Ο κύκλος του Ουρανού και οι 8 φάσεις του – Πότε θα αλλάξει η ζωή σου;

Ο κύκλος του Ουρανού και οι 8 φάσεις του – Πότε θα αλλάξει η ζωή σου;

Το ανεμοδούρι στο σκαρί της ζωής

Η Αστρονομία του Ουρανού

Όταν το 1781 ο αστρονόμος William Herschel παρατήρησε τον ουράνιο θόλο μέσα από το τηλεσκόπιο του, ανακάλυψε ένα ουράνιο σώμα που σήμερα γνωρίζουμε ως Ουρανό. Μέχρι τότε αν και υπήρχε, ήταν αόρατος με γυμνό μάτι. Χρειάστηκε μια υψηλής τεχνολογίας – για την εποχή – συσκευή για να τον αντιληφθεί και να τον βαφτίσει ο άνθρωπος πάνω στη Γη.

Ο Ουρανός είναι ο έβδομος πλανήτης σε απόσταση από τον Ήλιο, και ο πρώτος μετά τον Κρόνο και γι΄αυτό συχνά χαρακτηρίζεται «εξωκρόνιος» ή «υπερβατικός». Πρόκειται για ένα πολύ ψυχρό και ανεμοδαρμένο, παγωμένο γίγαντα που περιβάλλεται από 13 ισχνούς δακτυλίους και 27 μικρά και παγωμένα φεγγάρια. Η ιδιαιτερότητα του Ουρανού αφορά στην περιστροφή του, που γίνεται με κλίση 90 μοιρών ως προς το επίπεδο της τροχιάς του, σαν μια χιονόμπαλα που περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο κάνοντας  βαρελάκια. Μια ημέρα στον Ουρανό διαρκεί 17 γήινες ώρες, ενώ χρειάζονται 84 ολόκληρα χρόνια για να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον  Ήλιο. Εντυπωσιακό και αντιφατικό μαζί, δεν νομίζετε;

Από την Αλεξάνδρα Καραλή

Ο κύκλος του Ουρανού και οι 8 φάσεις του – Πότε θα αλλάξει η ζωή σου; 3

Η Μυθολογία και ο Συμβολισμός του Ουρανού ανά τους αιώνες

Η Γαία – η αρχετυπική μητέρα όλων, κατά την μυθολογία – δημιούργησε τον Ουρανό ζευγαρώνοντας με τον Αιθέρα, για να τον έχει να την περιβάλλει ολόγυρα, να την αγκαλιάζει, να την αγαπάει αιώνια και ατελείωτα. Μαζί έδωσαν ζωή σε γενεές Τιτάνων, Κυκλώπων και Εκατόγχειρων από τους οποίους – μετά από αμείλικτα παιχνίδια κυριαρχίας γεννήθηκαν οι επόμενες γενιές των Θεών του Ολύμπου.

Η ανασφάλεια για την αρχηγία, οδήγησε τον Ουρανό να σκοτώνει τα παιδιά του, μέχρι που ο ίδιος του ο γιός ο Κρόνος, τον ευνούχησε και τον εκθρόνισε, κατακτώντας τον τίτλο του Πατέρα των Θεών. Όταν το αίμα του Ουρανού άγγιξε τον αφρό της θάλασσας αναδύθηκε η θεά Αφροδίτη.

Κατά τη μυθολογία λοιπόν, η ξαφνική ανατροπή είναι ένα εγγενές στοιχείο του Ουρανού. Και στην επίγεια ζωή, ο ουρανός που μας περιβάλλει είναι το σκηνικό πάνω στο οποίο γίνεται αντιληπτός ο «καιρός» και οι ξαφνικές αλλαγές του. Η λιακάδα, τα σύννεφα με τα χίλια χρώματα, οι αστραπές, οι εκλείψεις, η βροχή των Πλειάδων, οι διάττοντες αστέρες, ακόμα και η «σαρανταποδαρούσα» της σύγχρονης τεχνολογίας που χαρτογραφεί από ψηλά την επιφάνεια της  γης (ορατή το καλοκαίρι του 2023). Το ξαφνικό και το απροσδόκητο στη ζωή είναι έργο του Ουρανού.

Στη σύγχρονη αστρολογία, έχει αποδοθεί στον Ουρανό η κυβέρνηση του ζωδίου του Υδροχόου ενώ η παραδοσιακή του κυβέρνηση είναι από τον Κρόνο. Ο Ουρανός θεωρείται η ανώτερη οκτάβα του Ερμή, αποδίδοντάς του στοιχεία ευστροφίας, υψηλής διανόησης, ψυχρού και απρόσωπου υπολογισμού. Ο Ουρανός κυβερνά την τεχνολογία, την αεροπλοϊα, το διαδίκτυο, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κρυπτονομίσματα. Πρυτανεύει επίσης της συλλογικότητας και των ομαδικών προσπαθειών. Ο εγωκεντρισμός και η ανατρεπτική φύση του Ουρανού στο  ζώδιο του Υδροχόου, που κυβερνά, εκφράζεται περισσότερο σε συλλογικό επίπεδο, με την τάση ξεπεράσει και να ανατρέψει καθεστηκυίες καταστάσεις – το status quo.

Ιστορικές αναδρομές στους περασμένους αιώνες, κεντρίζουν τη σκέψη μας με την ακρίβεια της σύμπτωσης ιστορικών γεγονότων «ανατροπής» που σημειώθηκαν όταν ο Ουρανός βρισκόταν στον Υδροχόο, στην κυβέρνησή του δηλαδή. Στα γρήγορα μπορούμε να αναφέρουμε μια σειρά επαναστάσεων – Βιομηχανική, Αμερικανική, Γαλλική και πρόσφατα αυτήν της  Πληροφορικής με την εμφάνιση και εδραίωση του διαδικτύου στις περισσότερες δραστηριότητες της ζωής μας. 

Η Αστρολογία περί τα του Ουρανού

Η πολυετής τροχιά του Ουρανού γύρω από τον  Ήλιο όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς  πάνω στη Γη, κάνει τον Ουρανό να παραμένει για περίπου 7 έτη σε κάθε ζώδιο. Έτσι γενεές ολόκληρες έχουν γεννηθεί, για παράδειγμα, με τον Ουρανό στον Σκορπιό (11/1974– 11/1981) και η επιρροή του πλανήτη δεν τους αφορά τόσο προσωπικά, όσο συλλογικά. Σημαντικότερη είναι η θέση του Ουρανού στους οίκους όπου βρίσκεται σε κάθε γενέθλιο χάρτη, επηρεάζοντας συγκεκριμένους τομείς της προσωπικότητας και της ζωής του ατόμου. Ο οίκος στον οποίο θα βρούμε τον γενέθλιο Ουρανό για κάθε άτομο, είναι ο τομέας της  ζωής του όπου θα εκδηλώσει τις αντιρρήσεις του, θα κάνει τις επαναστάσεις και τις υπερβάσεις του και θα βιώσει το ξαφνικό και το απροσδόκητο. Η μόνη πρόβλεψη για τον Ουρανό είναι ότι παραμένει απρόβλεπτος.

Λόγω  της  μεγάλης απόστασής  του από τον Ήλιο, ο Ουρανός μπαίνει σε φαινομενικά ανάδρομη πορεία για περίπου 5 μήνες κάθε χρόνο. Έτσι, περίπου το 40% των ανθρώπων έχουν γεννηθεί με ανάδρομο Ουρανό, και η παραμονή του σε ένα ζώδιο μπορεί να διαρκέσει από 6.5 έως και 7.5 έτη.

Ο κύκλος του Ουρανού

Στη διάρκεια των 84 ετών που χρειάζονται για να κάνει ο Ουρανός μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον  Ήλιο – ένα πλήρη «Κύκλο» – όπως τον αντιλαμβανόμαστε από την Γη, σχηματίζει γωνιακές αποστάσεις με την αρχική θέση στην οποία βρισκόταν σε κάθε Γενέθλιο χάρτη. Στην αστρολογική γλώσσα, αυτές τις γωνιακές αποστάσεις τις ονομάζουμε «όψεις». Ήδη από τα χρόνια του Κλαύδιου Πτολεμαίου (  ̴ 168 π.Χ. Αίγυπτος) αυτές οι γωνιακές αποστάσεις των πλανητών είχαν καταγραφεί και μέχρι σήμερα πιστώνουμε τις βασικότερες ως Πτολεμαϊκές, στον μεγάλο αυτό μαθηματικό και αστρονόμο.

Η μικρότερη γωνιακή απόσταση επιρροής είναι αυτή των 60ο και λέγεται εξάγωνο, δίνοντας ευκαιρίες. Ακολουθεί το τετράγωνο με απόσταση 90ο δίνοντας προκλήσεις, αλλά και την δυνατότητα εξέλιξης (παραγωγική όψη). Η γωνιακή απόσταση των 120ο, το τρίγωνο, δίνει άνεση και ευκολίες. Η απόσταση των 180ο, η αντίθεση, φέρνει τον πλανήτη ακριβώς απέναντι από τη γενέθλια θέση του και δίνει εντάσεις, άλλη μια παραγωγική όψη. Το τρίγωνο, το τετράγωνο και το εξάγωνο επαναλαμβάνονται μέχρι ο πλανήτης να επιστρέψει στην αρχική του θέση, με μηδενική απόσταση – 0 μοίρες – οπότε έχουμε την σύνοδο που ενισχύει την επιρροή. Αναφορικά με τον Ουρανό, θα πρέπει κάποιος να φθάσει στην ηλικία των 84 τουλάχιστον ετών για να βιώσει αυτή την όψη.

Προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε την επιρροή που θα έχει στη ζωή κάθε ανθρώπου η κίνηση του Ουρανού στο στερέωμα, θα ήταν άδικο – έως και αφελές – να αδιαφορήσουμε για το ουράνιο ταγκό που χορεύουν ο Ουρανός με τον Κρόνο. Λες και πατέρας και γιος θα είναι αιώνια δεμένοι άλλοτε με αντιπαλότητα και άλλοτε με αρμονία. Ας δούμε όμως γιατί. Ο Κρόνος, σε 29 περίπου έτη επιστρέφει στη γενέθλια θέση του στον χάρτη μας. Είναι η πρώτη Κρόνια επιστροφή μας. Λόγω των αναδρομών που κάνει, κάθε 7 περίπου χρόνια διανύει το ένα τέταρτο του χάρτη μας. Η κίνησή του σχετίζεται με τον αριθμό 7! Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο Ουρανός έχει διανύσει το ένα τρίτο του χάρτη μας. Ο «μαγικός» αριθμός 7 που σαν χαλινάρι πότε σφίγγει και πότε αμολάει το κουβάρι της ζωής μπροστά μας και μαγεύει τις επιλογές και τα βήματα που θα κάνουμε. 

Ο Ουρανός πάλι, χρειάζεται όπως είπαμε 84 χρόνια για να επιστρέψει στη γενέθλια θέση του, και διελαύνει σε κάθε ζώδιο για περίπου 7 έτη. Στο κατώφλι της εφηβείας μας λοιπόν, γύρω στα 13 με 15 έτη για τους περισσότερους, ο διελαύνων Ουρανός βρίσκεται σε απόσταση 60ο  (το πρώτο εξάγωνο) από τη θέση του στο γενέθλιο χάρτη μας. 

Είναι η πρώτη μας επανάσταση. Γινόμαστε κοκοράκια, ταυράκια, αμαζόνες και αρχίζουμε την αντίδραση απέναντι στους γονείς και στα αδέλφια μας, στους δασκάλους (κοπάνες γαρ) και εκδηλώνουμε την αντίρρησή μας στο πρώτο πλαίσιο της ζωής μας, αυτό της οικογένειας. Είναι η ευκαιρία μας να αναδείξουμε ότι έχουμε ταυτότητα και υπόσταση που δεν υποτάσσεται. Ντυνόμαστε μοδάτα, για να ξεχωρίσουμε από τις επιλογές των δικών μας. Παρόλη τη ναυτία, δοκιμάζουμε ποτό και τσιγάρο σαν έκφραση ελευθερίας και κόντρα στις ιατρικές επιταγές. Γυρίζουμε το πρόσωπο μακριά από τον καθρέφτη και προβάλουμε τον Εαυτό μας στην μικρή κοινωνία της ηλικίας μας. 

Ο μαγικός αριθμός 7 συνεχίζει να συνδέει την κίνηση των δύο πλανητών, καθώς όταν ο Ουρανός έχει διανύσει 3 ζώδια, είμαστε πλέον στην ηλικία των 21 ετών, και είναι το πρώτο (ή ανοδικό) τετράγωνο του Ουρανού σε 90ο ως προς τη γενέθλια θέση του στο χάρτη μας. Την ίδια χρονική στιγμή, ο Κρόνος βρίσκεται 120ο μακριά από τη γενέθλια θέση του. Ο συσχετισμός με τα γεγονότα της ζωής τότε, είναι η ενηλικίωσή μας (νομικά ή τυπικά, και για κάποιους ουσιαστικά). Είναι τότε που «βγαίνουμε στην κοινωνία» με υποχερώσεις (Κρόνος), δικαιώματα, και την ελευθερία της βούλησης και της επιλογής (Ουρανός).

Οι περισσότεροι τότε, σπάμε τα δεσμά με τον οικογενειακό θώκο, αντιδρούμε στις κοινωνικές επιταγές του να εργασθούμε άμεσα, τρενάρουμε την κατάκτηση πτυχίων, τη στράτευση ή και την επισημοποίηση σχέσεων με δεσμά γάμου. Η ανεξαρτησία που πηγάζει από βαθιά μέσα μας είναι ακατανίκητη. Ο άνεμος μας σπρώχνει να καλλιεργήσουμε τα ταλέντα μας, να αναδείξουμε τις αυθεντικές μας ικανότητες, να βιώσουμε το χάος κάνοντας αναστροφές επιλογών από την μέχρι τώρα πορεία μας. Συχνά τα θέλω μας δεν συμβαδίζουν πλέον με την ζωή μας και αναθεωρούμε. 

Έχοντας συνήθως κατακτήσει τους πρώτους σημειοδότες προόδου στη ζωή – μόρφωση, ένταξη στον εργασιακό χώρο, μια ή περισσότερες σχέσεις αγάπης – γύρω στα 27 με 29 χρόνια μας, ο Ουρανός πλέον έρχεται να βοηθήσει σε νέες υπερβάσεις. Είναι η χρονική στιγμή που η διέλευσή του τον φέρνει σε απόσταση τριγώνου (120ο) από τη γενέθλια θέση του στο χάρτη μας. Οι επιλογές των αλλαγών που κάνουμε, είναι πλέον συνειδητές, λελογισμένες και έχουν σκοπό. Η επανάσταση ενάντια στον εργοδότη, έρχεται σαν αποτέλεσμα της συνείδησης ότι «μπορώ και καλύτερα». Η αλλαγή τόπου κατοικίας στηρίζεται στην ανάγκη αποκόλλησης από την βολή και το συνήθειο που δεν μας εξελίσσει ή δεν μας ικανοποιεί πια. Και ξαφνικά ίσως σαστίζουμε γιατί πρέπει να διαχειριστούμε περισσότερη ελευθερία και λιγότερη βεβαιότητα. Είναι η επόμενη οκτάβα αποδέσμευσης από την πεπατημένη και το κυνήγι της ευκαιρίας.

Εκεί  περίπου στα 41 με 43 έτη της ζωής, έρχονται οι πρώτες ορατές ρυτίδες στις περισσότερες πτυχές της. Για άλλους στο πρόσωπο, για άλλους στις σχέσεις, το γάμο και για άλλους στην καριέρα τους. Είναι η περίφημη κρίση της μέσης ηλικίας, που σηματοδοτείται από την όψη αντίθεσης (180ο) που σχηματίζει ο διελαύνων Ουρανός με τη γενέθλια θέση του στον χάρτη μας. Για κάποιους, «η ζωή αρχίζει στα σαράντα» και ξεκινάνε οι παράλληλες σχέσεις, οι απιστίες, τα διαζύγια και η ξαφνική ενασχόληση με κάτι εντελώς διαφορετικό. Άνθρωποι παρατάνε σε μια νύχτα γερές δουλειές για τις οποίες έχουν κοπιάσει, γίνονται κηπουροί, αρχίζουν σπορ, βάζουν κατοικίδιο στην οικογένεια. Και είναι αδύνατο να αντισταθούν στην παρόρμηση να το κάνουν ντε και καλά (ή και κακά καμιά φορά). 

Καθώς ο Ουρανός συνεχίζει την πορεία του, εφτά χρόνια αργότερα, βρίσκεται πάλι σε σχέση τριγώνου (καθοδικό) όταν πλησιάζουμε περίπου τα 55 με 57 έτη της ζωής μας. Αρκετοί, αν και παραγωγικοί, ικανοί και μάχιμοι δεχόμαστε τις πρώτες νύξεις για «σύνταξη» για την δημιουργία χώρου για τους διάδοχους, νεότερους και πιο σύγχρονους. Για μερικούς τέτοιες προτάσεις είναι πραγματικές ευκαιρίες – όταν συνοδεύονται από ελκυστικά οικονομικά πακέτα – και δέχονται αυτή την εργασιακή απελευθέρωση οικειοθελώς. Οι ορίζοντες για τα ταξίδια που λαχταρούσαν τώρα ανοίγουν, ο χρόνος με τα πρώτα εγγόνια πολύτιμος και μια πρωτόγνωρη ανανέωση από την επαφή με το νέο αίμα στην οικογένεια. 

Για άλλους πάλι, είναι η χρυσή εποχή της μέγιστης κοινωνικής προσφοράς μέσα από βιώματα και πείρα ζωής, που τους ξαναφέρνει ευκαιρίες ζωής που έχασαν στα νιάτα τους (στο πρώτο εξάγωνο του Ουρανού τους). Ξαφνικές επανασυνδέσεις με συμμαθητές, παλιούς φίλους και αγάπες ή και επαγγελματικά καλέσματα. 

Τα πρώτα χρόνια των 60 μας, 63 με 65 περίπου δοκιμάζονται πάλι οι αντοχές μας καθώς ο Ουρανός σχηματίζει το δεύτερο τετράγωνο (90ο) με τον γενέθλιό μας φέρνοντας ανεπιθύμητα και απροσδόκητα γεγονότα. Μια ξαφνική απώλεια συντρόφου, μια αναγκαστική σύνταξη από επαγγελματική δραστηριότητα, ο κάθετος αναπροσδιορισμός του βιοτικού μας επιπέδου λόγω των μειωμένων πόρων μας, που μπορεί να μας κάνει να αμφισβητήσουμε την αυταξία μας. 

Αισθήματα κατάθλιψης και ακύρωσης μπορεί να μας βασανίσουν καθώς νιώθουμε ότι τα γεγονότα της ζωής ξεφεύγουν από τον έλεγχό μας (ο Κρόνος πλέον έχει μόλις κάνει τη δεύτερη επιστροφή του στη ζωή μας). Και παρόλα αυτά, σφίγγουμε το στομάχι και προχωράμε παίρνοντας γρήγορες και δραστικές αποφάσεις ζωής, για να προσανατολιστούμε στη νέα πυξίδα που βάζει ο Ουρανός μπροστά μας. Μερικοί, που ίσως δεν είμαστε δεκτικοί στο απρόοπτο, καταρρέουμε.

Πλησιάζοντας τα 69 με 71 έτη μας, ο Ουρανός πλέον κοντεύει να κλείσει τον κύκλο του πάνω στον γενέθλιο χάρτη μας, και μας γλυκαίνει με το δεύτερο εξάγωνο (60ο καθοδικό) της ζωής. Απαλλαγμένοι, οι περισσότεροι, από τις πιέσεις, τις υποχρεώσεις, τα «πρέπει» των μάχιμων χρόνων μας, βαδίζουμε σε διαδρομές που μας καλούσαν παλιότερα και δεν είχαμε την ευκαιρία να τις δοκιμάσουμε. Ένα χόμπι, ένα ταξίδι, μια «τρέλα» που πάντα θέλαμε να κάνουμε, είμαστε πια χρονικά ελεύθεροι να τα καλλιεργήσουμε, να κυνηγήσουμε τα «θέλω» που θυσιάσαμε στο βωμό των κοινωνικών επιταγών. Είμαστε ελεύθεροι να ζήσουμε τη δεύτερη εφηβεία μας, αρκεί να αποφύγουμε τις απερισκεψίες των εφηβικών χρόνων.

Στις μέρες μας πλέον, το προσδόκιμο της ζωής – τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο – είναι γύρω στα 80 με 85 χρόνια, στις δε μπλε ζώνες (Ικαρία, Κόστα Ρίκα, Οκινάουα – Ιαπωνία, Ογκλιάστρα – Σαρδηνία, Λόμα Λίντα – Καλιφόρνια) το ξεπερνάει αρκετά. Μεγάλο ποσοστό αυτού του πληθυσμού, αναμένεται λοιπόν να βιώσει την Ουράνια σύνοδό του, την εποχή δηλαδή που ο Ουρανός θα επιστρέψει στη γενέθλια θέση του στον χάρτη ενός ατόμου (μια και μοναδική σύνοδος), γύρω στα 84α γενέθλιά του. Αυτή είναι η Ουράνια επιστροφή του. Η αναγέννηση! Η νέα μίσθωση στη ζωή, που στις μέρες μας στηρίζεται στην εξέλιξη των επιστημών ζωής και ευζωίας – ιατρική, φαρμακευτική, κινησιοθεραπεία, ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, και της παρέμβασης της τεχνολογίας στην καθημερινότητα – η θετική εκδοχή της τεχνητής νοημοσύνης στην υποστήριξη της καθημερινής ζωής. 

Αν και για πολλούς από εμάς, κάτι τέτοιο μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας (στοιχείο του Ουρανού), η κατάρριψη των κοινωνικών ταμπού για την εργασία των υπερηλίκων, την κινητικότητα, για την ενεργή τους δράση και συμμετοχή στην κοινωνία είναι έργο του Ουρανού. Η έννοια της ευζωίας ακόμα και πέρα από τα 80, ξεπερνάει τον υλικό κόσμο και τις ανέσεις του, και επεκτείνεται στην ενσωμάτωση αυτού του τεράστιου πληθυσμού (τη γενιά του Baby Boom με τον Ουρανό στον Καρκίνο και Λέοντα) στην ενεργή κοινωνία. 

Τέτοιος είναι ο κύκλος του Ουρανού στην ζωή του ανθρώπου πάνω στη Γη. Θαυμαστές οι προκλήσεις και τα ξαφνιάσματα που μας προσφέρει. Και όπως βαστάμε ομπρέλα τις βροχερές μέρες, έτσι μπορούμε να δώσουμε χώρο και περιθώρια στη ζωή μας, όταν αναμένουμε μια σημαντική διέλευση του Ουρανού από τον χάρτη μας για να διαχειριστούμε την επιρροή του. Με πυξίδα την αστρολογική γνώση το ανεμοδούρι της ζωής μας μπορεί να μας οδηγήσει σε γαλανούς γάργαρους όρμους.

Η παραμονή του Ουρανού στα ζώδια χαρακτηρίζει και πολλές από τις κοινωνικές εξελίξεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, καθώς χρωματίζεται από τα χαρακτηριστικά και την έκφραση του κάθε ζωδίου. Ας δούμε χονδρικά τις περασμένες επταετίες (μέση παραμονή σε κάθε ζώδιο μαζί με τις αναδρομές του) και την εγκόσμια σημασία τους λόγω της παρουσίας του Ουρανού.

Κριός: 1927 – 1934 και 2010 – 2019 – το Crash των μετοχών του 1929 και η Μεγάλη Οικονομική Κρίση του 21ου αιώνα. 

Ταύρος: 1934 – 1942 και 2019 – 2026 – η άνοδος του Φασισμού και του Γ’ Ράιχ, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Παγκόσμια Ανακατάταξη των Ισχυρών του 21ου αιώνα.

Δίδυμοι: 1941 – 1949 και 2025 – 2033 – ανάπτυξη της τηλεόρασης και των μεγάλων εταιριών αναμετάδοσης ειδήσεων, αναμορφώσεις στα εκπαιδευτικά συστήματα. 

Καρκίνος: 1948 – 1956 – η μεταπολεμική αποκατάσταση της «οικογένειας» και η αρχή του Baby Boom (ή έκρηξη γέννησης μωρών – απρόοπτος αριθμός γεννήσεων 76 εκατομμύρια σε 19 χρόνια). Αρχή διεκδίκησης πολιτικών δικαιωμάτων από τις μειονότητες.

Λέων: 1956 – 1962 – συνέχεια του Baby Boom, αποκατάσταση οικονομιών και άστεων στην Ευρώπη (σχέδιο Μάρσαλ), κατάκτηση υλικών ονείρων. Εμφάνιση μουσικών συγκροτημάτων ροκ που θα ακούγονται για πολλές γενιές στο μέλλον.

Παρθένος: 1961 – 1969 – σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις, πειραματισμός και κατάχρηση ουσιών από τη νεολαία, ο Άνθρωπος πατάει το πόδι του πάνω στη Σελήνη.

Ζυγός: 1968 – 1975 – αποδόμηση της παραδοσιακής οικογένειας και κορύφωση του σπορ των διαζυγίων, ενεργειακή κρίση.

Σκορπιός: 1974 – 1981 – η αυτοκρατορία των αισθήσεων σε κάθε έκφραση της ζωής, εποχή ντίσκο, και ό,τι λάμπει είναι χρυσός.

Τοξότης: 1981 – 1988 – οικονομική ύφεση και αναβίωση της θρησκευτικής προσήλωσης 

Αιγόκερως: 1988 – 1996 – η κατάχρηση της οικονομικής εξουσίας.

Υδροχόος: 1995 – 2003 – η κυβέρνηση του διαδικτύου σε κάθε πτυχή της ζωής, ο «μεγάλος αδελφός» στην τσέπη του κάθε ανθρώπου.

Ιχθύες: 2003 – 2011 – η κυριαρχία της εικονικής πραγματικότητας, το κόστος της κλιματικής αλλαγής.

Πηγές:

https://science.nasa.gov/uranus/facts/

https://en.wikipedia.org/wiki/Uranus_(mythology)

https://www.astro.com/astrowiki/en/Uranus

https://www.astro.com/astrology/ivccn_article190521_e.htm  – The Old and the New – Saturn and Uranus by Nancy Massing

από την Αλεξάνδρα Καραλή