Muladhara Chakra: Τρόποι εξισορρόπησης του Chakra της ρίζας

Muladhara Chakra: Τρόποι εξισορρόπησης του Chakra της ρίζας

Συνεχίζοντας από το 1ο μέρος του άρθρου μιλώντας για το Μuladhara chakra, στο 2ο μέρος προσπαθούμε να σας δώσουμε απλές τεχνικές, μεθόδους, αλλά και εύρεση πλανητικών περιόδων, όπου θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα το Μuladhara. Μάλιστα σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, μέχρι και το 60% του Δυτικού κόσμου, έχει προβληματικό Muladhara Chakra, συνήθως λόγω του τρόπου ζωής που υπάρχει και των κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν. Μάλιστα ο θεραπευτής θα πρέπει να ξέρει, ότι, με την κρίση στην Ελλάδα, η αύξηση είτε ενός υπέρ – δραστηριοποιημένου Μuladhara Chakra είτε ενός υπολειτουργικού είναι μεγάλη.

1) Πλανητικές περίοδοι

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο γενέθλιος Κρόνος να δέχεται θετικές όψεις από διελαύνοντες πλανήτες, επειδή μπορούν και βοηθούν το άτομο να δημιουργήσει μία ισχυρή βάση στη ζωή του, έτσι ώστε πνευματικά, αλλά και πρακτικά, να καταφέρει  να διαχειριστεί κατάλληλα το Chakra, το οποίο είναι σε έλλειψη ισορροπίας. Μία θετική όψη όμως δεν φτάνει. Χρειάζεται να δέχεται και τις κατάλληλες όψεις, που να αντιστοιχούν σε ένα υπερλειτουργικό ή υπολειτουργικό Chakra. Για παράδειγμα ένα υπερβολικά λειτουργικό Chakra ΔΕΝ πρέπει να δέχεται καθόλου όψεις από τον Δία, τον Ποσειδώνα και τον Πλούτωνα, ενώ ένα υπολειτουργικό Chakra θα πρέπει να δέχεται όψεις από αυτούς τους πλανήτες. Επίσης επειδή οι βαρείς πλανήτες κινούνται πολύ γρήγορα, μπορεί κάποιος να λειτουργήσει με τον Ήλιο και τη Σελήνη. Αν ο Ήλιος κάνει τρίγωνο ή εξάγωνο ή ημι-εξάγωνο ή σύνοδο με τον γενέθλιο Κρόνο, είναι μία κατάλληλη χρονική στιγμή για να ξεκινήσει κάποιος να δουλεύει αυτό το Chakra. Καταλληλότερη χρονική στιγμή είναι όμως, όταν η Νέα Σελήνη κάνει αυτές τις όψεις με τον Κρόνο.

Επίσης, όταν το Chakra υπολειτουργεί,  προσπαθούμε ο Άρης να μην κάνει ΚΑΜΙΑ όψη με τον Κρόνο, ενώ καλό είναι να αποφεύγεται και ο Ουρανός, επειδή θα οδηγήσει το άτομο να χάσει ακόμη περισσότερο τη γη κάτω από τα πόδια του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ακόμη και ψυχοσωματικά ζητήματα υγείας.  Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να κοιτάξει ένα άτομο, είναι να μην βρίσκεται ο Κρόνος ανάμεσα στον Πλούτωνα και στον Άρη (διελαύνοντες) ή το μεσοδιάστημα του Πλούτωνα και του Άρη (διελαύνων) να πέφτει επάνω στον Κρόνο, καθότι εκεί θα παρουσιαστούν αρκετές δυσκολίες στην επίτευξη του στόχου του.

2) Τεχνικές

Σημαντική τεχνική, όπου μπορεί να βοηθήσει το Muladhara Chakra, να έρθει σε ισορροπία, είναι η τεχνική της Kundalini Yoga.  Η Kundalini Yoga, όμως, είναι μία αρκετά απαιτητική τεχνική, που χρειάζεται έναν πολύ καλό δάσκαλο με μεγάλη πείρα και πολλές γνώσεις γύρω από την τεχνική. Αν δεν είστε σίγουροι, λοιπόν, για τον δάσκαλο σας και για τις γνώσεις του, καλύτερα να μην ακολουθήσετε αυτήν την τεχνική, καθώς η λανθασμένη εξάσκησή της μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. 

Μία ακόμη καλή τεχνική είναι, να είστε σε κατάσταση διαλογισμού και να προσπαθείτε να επικεντρωθείτε στην περιοχή ακριβώς πίσω από τα γεννητικά σας όργανα. Καθώς θα είστε σε κατάσταση διαλογισμού, μπορείτε να λέτε ρυθμικά τον ήχο LAM. Στο youtube κυκλοφορούν βίντεο με συγκεκριμένους ήχους, που αντιστοιχούν στο LAM και στο Muladhara Chakra, ώστε να επιτευχθεί περαιτέρω συγκέντρωση και ενεργοποίηση του συγκεκριμένου κέντρου.

Αιθέρια αρώματα λεμονιού, επίσης, είναι πολύ βοηθητικά στην ενδυνάμωση πρακτικά του κέντρου αυτού. Φρούτα, όπως οι μπανάνες, αλλά και φυτά, όπως το Ginseng, μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπληρώσετε την ενέργεια, που χάνετε. Συνήθως άτομα με χαμηλό Muladhara έχουν πρόβλημα χρόνιας κόπωσης, οπότε ένας διατροφολόγος θα μπορούσε να σας ορίσει συγκεκριμένες τροφές, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος.  Άλλες βασικές τροφές είναι οι χουρμάδες και οι αμυλούχες τροφές.

Πολύ σημαντικές είναι και οι ασκήσεις Κegel, οι οποίες βοηθούν επίσης στην ενεργοποίηση του κέντρου.  Είναι βασικό να περπατάτε με τα πόδια σας γυμνά και να κάνετε πόζες, όπως η Trikonasana.  Όμως αυτό που κυρίως πρέπει να κοιτάξετε, είναι οι βασικές σας ανάγκες, οι πραγματικές σας ελλείψεις και κυρίως η επαφή σας με το σώμα σας και τη φύση γύρω σας.

3) Υλικές αλλαγές

Ταυτόχρονα χρειάζονται και μία σειρά από πρακτικές αλλαγές.

Για παράδειγμα, το σπίτι σας και γενικά ο χώρος που ζείτε, πρέπει να είναι οργανωμένος από εσάς προσωπικά, και όχι από κάποιο συγγενή σας ή κάποιο οικιακό προσωπικό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, που δεν έχουν ενεργοποιημένο το συγκεκριμένο Chakra, έχουν μία αποστασιοποίηση από το σώμα τους. Είτε δεν έχουν γυμναστεί ποτέ, είτε γενικώς δεν μπορούν να έρθουν σε επαφή με αυτό. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειάζεται να αρχίσετε εντατική γυμναστική, η οποία θα σας βοηθήσει να νοιώσετε και πάλι, ότι κατοικείτε το σώμα σας.

Η προσπάθεια να οργανωθείτε στην καθημερινότητα σας, είναι ένα ακόμη πολύ σημαντικό κομμάτι. Καλό είναι να έχετε ένα δραστήριο καθημερινό πρόγραμμα, που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την ανία ή την συνεχή επανάληψη καταστάσεων, κάτι που σας προκαλούσε αρνητικά συναισθήματα και σωματική επιβάρυνση . 

Με μεγάλη προσοχή πρέπει να αντιμετωπίσετε και τους ανθρώπους, που μπορεί να απορροφούν την ενέργεια σας. Δεν μιλάμε για το πολυσύνθετο φαινόμενου του ενεργειακού βαμπιρισμού, αλλά για ανθρώπους που ενδεχομένως μιλούν με πολύ αρνητικά σχόλια για τα πάντα ή που συνεχώς σας επικρίνουν. Ένας σκληρός επικριτής μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλες απώλειες ενέργειας, ακόμη και όταν από μόνοι σας δεν αντιμετωπίζετε τέτοιο πρόβλημα. Γενικότερα η αποφυγή αρνητικών καταστάσεων και σχολίων είναι πάντα θετική, γιατί δε χάνετε η ενέργεια σας σε ανούσια πράγματα.

Αν τώρα υπάρχει υπερβολική ενεργοποίηση, το άτομο πρέπει να προσέξει και να ψάξει τον εαυτό του πνευματικά. Να δει ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα πέρα από τις σεξουαλικές επαφές, τα χρήματα και, γενικά, τα πρακτικά ζητήματα της ζωής. Πολύ βασικό είναι να προσπαθήσει να συγχωρήσει πράγματα στη ζωή του, που μπορεί να του προκάλεσαν προσκόλληση σε υλικά ζητήματα. Γεγονός είναι, ότι ένα υπέρ – ενεργοποιημένο Chakra ισορροπεί πολύ πιο δύσκολα.