Δήμητρα στους οίκους – Η τροφός του σώματος και της  ψυχής

Δήμητρα στους οίκους

  Δήμητρα. Η τροφός του σώματος και της ψυχής. Η Δήμητρα ανακαλύφθηκε μόλις   την 1η Ιανουαρίου του 1801 από τον Σικελό Giuseppe Piazzi, ο οποίος και της έδωσε το λατινικό όνομα  Ceres, – μιας και η Σικελία ήταν ένας από τους ιερούς της τόπους – και θεωρήθηκε νάνος-πλανήτης.

  Δημήτηρ. Η ερμηνεία που μας δίνει  ο Σωκράτης στον Κρατύλο, έχει να κάνει με αυτήν  που μας δίνει  την τροφή ως Μητέρα. << Δημήτηρ κατά την δόσιν της εδωδής διδούσα ως  μήτηρ>>. Ακόμη και σήμερα όταν  χρησιμοποιούμε την λέξη  “εδώδιμο” εννοούμε το φαγώσιμο. Άρα ένα από τα πρώτα στοιχεία  που παίρνουμε, είναι πως έχει να κάνει με την  Θρέψη. 

  Δαμάτηρ. Δα+μάτηρ, το αρχαίο όνομα της γης και μάτηρ, ο Δωρικός τύπος του μήτηρ, μητέρα, η Μητέρα Γη. Κι αυτές είναι μόνο δύο από τις ετυμολογίες της, οι οποίες μας επιδεικνύουν αμέσως την σχέση της Θεάς  Δήμητρας με την τροφή. 

  Το λατινικό της όνομα είναι Ceres από το ρήμα Cero= φέρω, βαστάζω. Cereales είναι τα Δημητριακά στην λατινική γλώσσα, όπως και το γνωστό cereals στα  αγγλικά.

  Η Θεά Δήμητρα, – μαζί με την Άρτεμη και την Ήρα – ανήκουν στην τριάδα των Ολύμπιων θεών οι οποίες έδιναν ζωή. Ακριβώς επειδή η Δήμητρα, έχει να κάνει με την  συντήρηση  της ζωής κι όχι μόνο!

  Στα αγάλματά της συνήθως  είναι σμιλευμένη να κρατά στο ένα της χέρι έναν πυρσό και στο άλλος της χέρι ένα πυρό, δηλαδή στάχυ, σιτάρι.  Τον πυρσό είναι γνωστό, ότι τον χρησιμοποίησε για να ψάξει να βρει την κόρη της στον Άδη. Όσο για τον στάχυ, ξεκάθαρα συμβολίζει την θρέψη. Εξάλλου η καλλιέργεια της Γης ανάγεται στην Δήμητρα. Ο συμβολισμός της λοιπόν έχει να κάνει με έργον κάλλους,  κι όχι οτιδήποτε απλό.

  Η γεωργία και η γεωπονία ανήκουν στην Δήμητρα επίσης, όπως και ότι είναι “ήμερο”,  εξημερωμένο, ότι καλλιεργείται, στην χλωρίδα της φύσης. Διότι τα άγρια χόρτα, δέντρα,  φυτά ανήκουν στην Άρτεμη

  Το δρεπάνι του θερισμού είναι το σύμβολό της, κι είναι αυτό ακριβώς που βρίσκουμε και στον αστρολογικό μας χάρτη να την συμβολίζει.

 Εκεί που βρίσκεται ο αστεροειδής Δήμητρα στον χάρτη μας, είναι μια ένδειξη για το σημείο δύναμης αλλά και αδυναμίας της υλικής πληρότητας αλλά και της  συναισθηματικής. Πόσο καλυμμένοι νιώθουμε από την σίτιση; Είναι  σωστή η τροφή που τρώμε; Τρέφουμε το πνεύμα  μας έτσι ώστε να μην νιώθουμε ανολοκλήρωτοι, να μην νιώθουμε “λίγοι”, να μην νιώθουμε “μισοί”;

  Και για να κάνουμε την ακριβή ερώτηση. Πόσο καλή είναι  η σχέση με την μητέρα μας ή και με τα παιδιά μας;  Μας ικανοποιεί; Μας καλύπτει;   Νιώθουμε χαρούμενοι και δυνατοί για να  προχωρήσουμε στη ζωή μας; Έχουμε την ικανότητα να διαχειριστούμε τα προβλήματά μας και να τα λύσουμε ή να τα αποδεχτούμε; Φυσικά και η Δήμητρα δεν είναι ο μόνος παράγοντας ενός αστρολογικού χάρτη για να απαντήσει με ακρίβεια σε όλα. Είναι όμως ένας υπολογίσιμος δείκτης, που μπορεί να μας δώσει σαφείς πληροφορίες, για να κατανοήσουμε τη σχέση μας με τους γονείς μας, αλλά και καταστάσεις που βιώσαμε ή βιώνουμε.

 Και κάπως έτσι ξετυλίγεται το κουβάρι ενός μύθου που δεν θέλησε να επιβιώσει ως παραμύθι, αλλά ως ένα σύμβολο ανάμεσα σε δύο κόσμους. Στον ιδεατό και στον πραγματικό. Σ’ αυτό που γνωρίζουμε, αλλά δεν βιώσαμε και τον φαντασιωνόμαστε, τον σκεφτόμαστε, και σε αυτό που σήμερα είναι. Σ’ αυτόν που σήμερα έχουμε στρώσει ένα τραπέζι με Κάλλους Έργα (καλλιεργήσιμα) εδώδιμα και έχουμε αφήσει μια καρέκλα κενή για την σημερινή μας προσκεκλημένη. Για να την γνωρίσουμε και να την κατανοήσουμε.

Τζένη Τabary Βλαστάρη.

Δήμητρα στους οίκους - Η τροφός του σώματος και της  ψυχής 3

Η Δήμητρα στους οίκους: 

1ος Οίκος: Ο  εαυτός μας , το Είναι μας, οι προσπάθειές μας, η εκπλήρωση των ονείρων και τον στόχων μας. Η θέση της Δήμητρας στον 1ο μας οίκο, δηλώνει ανθρώπους που η συμβολή της μητέρας τους ήταν ιδιαίτερα έντονη. Ίσως μια σχέση επιτυχημένη στο μεγαλύτερο ποσοστό της και αν  ο πλανήτης  είναι  “αχτύπητος”,  σωστά δομημένη.  Έχουν τα απαραίτητα ερεθίσματα και ικανότητες να επιτύχουν αλλά εξίσου έντονη έχουν και  την θέληση. Και  πολύ συχνά το καταφέρνουν, αφού νιώθουν ιδιαίτερα  επιτήδειοι να ανταπεξέλθουν σε τομείς και ρίσκα που κάποιοι άλλοι  δεν θα τα έπαιρναν. Κι  είναι αυτό ακριβώς που θα ονομάζαμε πληρότητα! 

2ος Οίκος: Εδώ η “τροφή” έρχεται μέσα από το οικονομικό υπόβαθρο. Κι αυτό ξεκινά μέσα από την οικογένεια. Η σιγουριά, η δομή, το συναίσθημα περνά μέσα από την οικονομική διαδικασία. Εδώ η Δήμητρα αποζητά την ασφάλεια μέσα από μια καλή δουλειά. Η ποιοτική τροφή είναι κάτι  που θα αναζητήσουν  γιατί αποζητούν το πραγματικά καλό! Θέλουν να νιώθουν ότι είναι δυνατοί και σίγουροι, σε κάθε βήμα της ζωής τους κι αυτό επιτυγχάνεται είτε μέσα από μια  δουλειά που τους αποφέρει το ποσόν που νιώθουν ασφαλείς ή από οποιοδήποτε μέσο, που γενικά κάνει την τσέπη τους να γεμίζει. Άτομα ανεξάρτητα αγαπούν την  καλή ζωή και την επιζητούν και συνήθως καταφέρνουν να την έχουν.

3ος Οίκος: Γλυκιά και επικοινωνιακή η Δήμητρα εδώ, καλλιεργεί καλές σχέσεις με αδέλφια και  συγγενείς αλλά και με τους γείτονες.  Κι αν είστε από τους τυχερούς, η γλύκα των παιδικών χρόνων, μπορεί να εκχυθεί σε ένα μέλλον που για πολλούς ανθρώπους βοηθά απίστευτα και τονώνει! Η γνώση και η διδασκαλία είναι κι αυτά μέσα στα κομμάτια της δικής σας “θρέψης” αλλά και η πληροφορία, ανταλλαγή ιδεών, που θέλετε να μεταφέρετε  και να λάβετε. Τα μικρά ταξίδια μπορεί να τονώσουν επίσης και να γεμίσουν την δική σας ψυχή και να νιώσετε εσωτερική ευχαρίστηση. Εξάλλου κάθε τι που μας θρέφει εντός και εκτός εισαγωγικών, είναι μια Αμβροσία κι ένα Νέκταρ.  Και ξέρετε κάτι ;  Δεν θα έλεγα ότι είναι και λιγότερο θεϊκό λόγω της θνητής μας  υπόστασης!

4ος Οίκος: Εδώ η Δήμητρα έχει την μορφή της οικογένειας, του θεσμού. Εδώ είναι η Θεσμοφόρος Δήμητρα και ως αυτή, θρέφει,  καλλιεργεί και  πράττει. Τα άτομα με την Δήμητρα στον 4ο οίκο τους, ζουν και νιώθουν “εξασφαλισμένοι” και γεμάτοι μέσω της οικογένειάς τους. Η προσκόλληση προς αυτήν  δεν θα πάψει ποτέ, ακόμη κι όταν μεγαλώσουν και δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια. Άτομα που νιώθουν ευτυχισμένα μπαίνοντας στο ρόλο της μητέρας, φροντίζοντας την δική τους οικογένεια.  Είναι αυτό που θα θελήσουν και θα αναζητούν στη ζωή τους. Το μόνο προσωπικό τους θέλγητρο  θα είναι πάντα προς τα   αγαπημένα τους πρόσωπα.

5ος Οίκος: Οι δημιουργίες μου είναι  η τροφή μου. Μια Δήμητρα που θα ήθελε γύρω  της πολλά παιδιά, Καλλιεργεί και αγαπά τους  καλλιτέχνες.  Αγαπά τις διασκεδάσεις και τα παιχνίδια.  Πιθανότατα τα άτομα με τη Δήμητρα στον οίκο αυτό, να ασχολούνται με εργασίες που έχουν να κάνουν με παιδιά ή ακόμη και να έχουν αρκετά παιδιά οι ίδιοι. Νιώθουν ευεξία μέσα από τη δημιουργικότητα. Ίσως και οι ίδιοι είναι παιδιά μιας πολυμελούς οικογένειας, όπου ο καθένας είχε τη δική του ενασχόληση/χόμπι/παιχνίδι/διασκέδαση. Γαλουχημένοι με το συναίσθημα της αγάπης ως κάτι πραγματικά ευχάριστο αλλά και μεγαλοπρεπές, είναι πολύ πιθανόν  να προσπαθήσουν να παρεισφρήσουν σε ότι τους κεντρίζει το ενδιαφέρον.

6ος  Οίκος: Εδώ η θρέψη έρχεται μέσα στην καθημερινότητα του ατόμου, μέσω της προσφοράς. Η Δήμητρα εδώ μπορεί να μας δώσει άτομα  που μεγάλωσαν με μια μητέρα που τους εμφύσησε το αίσθημα της προσφοράς και της συντήρησης. Που έδινε σημασία στα θέματα υγείας τους, αλλά και στους καρπούς της καθημερινότητας. Αυτούς που απλώνονται σε όλα τα επίπεδα και είναι απαραίτητοι για ένα καλό μέλλον. Αντίστοιχα λοιπόν οι άνθρωποι αυτοί εκφράζονται στη δική τους ζωή, εμπνευσμένοι από ένα παρελθόν που τους παρείχε προστασία. Είναι πολύ πιθανόν  ακόμη και η επιλογή της εργασίας τους  να εμπεριέχει το κομμάτι της προσφοράς και της βοήθειας.

7ος Οίκος: Εδώ η γαλουχία της Δήμητρας έρχεται μέσα από τη σιγουριά μιας σχέσης,  ενός γάμου. Οτιδήποτε είναι νομικά επικυρωμένο, είναι αυτό που τους κάνει να νιώθουν ότι λαμβάνουν Αμβροσία. Εδώ  το μοίρασμα, δεν γίνεται απαραίτητα   για την ευχαρίστηση αυτή, αλλά για  την ικανοποίηση από το συναίσθημα της ασφάλειας, που νιώθουν τα άτομα όταν μοιράζονται. Όταν είναι μόνοι, νιώθουν ανασφάλεια και είναι μια λέξη που δεν αγαπούν καθόλου.  Αγαστοί στην εμφάνιση , τρέφουν ένα ακόμη κομμάτι τους,  συμπληρώνοντας ότι είναι απαραίτητο για την εξέλιξη τους.

8ος Οίκος: Εδώ η Δήμητρα ντύνεται με το μανδύα της σεξουαλικότητας  και προσπαθεί να σαγηνεύσει τα σύμπαντα. Οξύμωρο για μια θεά, που ήταν από τις λίγες που δεν είχαν τόσες πολλές σχέσεις όσο οι υπόλοιπες! Αλλά δεν της αφαιρεί αυτή την ιδιότητα ο  μικρός αριθμός. Έτσι  και οι άνθρωποι με την Δήμητρα τοποθετημένη σ’ αυτόν τον οίκο. Νιώθουν να πραγματώνεται ένα από τα κορυφαία  τους συναισθήματα, μέσα ακριβώς από αυτόν τον μανδύα.  Τα πάθη τους μπορεί συχνά να τους οδηγήσουν σε προβλήματα. Οι συναισθηματικές εμπλοκές που μπορεί να νιώθουν είναι έντονες. Επιβλητικοί και οι ίδιοι, μέσα στις προσωπικές τους αδυναμίες, θα καλεστούν να λάβουν τον ρόλο του “βαρκάρη” που κάνει την μεγάλη μετάβαση της ψυχής από τη εδώ διάσταση στην επόμενη!

9ος Οίκος: Εδώ η τροφή σερβίρετε μέσα από την φιλοσοφία, τα ταξίδια, τις σπουδές, την  θρησκεία. Όλα αυτά κι άλλα τόσα προσφέρει η Δήμητρα στον 9ο οίκο για το άτομο που την έχει. Θα τραφεί και θα μεγαλώσει μέσα από όλα αυτά, σαν μια καθημερινή ιεροτελεστία, απλή και ξεκάθαρη. Η μύηση στον κόσμο της γνώσης και κατ’ επέκταση η κατανόηση αυτών αλλά και η γνώση ακόμη περισσότερων και καινούριων πληροφοριών, είναι αυτό που έχει μάθει  να βιώνει. Πως θα μπορούσε άλλωστε  να εγκλωβίσει την σκέψη του ή να επιτρέψει να το εγκλωβίσουν όταν εκείνο γνωρίζει συμπαντικά μονοπάτια που λίγοι μόνο μοιράζονται. Τραφείτε με ό,τι θετικό σας δίνεται και διαδώστε την γνώση αυτής της θρέψης. Είστε από τους λίγους που μπορείτε! 

10ος  Οίκος:  Εδώ η Δήμητρα θα φέρει την τροφή μέσα από μια επιτυχημένη καριέρα που μακροπρόθεσμα ίσως δώσει και μια θέση κύρους.  Μέσα από μια αναγνώριση, μια επιτυχία η οποία μπορεί να έρθει αργά ή γρήγορα.  Επίσης η επιρροή του ενός ή και των δύο  γονέων θα είναι εμφανή στη ζωή  του ατόμου.  Σίγουρα δεν θα σταματήσει  να αναζητά την ανάπτυξη καταρχήν υλιστικά, μιας και η θέση εδώ ευνοεί κυρίως  αυτό, ευχόμενο  πάντα κάπου στην πίσω μεριά του μυαλού του να βρει και  τον συναισθηματισμό. Τα άτομα εδώ πρέπει  να κατανοήσουν, αλλά και  να νιώσουν πως η επιτυχία πολλές φορές δεν βρίσκεται μόνο στα παλαμάκια και στις  υποκλίσεις, αλλά και στις στιγμές που ο/η  αγαπημένος/η, το παιδί μας, οι γονείς μας, μας κάνουν μια αγκαλιά και μας δίνουν ένα φιλί!

11ος Οίκος: Εδώ  η θρέψη  θα έρθει μέσα από το φιλικό σας  περιβάλλον, τις ομάδες που πιθανόν να ανήκετε, είτε πρόκειται για κάποιο χόμπι, είτε για ανθρωπιστικούς ή φιλανθρωπικούς σκοπούς ή ό,τι άλλο. Με την Δήμητρα εδώ, σίγουρα θέλετε  να ανήκετε  κάπου, μάθατε να λειτουργείτε   ομαδικά. Ζείτε  μέσα από το κομμάτι  της ομαδικής εργασίας. Τα ανθρωπιστικά σας ιδεώδη είναι έντονα,  όπως επίσης και τα θέλω σας για μια κοινωνία ιδανική και περισσότερο φιλάνθρωπη.

12ος Οίκος: Εδώ  η  θέση της Δήμητρας δυσκολεύει  αρκετά. Όχι γιατί δεν μπορεί να δώσει αυτά που θέλει, αλλά ο τρόπος εμποδίζεται, περιορίζεται, συρρικνώνεται. Οι διαστάσεις “στενεύουν” και υπάρχει ανισορροπία ανάμεσα σε αυτό που νιώθετε και αυτό που θέλετε να πάρετε και να δώσετε. Η θέση αυτή επίσης δηλώνει καρμικά θέματα, τα οποία εμπεριέχουν βαθιές πληγές ή μυστικά μονοπάτια,  που λίγοι περπάτησαν στα ίχνη τους. Υπάρχουν συναισθήματα που ψάχνουν να βρουν  την θετικότητα και την αγάπη.  Αλλά μια αγάπη περισσότερο συμπαντική και λιγότερο  προσωπική. Ακόμη και μέσα από κάτι επώδυνο, είστε οι μόνοι  ικανοί που μπορείτε να θρέψετε ολόκληρο το Σύμπαν. Εξάλλου μέσα στα σκοτάδια πάντα  θα υπάρχουν ακτίνες φωτός!