H Ψυχομαγική φιλοσοφία του Austin Osman Spare!

Ένας δυσλειτουργικός Άρης ή ένας Ερμής ο οποίος έχει βρεθεί σε δύσκολες θέσεις στον γενέθλιο Χάρτη αποτελεί πάντα ένα σοβαρό θέμα για το ίδιο το άτομο αλλά και για την αστρολογική πρακτική δεδομένου των πιέσεων που δέχεται ο Χάρτης. Στην περίπτωση μάλιστα του Ερμή πολλές φορές λόγω της εγγύτητας που έχει με τον Ήλιο αν ένας Ερμής είναι σε δύσκολη θέση τότε θα είναι και ο Ήλιος. Τα προβλήματα που έχει ένας άνθρωπος με έναν δυσλειτουργικό Άρη είναι συνήθως η απουσία μίας ολοκληρωμένης αντιμετώπισης της ζωής με αποτελεσματικό τρόπο.

Ο αδύνατος Άρης δυσκολεύετε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και χάνετε ανάμεσα σε περιστασιακές συγκρούσεις ενώ φοβάται πολλές φορές να αντιμετωπίσει τη ζωή.  Ένας αδύνατος Ερμής από την άλλη μπορεί να γεννήσει πολλά ψυχολογικά προβλήματα μιας και ο τρόπος αντίληψης που έχουμε για τον κόσμο είναι συνήθως διαστρεβλωμένος και λειτουργεί ενάντια στην ίδια τη λειτουργικότητα και επιβίωση του ΕΓΩ. Ο Austin Osman Spare και η φιλοσοφία του πιθανών να μπορούν να δώσουν μία λύση σε αυτά τα δύσκολα προβλήματα.

  1.        Αδύνατος Άρης και Ερμής

Ο Άρης όταν δεν μπορεί να στηρίξει τον Οργανισμό και τον Άνθρωπο συνήθως μπορεί να οδηγήσει σε μία αποτυχία να μπορέσει το πρόσωπο να αντιμετωπίσει τη ζωή σοβαρά και κατάματα. Δεν μιλάμε όμως για έναν Άρη που απλά μπορεί να είναι στον Καρκίνο και τον Ζυγό. Μία αδυναμία ενός πλανήτη είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο το οποίο και δεν περιορίζεται μόνο σε μία ζωδιακή Θέση.

Ο Άρης δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να μπορέσει να παλέψει στη ζωή του και να δημιουργήσει ένα Σώμα το οποίο να μπορεί να αντέξει στις διάφορες καθημερινές πιέσεις. Ο Άρης έχει να κάνει με την επιβίωση και τη δυνατότητα μας να μπορέσουμε να προωθήσουμε τον εαυτό μας. Πολλές φορές υπάρχει ένα αδιαπέραστο άγχος που φτάνει στη δυσκολία ακόμη και της διατήρησης της εσωτερικής ισορροπίας.

Ο Άρης είναι η ζωώδης λειτουργία μας και ό,τι χαρακτηρίζει τον άνθρωπο σε πρωτόγονο στάδιο. Για αυτό το λόγο και τα αταβιστικά στοιχεία του κάθε ανθρώπου ξεπηδούν μέσα από τον Άρη και από τον Πλούτωνα αλλά στον Πλούτωνα έρχονται σε ένα πολύ διαφορετικό επίπεδο που θα συζητήσουμε αργότερα.  Με τον όρο αταβισμό αγαπητοί μου φίλοι εννοούμε το ξεπήδημα παρελθοντικών συμπεριφορών που ο άνθρωπος είχε ξεχάσει και κάποιες φορές εμφανίζονται στο τώρα.

Πολλές φορές οι άνθρωποι έχω παρατηρήσει ότι χρειάζονται ένα τέτοιου είδους αταβιστικής έξαρσης η οποία να μπορεί να τους βοηθήσει να επαναφέρουν έναν δυσλειτουργικό Άρη.  Ο Άρης μπορεί να έχει μπλοκαριστεί εκ γενετής και το άτομο κληρονομικά να μην έχει έναν Δυνατό Άρη αλλά μπορεί να υπάρξει ένα πολύ σημαντικό γεγονός όπως ένας Βιασμός ή ένα δυσάρεστο άλλο γεγονός που να είναι πολύ έντονο και τραυματικό στη ζωή μας το οποίο και να κλείσει την ενέργεια του καναλιού του Άρη.

Ο Άρης συνδέεται με το Chakra του Ηλιακού Πλέγματος στην Εσωτερική Αστρολογία και βέβαια η έλλειψη ενός λειτουργικού Άρη μπορεί να οδηγήσει σε μία προσπάθεια να κυριαρχήσουμε το περιβάλλον μας με επιθετικό τρόπο και να αποτυγχάνουμε δημιουργώντας μία αυλή από αδύναμους ανθρώπους.  Μπορεί επίσης να είμαστε κυριολεκτικά κλειστοί στο περιβάλλον μας και αδύνατοι να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.  Άλλες φορές είναι δύσκολο να ηρεμήσουν τα άτομα αυτά και ενοχλούνται και τσακώνονται πολύ συχνά ενώ υπάρχει μία ξεκάθαρη δυσκολία έκφρασης της εσωτερικής μας κατάστασης και των συναισθημάτων αλλά πολλές φορές και της σεξουαλικότητάς μας.

Η απογοήτευση, η δυστυχία αλλά ο φόβος και ο θυμός είναι πάντα σημαντικά χαρακτηριστικά ενώ το άτομο είναι πάντα γεμάτο αμφιβολίες. Αντί να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του ηρωικά τις αντιμετωπίζει μέσα από κακίες και ακατάσχετη επιθετικότητα και μίσος. Σαφώς πολλές φορές ένας αδύναμος Άρης μπορεί να οδηγήσει κατευθείαν σε ψυχολογικά αλλά ακόμη και σωματικά προβλήματα.

Ο Άρης κυβερνά τα σεξουαλικά όργανα, το μυϊκό σύστημα, την αίσθηση της γεύσης , τα ατυχήματα, τα καψίματα και βέβαια προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα αλλά και τα νεφρά.  Αν ένας Άρης αποτελεί το ζώο που κρύβει κάθε άνθρωπος μέσα μας και που όταν είναι άρρωστο χρησιμοποιεί τεχνικές και καταστάσεις που φανερώνουν την αδυναμία του ένας αδύνατος Ερμής υποδηλώνει μία σημαντική γνωστική στρέβλωση.

Πολλές φορές όταν μιλάω με κόσμο προσπαθώ να του εξηγήσω ότι οι διάφορες διαταραχές της διάθεσης είναι αποτέλεσμα του Ερμή όμως αυτοί δεν μπορούν συνήθως να το καταλάβουν γιατί αντιλαμβάνονται τη διάθεση σαν μία συναισθηματική κατάσταση η οποία σχετίζεται με πλανήτες που συνδέονται με το συναίσθημα. Χάνουν όμως την ουσία ότι για να νοιώσω άσχημα για κάτι πρέπει πρώτα να σκεφτώ άσχημα για κάτι. Ένα άτομο λοιπόν με διαταραχές της διάθεσης όπως για παράδειγμα με κατάθλιψη πρώτα βλέπει τον κόσμο γύρω του σαν μαύρο και γκρίζο και μετά αντιδρά συναισθηματικά αρνητικά για αυτόν.

Τα συναισθήματα μας ουσιαστικά είναι αποτελέσματα των σκέψεων μας και όχι το αντίστροφο. Όταν λοιπόν η πρωταρχική σκέψη είναι στρεβλωμένη και καταστροφική για εμάς τότε αρχίζουν οι συναισθηματικές διαταραχές.  Γιατί οι άνθρωποι βλέπουμε τον κόσμο πολλές φορές με λάθος μάτια άρα και έχουμε λανθασμένες αντιδράσεις.

Ένας Ερμής που δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες δυσκολίες το άτομο γιατί η γνωστική του ικανότητα δεν βλέπει καθαρά την διττότητα  και χάνετε σε ένα κόσμο γεμάτο ανισσοροπίες κάτι που τον οδηγεί σε πολλές αποτυχίες στη ζωή του.

Έτσι λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να καταλάβουμε τη δυσλειτουργικότητα του Ερμή ακριβώς γιατί η βασική του λειτουργία σε ένα χάρτη είναι τόσο σημαντική που έτσι και δεν σκεφτούμε σοβαρά μπορούμε μέσω μιας συζήτησης με έναν τέτοιο άτομο στην αστρολογική πρακτική να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα αντί για καλύτερα.

Ο Ερμής κυβερνά στην Εσωτερική Αστρολογία το Root Chakra που βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης ενώ στην εξωτερική έχει να κάνει με το κέντρο του λαιμού.   Ο Ερμής δεν είναι τυχαίο ότι αναφερόταν ως ο διαμεσολαβητής των Θεών. Είναι ο Πλανήτης που έχει να κάνει με την δυνατότητα μας να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σε ένα ανώτερο επίπεδο είναι ο πλανήτης που θα μας βοηθήσει να μπορέσουμε να πετύχουμε τη 1η επαφή με τους υπερσυνείδητους πλανήτες (Ουρανός, Ποσειδώνας, Πλούτωνας).

Ένας Ερμής χωρίς σημαντική υποστήριξη στον Γενέθλιο χάρτη μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία ακόμη και επιβίωσης και ισορροπίας του σώματος και της ψυχής ενώ ένα ακόμη θέμα του είναι οι συνεχόμενες δυσκολίες στον τομέα της εσωτερικής και εξωτερικής επικοινωνίας. Νευρικό σύστημα και λεκτική – γραπτή επικοινωνία είναι πάντα θέματα δυσκολιών. Σαφώς σε τόσο μεγάλη ένταση όλα αυτά παρουσιάζονται μόνο σε πολύ δύσκολους χάρτες αλλά δεν παύει να είναι μία ισχυρή πιθανότητα σε προβληματικό χάρτη να υπάρχουν όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Ο Ερμής μας βοηθά να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε διάφορες καταστάσεις μέσα στο μυαλό μας, να δούμε τις κρυφές λεπτομέρειες, να χωρίσουμε σε κατηγορίες. Ένας Ερμής που δεν έχει καταφέρει να διαφοροποιήσει πράγματα στο μυαλό του σωστά δεν μπορεί μετά ο Δίας να τα συνθέσει με επιτυχή τρόπο.  Εδώ όμως έρχεται μία θεώρηση του μυστικιστή Austin Osman Spare που αν και ασχολήθηκε με το μυστικισμό και τη μαγεία εμάς δεν θα μας απασχολήσει αυτό το θέμα αλλά το θεωρητικό πλαίσιο της σκέψης του και δύο ασκήσεις που φαίνεται να έχουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση ενός Προβληματικού Άρη και Ερμή.

2.      Austin Osman Spare: O μυστικιστής καλλιτέχνης.

Ο Austin Osman Spare γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αγγλία. Γνήσιος Αιγόκερως πέρα από την τέχνη ασχολήθηκε εντατικά με τον μυστικισμό και το απόκρυφο. Επηρεάστηκε από τον συμβολισμό στην μεταφυσική του σπουδή και βέβαια ασχολήθηκε με την αυτόματη γραφή και την δημιουργία σφραγίδων. Ο ίδιος εξάλλου αναφέραμε ότι ασχολήθηκε μαζί με την ζωγραφική αρκετά με την μαγεία. Ο ίδιος παρά τις προσπάθειες του καθόλη την περίοδο της ζωής του δεν κατάφερε να επιτύχει και γνώρισε μέτρια σε επιτυχία χρόνια ενώ κατάφερε στην ουσία το έργο του να επιβιώσει από τον φίλο του Kenneth Grant.

Στο κείμενα του όπου και ξετυλίγει όμως τη σκέψη του βλέπουμε κάποια ιδιαίτερα και σημαντικά σημεία που πιθανών ο ίδιος ο συγγραφέας δεν τα ανακάλυψε όπως θα έπρεπε ίσως γιατί του έλειπε η γνώση της αστρολογίας μιας και ο ίδιος χρησιμοποιούσε προφανώς την αστρολογία μόνο για τα τελετουργικά του οπότε και δεν είχε εμβαθύνει στο θέμα.

Σύμφωνα με τον Spare το σώμα ως ένα σύνολο λεγόταν Zos. Αυτό το σώμα δεν είναι απλά αυτό που καταλαβαίνουμε στη Δύση, το υλικό δηλαδή κομμάτι του κάθε ανθρώπου αλλά για τον ίδιο ήταν το μέσω με το οποίο ο άνθρωπος κατάφερνε και έπαιρνε εμπειρίες για τον κόσμο. Το σώμα λοιπόν αποτελούσε όχι απλά ένα αντικείμενο αλλά το μέσω με το οποίο ο άνθρωπος μπορούσε να λειτουργήσει και να ανακαλύψει τον κόσμο. Ταυτόχρονα αποτελούσε και το όριο κάθε ανθρώπου.

Είναι γνωστό ότι στην Αστρολογία ότι  το σώμα μας έχει να κάνει με τον Κρόνο μιας και ο ίδιος αποτελεί το όριο μας, το φυσικό μας κόσμο. Για αυτό το λόγο εξάλλου και είναι πολύ σημαντικό ο αστρολόγος να μελετά τον Κρόνο καθότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να καταλάβει ποια η σχέση του κάθε ανθρώπου με το σώμα του. Ο Κρόνος όπως και το σώμα είναι ο υλικός κόσμος που αναγκαζόμαστε οι άνθρωποι να δράσουμε και να μάθουμε. Μέσα από τους περιορισμούς του Κρόνου / Χρόνου / Σώματος καλούμαστε να αναγνωρίσουμε τον κόσμο και τελικά να εξελιχθούμε να μπορέσουμε να εκφράσουμε με τον καλύτερο τρόπο το Kia.

Το kia για τον Spare είναι το Εγώ που χρησιμοποιεί το Zos. Βασικό θέμα του μυστικιστή ήταν να ενεργοποιηθεί το κοσμικό υποσυνείδητο, να μπορέσει να ξυπνήσει το πρωταρχικό «εκείνο», η επιθυμία όπου θα βοηθήσει το άτομο να μπορέσει να απαλλαγεί από διάφορες καταστάσεις που δυσκολεύουν τον ίδιο.   Σύμφωνα με τη θεωρία του τα πάντα μπορούν να συμβούν αν έχουμε στο κάθε άτομο μία αταβιστική αναβίωση, μία αταβιστική ανάταση του ανθρώπου που θα ξυπνήσει από μέσα του κρυμμένες, ξεχασμένες δυνάμεις που μέσα από το αρχέγονο δυναμικό τους θα μπορέσουν να τον απελευθερώσουν από τις λανθασμένες δυιστικές επιρροές, από το ψεύδος του φαινομενικού.  Για να μπορέσει να γίνει αυτό θα πρέπει το άτομο πάνω από όλα να έχει δυνατή θέληση.

Η πνευματική , αταβιστική θέληση συμβολίζεται από τον Πλούτωνα τον πλανήτη που έχει να κάνει με την ύψιστη Θέληση για αλλαγή και εσωτερική επανάσταση.  Μόνο με την ισχυρή εσωτερική πνευματική θέληση της ακτίνας του πυρός μπορεί κάποιος να φτάσει στα βάθη της κοσμικής μνήμης όπου και να ανασύρει μία αταβιστική χορδή από το παρελθόν.

Το δεύτερο σημαντικό για μία τέτοια αταβιστική ανάταση έχει να κάνει με τον νόμο της επιθυμίας. Αυτός σχετίζεται με τον Πλανήτη Αφροδίτη και θα πρέπει να υπάρχει μέσα η επιθυμία γιατί ντύνει όπως αναφέρει και ο ίδιος την εικόνα της θέλησης και την κάνει ακόμη πιο προσελκύσιμη. Τέλος σημαντική είναι και η πίστη, δηλαδή η δυνατότητα του ατόμου να φτάσει σε μεγάλα βάθη και να αποκτήσει μία άλλη συνειδητότητα η οποία θα συντρίψει την περιστασιακή ταυτότητα των ατόμων. Στο άρθρο μου η κοινωνική δόμηση της αστρολογίας αναφέρομαι στο ότι η ταυτότητα δεν θα πρέπει να μπερδεύετε με την προσωπικότητα. Ότι η ταυτότητα είναι όλες εκείνες οι κοινωνικές επιταγές που μας μορφοποιούν και μας διαμορφώνουν.

Μία αταβιστική όμως ανάταση πρέπει να είναι πολύ μακριά από όλα αυτά, πρέπει η πίστη να οδηγήσει τον άνθρωπο σε μία κατάσταση συνειδητότητας η οποία να μην περιορίζεται από τα ρηχά παραδείγματα του κοινωνικού κόσμου. Γιατί ο κοινωνικός κόσμος είναι απλά μία προέκταση του Zos μία προέκταση δηλαδή του Κρόνου και δεν είναι αληθινός αλλά το μέσω για να ζήσουμε την αλήθεια. Η πίστη και η θέληση για να γίνει αυτό συμβολίζεται από τον Πλανήτη Δία.

Ο άνθρωπος τώρα είναι εγκλωβισμένος μέσα στο καλό και στο κακό. Μέσα σε μία διττότητα η οποία δεν τον εξυπηρετεί πουθενά. Αυτή η κατάσταση τον τραβά πίσω και δεν τον αφήνει να εξελιχθεί. Αυτή η ψευδαισθητική διττότητα έχει γεννηθεί αγαπητοί μου φίλοι μέσα από το ζώδιο των Διδύμων και τον κυβερνήτη αυτών του Ερμή. Έτσι ο Ερμής είναι ο πλανήτης που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο σωστά από τους υπόλοιπους. Ο λόγος είναι ότι έχουμε μάθει να χωρίζουμε με τη γνωσία μας (Ερμής) τα πάντα σε καλό και σε κακό και μας είναι αδύνατο να βιώσουμε καταστάσεις ως ενιαίες. Πολλές φορές μάλιστα μας είναι αδύνατο να σκεφτούμε τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος και τελικά χάνουμε την ευτυχία μας.

Έτσι λοιπόν η λανθασμένη μας αντίληψη αλλά και η αδυναμία μας να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε τις αταβιστικές μας αρχέγονες δυνάμεις έχουν φέρει τον άνθρωπο σε μία δυσλειτουργική κατάσταση δυστυχίας και δυσκολιών. Ο Άρης ως κυβερνήτης όλου του αρχέγονου σταδίου μας και ο Ερμής σαν ο κυβερνήτης της γνωστικής μας περατότητας ουσιαστικά μας βοηθούν να καταλάβουμε σε πολλές περιπτώσεις γιατί ο άνθρωπος μπορεί να βρίσκεται σε μία κατάσταση πνευματικής και σωματικής κρίσης.

3.jpg

3.     Ο άνθρωπος «ασθενής»

Είναι πολύ σημαντικό όλα αυτά να μπορούμε να τα αναλύσουμε μέσα από σημαντικά παραδείγματα τα οποία και μπορούν να μας αποκαλύψουν σε ένα βαθμό την δυναμική των δύο προσωπικών πλανητών. Αφότου ασχοληθούμε με αυτό μετέπειτα θα αναλύσουμε τη δυναμική δύο σημαντικών τεχνικών του Spare. Της Death posture και του διαλογισμού “Neither – Neither”.

4.jpg

α) Στην 1η περίπτωση του ατόμου που γεννήθηκε το 1978 και δεν παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία του για την προστασία της ανωνυμίας του αν και δέχθηκε να παρουσιάσω το χάρτη του χωρίς να φαίνεται η ημέρα και η ώρα βλέπουμε κάποιες ιδιαίτερα χαρακτηριστικές όψεις που αποκτούν ιδιαίτερα μεγάλη σημασία.  Ο Άρης σαν κύριος της αταβιστικής ουσίας του ατόμου βρίσκεται μέσα στο ζώδιο του Τοξότη στις 11 μοίρες και 47 λεπτά στον 12ο οίκο. Αυτό κάνει μία σύνοδο με τον Ωροσκόπο και τον Ποσειδώνα – Ερμή που βρίσκονται σχεδόν σε ακριβείας σύνοδο μεταξύ τους.

Η πολυαστρία του Άρη – Ωροσκόπου – Ποσειδώνα και Ερμή σχηματίζει ένα τετράγωνο με τον Κρόνο.  Στον συγκεκριμένο Χάρτη βλέπουμε ουσιαστικά τον Άρη μέσα στον 12ο να βρίσκεται σε μία θέση όπου θα πρέπει να λειτουργήσει μέσα από το ασυνείδητο. Η ίδια η Θέση δηλαδή του ατόμου που μελετάμε έχει σκοπό να αναγνωρίσει και να δει την αταβιστική αναβίωση μέσα από τον ίδιο του τον εαυτό. Όμως το Zos (Κρόνος) μπλοκάρει τον Άρη κανονικά μέσα από μία όψη τετραγώνου. Το σώμα ουσιαστικά δεν επιτρέπει στο άτομο να μπορέσει να ανακαλύψει την αρχέγονη φύση του.

Σαφώς το άτομο βιώνει έτσι και αλλιώς πολλά προβλήματα έτσι και αλλιώς για να μπορέσει να χαρεί τη ζωή του.  Δημιουργήθηκαν σωματικά προβλήματα υγείας, το άτομο παρουσίασε δυσθυμία από πολύ μικρός και αργότερα υπήρξε και κολίτιδα. Βεβαίως η ίδια η ζωή του ατόμου ήταν πολύ δύσκολη ήδη από το ίδιο το σπίτι εξάλλου ο Άρης στο συγκεκριμένο χάρτη κυβερνά τον 4ο οίκο κάτι που σημαίνει ότι πηγή του εσωτερικού θυμού που δεν μπορούσε να εκφραστεί είναι η ίδια η πατρική οικογένεια

 Η χρόνια δυσθυμία που είχε δεν μπορούσε να αναγνωριστεί από το περιβάλλον του σαν μία πραγματική διαταραχή διάθεσης αλλά επειδή ακριβώς η δυσθυμία έχει μακρόχρονη παρουσία σε ένα άτομο ο ίδιος αλλά και το περιβάλλον του θεωρούσε ότι η δυσθυμία είναι στοιχείο της προσωπικότητας του και όχι ένα ψυχικό νόσημα.  Αυτό φαίνεται πολύ καθαρά από την σύνοδο ακριβείας του Ερμή με τον Ποσειδώνα στον 1ο οίκο την σύνοδο με τον Άρη και το ταυτόχρονο τετράγωνο με τον Κρόνο.

Ο Ποσειδώνας μην ξεχνάμε ότι είναι ο Κυβερνήτης του 3ου της απλής λειτουργίας της σκέψης και ο 9ος είναι ο οίκος της ανώτερης σκέψης και φιλοσοφίας του ατόμου. Μέσα μάλιστα στον 9ο είχαμε τον Κρόνο που σχημάτιζε τα τετράγωνα με την πολυαστρία που αναφέραμε παραπάνω. Όταν Πέρασε ο Πλούτωνας από την πολυαστρία στον Τοξότη επειδή το άτομο δεν μπορούσε να διαχειριστεί σωστά το δυναμικό του χάρτη του η δυσθυμία ξέσπασε σε μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο και μάλιστα προσπάθησε να αυτοκτονήσει αργότερα με χάπια ( Ποσειδώνας) ευτυχώς τελικά δεν πέτυχε αυτή η προσπάθεια.  Το άτομο συνεχίζει να ταλαιπωρείτε μέχρι και σήμερα από κολίτιδα και κατάθλιψη.

5.jpg

β)

Το δεύτερο πρόσωπο που αναλύουμε έχει γεννηθεί το 1965 και είναι χαρακτηριστική η αντίθεση που έχει η πολλαπλή σύνοδος του Ουρανού – Πλούτωνα και Άρη με τον Κρόνο και τον Χείρωνα.  Την ίδια στιγμή ο Ερμής είναι στον Κριό στον 11ο οίκο και σχηματίζει όψεις χιαστί με την πολυαστρία του Ουρανού, Πλούτωνα και Άρη.  Σε αυτόν τον χάρτη φαίνεται για μία ακόμη φορά η αταβιστική καταπίεση που μάλιστα εδώ μπορεί να ξεσπάσει μέσα από αυτή την βίαιη πολυαστρία κάποια στιγμή ξαφνικά στη ζωή του.

Ο Ερμής σε χιαστί με τον Ουρανό – Πλούτων – Άρη προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση και μία έλλειψη το άτομο να μπορέσει να καταλάβει τις εσωτερικές του δυνατότητες και ψυχισμό. Έτσι υπάρχει ένας καταπιεσμένος θυμός που έχει να κάνει με πρώιμα οικογενειακά τραύματα (4ος – 10ος) που οδηγεί το άτομο σε αυτοκαταστροφικές τάσεις. Η παθητική συμπεριφορά της Παρθένου – Ιχθύ οδηγεί τελικά σε μία θυματικοποίηση προς το κοινωνικό περιβάλλον και έναν σχεδόν μαζοχιστικό αυτοκαταστροφικό χαρακτήρα. Η βίαιη αταβιστική ενέργεια του ατόμου δεν μπορεί να εκφραστεί με αποτέλεσμα τελικά να έχουμε ένα άτομο που στη ζωή του διέλυσε τις προοπτικές του για μία καλύτερη ζωή πάρα πολλές φορές.

Ο Ερμής δεν θα πρέπει να παραλείψουμε ότι κάνει μία όψη χιαστί και με τον Ποσειδώνα κάτι που τον οδηγεί να σχηματίζει έναν σχηματισμό Bumerang (με την ανοιχτή σε ανοχή αντίθεση με τη Σελήνη) όπου δηλώνει το ολοκληρωτικό μπλοκάρισμα του ατόμου να μπορέσει να επιτύχει την πραγματική κατανόηση της συναισθηματικής του κατάστασης. Αυτό βέβαια θα οδηγήσει  σε ακόμη μεγαλύτερες λανθασμένες εκτιμήσεις και δυσκολία να μπορέσει να αντιληφθεί και την συναισθηματική δοτικότητα των αλλων ανθρώπων (11ος οίκος της αγάπης που λαμβάνουμε από άλλους).  Η γενικότερη δυσκολία του ατόμου να μπορέσει να δει καθαρά στη ζωή του αλλά και η καταπίεση του εσωτερικού του ζώου τον οδήγησαν σε μία ζωή με αρκετές δυσκολίες και συναισθηματικές απογοητεύσεις.

6.jpg

γ) Ο τρίτος χάρτης παρουσιάζει μία πολύ διαφορετική εικόνα. Η συγκεκριμένη κοπέλα έχει τον Κρόνο σε τρίγωνο με τον Ερμή και σε τρίγωνο με τον Άρη. Αυτά κάνουν ένα μεγάλο τρίγωνο της γης και μάλιστα ο Κρόνος και ο Ερμής είναι σε ζώδια που κυβερνούν.  Το σημείο εξόδου του μεγάλου τριγώνου είναι από τον Κρόνο που κάνει την αντίθεση με τον Χείρωνα και από τον Άρη που κάνει τετράγωνο με τον Ήλιο οπότε το μεγάλο τρίγωνο έχει δυνατότητες να ενεργοποιηθεί.

Η Αντίθεση που κάνει ο Κρόνος ουσιαστικά μετατρέπει το τρίγωνο σε Χαρταετό. Έναν πολύ θετικό και δυναμικό σχηματισμό που βοηθά πολύ το άτομο να μπορέσει να ελέγξει τη ζωή του και να κάνει θαύματα σε πολλές καταστάσεις. Εδώ έχουμε τον πρακτικό άνθρωπο που έχει μάθει να διαχειρίζεται τη ζωή του και προσφέρει ταυτόχρονα ένα έντονο δημιουργικό έργο. Οι γνωστικές της λειτουργίες είναι σε πολύ καλή κατάσταση και γενικά σπανίως αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα διαταραχής για παράδειγμα της διάθεσης ενώ και ο Άρης της ενδυναμωμένος μέσα στη σύνοδο με τον ωροσκόπο πάντα της έδινε την δυνατότητα να μπορέσει να επιτύχει και να είναι αρκετά δυναμική απαιτώντας στη ζωή της.

Γενικά δεν παρουσιάστηκε κάποιο σοβαρό πρόβλημα στη ζωή της μιας και ο χάρτη της είχε αρκετές δυναμικές όψεις. Η Αντίθεση του Άρη με τον Πλούτωνα μας έφερε μπροστά σε μία ιδιαίτερα δυναμική ψυχοσύνθεση που ήθελε να ανακαλύψει περαιτέρω τη δυναμική της και είναι και ένα από τα πρόσωπα που σε πειραματικό στάδιο δέχτηκαν να δοκιμάσουν της τεχνικές της στάσης του «θανάτου» και του Διαλογισμού «Ούτε – Ούτε».  Το ίδιο έκαναν και περίπου άλλα 40 άτομα από τα οποία βέβαια δόθηκε έγγραφη αναφορά ότι ήθελαν να συμμετέχουν στο πείραμα. 

Ένα δείγμα 40 ατόμων βεβαίως είναι πάρα πολύ ισχνό για να μπορείς να βγάλεις οποιοδήποτε στατιστικό συμπέρασμα για αυτό και θα παρουσιαστούν μόνο κάποια ποιοτικά στοιχεία. Τέλος το σημαντικό με τον παραπάνω χάρτη είναι η επιβεβαίωση του συμμετέχοντος ότι είχε φτάσει σε ένα επίπεδο στη ζωή της ψυχικής καθαρότητας και ευκολίας επιτυχίας των πραγμάτων που ήθελε.

4. Η στάση του Θανάτου και ο Διαλογισμός «Ούτε – Ούτε»

Πριν προχωρήσουμε όμως στην ανάλυση αυτών που βρέθηκαν είναι σημαντικό να μπορέσουμε να δούμε τι σημαίνουν οι δύο τεχνικές που ανέλυσε ο Spare. Ο ίδιος τις χρησιμοποίησε ως τεχνικές μαγείας στην Χαοτική του θεώρηση όμως οι ίδιες οι τεχνικές είναι ουσιαστικά σε ένα βαθμό δανεισμένες από την Φιλοσοφία του Ζεν του Βουδισμού αλλά και από  κάποιες αρχικές ψυχολογικές τεχνικές της αναλυτικής θεραπείας μιας και ο ίδιος ο Spare χρησιμοποιούσε τη δυναμική των συμβόλων.

Πολύ σημαντικό για τον ίδιο τον μυστικιστή ήταν η δυνατότητα του ατόμου να μπορεί να είναι σε μία σε μία κατάσταση που ενώ δεν θα είναι σε βαθύ ύπνο να μπορεί να βιώσει τα υποσυνείδητα επίπεδα του μυαλού.  Ο ίδιος το ονόμαζε σαν ένα ταξίδι στον Άδη δηλαδή την μετατροπή της αντίληψης του κόσμου από απλή ύλη σε μία «φυσική» κατάσταση με την κατανόηση όλης της έννοιας που ονομάζουμε φυσικό!  Ουσιαστικά μιλούσε για τον Κόσμο όμως των Σκιών ο ίδιος μιας και δεν κατάφερε να διεισδύσει πιο πέρα.

Αναφέρει ότι το άτομο έφτανε σε μία αντιληπτικότητα δύο διαστάσεων όπως ακριβώς τα είδωλα και πως έλειπε η Τρίτη. Αυτό βέβαια έχει να κάνει με όσους γνωρίζεται με την Σπηλιά του Πλάτωνος με την αντιληπτικότητα του ατόμου της ψευδούς πραγματικότητας που ζει. Ο Spare δεν κατάφερε να βρει μία τεχνική όπου να οδηγεί το άτομο στο φως, το πραγματικό φως των ιδεών του Πλάτωνα αλλά κατάφερε να οδηγήσει το άτομο να καταλάβει τον κόσμο της ύλης και τις σκιές που προβάλλει σε αυτές το φως των ιδεών που δυστυχώς νομίζουμε ότι είναι ο πραγματικός μας κόσμος.

Σε αυτή ακριβώς της φάση του διαλογισμού «ούτε – ούτε» έχουμε την κατάσταση του Εγω που πια κατανοεί ότι η μορφή δεν αποτελεί την πραγματικότητα αλλά εκφάνσεις αυτής και πως το Εγώ παύει να νοιώθει εγκλωβισμένο από το Υπερεγώ (νόμους κοινωνίας, πρέπει και τα συναφή) και αρχίζει να βιώνει αταβιστικά στοιχεία.

Στην ουσία το άτομο αρχίζει να καταλαβαίνει ότι ο δυικός κόσμος που κατασκευάζουν οι Δίδυμοι για να μπορέσει να μπει η ψυχή στο ζώδιο του Καρκίνου  ώστε  να μπορέσει η ψυχή να μάθει στο σώμα δεν είναι πραγματικός και αρχίζει να αντιλαμβάνεται την ενότητα όλων.  Μέσα σε αυτή την αυτόματη κατάσταση που βιώνει το άτομο ανακαλύπτοντας την εξελικτική δυναμική της ανθρώπινης φυλής αρχίζει να βιώνει μία δημιουργική ορμή η οποία περνά ηθικούς κανόνες και όρια.

Σε έναν προβληματικό χάρτη όμως όπως οι 2 πρώτοι που αναφέραμε μία τέτοια τεχνική θα βοηθούσε τα άτομα να μπορέσουν πραγματικά να αποκαλύψουν πολλά για το εσώτερο ζώο τους και να το γιατρέψουν ενώ ο κλονισμένος Ερμής θα μπορούσε για πρώτη φορά στη ζωή του να βοηθήσει τα άτομα να δουν με καθαρότητα κάποια πολύ σημαντικά πράγματα. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό πριν την λειτουργία μιας τέτοιας τεχνικής το άτομο να λειτουργήσει καλά τον Πλούτωνα του για να αυξήσει τη Θέληση του, την Αφροδίτη του για να αυξήσει την αυτό – αγάπη του που είναι σημαντική μιας και όταν αγαπάς πραγματικά τον εαυτό σου δεν φοβάσαι και αγαπάς τους άλλους αλλά και δέχεσαι με αρμονικό τρόπο οποιαδήποτε αταβιστική αναβίωση έρθει ενώ τέλος με το Δία μπορεί το άτομο να βρει την πίστη στην επιτυχία και στο σκοπό του.

Η στάση του θανάτου τώρα είναι μία αρκετά δύσκολη στάση που συνίσταται σε προχωρημένους μόνο ανθρώπους σε ζητήματα yoga και διαλογισμού. Η στάση φέρνει το άτομο σε μία ακραία κατάπτωση και κούραση φτάνοντας το στα όρια του. Αυτό όμως απαιτεί ένα σώμα που σαφώς δεν έχει κανένα πρόβλημα υγείας καθότι οποιοδήποτε σωματικό η ψυχικό πρόβλημα υγείας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλη ανισσοροπία το άτομο. Έτσι από τα 40 άτομα μόνο 5 θεωρήθηκαν κατάλληλα για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνική.

Από τα 5 άτομα όλοι ανέφεραν όντως την τρομακτική κατάπτωση του σώματος και την σύνδεση που οδήγησε αυτή η στάση το μυαλό με το σώμα και την μετέπειτα μετάβαση του σε αυτό που ανέφερε ο Spare «κατάσταση Γνώσης».  Η στάση ανέφεραν ότι τους βοήθησε πραγματικά να έρθουν σε σύνδεση με τον εαυτό τους και να επιτύχουν καλύτερα τους σκοπούς τους. Περισσότερες λεπτομέρειες για τη στάση αυτή μπορείτε να βρείτε εδώ!

   5.  Η αταβιστική αναβίωση

Με τον όρο αταβιστική αναβίωση ο Kenneth Grant ανέφερε την ανάγκη για ένωση με την πρωταρχική ενέργεια, με το Θείο, με την πρωταρχική πηγή. Αυτό θα βοηθήσει το άτομο να μεταμορφωθεί, να θεραπευτεί, να φωτιστεί, να κατασκευάσει αλλά άμα δε προσέξει ακόμη και να καταστρέψει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Πλούτωνας έχει να κάνει με την 1η ακτίνα του Πυρός και του Καταστροφέως που σημαίνει ότι σαφώς και χρειάζεται μία ωριμότητα στο ξύπνημα αυτής της πνευματικής κατάστασης.

Για αυτό το λόγο και πρέπει να υπάρχει μία Αφροδίτη και ένας Δίας που να προσφέρουν την αγάπη και ηθική κάλυψη στις πράξεις του ατόμου. Η αταβιστική αναβίωση μπορεί να βοηθήσει κυρίως όμως άτομα  τα οποία έχουν σοβαρά προβλήματα με τον Άρη τους γιατί μπορούν να τον ξεμπλοκάρουν. Είναι άδικο ένας χάρτης με εκ γενετής δυσκολίες να μην μπορεί να μεταβεί σε άλλο επίπεδο απλά και μόνο επειδή παρουσιάζονται κάποιες συγκεκριμένες δυσκολίες.

Μέσα από την Αταβιστική αναβίωση παρατηρήθηκε σε πολλά από τα 40 άτομα που δοκίμασαν την τεχνική ότι κατάφεραν σε ένα βαθμό να βιώσουν τον Άρη τους με πιο υγιή τρόπο (στα θέματα που επηρεάζει σαφώς) αλλά αρκετά μεγάλη διαφορά είδαν και στα θέματα του Ερμή.

Είναι γνωστό έτσι και αλλιώς ότι ο Βουδιστικός και ο Ζεν διαλογισμός βοηθά πολύ τα άτομα με Ερμή σε δύσκολες θέσεις να οργανώσουν καλύτερα το μυαλό τους έτσι μέσα από τις παραπάνω τεχνικές που είναι επηρεαζόμενες από αυτές τις δύο σχολές τα άτομα καταφέρνουν να απελευθερώσουν το μυαλό τους από πολλά επιφανειακά διλλήματα που προσφέρει ο Δυισμός. Βλέπετε ο Δυισμός προσφέρει μία πολύ σημαντική κάλυψη στην καθημερινότητα μας για να ζούμε χωρίς υπαρξιακό άγχος όμως από την άλλη είναι και ένας πολύ σημαντικός λόγος άλλων προβλημάτων που στην ουσία δεν θα έπρεπε να υπήρχαν.

Μέσα από την αταβιστική αναβίωση τα άτομα ένοιωσαν περισσότερα δυνατά και περισσότερο συνδεμένα με το τώρα και με την Θέληση τους (με κεφαλαίο Θ). Έτσι με αυτό τον τρόπο κατάφεραν οι περισσότεροι (ποσοστό δεν αναφέρετε αν και ψηλό γιατί είναι χωρίς λόγο να αναφέρει στατιστικά στοιχεία σε ένα δείγμα μόλις 40 ατόμων) να είναι περισσότερο προσηλωμένοι στους σκοπούς τους και μάλιστα εκεί που πιθανών ο Ερμής τους ή ο Άρης τους δεν μπορούσε να τους βοηθήσει είδαν σημαντική βελτίωση.

6. Ο Χάρτης το Austin Osman Spare

9.jpg

Πάντα είναι πολύ σημαντικό για κάθε πνευματικό η υλικό δημιούργημα να μελετάται και ο δημιουργός. Έτσι θεώρησα πολύ σημαντικό να μελετήσουμε λίγο και τον χάρτη του μυστικιστή – ζωγράφου!

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε την ανάλυση του χάρτη του ατόμου από τον Κρόνο όπου όπως αναφέραμε ο Κρόνος έχει να κάνει με το σώμα μας. Του ίδιου ο Κρόνος είναι σε ζώδιο αδυναμίας αλλά ταυτόχρονα κάνει αντίθεση με την Αφροδίτη και ενάμιση τετράγωνο με τη Σελήνη. Μάλιστα Κάνει και μία Χιαστί με τον Ερμή και είναι στα όρια του 8ου – 9ου και ανάδρομος. Δεν είναι τυχαίο για έναν τέτοιο Κρόνο που έβαλε το σώμα και τα όρια του σαν μεγάλη βάση της φιλοσοφίας του.

Ο Ερμής από την άλλη μέσα σε ζώδιο Αδυναμίας στον Τοξότη κάνει μία αντίθεση με τον Χείρωνα  ενώ βρίσκεται και σε ένα σχηματισμό που λέγεται «Μάτι 8ης αρμονικής» δηλαδή είναι με μισά τετράγωνα ανοδικά και καθοδικά από τον Δία και τον Άρη. Φαίνεται λοιπόν ότι ο Ερμής του σαφώς και είχε δυσκολίες να αντιληφθεί κάποια πράγματα καθαρά και για αυτό και είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι μεγαλουργούν εκεί που έχουν το πρόβλημα γιατί αυτό προσπαθούν να ξεπεράσουν. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Άρης με το τετράγωνο που κάνει με τον Δία που δείχνει ζήλο κάνει το ένα από τα 2 τρίγωνα του χάρτη με τον Πλούτωνα ενώ το άλλο τρίγωνο το Κάνει η Σελήνη με το Δία όπου ο Δίας στον 12ο κάνει ένα πεντάγωνο με την Αφροδίτη. Ουσιαστικά βλέπουμε ότι ο ευκολότερος τρόπος για να μπορέσει να ξεπεράσει τα προβλήματα του ήταν όντως μέσω του Άρη τρίγωνο Πλούτωνα να ξυπνήσει τα αταβιστικά στοιχεία του για να μπορέσει να ενεργοποιήσει τον Δία και Αφροδίτη που συνεργάζονται μέσω ενός πενταγώνου.

Η μεταφυσική του Πίστη (Διας) και η Αφροδίτη (έλξη – ομορφιά) προστάτευσαν τελικά το άτομο. Δεν είναι τυχαίο και ότι Η Σύνοδος Αφροδίτης – Ήλιου (η αίσθηση της Αυτό- αγάπης που θεωρεί τόσο σημαντική)  είναι η απάντηση σε έναν Κρόνο που βρίσκεται αδύναμος στον Καρκίνο. Έτσι Η σύνοδος που κυβερνιέται από τον Κρόνο (επειδή είναι στον Αιγόκερω) κατάφερε να μεταδώσει μία λύση στο πληγωμένο zos του ατόμου.  Θα μπορούσαμε να μιλάμε για τους γενέθλιους χάρτες των ατόμων σελίδες ολόκληρες αλλά ήθελα απλά σε αυτό το άρθρο να δείξω ότι οι τεχνικές που βρήκε ο Spare δεν είναι τυχαίες και έχουν να κάνουν άμεσα με τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο μυστικιστής ο ίδιος.