Διατροφικές διαταραχές και Αστρολογικοί δείκτες
Για τους περισσότερους ανθρώπους το σχήμα του σώματος τους όσο μεγαλώνουν αλλάζει. Το μεγαλύτερο ποσοστό κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν περάσει από περιόδους που ‘ έκαναν δίαιτα’. Για κάποια άτομα όμως η ενασχόληση με το βάρος και το σχήμα του σώματος τους μπορεί να γίνει πιο ακραία επηρεάζοντας την λειτουργικότητα τους με αποτέλεσμα να διαγνωστούν ότι πάσχουν από κάποια διαταραχή πρόσληψης τροφής.
Πιο κάτω θα αναφέρουμε κάποια χαρακτηριστικά από τις πιο γνωστές διατροφικές διαταραχές – ανορεξία/ βουλιμία – και θα δούμε μέσα από παραδείγματα πως φαίνεται μια διατροφική διαταραχή σε έναν αστρολογικό χάρτη.
Η διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι πολύπλοκες και θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Ένα κοινό που έχουν μεταξύ τους αυτές οι δύο διαταραχές είναι η συνεχής ενασχόληση του ατόμου με το βάρος του, προσπαθώντας να κρατήσει τον έλεγχο.
Από την Νατάσσα Ιωάννου
Ψυχογενής ανορεξία
Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των ατόμων με ψυχογενή ανορεξία είναι να διατηρήσουν το σώμα τους όσο πιο αδύνατο γίνεται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουμε τα άτομα με ανορεξία να ζυγίζουν πιο κάτω από το φυσιολογικό με βάση την ηλικία και το ύψος τους.
Τα άτομα αυτά είναι συνήθως σε άρνηση να κρατήσουν το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα.
Υπάρχει ο φόβος ότι το βάρος τους θα αυξηθεί έστω και είναι κάτω από το κανονικό.
Είναι ιδιαίτερα αυστηρά στην αξιολόγηση όσο αφορά το βάρος και το σχήμα του σώματος και αρνούνται την σοβαρότητα.
Προκαλείται αμηνόρροια σε γυναίκες που έχουν ήδη έμμηνη ρύση.
Τα άτομα με ψυχογενή ανορεξία έχουν λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν έντονα το αίσθημα της πείνας. Έχουν λιγότερες πιθανότητες να υπήρξαν υπέρβαρα στο παρελθόν, ενώ παρατηρείται ότι το άτομο μπορεί να είναι σεξουαλικά ανώριμο και άπειρο. Ένα άλλο χαρακτηριστικό σε άτομα με ανορεξία είναι ότι δεν παραδέχονται ότι πιθανόν να υπήρχαν οικογενειακά ζήτημα που το επηρέασε. Το διάστημα που μπορεί να αναπτυχθεί αυτή η διαταραχή είναι μεταξύ 14-18 ετών.
Ψυχογενής βουλιμία
Τα άτομα με βουλιμία σε αντίθεση με τα άτομα με ψυχογενή ανορεξία σπάνια είναι πιο αδύνατα από το κανονικό βάρος και τους ενδιαφέρει περισσότερο να είναι περισσότερο σεξουαλικά ελκυστικά.
Τα άτομα αυτά έχουν συχνά επεισόδια υπερφαγίας, ενώ λόγο φόβου για την αύξηση βάρους βλέπουμε και το κομμάτι με τους αυτοπροκαλούμενους εμετούς.
Σε αυτή την περίπτωση το βάρος του ατόμου ποικίλλει. Νιώθουν συχνότερα το αίσθημα της πείνας ακόμη και χωρίς λόγο.
Θα μπορούσε να υπήρξε υπέρβαρο στο παρελθόν, είναι σεξουαλικά ενεργό και θεωρεί τη συμπεριφορά του φυσιολογική.
Τα άτομα με βουλιμία αναζητούν την αποδοχή των άλλων και θέλει να φαίνεται ελκυστικό. Σε αντίθεση με τα άτομα με ανορεξία ,τα άτομα με βουλιμιά παραδέχονται τις οποιεσδήποτε οικογενειακές αρνητικές επιρροές. Είναι άτομα που θέλουν να ακολουθήσουν τις κοινωνικές προδιαγραφές και χαρακτηρίζονται από παρορμητικότητα και συναισθηματική αστάθεια.
Το διάστημα που είναι πιθανότερο να εμφανιστεί είναι μεταξύ 15-21 ετών.
Γενετικοί παράγοντες
Στις διαταραχές πρόσληψης τροφής συμβάλλουν επίσης οι γενετικοί παράγοντες. Έχει αποδειχθεί ότι οι γενετικοί παράγοντες που συμβάλλουν για την εμφάνιση της διαταραχής πρόσληψης τροφής έχουν κοινά με τις αγχώδεις διαταραχές. Τα βασικά γονίδια που παίζουν σημαντικό ρόλο είναι αυτά που ελέγχουν τον μεταβολισμό της σεροτονίνης. Σημαντικός είναι επίσης και ο ρόλος του γονιδίου που ρυθμίζει άλλους νευροδιαβιβαστές, όπως η ντοπαμίνη.
Κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες
Ζούμε σε μια κοινωνία όπου θεωρείται ότι το λεπτό σώμα είναι πιο ελκυστικό. Υπάρχει αυτός ο κοινωνικός ρατσισμός που επιβραβεύει τα λεπτά σώματος και κατακρίνει ή απορρίπτει άτομα με περισσότερα κιλά.
Δυστυχώς τα άτομα με ψυχογενή ανορεξία και βουλιμία δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα κοινωνικά πλαίσια και πρότυπα. Η διαταραχές πρόσληψης τροφής παρατηρείται περισσότερο σε ομάδες ανθρώπων στις οποίες η εξωτερική ομορφιά έχει καθοριστική σημασία όπως μοντέλα, αθλητές και χορευτές.
Αν παρατηρήσουμε λίγο το οικογενειακό περιβάλλον των ατόμων με διατροφικές διαταραχές θα διαπιστώσουμε ότι σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να υπήρχε μία μητέρα η οποία να κάνει δίαιτα και να προσπαθεί να ελέγξει το βάρος της, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα άτομα που ασχολούνται συνεχώς με την μείωση του βάρους τους δείχνει έναν τρόπο αποδοχής του ατόμου από τους γονείς με υψηλές προσδοκίες ιδιαίτερα αν δεν διαπρέπει σε άλλους τομείς.
Για το θέμα της διαταραχής πρόσληψης τροφής υπάρχουν πολλοί παράγοντες ακόμα που θα μπορούσαμε να αναλύσουμε. Όπως είπαμε πιο πάνω είναι ένα πολύπλοκο θέμα που θέλει ιδιαίτερη προσοχή και καλό είναι να συμβουλευτούμε έναν ειδικό αν υπάρχουν ενδείξεις για διατροφικές διαταραχές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα.
Πώς μπορούμε να εντοπίσουμε δείκτες σε έναν αστρολογικό χάρτη που να σχετίζεται με κάποια διατροφική διαταραχή.
Στο κομμάτι το αστρολογικό υπάρχουν παράγοντες που θα μπορούσε να δηλώνουν μια διατροφική διαταραχή.
Η Σελήνη σε έναν αστρολογικό χάρτη αντιπροσωπεύει το διατροφικό κομμάτι. Οπότε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξετάζουμε προσεχτικά τα θέματα της Σελήνης, σε πιο ζώδιο και οίκο βρίσκεται ή αν κάνει κάποια δύσκολη όψη με Κρόνο, Ουρανό, Ποσειδώνα, Πλούτωνα ή ακόμα και με Δία.
Στον 2ο οίκο μπορούσε να δούμε τα θέματα που έχουν να κάνουν με την τροφή, στον 6ο οίκο βλέπουμε πως επεξεργαζόμαστε την τροφή και ακολουθεί ο 8ος οίκος που μας δείχνει πως αποβάλλουμε αυτά που περνούμε από την τροφή. Αυτοί οι τρεις οίκοι και οι κυβερνήτες αυτόν των οίκων είναι ιδιαίτερα σημαντικοί όταν τους μελετάμε αφού μπορεί να μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες όσο αφορά τα διατροφικά θέματα του ατόμου.
Όπως είπαμε σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης ο Κρόνος και ο Δίας. Ο Κρόνος συνδέεται περισσότερο με τα θέματα ανορεξίας, ενώ ο Δίας με τα θέματα βουλιμίας. Επίσης ο Κρόνος έχει να κάνει με το σώμα μας και κατά πόσο νιώθουμε καλά με αυτό.
Πιο κάτω θα δούμε 2 χάρτες με άτομα που έχουν διαγνωστεί με διαταραχές πρόσληψης τροφής για να καταλάβουμε καλύτερα τους δείκτες σε έναν αστρολογικό χάρτη. Θα δούμε περισσότερο τη θέση των πλανητών, των οίκων και των όψεων, όμως για να φτάσει κανείς να διαγνωστεί με διατροφική διαταραχή όπως είπαμε σημαντικό ρόλο παίζουν και οι γενετικοί παράγοντες και σίγουρα χρειάζεται περισσότερη ανάλυση σε πολλαπλούς παράγοντες γενικότερα.
Παράδειγμα 1 – Ανορεξία
Στο πρώτο παράδειγμα είναι ο χάρτης μιας κοπέλα που έπασχε από ψυχογενή ανορεξία από την οποία και πέθανε στην ηλικία των 23 χρόνων. Αν πάρουμε έναν έναν τους δείκτες που σχετίζονται με τις διατροφικές διαταραχές θα δούμε πρώτα από όλα ότι υπάρχει μια Σελήνη σε γωνιακό οίκο σε έξαρση στο Ταύρο η οποία βρίσκεται σε τετράγωνο με τον Κρόνο από τον πρώτο οίκο. Ο Κρόνος εδώ είναι κυβερνήτης του ωροσκόπου και του 2ου οίκου σε παραδοσιακή κυβέρνηση στον Υδροχόο. Η όψη αυτή ανάμεσα σε Σελήνη και Κρόνο επηρεάζει σημαντικά τα θέματα της αυτοπεποίθησης του ατόμου και το πώς βλέπει τον εαυτό του. Βλέπουμε επίσης την Σελήνη να είναι σε τετράγωνο με τον Ουρανό οπότε δημιουργείται μια συναισθηματική αστάθεια, εσωτερική ένταση και ανισορροπία στα θέματα της Σελήνης και γενικά κατά πόσο νιώθει καλά με τον εαυτό του το άτομο.
Αν παρατηρήσουμε τον κυβερνήτη 2ου που είναι ο Κρόνος θα δούμε ότι πέραν από το τετράγωνο που κάνει με τη Σελήνη υπάρχει και ένα τρίγωνο με τον Ήλιο από τον 5ο οίκο. Αυτό δίνει στο άτομο πειθαρχία και έλεγχο. Τα άτομα που πάσχουν από ανορεξία παρατηρείται ότι έχουν πολύ αυτοέλεγχο και πειθαρχία προκειμένου να φτάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος που θέλουν. Από την άλλη ο Ήλιος βρίσκεται στην κορυφή του σχηματισμού που ονομάζεται τ- τετράγωνο με Δία και Πλούτωνα. Αποτέλεσμα αυτού του σχηματισμού θα μπορούσε να δείξει ένα άτομο με αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και υπερβολές όσο αφορά την εικόνα του και το εγώ του. Βλέπουμε ότι ο Δίας και ο Πλούτωνας είναι στο 2ο και 8ο οίκο που σχετίζονται με την τροφή. Από την άλλη ο Ερμής είναι αυτός που κυβερνά τα θέματα 6ου οίκο σχηματίζοντας επίσης ένα τετράγωνο με τον Δία. Αυτή η θέση θα μπορούσε να δείξει έντονη ενασχόληση με τα θέματα διατροφής, υγείας και καθημερινότητάς με έναν υπερβολικό τρόπο χωρίς όρια.
Παράδειγμα 2 – Βουλιμία
Το δεύτερο παράδειγμα είναι μια κοπέλα που ήταν αθλήτρια, είχε κερδίσει 12 διεθνής μετάλλια. Μετά από μια πιεστική φάση στη ζωή της μετά τα 15 της χρόνια εμφάνισε συμπτώματα βουλιμίας. Όπως παρατηρούμε ξανά στο χάρτη, η Σελήνη βρίσκεται σε ζώδιο πτώσης στο Σκορπιό και δέχεται αρνητικές όψεις από Κρόνο και Ουρανό. Με κυβερνήτη ωροσκόπου και σε γωνιακό οίκο δείχνει ξανά ότι τα θέματα της Σελήνης είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Βλέπουμε το Ήλιο, κυβερνήτη 2ου οίκου, να βρίσκεται στον 6ο όπου και δείχνει την ενασχόληση με τον αθλητισμό, από την άλλη βγάζει και πιθανά θέματα υγείας και διατροφής. Με την Αφροδίτη σε τετράγωνο με Σελήνη και Δία (κυβερνήτης 6ου) θα μπορούσε να δηλώνει πιθανόν τα επεισόδια υπερφαγίας και μια υπερβολή όσο αφορά την απόλαυση και την ικανοποίηση. Στο 2ο οίκο παρατηρείται επίσης ένας Πλούτωνας σε τετράγωνο με τον Ερμή στο 5ο και αντίθεση με τον Άρη από τον 8ο οίκο. Πάλι αυτό θα μπορούσε να δείξει μια αυτοκαταστροφική σκέψη και συμπεριφορά.
Όπως έχω αναφέρει πιο πάνω σε αυτά τα παραδείγματα είδαμε μόνο κάποια σημεία που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα θέματα της διατροφής, χρειάζονται όμως αρκετοί άλλοι παράγοντες μέχρι να φτάσεις στο κομμάτι της διάγνωσης για τη διαταραχή πρόσληψης τροφής.
Από την Νατάσσα Ιωάννου