις.

Αναζητήστε υποστήριξη από έναν επαγγελματία

Αν και η συζήτηση με έναν έμπιστο φίλο μπορεί πολλές φορές να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στο να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με έναν επαγγελματία έτσι ώστε να μπορέσει να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε στρατηγικές αντιμετώπισης της καταπίεσης των συναισθημάτων, είναι ιδιαίτερα βοηθητική. 

American Psychological Association. (2019). Avoidance coping. Overcoming avoidance and fear of post-graduation plans (apa.org)

Gross, J. J., & Levenson, R. W. (1997). Hiding feelings: The acute effects of inhibiting negative and positive emotion. Journal of Abnormal Psychology, 106(1), 95-103

Hayes, S. C., & Smith, S. (2005). Get out of your mind and into your life: The new acceptance and commitment therapy. Oakland, CA: New Harbinger Publications.

Kashdan, T. B., & Rottenberg, J. (2010). Psychological flexibility as a fundamental aspect of health. Clinical Psychology Review, 30(7), 865-878.

Linehan, M. M. (2014). DBT® skills training manual (2nd ed.). New York: Guilford Press.

Lumley, M. A., & Provenzano, K. M. (2003). Stress management through written emotional disclosure improves academic performance among college students with physical symptoms. Journal of Educational Psychology, 95(3), 641-649.

Seaward, B. L. (2018). Managing stress: Principles and strategies for health and well-being (9th ed.). Burlington, MA: Jones & Bartlett Learning.