Διαταραχή μετά από τραυματικό στρες (PTSD) και οι δείκτες στην αστρολογία.
🔹Πολλά είναι τα γεγονότα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την ψυχολογία μας και να δημιουργήσουν διάφορα μπλοκαρίσματα στην λειτουργικότητα μας. Κάποια τα αντιμετωπίζουμε σχετικά εύκολα, υπάρχουν όμως και κάποια γεγονότα που μας στιγματίζουν για μια ζωή. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε τη διαταραχή μετά από τραυματικές εμπειρίες (PTSD). Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων που μετά από τέτοια γεγονότα συνεχίζει να επηρεάζεται η καθημερινότητα και η ψυχολογία τους. Αυτή η διαταραχή είναι αναγνωρισμένη σαν μία φυσική αντίδραση του ατόμου μετά από ένα έντονο τραυματικό γεγονός που είτε το έχει βιώσει, είτε ήταν στη θέση του θεατή. Υπάρχουν διάφορα γεγονότα που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν μια τέτοια συνθήκη σε κάποιον όπως: μία σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία, ένας βιασμός, καταστάσεις πολέμου, φυσικές καταστροφές, ατυχήματα, ακόμα και ένας θάνατος. Το πιο συχνό φαινόμενο είναι αυτό με τα τροχαία ατυχήματα που δείχνει ότι περίπου το 20% των ατόμων που εμπλέκονται σε τέτοιες περιπτώσεις αναπτύσσουν σε κάποιο βαθμό αυτή τη διαταραχή.
Από τη Νατάσα Ιωάννου
🔹 Υπάρχουν 3 ομάδες συμπτωμάτων που πρέπει διαρκούν ένα μήνα και περισσότερο για να μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει πιθανότητα για μια τέτοια διαταραχή. Τα συμπτώματα αυτά ίσως κάνουν την εμφάνιση τους μερικές εβδομάδες μετά από το γεγονός.
🔹Παρεισφρέουσες αναμνήσεις: Εδώ το άτομο αναβιώνει το γεγονός μέσα από έντονες ενοχλητικές σκέψεις ή εφιάλτες. Όταν συμβαίνει αυτό, το συναίσθημα έχει την ίδια ένταση με την στιγμή που είχε συμβεί το τραυματικό γεγονός.
🔹 Αποφυγή: Όταν συμβαίνει αυτό, στην ουσία το άτομο προσπαθεί με διάφορες άλλες δραστηριότητες να αποφύγει οτιδήποτε θα μπορούσε να του θυμίσει το τραυματικό γεγονός. Φτάνει στο σημείο να αναπτύξει διάφορους νοητικούς μηχανισμούς άμυνας όπως η αδυναμία ανάκλησης κάποιων τμημάτων του τραυματικού γεγονότος, υπάρχει συναισθηματικό μούδιασμα ενώ δεν αποκλείεται να επιλέξει να αποξενωθεί από τους άλλους.
🔹 Διέγερση: Σε αυτή τη περίπτωση το άτομο γίνεται ανήσυχο, ευερέθιστο, θα μπορούσε να αντιδρά αιφνιδιαστικά, να αντιμετωπίζει προβλήματα με τον ύπνο του ή να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί.
🔹 Άτομα που αντιμετωπίζουν αγχώδεις διαταραχές ή διάφορα άλλα ψυχολογικά μπλοκαρίσματα είναι πιθανό να αναπτύξουν πιο εύκολα τη διαταραχή μετά από τραυματικό στρες. Τα άτομα με PTSD σε κάποιες περιπτώσεις αναπτύσσουν το αίσθημα της ενοχής θεωρώντας ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάτι για να αποτρέψουν το τραυματικό γεγονός.
Βιολογικοί παράγοντες
Το συναίσθημα, η μνήμη είναι αυτά που συνδέονται έντονα με τη διαταραχή μετά από τραυματικό στρες. Ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου συνδέεται με την αποθήκευση και την ανάκτηση των μνημών ενώ η αμυγδαλή του εγκεφάλου συνδέεται περισσότερο με τη δημιουργία της εξαρτημένης αντίδρασης φόβου. Οι ορμόνες που συνδέονται με τις τραυματικές μνήμες είναι η νορεπινεφρίνη και η κορτιζόλη. Σε περίπτωση τραυματικού στρες οι δύο ορμόνες μπορεί να αποδειχθούν τοξικές για τον εγκεφαλικό ιστό και να προκαλέσουν νευρωνικό θάνατο καταστρέφοντας το μνημονικό σύστημα.
Ανακτημένες μνήμες
Υπάρχουν άτομα που έχουν βιώσει βαθιά ψυχικό τραυματισμό ειδικά στην παιδική ηλικία μέσα από έντονες εμπειρίες όπως ένα βιασμό ή μια κακοποίηση. Το 1980 μέσα από διάφορες έρευνες έφτασαν στο συμπέρασμα ότι πολλά άτομα που είχαν βιώσει κάτι τέτοιο είχαν απωθήσει όλες τις μνήμες που σχετίζονταν με αυτό το γεγονός και μόνο κατά την διάρκεια ψυχοθεραπείας θα μπορούσαν να ανακτηθούν.
🔹 Υπάρχουν θεραπείες αντιμετώπισης για αυτή τη διαταραχή όπως οι διαφορές τεχνικές ψυχοθεραπείας όπως οι τεχνικές έκθεσης και ανασκόπηση του τραυματικού γεγονότος. Η αναπροσαρμογή μέσω οφθαλμικών κινήσεων (EMDR) είναι ακόμα μια τεχνική που βοηθά στη θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή. Θα μπορούσε όμως να υπάρξει συνδυασμός των θεραπευτικών μεθόδων για την αντιμετώπιση της διαταραχής. Η υποστήριξη από το περιβάλλον και η ενσυναίσθηση είναι σημαντικοί παράγοντες για την θεραπεία.
(Paul Bennett, Κλινική ψυχολογία και ψυχοπαθολογία, Πεδίο)
Πιο κάτω θα δούμε πιο αναλυτικά 2 παραδείγματα από ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί με PTSD.
Παράδειγμα 1
🔹Στο πρώτο παράδειγμα είναι ένας στρατιώτης που υπηρέτησε στο πόλεμο του Ιρακ. Είναι ένας ιδιαίτερος χάρτης που δείχνει ότι το άτομο κάποια στιγμή στη ζωή θα αντιμετώπιζε ακραία και βίαια γεγονότα από τη συμμετοχή του Ήλιου και την ανάδρομη Αφροδίτη σε ένα τ- τετράγωνο με Δία (κυβερνήτη του μεσουρανήματος) και Πλούτωνα σε αναιρετική μοίρα. Ο Πλούτωνας είναι ένας πλανήτης που συνδέεται πολύ με τα πιο βαθιά μας συναισθήματα, έχει να κάνει με τον ψυχισμό μας, το ασυνείδητο και τις φοβίες μας. Ο Πλούτωνας σε αυτό το χάρτη δηλώνει ριζικές μεταμορφωτικές αλλαγές στη προσωπικότητα και στο εγώ του ατόμου.
🔹Όπως παρατηρούμε, υπάρχει ο Ποσειδώνας και ο Κρόνος σε γωνιακή θέση με τον Κρόνο παραδοσιακά να κυβερνά τον ωροσκόπο. Αυτοί οι δύο πλανήτες συνδέονται με διάφορα ψυχολογικά μπλοκαρίσματα και στη θέση που βρίσκονται η επιρροή είναι ακόμα πιο έντονη και πιο σημαντική.
🔹Το επόμενο στοιχείο που παρατηρούμε είναι τη Σελήνη να βρίσκεται σε ζώδιο πτώσης σχηματίζοντας ένα τρίγωνο με τον Ήλιο. Αυτό το τρίγωνο θα μπορούσε να βοηθήσει από τη μία και να λειτουργήσει σαν διέξοδος από τις δύσκολες καταστάσεις. Από την άλλη όμως θα μπορέσει να διευκολύνει όλη την αρνητική ενέργεια που δηλώνει αυτό το τ- τετράγωνο και να μεγεθύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.
🔹Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ο Ερμής από τον 6ο οίκο σε τετράγωνο με τον Ουρανό. Αυτό δείχνει ότι το άτομο έχει ένα ανήσυχο πνεύμα, ανήσυχο μυαλό, με πιθανές κρίσεις άγχους ή νεύρα και ένα επαναστατικό τρόπο σκέψης.
🔹Όλες αυτές οι όψεις που αναφέραμε δηλώνουν δυσκολίες, μπλοκαρίσματα και ακραίες καταστάσεις κάποιες φορές. Αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος έχει τέτοιες όψεις στο προσωπικό του χάρτη θα βιώσει τη διαταραχή μετά από τραυματικό στρες. Στο χάρτη υπάρχει η προδιάθεση για έντονα γεγονότα και μπορούν να ενεργοποιηθούν από διελεύσεις βαριών πλανητών συνήθως, από προοδευτικά ή από άλλα συστήματα πρόβλεψης.
Παράδειγμα 2
🔹Στο παράδειγμα 2 έχουμε ένα άτομο που είχε διαγνωστεί με οριακή διαταραχή της προσωπικότητας και είχε καταφέρει να ξεπεράσει τη διαταραχή μετά από τραυματικό στρες. Βλέπουμε πάλι έναν πολύ έντονα χτυπημένο αστρολογικό χάρτη. Δείχνει ένα πολύ επιβαρυμένο ψυχισμό και μία αστάθεια στη προσωπικότητα του ατόμου. Η Σελήνη σε έξαρση στο ζώδιο του Ταύρου δέχεται δύσκολες όψεις από Άρη, Κρόνο και Πλούτωνα. Εδώ φαίνεται το έντονο συναισθηματικό στρες, μπλοκάρισμα, καταθλιπτικές τάσεις και έντονα συναισθηματικά ξεσπάσματα.
🔹Από την άλλη έχουμε έναν Ήλιο στην ακμή του ωροσκόπου που δέχεται μόνο δύσκολες όψεις από Δία και Ουρανό. Αυτό έχει έντονο αντίκτυπο στην διαμόρφωση της προσωπικότητας και του εγώ του ατόμου και δείχνει την δυσκολία προσαρμογής και σταθερότητας.
🔹 Παρατηρείται επίσης ο Ερμής να βρίσκεται σε αντίθεση με το Άρη και όλο αυτό σε τετράγωνο με την Σελήνη που επαναλαμβάνει το έντονο ψυχολογικό στρες που βιώνει το άτομο χωρίς να υπάρχει κάποια διευκόλυνση στη διαχείριση από άλλους πλανήτες.
🔹Η διαταραχή μετά από τραυματικό στρες δεν έχει κατά ανάγκη κάποιο συγκεκριμένο πλανητικό δείκτη. Υπάρχει συνδυασμός από δύσκολες συνθήκες σε έναν αστρολογικό χάρτη που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια διελεύσεων ή και από άλλα συστήματα . Παρόλα αυτά, όπως αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν και άλλα κριτήρια για να διαγνωστεί κάποιος με PTSD και σίγουρα με τη βοήθεια και την καθοδήγηση των ειδικών ψυχικής υγείας μπορεί να ξεπεραστεί.
Από Νατάσα Ιωάννου