Η κάμπια, η πεταλούδα και το σκοτάδι στο κουκούλι: Ο κύκλος του Πλούτωνα στην ζωή ενός ανθρώπου.

Η κάμπια, η πεταλούδα και το σκοτάδι στο κουκούλι: Ο κύκλος του Πλούτωνα στην ζωή ενός ανθρώπου.

«Αν σε δεχτώ όπως είσαι, θα σε κάνω χειρότερο. Αν όμως σε αντιμετωπίσω σαν να είσαι ήδη αυτό που είσαι ικανός να γίνεις, θα σε βοηθήσω να το πετύχεις.»

Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε (1749-1832)

Αν ρωτούσαμε τον Πλούτωνα πώς λειτουργεί κι επηρεάζει τη ζωή μας, θ’ αποκρινόταν με το παραπάνω απόφθεγμα του Γκαίτε. Ο οποίος, εκτός από ιδιαίτερα χαρισματικός, με πληθώρα ενδιαφερόντων και ιδιοτήτων, είχε έναν άκρως Πλουτώνιο γενέθλιο χάρτη με τον πλανήτη να βρίσκεται σε σύνοδο με τον ωροσκόπο στον Σκορπιό. Πλουτώνιο ήταν και το έργο του άλλωστε.. 

Από την Θένια Μανδηλά

Η κάμπια, η πεταλούδα και το σκοτάδι στο κουκούλι: Ο κύκλος του Πλούτωνα στην ζωή ενός ανθρώπου. 3

FB: Thenia Mandila

https://perianemonkegis.gr/

Ο κύκλος του Πλούτωνα

Ο Ήλιος κάνει περίπου 365 μέρες για μια πλήρη περιστροφή στον ζωδιακό κύκλο. Στην πραγματικότητα ο Ήλιος είναι σταθερός και η Γη είναι αυτή που περιστρέφεται, όμως ας μην περιπλέξουμε τώρα τα πράγματα. Ο Πλούτωνας χρειάζεται 248 έτη για να διανύσει τις 360 μοίρες του ζωδιακού. Η τροχιά των υπόλοιπων πλανητών είναι σχεδόν κυκλική, ενώ του Πλούτωνα είναι ελλειπτική (το ίδιο ισχύει για τον Χείρωνα). Αστρολογικά αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος παραμονής του στο κάθε ζώδιο παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις, ακόμα κι ανά δεκαήμερο του ίδιου ζωδίου!

Σε αυτό το άρθρο θ’ ανακαλύψουμε πώς και πότε αυτός ο πλανήτης συμβάλλει με τον δικό του τρόπο στην πνευματική και φυσική εξέλιξή μας, μέσα από τις όψεις που κάνει ο Πλούτωνας που κινείται στον ουρανό ως προς τον Πλούτωνα του γενέθλιου ωροσκοπίου (διελαύνων προς γενέθλιο Πλούτωνα). Αυτός είναι ο κύκλος του Πλούτωνα. Εξοπλιστείτε με συγκέντρωση, όμως ελέγξτε και τα (3)πινακάκια του άρθρου για γρήγορη αναφορά. 

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει σε έτη μια πλήρη περιστροφή του Πλούτωνα στις 360ο του ζωδιακού, με σημείο έναρξης την πρώτη μοίρα του Ταύρου. Ξεκινώντας από τα μέσα του 19ου αιώνα, μέχρι και την επόμενη φορά που θα φτάσει στο κατώφλι του γήινου ζωδίου, το 2095. 

Η κάμπια, η πεταλούδα και το σκοτάδι στο κουκούλι: Ο κύκλος του Πλούτωνα στην ζωή ενός ανθρώπου. 5

Ο κύκλος του Πλούτωνα: Η κάμπια, η πεταλούδα και το σκοτάδι στο κουκούλι

Στην αστρολογία αποδίδουμε σε κάθε πλανήτη κάποιες ιδιότητες, κυβερνήσεις θεμάτων και όντων. Έτσι, ο Πλούτωνας κυβερνά τα έντομα, μεταξύ άλλων. Σκεφτείτε τη μεταμορφωτική διαδικασία που περνάνε πολλά έντομα, ενώ κάνουμε μια πρώτη γνωριμία με τις διαφορετικές όψεις – σημεία σταθμούς στον κύκλο του Πλούτωνα. 

Η πεταλούδα γεννάει τ’ αυγά της πάνω στα φύλλα των φυτών. Στο αυγό βρίσκεται όλη η απαραίτητη πληροφορία, το DNA, για την εξέλιξη του εντόμου που πλέον βρίσκεται εκτός της «μήτρας» κι εκτεθειμένο στην… ζωή. (στιγμή γέννησης, η θέση στον χάρτη

Μετά από 2-3 μέρες οι προνύμφες θα εκκολαφθούν από τ’ αυγά, τρώγοντας το περίβλημα του αυγού και τμήματα του φύλλου που τις φιλοξένησε. (Κρατήστε κατά νου: όψη μισού τετραγώνου)

Για τις επόμενες 2-4 εβδομάδες, η προνύμφη-κάμπια τριγυρνά και τρώει χαρούμενη – εφόσον δεν φαγωθεί η ίδια στην πορεία, γιατί η φύση είναι όμορφη, άγρια και βίαιη. Η κάμπια αναπτύσσεται, αλλάζοντας 4-5 φορές το περίβλημά της, όπως συμβαίνει με τα φίδια, που κυβερνώνται εξίσου από τον Πλούτωνα (όψη εξαγώνου)

Κάποια στιγμή η κάμπια ενστικτωδώς σταματάει να τρώει. Ήρθε η ώρα να φτιάξει το κουκούλι της – η χρυσαλλίδα! Έχετε δει ποτέ ζωντανά αυτή την συγκλονιστική και συγκινητική διαδικασία; Μοιάζει με έναν μικρό θάνατο στο ανθρώπινο μάτι (όψη τετραγώνου).  Έτσι γίνεται κι εντός του κουκουλιού, καθώς η κάμπια γίνεται μια ρευστή, αόριστη μάζα. Χάριν στα κύτταρα με τα οποία γεννήθηκε (DNA), για τις επόμενες δυο εβδομάδες διαμορφώνονται τα ενήλικα χαρακτηριστικά της. Μεταμόρφωση!

Έρχεται η στιγμή που με τα φτερά της θα σπάσει απαλά το κουκούλι που την φιλοξένησε, που η ίδια δημιούργησε. Ο κάθε άνθρωπος έχει τον προσωπικό του Γολγοθά, έτσι και η πεταλούδα πρέπει μόνη της να ολοκληρώσει αυτό το μεταβατικό στάδιο, παίρνοντας τον χρόνο που χρειάζεται. Μόλις τα καταφέρει, περιμένει λίγο ώστε ο αέρας και ο ήλιος να στεγνώσουν τα εύθραυστα, ακόμη υγρά φτερά της. Τ’ ανοίγει και πετάει! Για όσο μπορέσει, το ευχαριστιέται (όψη τριγώνου)

Κάποιες πεταλούδες ζουν από 1-3 εβδομάδες (όψη αντίθεσης, θα πω). Άλλες καταφέρνουν να πέσουν σε πρόσκαιρη νάρκη, παρατείνοντας έτσι τη ζωή για κάποιους μήνες (κάποια ζώδια καταφέρνουν να ζήσουν αντίθεση, ακόμα και καθοδικό-δεύτερο τρίγωνο ή δεύτερο ενάμιση τετράγωνο. Όχι μόνο επειδή έχουν καλά γονίδια, αλλά επειδή η ελλειπτική τροχιά του Πλούτωνα τους το επιτρέπει χρονικά). 

Είναι ενδιαφέρον πώς ο Πλούτωνας κυβερνά τα έντομα και την κάμπια, όμως την ενήλικη πεταλούδα κυβερνά ο Ερμής και ο Ουρανός, ειδικά αν συλλογιστούμε μια πεποίθηση μεταξύ αστρολόγων πως στα γεγονότα και τις μεταμορφώσεις που ο Πλούτωνας επιφέρει, συνήθως πρώτα έχει βάλει το χεράκι του ο Ουρανός με μια σπίθα, ώστε να γίνει η εκκίνηση. 

Μπορούμε ν’ αντιστοιχήσουμε τους διαφορετικούς κύκλους ζωής και χαρακτηριστικά που έχουν τα διάφορα είδη πεταλούδας με την διέλευση και παραμονή του Πλούτωνα στα 12 ζώδια. Όπως θα δούμε παρακάτω, οι όψεις στον κύκλο του Πλούτωνα που θα βιώσει το κάθε άτομο στην ζωή του, διαφέρουν σημαντικά αναλόγως ποιας χρονιάς γεννηθήκαμε, σε ποιο ζώδιο και δεκαήμερο βρίσκεται ο γενέθλιος Πλούτωνας. (Ακολουθεί πινακάκι με εκτενή αναφορά ανά δεκαήμερο)

Όμως… Ποιος είναι ο Πλούτωνας; 

Είτε τον γνωρίζετε ή όχι, εγώ θα σας τον συστήσω. Ο Πλούτωνας είναι ο 9ος πλανήτης του Ηλιακού μας συστήματος. Είναι επίσης ο αδερφός του Δία, ο Άδης, με όσα μπορούμε να μάθουμε γι’ αυτόν από την μυθολογία. 

Ο Πλούτωνας λέμε ότι «πολλαπλασιάζει», όπως και μπορεί να συμπυκνώσει κάτι τόσο μα τόσο πολύ, ώστε να δημιουργήσει το τέλειο άτομο με όλη την πυρηνική ενέργεια που απαιτείται για να γίνει η μεγαλύτερη έκρηξη. Σκεφτείτε: νανοσωματίδια. Μπορεί να συμπυκνώσει μάλιστα τόσο, ώστε το 2006 η NASA αποφάσισε να τον υποβιβάσει σε «Νάνο-πλανήτη». Όμως κι εκεί επικρατούν έριδες ώστε αρκετοί ειδικοί, και εντός της NASA, διαφωνούν και καλούν σε αναθεώρηση/αναβάθμιση του Πλούτωνα όπως του αρμόζει. 

  • Η ανακάλυψη του Πλούτωνα

Η ανακάλυψη του πλανήτη είναι μια όμορφη, «ουράνια» ιστορία αποκάλυψης. 

Το 1894, ο Αμερικανός μαθηματικός, επιχειρηματίας και αστρονόμος Πέρσιβαλ Λόουελ (1855-1916), ίδρυσε το Αστεροσκοπείο του, στο Φλάγκσταφ της Αριζόνα – ΗΠΑ. Εκεί αφοσιώθηκε μαζί με την ομάδα του στην έρευνα για την ανακάλυψη του πλανήτη-Χ (Πλούτωνα) από το 1906 μέχρι και τον θάνατό του, το 1916, χωρίς αποτέλεσμα..

Το 1906, ενώ ο Λόουελ ερευνούσε, στο Illinois γεννήθηκε ο Κλάιντ Τόμπω (4/2/1906). Σε αντίθεση με τον Λόουελ ο οποίος προερχόταν από ιδιαίτερα εύπορη οικογένεια της Βοστώνης, ο Τόμπω γεννήθηκε σε αγροτική οικογένεια. Από μικρό παιδί παρατηρούσε τον έναστρο ουρανό. Το πρώτο τηλεσκόπιο που χρησιμοποίησε ανήκε στον θείο του, ενώ αγόρασε μετέπειτα ένα δικό του από το Sears, το αντίστοιχο Praktiker της τότε Αμερικής. 

Το 1922, τα σχέδιά του για φοίτηση σε κολλέγιο ανατράπηκαν όταν η σοδειά της οικογενειακής φάρμας καταστράφηκε από χαλάζι. Ο Τόμπω συνέχιζε την παρατήρηση του ουρανού, ώσπου το 1925 δεν τον κάλυπτε πλέον το τηλεσκόπιό του. Ο πατέρας του ξεκίνησε δεύτερη εργασία προκειμένου να τον βοηθήσει με τα υλικά που χρειαζόταν η κατασκευή αυτή – το πρώτο από τα 30+ τηλεσκόπια που θα κατασκεύαζε ο υιός του.

Το 1928 ο Τόμπω ολοκλήρωσε ένα εξελιγμένο τηλεσκόπιο, με τμήματα από μια Μπιούικ του 1910 και μιας συσκευής για… διαχωρισμό της κρέμας από το γάλα. Η ακρίβεια του τηλεσκοπίου του επέτρεψε να κάνει λεπτομερή σχέδια του Άρη και του Δία, τα οποία κι έστειλε στο Αστεροσκοπείο Λόουελ, περιμένοντας την άποψη και τις συστάσεις του. Αντί αυτού, του έκαναν πρόταση εργασίας στο κέντρο τους! 

Από τις 6 Απριλίου του 1929, ο Τόμπω εισήχθη στην ομάδα εύρεσης του «Πλανήτη Χ» στο Φλάγκσταφ. Μετά από 10 μήνες σκληρής δουλειάς, έχοντας φωτογραφίσει το 65% του ουρανού και περάσει ατελείωτες ώρες εξέτασης των φωτογραφιών, ο Τόμπω ανακάλυψε ένα αντικείμενο στις 18 Φεβρουαρίου του 1930. Το ονόμασε Πλούτωνα

Αυτή η ανακάλυψη του έδωσε σε χρόνο-dt μια θέση στο τμήμα Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Κάνσας. Ο Κλάιντ Τόμπω πέθανε στις 17 Ιανουαρίου 1997, έχοντας κάνει σπουδαίο έργο. Ο Πλούτωνας, από τον Τοξότη εκείνη την περίοδο, βρισκόταν σε ενάμιση τετράγωνο με τον γενέθλιό του Πλούτωνα

  • Ο Πλούτωνας στην Αστρολογία 

Θ’ αναφέρω κάποια λίγα στοιχεία, μιας και υπάρχει τεράστιο εύρος πληροφορίας διαθέσιμο για τον Πλούτωνα στην αστρολογία, ως αρχέτυπο, τι σημαίνει και με τι σχετίζεται. 

Ο Πλούτωνας κυβερνά τον Σκορπιό και, κρίνοντας από τον χρόνο παραμονής του στο ζώδιο αυτό, στο δικό του σπίτι είναι ικανοποιημένος. Ο Σκορπιός τον καταλαβαίνει, τον έχει ολοκληρωτικά στο DNA του, έτσι και η ανάγκη μεταρρυθμίσεων από μέρους του πλανήτη είναι μικρότερη. Σ’ ένα μεταφυσικό επίπεδο έτσι εξηγείται γιατί ο Πλούτωνας μένει στον Σκορπιό μόλις 12 χρόνια, συντομότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα υπόλοιπα 11 ζώδια. (Όμως, να θυμόμαστε ότι ο παραδοσιακός κυβερνήτης του Σκορπιού είναι ο Άρης!) 

Ο Πλούτωνας σχετίζεται με την εσωτερική μας δύναμη, το κύτταρο, το DNA και τις γενετικές καταβολές μας. Είναι ο γονιδιακός και βιολογικός πυρήνας, όμως και ο εσωτερικός πυρήνας σε ψυχικό επίπεδο. Η Σελήνη επίσης σχετίζεται με την ψυχή, η μνήμη και οι καταγραφές όμως που φέρει είναι πιο πρόσφατες γενετικά, ενώ του Πλούτωνα πάνε πίσω σε βάθος χρόνου. 

Ο πλανήτης της εμβάθυνσης και της έρευνας, του ενστίκτου, του μεταφυσικού και απόκρυφου. 

Οι υπερβατικοί πλανήτες, ειδικά ο Πλούτωνας, σχετίζονται με την συλλογική συνείδηση και το συλλογικό ασυνείδητο, διαμορφώνοντας διαφορετικές γενιές αναλόγως σε ποιο ζώδιο βρίσκονται κάθε φορά και τους πλανητικούς συνοδικούς κύκλους που έχουν προηγηθεί. Όμως ο κύκλος του Πλούτωνα είναι ξεχωριστός και προσωπικός για κάθε άνθρωπο, ενώ κάποιοι τον βιώνουν λιγότερο ή περισσότερο συνειδητά, κάτι που θα κριθεί από την θέση του πλανήτη στον γενέθλιο χάρτη. 

Τα στάδια του κύκλου συχνά συνοδεύονται από γεγονότα των οποίων η σημασία αρχικά δεν είναι πάντα αντιληπτή. Το σημείο-κλειδί στον κύκλο του είναι η μεταμόρφωση, η αλλαγή ζωής. Ως ο απόλυτος εσωτερικός πλανήτης ωθεί στην πνευματική εξέλιξη. 

Ο Πλούτωνας δεν θα φέρει κάτι που δεν φαίνεται ήδη από τον γενέθλιο χάρτη, ή που δεν υπάρχει ήδη μέσα στην ψυχή και το υποσυνείδητο του ανθρώπου. Ο Ουρανός προτιμά να εκδηλώνει τις σημαντικές όψεις του με τη μορφή αστραπών και απότομης/σύντομης ηλεκτρικής καταιγίδας. Ο Ποσειδώνας δημιουργεί μια δίνη χάους, εντός ψυχοσωματικών πλαισίων. Ο Πλούτωνας με τις όψεις του αποκαλύπτει καταστάσεις και γεγονότα, όχι απαραίτητα σε κοινή θέα, ώστε να γίνει η σωστή διαχείριση και να επιτραπεί η γνώση, η εξέλιξη, η μεταμόρφωση. 

Προτού πάμε στις όψεις – σταθμούς του κύκλου αυτού, είναι χρήσιμη μια αναφορά σε χαρακτηριστικά γενέθλιων χαρτών, που πιθανώς θα κάνουν τον κύκλο ακόμα πιο αισθητό. 

  • Όταν ο Πλούτωνας βρίσκεται σε σημαντικές όψεις σε έναν γενέθλιο χάρτη (σύνοδο, εξάγωνο, τετράγωνο, τρίγωνο, αντίθεση με ωροσκόπο/μεσουράνημα/προσωπικό πλανήτη), έχουμε ταυτόχρονη ενεργοποίηση του άλλου σημείου κατά τα στάδια του κύκλου. Σε πολλές περιπτώσεις λέμε ότι «θα συμβεί η γενέθλια υπόσχεση».
  • Όταν ο Πλούτωνας βρίσκεται στους οίκους 1-4-7-10 είναι πιο έντονη και συνειδητή η κάθε όψη του κύκλου, με σημαντικά γεγονότα που αναλογούν στον εκάστοτε οίκο. 
  • Το ίδιο συμβαίνει όταν έχουμε τον Σκορπιό σε κάποια ακμή εκ των οίκων 1-4-7-10. 
  • Αν ο γενέθλιος Πλούτωνας είναι άνοπτος (δεν κάνει καμία όψη με Σελήνη, Ήλιο, Ερμή, Αφροδίτη, Άρη, Δία, Κρόνο), ίσως βιώσουμε καταστάσεις όπου δεν θ’ αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας, εκπλησσόμενοι από κρυφές δυνατότητες, χαρίσματα, αλλά και άγνωστα αρνητικά που καλούμαστε ν’ αντιμετωπίσουμε. Και πάλι αυτό μπορεί να συμβεί ασυνείδητα, καθώς δεν υπάρχει συνειδητή η καταγραφή της Πλουτώνιας λειτουργίας. Σκεφτείτε πώς έκανε το Γκόλουμ στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών όποτε έβλεπε το δαχτυλίδι! 
  • Προσωπικά δεν θα στεκόμουν πολύ στο αν ο γενέθλιος Πλούτωνας είναι ανάδρομος, εκτός αν κάνει σημαντική όψη με προσωπικό πλανήτη ή Ωροσκόπο/Μεσουράνημα. Κι αυτό επειδή η ανάδρομη πορεία του Πλούτωνα συμβαίνει κάθε χρόνο για περίπου 5-6 μήνες. 

Να πω εδώ ότι ο Πλούτωνας δεν είναι ο καταστροφέας που πολλοί έχουν κατά νου, ο πλανήτης που θερίζει τα πάντα. 

Αλλά, ο Πλούτωνας σου λέει, περισσότερο κι από τον Κρόνο: «Ό,τι σπείρεις θα θερίσεις. Κι αν αυτό που έσπειρες δεν βοηθάει πραγματικά την προσωπική, την πνευματική σου εξέλιξη, θα το θερίσω εγώ. Μέσα από την απογοήτευση, βλέποντας το έργο σου να έχει καταστραφεί, θα στραφείς αναγκαστικά μέσα σου. Εκεί θα βρεις την αληθινή σου δύναμη και θα χτίσεις αυτό που πραγματικά χρειαζόσουν εξαρχής. Αυτό που ήθελες κι αυτό που αξίζει ν’ αφήσεις ως παρακαταθήκη.»

  • Στον Άδη: Ο Πλούτωνας και ο Χάροντας

Ο πλανήτης Πλούτωνας συνοδεύεται από 5 φεγγάρια, ένα εκ των οποίων είναι ο Χάρων. 

Όταν ακούτε να λένε ότι ο Πλούτωνας μπορεί να φέρει τον θάνατο, να θυμάστε: ναι, μπορεί να φέρει κι αυτό – γιατί έτσι είναι η ζωή. Προσωπικά, έχασα τον πατέρα μου όταν ο Πλούτωνας έκανε τετράγωνο με την γενέθλια Σελήνη μου, σε μια περίοδο που υπήρχαν πολλαπλοί δείκτες δυσκολιών και ωρίμανσης για μένα. Είναι συχνό φαινόμενο ο Πλούτωνας από διέλευση να κάνει όψη με προσωπικό πλανήτη και να υπάρξει θάνατος κοντινού ανθρώπου (αναλόγως ΤΙ σημαίνει αυτός ο πλανήτης στον γενέθλιο χάρτη πάντα). 

Ο θάνατος αυτός μπορεί επίσης να είναι ο πνευματικός θάνατος. Πάντα όμως σημαίνει: μια νέα αρχή, μια νέα ζωή. Κι ας μην επιτρέπει ο πόνος αρχικά να δούμε τη νέα ζωή. Μια σημαντική απώλεια είναι σημείο-σταθμός στην ζωή μας και όπως θα παρατηρήσετε στους πίνακες, λόγω ηλικιών τυχαίνει να χάσουμε έναν παππού/μια γιαγιά ή έναν γονιό σε ένα από τα σημεία του Πλουτώνιου κύκλου. Μια απώλεια συχνά είναι η στιγμή που ερχόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλο εσωτερικό έργο. 

Στην επιφάνεια έχουμε τις αναμνήσεις και καθώς πηγαίνουμε βαθύτερα βρίσκουμε πώς κάποιες συνήθειές μας, κάποιες λειτουργίες αποδίδονται στο άτομο που έφυγε. Τότε είναι που αν επιτρέψουμε στο υποσυνείδητο και την ψυχή να εμβαθύνουν, καταλήγουμε αντιμέτωποι με τον αληθινό Εαυτό μας. Τον κώδικα DNA μας, τον πυρήνα της ψυχής μας – ο εαυτός μας χωρίς μάσκες, χωρίς φόβους, ίσως και χωρίς επιθυμίες. Ο εαυτός μας, άδειος και γεμάτος πληροφορίες ταυτόχρονα, έτοιμος να ζήσει και να δημιουργήσει. 

Ο κύκλος του Πλούτωνα και οι όψεις

Όπως είπαμε, οι όψεις που θα γίνουν μεταξύ του γενέθλιου και διελαύνοντος Πλούτωνα, διαφέρουν αναλόγως σε ποιο ζώδιο βρισκόταν ο γενέθλιος Πλούτωνας, αλλά ακόμα και σε ποιο δεκαήμερο του ζωδίου. Είναι εντυπωσιακό πώς για κάποιες γενιές συμπίπτουν βαρυσήμαντες όψεις σε συγκεκριμένες ηλικίες, και μοιάζει έτσι ν’ αποδίδεται γιατί οι υπαρξιακές κρίσεις συμβαίνουν ετεροχρονισμένα απ’ το «σύνηθες» ανά γενιά. 

Καθώς μελετούσα πότε συμβαίνουν οι όψεις του κύκλου για τα διαφορετικά ζωδιακά δεκαήμερα και με ποιους άλλους κύκλους συμπίπτουν, κατάλαβα ότι θα μπορούσε να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο. Εδώ βλέπετε έναν σχετικά απλοποιημένο τέτοιο πίνακα, με τις όψεις ανά δεκαήμερο ζωδίου όπου βρίσκεται ο γενέθλιος Πλούτωνας. 
Η κάμπια, η πεταλούδα και το σκοτάδι στο κουκούλι: Ο κύκλος του Πλούτωνα στην ζωή ενός ανθρώπου. 7

Ο Πλούτωνας συχνά θεωρείται η ανώτερη οκτάβα του Άρη, ως ο απόλυτος κυβερνήτης του πάθους, της ορμής, του ερωτισμού, της λίμπιντο και της αναγέννησης. Της κυριαρχίας και της κατάκτησης. Έχει παρομοίως συνδεθεί με τον Δία και τον Κρόνο, οπότε και θα τολμήσω να συμπεριλάβω κάποιες σκέψεις ως προς αυτό σε κάθε όψη. 

Να θυμάστε ότι καθώς είναι αργός πλανήτης, και λόγω των ετήσιων αναδρομών, κάνει παραπάνω από 3-5 φορές τις όψεις του – τα χτυπήματα όπως λέμε. Ο αριθμός αλλάζει αναλόγως του ζωδίου. Κατά την πρώτη όψη ξεκινάει μια υποσυνείδητη κατάσταση μέσα μας. Στο δεύτερο χτύπημα θα είναι φαινομενικά ανάδρομος, όπου μεγαλώνει και γίνεται πιθανώς πιο συνειδητή η ένταση ως προς το θέμα που ξύπνησε. Στο τρίτο χτύπημα είναι που είτε εμείς κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές ή εκείνος θα τις επιβάλλει με όποιο τρόπο μπορεί, συχνά όχι ευχάριστο. 

Πάντως, σε κάθε στάδιο και όψη ένα χαρακτηριστικό παραμένει κοινό: η αναδρομή στο παρελθόν και τις ρίζες μας. 

Τέλος, για τους μακρινούς απογόνους που θα διαβάζουν αυτό (χαχα), σκεφτείτε ότι για π.χ. τον Πλούτωνα στον Κριό, το μισό τετράγωνο του κύκλου αντιστοιχεί στο τετράγωνο, ενώ το εξάγωνο αντιστοιχεί σε τρίγωνο, αφού λόγω της έκκεντρης τροχιάς του η κίνηση είναι πολύ αργή σε Κριό και Ταύρο. 

  • Μισό Τετράγωνο

(Η προνύμφη μόλις εκκολάφθηκε, τρώει το αυγό που την περιέκλειε και το φύλλο-ξενιστή)

Εμφανίζεται μια πρώτη εσωτερική ένταση, σα να ξυπνήσαμε και ν’ αναγνωρίσαμε «ναι μεν ανήκω σε μια οικογένεια, όμως μπροστά μου ξεδιπλώνεται το δικό μου μονοπάτι». Θέλουμε να μάθουμε ποιοι είμαστε για να το περπατήσουμε με τα πόδια μας. 

Το μισό τετράγωνο μοιάζει να έχει φύση Άρη, με ενθουσιασμό και φλόγα. Για άτομα με τον Πλούτωνα στον Ζυγό – Σκορπιό αυτό συμβαίνει περίπου στο τέλος της εφηβείας, ενώ για άλλα ζώδια έρχεται κοντά στην Κρόνια επιστροφή στα 25-32, υποχρεώνοντας σε απότομη ωρίμανση. 

  • Εξάγωνο

(Η προνύμφη-κάμπια χαίρεται την ζωή της, ανακαλύπτοντας γεύσεις, υφές και διαδρομές)

Το εξάγωνο στον κύκλο αυτό μοιάζει να έχει μια νότα Δία. Ο Δίας γενικώς στρέφει το άτομο προς τα έξω γι’ ανάπτυξη και απόκτηση γνώσεων. Ο Πλούτωνας έχει την τάση να στρέφει προς τα μέσα, όμως και οι δυο προσφέρουν πνευματικές και ηθικές διδαχές. Το εξάγωνο δείχνει τις ευκαιρίες, κι εμείς έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε τον εαυτό μας και το κοινωνικό μας περιβάλλον. Παρατηρούμε, καταγράφουμε, αντιλαμβανόμαστε. Δοκιμάζουμε διάφορες κατευθύνσεις που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη και κατάκτηση. Δημιουργούμε!

  • Τετράγωνο

(Η κάμπια ξέρει ότι ήρθε η ώρα της μεταμόρφωσης)

Ένας απ’ τους πρώτους σημαντικούς υπαρξιακούς κόμβους για πολλούς. Το σημείο που αισθανόμαστε ότι αρκετές συνήθειες, σκέψεις και συμπεριφορές δεν μας εξυπηρετούν. Προκαλούν κούραση, στασιμότητα, μπλοκάρουν την ροή. Ίσως κιόλας δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την εργασία μας, την καθημερινότητα. Θέλουμε μια τρανή αλλαγή κι είτε το καταλαβαίνουμε ή όχι, εκείνη είναι προ των πυλών. 

Παράλληλα, υπάρχει η ανάγκη να βρούμε κάτι μεγαλύτερο από μας, κάτι που να έχει νόημα, έναν λόγο για τον οποίον αξίζει να ξυπνάμε το πρωί. Πολλοί θ’ αποφασίσουν ν’ αλλάξουν ολοσχερώς την ζωή τους και θα γίνει χωρίς καν να το αντιληφθούν, ειδικά αν ταυτόχρονα υπάρχει σημαντική όψη του Ουρανού στον γενέθλιο χάρτη. 

Οι ρίξεις σχέσεων κάθε είδους είναι κλασικό φαινόμενο, εφόσον η σχέση έχει κουραστεί και δεν ικανοποιεί κανέναν. Δεν υπάρχει νόημα να κρατάμε οτιδήποτε έχει φθαρεί και αποτρέπει την άνθιση, την εξέλιξη της ζωής. Ταυτόχρονα είναι αναμενόμενο να παρατηρηθούν μεγάλες αλλαγές σε θέματα οικονομικών, αποκτημάτων και κληρονομικών. 

Πάντως, αν το άτομο αφήσει τον καιρό να περάσει χωρίς ν’ ασχοληθεί με την μεταμόρφωσή του, πνευματική και πρακτική, κι ενώ η ζωή του δεν τον ικανοποιεί, το πιθανότερο θα υπάρξουν βίαιες αλλαγές από εξωτερικούς παράγοντες με το 3ο ή 5ο πέρασμα του Πλούτωνα. 

Το τετράγωνο Πλούτωνα μοιάζει με έναν Άρη άνοπτο στον Σκορπιό. Ενώ ως τώρα μπορούσαμε να ασκήσουμε έλεγχο στην κατεύθυνση της ζωής μας ώστε να λάβουμε γνώση και εφόδια, εδώ είναι καλό να οδηγηθούμε από το υποσυνείδητο, το ένστικτο και τις βαθύτερες επιθυμίες μας. 

  • Τρίγωνο 

(Τα φτερά της πεταλούδας σκάνε απαλά το κουκούλι, τα στεγνώνει ο Ήλιος και πετάει ομορφαίνοντας τον κόσμο και τον κήπο μας)

Αν το εξάγωνο του Πλουτώνιου κύκλου έφερε μια νότα Δία, το τρίγωνο φέρει νότα βάσης, κορυφής και καρδιάς μαζί! Το τρίγωνο φανερώνει την ροή και αυτή θα λειτουργεί ανενόχλητα σε ψυχικό επίπεδο. Η εσωτερική εργασία που έχουμε κάνει ως εδώ, οι επιλογές και πράξεις που μας έφεραν ως εδώ, οφείλουν να μας έχουν κάνει σοφότερους. Σ’ αυτό το σημείο είναι λογικό να έχουμε αποδεχτεί ότι η ζωή περιλαμβάνει διαρκείς αλλαγές, άρα και τις καλωσορίζουμε με μεγαλύτερη συνειδητότητα. Το τρίγωνο φέρνει πνευματικές και ηθικές μεταμορφώσεις

Ταυτόχρονα, μεταλαμπαδεύουμε την σοφία, την ζωή, την αγάπη, το βάθος και το πάθος μας στους νεότερους, σ’ ένα κλίμα ανταλλαγής καθώς μέσω της προσφοράς και της συνύπαρξης, παίρνουμε κι εμείς ζωή! 

Όμως, οι αρχαίοι και μεσαιωνικοί αστρολόγοι συχνά φοβούνταν τα τρίγωνα… Η ροή που αυτά επιτρέπουν μπορεί να φέρει αντιθέτως χείμαρρο τραγικών γεγονότων εφόσον το άτομο επέλεξε ως εδώ να παραμένει στάσιμο. 

  • Αντίθεση

(Ο κύκλος της ζωής της πεταλούδας φτάνει στο τέλος του)

Την αντίθεση ευκολότερα θα την βιώσουν οι γεννημένοι με Πλούτωνα στον Λέοντα, στην Παρθένο και στο πρώτο δεκαήμερο του Ζυγού. Παρατηρώντας τους πίνακες θα καταλάβετε γιατί το λέω αυτό.. 

Μην ξεχνάτε ότι κάποιες πεταλούδες πέφτουν σε πρόσκαιρη νάρκη, ώστε να παρατείνουν την ζωή. Έτσι και κάποιοι άνθρωποι ενδεχομένως φτάνουν λίγο παραπέρα της αντίθεσης, έχοντας φροντίσει επαρκώς το σώμα και το πνεύμα τους για να παραμείνουν κραταιοί μέχρι τα πολύ βαθιά γεράματα! 

Η αντίθεση είναι η ολοκλήρωση, το σημείο που το άτομο κάνει ανασκόπηση, παρατηρεί τα πεπραγμένα της ζωής και κρίνει. Μοιάζει λίγο σαν να κρινόμαστε από τον… Άγιο Πέτρο, σα να παραδίδουμε τον οβολό μας στον Χάροντα, όμως το κάνουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας – σ’ ένα πνευματικό επίπεδο, κι όχι απαραίτητα φυσικά/σωματικά. 

Βεβαίως, η αντίθεση συχνά είναι κοντά με τον θάνατο ενός ανθρώπου κι αυτό δεν πρέπει ούτε να μας τρομάζει, ούτε και να μας στεναχωρεί. Νομίζω είναι σημαντική η στιγμή που ο άνθρωπος κοιτάζει το έργο που έκανε σε αυτή την ζωή και τα συζητάει με τον εαυτό του! 

  • Επιστροφή Πλούτωνα – Ποτέ!

Ως καταλαβαίνετε, αυτό δεν συμβαίνει ποτέ στην ανθρώπινη ζωή. Εκτός αν στο μέλλον καταφέρει ό άνθρωπος να ζει για 248 χρόνια! Όμως είναι άξιον αναφοράς το πώς ένας χάρτης συνεχίζει να λειτουργεί όταν δέχεται διελεύσεις, ακόμα και μετά θάνατον! Αυτό έχει παρατηρηθεί σε ουκ ολίγες σημαντικές προσωπικότητες του παρελθόντος, όταν κάποιου π.χ. ζωγράφου ή συγγραφέα το έργο αναγνωρίζεται μετά θάνατον, κι ενώ υπάρχει όψη του κύκλου Πλούτωνα. 

Ακόμα περισσότερο αυτό συμβαίνει σε ιδέες και έργα. Πόσες ιδέες και σημαντικές συλλήψεις έγιναν στο μακρινό παρελθόν, χωρίς να χαίρουν της αποδοχής του κοινού. Όμως όταν γίνεται η «Πλουτώνια επιστροφή» τους, η αναμμένη σπίθα που σιγοκοιμάται ανακαλύπτεται από άλλους ανθρώπους. Ξεσκονίζονται οι ιδέες και οι πληροφορίες, λαμβάνοντας την αναγνώριση που τους άξιζε! Αυτά όμως θα τα κρατήσω ως πιθανό υλικό για ένα άλλο άρθρο (cliffhanger – συγχωρέστε το αγγλικό μου). 

Επίλογος

Θα ολοκληρώσω το άρθρο αυτό όπως το εκκίνησα – με τον Γκαίτε. Λίγα σημεία-σταθμοί στην ζωή του δημιουργού του Φάουστ, θα μας δείξουν πώς ο κύκλος του Πλούτωνα μπορεί να λειτουργήσει για έναν άνθρωπο. 

Όπως βλέπετε ο Πλούτωνας στον χάρτη του Γκαίτε βρισκόταν στον 1ο οίκο (γωνιακός πλανήτης), ενώ κυβερνούσε τον ωροσκόπο. Ήταν σημαντικό να ενσωματωθεί από τον συγγραφέα ώστε να εκτονωθεί το δυναμικό του πλανήτη. Η κάμπια, η πεταλούδα και το σκοτάδι στο κουκούλι: Ο κύκλος του Πλούτωνα στην ζωή ενός ανθρώπου. 9

Ο πατέρας του Γκαίτε, έχοντας ο ίδιος στερηθεί πολλά ως παιδί, φρόντισε ν’ αποκτήσουν τα δυο παιδιά του όσες περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες γινόταν. (Τρίγωνο Πλούτωνα με Δία και Ποσειδώνα, οι δυο κυβερνήτες του 4ου οίκου – πατέρα)

Ο Γκαίτε σπούδασε Νομική, όμως απεχθανόταν την αποστήθιση νόμων και προτιμούσε να παρακολουθεί μαθήματα ενός καθηγητή φιλοσοφίας και ποίησης στο Πανεπιστήμιο. Το μισό τετράγωνο έγινε για τον Γκαίτε κατά το 1769, μια χρονιά διαρκούς ασθένειας για τον ίδιο και ρήξης στην σχέση με τον πατέρα του. 

Το εξάγωνο συνέβη κατά το 1777, ενώ είχε ήδη εκδόσει τα «Τα πάθη του νεαρού Βέρθερου» (1774). Κατά αυτή την περίοδο εργάζεται ως δικηγόρος στη Βαϊμάρη, με καθήκοντα στο συμβούλιο του τοπικού Δούκα. Εξελίσσεται, δημιουργεί, κάνει φιλίες και διασυνδέσεις, ενώ βρίσκεται και σε δεκαετή σχέση με μια μεγαλύτερή του, παντρεμένη γυναίκα.

Με τον διελαύνοντα Πλούτωνα σε σύνοδο με τον γενέθλιο Ουρανό, ο Γκαίτε εκδίδει ένα πρώτο απόσπασμα του Φάουστ το 1790. Το τετράγωνο Πλούτωνα συμβαίνει κατά το 1797, όπου ο Γκαίτε δουλεύει τον Φάουστ, πλέον αφοσιωμένος μόνο στην συγγραφή και δημιουργία. Εκδίδει το πρώτο μέρος του Φάουστ το 1806, ενώ ο Ποσειδώνας βρίσκεται σε σύνοδο με τον γενέθλιο Πλούτωνά του. 

Το 1821 έχει πλήρως συνέλθει από μια σχεδόν θανατηφόρα καρδιακή νόσο, όταν συμβαίνει το τρίγωνο Πλούτωνα (1821-1823). Εδώ συνεχίζει να δημιουργεί, να ερωτεύεται (νεαρές κοπελιές) και να συνεργάζεται με ανερχόμενους καλλιτέχνες, μεταλαμπαδεύοντας τις γνώσεις του. 

Μια λεπτομέρεια: τον συγγραφέα φρόντισε ως τα γεράματά του η Οτιλί Γκαίτε, γυναίκα του υιού του. Η συναστρία τους ήταν ενδιαφέρουσα, με τον Πλούτωνα της Οτιλί σε τετράγωνο με αυτόν του συγγραφέα, μεταξύ άλλων. 

Κλείνω με μια παράθεση από την αγαπημένη αστρολόγο και συγγραφέα, Θεοδώρα Φασιανού – Ντάκου: 

“Ο Πλούτωνας ενός ανθρώπου φαίνεται περισσότερο στις στιγμές ή τις καταστάσεις που ο άνθρωπος δεν μπορεί να ελέγξει και να επηρεάσει. Είναι, ας πούμε, η εσωτερική ακτινοβολία του ανθρώπου, αυτό που τον κάνει να φαίνεται όμορφος ή άσχημος, άρρωστος ή υγιής, δυνατός ή αδύνατος, άσχετα με την εξωτερική του εμφάνιση ή συμπεριφορά. (…) Ο Πλούτωνας «διαβάζεται» στα μάτια και στο γέλιο.”

Βιβλιογραφία: 

Liz Greene: The outer planets & their cycles 

Θεοδώρα Φασιανού-Ντάκου: Βασικά στοιχεία για την τέχνη της Αστρολογίας

Β. Χρυσοστόμου: Μοντέρνα αστρολογία

Πηγές:

https://starchild.gsfc.nasa.gov/docs/StarChild/whos_who_level2/tombaugh.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Clyde_Tombaugh

(Πλούτωνας – πλανήτης) https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CF%84%CF%89%CE%BD%CE%B1%CF%82_(%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CF%82)

https://en.wikipedia.org/wiki/Johann_Wolfgang_von_Goethe