O Πλούτωνας στους 12 Οίκους: Ταξίδι στο κάτω κόσμο!

Ο Πλούτωνας στους 12 οίκους. Ταξίδι στο Κάτω Κόσμο! 

  Ο Πλούτωνας στην ελληνική μυθολογία ήταν ο θεός του Κάτω Κόσμου. Το πρώιμο όνομά του ήταν Άδης το οποίο στη συνέχεια συνδέθηκε άρρηκτα με τον κάτω κόσμο γενικά. Ο Πλούτωνας συνδέθηκε με τον πλούτο διότι ως βασιλέας του κάτω κόσμου κυβερνούσε τη βαθειά Γη, τον ορυκτό πλούτο και τους απαραίτητους σπόρους που περιείχε για μια πλούσια σοδειά. Ως χθόνια θεότητα χαρακτηριζόταν από σκληρότητα και  παράλληλα από δικαιοσύνη
  Ο Πλούτωνας (νάνος Πλανήτης) ανακαλύφθηκε μετά από εκτενή και πολυετή έρευνα ομάδας αστρονόμων στις 18 Φεβρουαρίου 1930.
Αστρολογικά λοιπόν ο Πλούτωνας συνδέεται με τη βαθιά μεταμόρφωση, την αναγέννηση και την εξέλιξή μας. Είναι ο σύγχρονος κυβερνήτης του Σκορπιού και του αστρολογικού 8ου οίκου, δίπλα στον Άρη. Άλλωστε ο Πλούτωνας είναι η υψηλότερη οκτάβα του Άρη.
Αντιπροσωπεύει τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας, την ασυνείδητη και υποσυνείδητη σκιά μας, τα πάθη, τις εμμονές, τα ένστικτα και τις επιθυμίες μας. Συνδέεται επίσης με τελειώματα και νέα ξεκινήματα καθώς και με τον κύκλο της ζωής και του θανάτου. 

Από την Έφη Χαριτάτου

O Πλούτωνας στους 12 Οίκους: Ταξίδι στο κάτω κόσμο! 3


Ας εξετάσουμε λοιπόν πως λειτουργεί η ενέργεια του Πλούτωνα στους 12 οίκους.

1ος Οίκος 

Ο πρώτος οίκος αφορά τον εαυτό, δίνει την περιγραφή του ατόμου, τη φυσική του εμφάνιση, την προσωπικότητά του, το χαρακτήρα του απέναντι στον κόσμο και αντίστροφα. Ο Πλούτωνας στον πρώτο οίκο υποδηλώνει ένα έντονο, παθιασμένο άτομο με ισχυρή παρουσία και ένα πολύ δυνατό σώμα που μπορεί να αντέξει πολλά. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση του Πλούτωνα στον πρώτο οίκο χρειάζεται να επικεντρωθεί στη σημασία που έχουν οι άλλοι γύρω του για να κατανοήσει ότι η ζωή δεν είναι ένα ταξίδι αποκλειστικά και μόνο για τον εαυτό του. Αυτή είναι μια εγωκεντρική τοποθέτηση για τον Πλούτωνα και θα τονίσει την ανάγκη να μάθει το άτομο να υιοθετεί προοπτικές τρίτων πέρα από τις ανάγκες τού εαυτού του. 

Σαφώς αυτή η ζύμωση στα βάθη του εαυτού απαιτεί να σκοτώνει το άτομο τον εαυτό του και ν’ αναγεννιέται δριμύτερο με νέα θεώρηση που εσωκλείει τα μαθήματα που έχει λάβει. Η δοκιμή της δύναμης τής θέλησης  μπορεί πραγματικά να οδηγήσει το άτομο να εκτιμήσει πλήρως την καθολική θέληση που επικεντρώνεται στην ισορροπία και σε μια διασυνδεδεμένη ροή. Σε περιπτώσεις το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση επιλέγει να μην κάνει τίποτα ενάντια στη ροή των πραγμάτων και αυτό το βοηθά να χαλαρώνει γνωρίζοντας ότι όλα εξελίσσονται βάσει της αόρατης νομοτέλειας που διέπει τα πάντα. Για το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση, δε χρειάζεται να παλέψει για να φτάσει σε ένα σύμπαν που ξέρει εξαρχής πως αποτελεί μέρος του.


2ος Οίκος
Ο δεύτερος οίκος αφορά τα οικονομικά και τα κεκτημένα. Ο Πλούτωνας στον δεύτερο οίκο υποδηλώνει ένα πολυμήχανο άτομο που κατανοεί διαισθητικά πως να διαχειρίζεται τα χρήματα αλλά και τα υπάρχοντά του γενικά. Σε αυτή τη θέση μπορεί να είναι δείκτης πλούτου, ανάλογα με τις όψεις που κάνει με τους άλλους πλανήτες και σημεία του ατομικού χάρτη και με το σύνολο του ωροσκοπίου γενικά. Επειδή ο Πλούτωνας είναι πλανήτης της έντασης και του ακραίου μπορεί στο δεύτερο οίκο να υποδηλώνει μια ακραία οικονομική επιτυχία ή μια παταγώδη αποτυχία σε οικονομικά θέματα. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση του Πλούτωνα μπορεί να επιτύχει μεγαλύτερη ολοκλήρωση όταν και αν τυχόν αντιμετωπίσει ζητήματα που σχετίζονται με το αίσθημα της αξίας. Η κατανόηση της ορμής του και των υποκείμενων κινήτρων θα βοηθήσει το άτομο να βρει περισσότερη απόλαυση και ηρεμία στη ζωή του. 

Με αυτήν την τοποθέτηση το άτομο αρχικά δίνει έμφαση στις ανάγκες του, στη διαδρομή του όμως θα προκληθεί ν΄ αναγνωρίσει, να κατανοήσει και να ενσωματώσει ανάγκες των ανθρώπων γύρω του, λειτουργώντας τη δημιουργική ιδιοφυΐα του. Η επίτευξη των στόχων επιτρέπει στο άτομο να γιγαντώσει την αυτοπεποίθησή του αφενός, αφετέρου αν στην πορεία τα επιτεύγματα είναι υπερβολικά το άτομο τείνει να ξεχνά τη χαρά της ολοκλήρωσης. Το άτομο σταδιακά χρειάζεται να καταλάβει πως ποιήθηκε ως έργο τέχνης, μοναδικό, πλήρες και τέλειο στο χρόνο.

3ος Οίκος
Ο τρίτος οίκος συνδέεται με τ΄ αδέρφια, τα πρώτα παιδικά χρόνια, την πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και με το άμεσο περιβάλλον και τους γείτονες. Η επικοινωνία και η μάθηση είναι επίσης βασικοί τομείς αυτού του οίκου. Ο Πλούτωνας στον τρίτο οίκο υποδηλώνει ένα βαθιά στοχαστικό άτομο και ένα ισχυρό μυαλό. Το άτομο με τον Πλούτωνα στον τρίτο οίκο τείνει να είναι άμεσο και ωμό στην επικοινωνία του. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση απολαμβάνει να διερευνά τους άλλους. Μέσω της διερεύνησης ικανοποιεί τη δική του βαθύτερη επιθυμία και ανάγκη να φτάσει στην αλήθεια σε οποιαδήποτε συζήτηση. Στην καθημερινή του αλληλεπίδραση δύναται να είναι απότομο και να φαίνεται ψυχρό στους συνομιλητές του και εντελώς ξαφνικά να φαίνεται περίεργο και να νοιάζεται με έναν τρόπο βαθιά οικείο. 

Ο Πλούτωνας στον τρίτο οίκο είναι μια ισχυρή τοποθέτηση στο πως σκέφτεται και αλληλεπιδρά το άτομο. Σταδιακά και μεγαλώνοντας το άτομο γίνεται λιγότερο αμυντικό με εμπειρία και πλούσια αντίληψη και χαίρει εκτίμησης από τους γύρω του για το βάθος που προσφέρει σε κάθε είδους συζήτηση. Με αυτήν την τοποθέτηση το άτομο διδάσκεται και κατανοεί σταδιακά πως να ξεπερνάει την ανάγκη του για κριτική στη ζωή και να μην κατατάσσει απόψεις, σκέψεις, γεγονότα και γνώσεις με όρους μαύρου-άσπρου. Ένας Πλούτωνας στον τρίτο οίκο θα καταφέρει να διδάξει στο άτομο πως το μόνο απόλυτο στη ζωή είναι ότι δεν υπάρχει απόλυτο.

4ος Οίκος
Ο τέταρτος οίκος αφορά την οικογένεια που έχει το άτομο ως παιδί και εν δυνάμει συνιστά και την οικογένεια που δημιουργεί ως ενήλικας. Ο Πλούτωνας στον τέταρτο οίκο δεν είναι καθόλου εύκολος, υποδηλώνει προβλήματα στην οικογένεια, κακοποίηση ή ακόμη και βία με τις παιδικές  συνθήκες να είναι ανυπόφορες. Συχνά λοιπόν το άτομο τείνει να δημιουργεί τις ίδιες συνθήκες στην οικογένεια που δημιουργεί και ως ενήλικας πλέον. Η σύνδεση της Σελήνης με τον τέταρτο οίκο μπορεί να δείξει υποσυνείδητα συμπλέγματα ή θέματα από την παιδική ηλικία που χρειάζονται επίλυση. 

Με αυτήν την τοποθέτηση του Πλούτωνα μπορεί το άτομο να είναι ταλαντούχο ως παιδί θαύμα. Το κλειδί για τη διαρκή επιτυχία θα σχετίζεται με την προθυμία να απελευθερωθεί από περιορισμούς, προκλήσεις και δυσκολίες που έχουν μείνει σα σκιά στην ψυχή ενόσω βρισκόταν στο πρώιμο περιβάλλον. Κι ενώ το πρώιμο περιβάλλον έχει ιερό καθήκον να εκτοξεύσει το άτομο  στον σκοπό της ζωής του, εδώ αυτό, όχι μόνο δε συνέβη αλλά επιπλέον το δυσκόλεψε περισσότερο. Το άτομο με τον Πλούτωνα στον τέταρτο οίκο μαθαίνει νωρίς να μεταμορφώνει τα συναισθήματα που το θυματοποιούν. Ο Πλούτωνας σε αυτήν τη θέση διδάσκει στο άτομο πως τίποτα στη φύση δεν είναι εγγενώς κακό. Ο λωτός ανθίζει το πανέμορφο άνθος του παρόλο που οι ρίζες του είναι στο βούρκο.

5ος Οίκος
Ο πέμπτος οίκος αφορά τη δημιουργικότητα, την αυτοέκφραση, τους έρωτες, τα παιδιά και τα τυχερά παιχνίδια. Ο Πλούτωνας στον πέμπτο οίκο υποδηλώνει ένα πολύ δημιουργικό άτομο με έμφυτη παρόρμηση στις τέχνες, στη λογοτεχνία και σε οποιονδήποτε τομέα μπορεί να εκφραστεί. Το άτομο έχει έντονη επιθυμία να είναι στο επίκεντρο της προσοχής όλων. Με αυτήν την τοποθέτηση του Πλούτωνα στον πέμπτο οίκο το άτομο σχετίζεται με την επιθυμία να μεταμορφωθεί και να αφεθεί στη ροή. Η δημιουργικότητα μπορεί να γίνει μια δια βίου διαδικασία ανακάλυψης του εαυτού του. Το αν η ‘’τέχνη’’ του ατόμου είναι αποδεκτή ή όχι, θα γίνει ένα μάθημα σχετικά με τον σκοπό της έκφρασης του οράματος έναντι της μείωσης του εξαναγκασμού να παράξει αναγκαστικά αυτό που θέλει το ‘’κοινό’’. 

Το άτομο με τον Πλούτωνα στον πέμπτο οίκο μπορεί να αξιοποιήσει ένα τεράστιο δημιουργικό όραμα και να βρει δουλειά που τού επιτρέπει να εκφράσει το πάθος του. Το μονοπάτι της ζωής του μπορεί να περιλαμβάνει περιόδους κρίσης ταυτότητας αλλά το άτομο έχει τη δυναμική ν’ ανακαλύψει ότι μέσα του υπάρχει ένα μέρος αμετάβλητο καθώς ταξιδεύει μέσα στις αντιξοότητες της ζωής. Αυτό ακριβώς σφραγίζει εδώ ο Πλούτωνας, ότι δηλαδή το άτομο παρ’ όλες τις ζυμώσεις στη ζωή του ανακαλύπτει και διατηρεί μέσα του πάντα ένα παιδί, με έντονη φαντασία, ζωηράδα και ανυπομονησία να ρουφήξει τη ζωή ως την τελευταία σταγόνα.

6ος Οίκος
Ο έκτος οίκος αφορά στην υγεία, στην υπηρεσία και στην καθημερινότητα. Ο Πλούτωνας στον έκτο οίκο υποδηλώνει ένα άτομο εμμονικά εργασιομανές. Η ρουτίνα είναι πρωτίστης σημασίας και το άτομο την ακολουθεί ευλαβικά στην καθημερινότητά του. Το άτομο με τον Πλούτωνα στον έκτο φροντίζει να οργανώνει την καθημερινότητά του μη παρεκκλίνοντας από το ορισμένο πρόγραμμά του διότι αυτό του δημιουργεί έντονο στρες και συχνά χρησιμοποιεί την επιθετικότητα ως μηχανισμό αντιμετώπισης. Η εργασία μπορεί να σχετίζεται με βαθύτερες πτυχές του ανθρώπινου ταξιδιού όπως η ενδυνάμωση, η ψυχολογία ή η αστρολογία. 

Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση μπορεί να επιλέξει να ασχοληθεί με την εκγύμναση ανθρώπων ως προσωπικός γυμναστής λόγω της εκτίμησής του στην ευεξία. Ωστόσο το άτομο μπορεί επίσης να βιώνει και περιόδους ασθενείας που δε θα έχουν καμιά παθολογική βάση και μπορεί να χρειαστεί να διερευνήσει τυχόν ψυχολογικά αίτια. Η ασθένεια δύναται να γίνει ο λόγος που ένα άτομο με αυτήν την τοποθέτηση του Πλούτωνα θα κάνει μεγάλες αλλαγές στη ζωή του. Η επιθυμία του ατόμου είναι να επιτύχει κάτι σημαντικό στη ζωή του και επ’ αυτού διατίθεται να κάνει θυσίες, και ωθεί το άτομο να εργαστεί ακόμα πιο σκληρά. Είναι σημαντικό για το άτομο του Πλούτωνα στον έκτο οίκο να βρει μια εργασία με νόημα και ν’ ανακαλύψει την απόλαυση από την ιδέα να υπηρετεί τους άλλους.

7ος Οίκος
Ο έβδομος οίκος αφορά σχέσεις, συνεργασίες και γάμο. Ο Πλούτωνας στον έβδομο οίκο φέρνει ένταση, εμμονές και πάθη σε σχέσεις, συνεργασίες και γάμους. Ενώ λοιπόν ιδανικά θέλει την αρμονία στις σχέσεις αυτό στην πράξη είναι κατά τι δύσκολο να επιτευχθεί. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Δε σημαίνει ότι ένα άτομο με Πλούτωνα σε αυτή τη θέση δεν μπορεί να ζήσει μια ευτυχισμένη, ικανοποιητική ζωή. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση του Πλούτωνα καλείται να κατανοήσει πως οι στόχοι και τα επιτεύγματα αυξάνουν την αυοεκτίμησή του. 

Στην πρώιμη ζωή, το άτομο του Πλούτωνα στον έβδομο βασίζεται πολύ στη γνώμη των άλλων, ανοίγεται στη χειραγώγηση ή στα κρυφά ρεύματα και μαθαίνει πως η εξέγερση το βοηθάει να ακούγεται η φωνή του, η δική του θέση και άποψη. Η πρόκληση εδώ είναι να καταφέρει να μη φτάσει σε αυτές τις ακραίες τακτικές βρίσκοντας μια προσεκτική ισορροπία μεταξύ της δημιουργίας ατομικών αναγκών με τις ανάγκες των άλλων. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση δύναται να διαχειριστεί τις σχέσεις του μέσω της χάρης και της διπλωματίας και θα ανακαλύψει ότι η εκμάθηση του εαυτού του μέσω των άλλων μπορεί να είναι διαφωτιστική. Το άτομο αντί να αισθάνεται διωγμένο από τους ανθρώπους που σχετίζεται μπορεί ν’ ανακαλύψει τους άλλους ως ένα τύπο ‘’καθρέφτη’’ που τού επιτρέπει να κατανοήσει τη ρίζα των αντιδράσεών των γύρω του.

8ος Οίκος
Ο όγδοος οίκος συνδέεται με το θάνατο και την αναγέννηση τη μεταμόρφωση και τα χρήματα τρίτων. Είναι οίκος τελειωμάτων της ζωής του ατόμου. Ο Πλούτωνας στον όγδοο οίκο είναι στο χώρο του Σκορπιού και άρα στο φυσικό του χώρο εφόσον ο Πλούτωνας είναι ο μοντέρνος κυβερνήτης του ζωδίου. Ο όγδοος οίκος επίσης σχετίζεται με το σεξ αλλά και την κοινή χρήση πόρων είτε με συντρόφους είτε με δανεισμό χρημάτων από τράπεζες, με την ασφάλιση και την κληρονομιά. Είναι ο αντίθετος με το δεύτερο οίκο των προσωπικών πόρων και ενσωματώνει την ικανότητα του ατόμου να μοιράζεται και να βασίζεται στη βοήθεια των άλλων.

 Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση στο εξελικτικό του ταξίδι θα βρει ευκαιρίες για να εξερευνήσει τι σημαίνει να εμπιστεύεται κάποιον είτε μέσω οικειότητας είτε επιτρέποντας σε κάποιον να έχει πρόσβαση στον ατομικό του προσωπικό λογαριασμό τραπέζης. Με τον Πλούτωνα στον όγδοο οίκο και τους συσχετισμούς του κάτω κόσμου, αυτού του αρχέτυπου μπορεί να οδηγήσουν το άτομο σε σφαίρες που είναι υπόγειες και βρώμικες και ο σκοπός του είναι ν’ αναστήσει ό,τι είναι κρυμμένο ή να φέρει στο φως την αλήθεια. Η μυστικότητα και η ίντριγκα αφθονούν με αυτήν την τοποθέτηση του Πλούτωνα διότι το άτομο θέλει να μπει στη ρίζα των άλλων. Είναι πιθανόν ο/η σύντροφος του ατόμου να έχει εμμονή με τον πλούτο ή να παρουσιάζει προβλήματα με τη διαχείριση των χρημάτων  όπου αμφότερα θα επηρεάσουν το άτομο.

9ος Οίκος
Ο ένατος οίκος αφορά στην ανώτερη εκπαίδευση, τη φιλοσοφία, τη θρησκεία, την επέκταση σε αυτούς τους τομείς, τα μεγάλα ταξίδια και τα δικαστήρια. Με τον Πλούτωνα στον ένατο οίκο το άτομο είναι εξαιρετικής ευφυΐας  με δυνατές σκέψεις και υπερβολικά εμμονικό με τις απόψεις του. Ο συνδυασμός της κυριαρχίας του Δία σε αυτόν τον οίκο με την ένταση του Πλούτωνα μπορεί να κατακλύσει άλλες πτυχές της πορείας του ατόμου. Μια ζωή διανοητικής εξερεύνησης και δοκιμής φιλοσοφικών προοπτικών δίνει στο άτομο με αυτήν την τοποθέτηση μια εκλεκτική αίσθηση τού τι είναι δυνατό και τιμά τις απόψεις των άλλων παρόλο που τους προκαλεί να εξηγήσουν την αλήθεια των πεποιθήσεών τους. 

Το άτομο του Πλούτωνα του ενάτου οίκου αισθάνεται βαθιά συνδεδεμένο με την ύπαιθρο και μαθαίνει πώς να εξισορροπεί τις ανθρωπογενείς αλήθειες με τις πραγματικότητες που βλέπει  στον κόσμο γύρω του. Δεδομένου ότι ο ένατος είναι ο οίκος που συνδέεται με την ανώτερη εκπαίδευση το άτομο είναι πιθανόν να γίνει καθηγητής. Με όποιο θέμα γοητευτεί το άτομο του Πλούτωνα του ενάτου θα το εξηγεί με πάθος.  Λόγω της επιρροής του Δία που προανέφερα το άτομο δύναται να έχει επιτυχία στις εκδόσεις και η γραφή του θα είναι πρωτοποριακή. Αρχικά το άτομο φαίνεται να δίνει μεγάλη προσοχή στην επιτυχία κάτι που σταδιακά αλλάζει και το άτομο κλίνει προς την ομαδική προοπτική.

10ος Οίκος
Ο δέκατος οίκος αφορά την καριέρα και την κοινωνική εικόνα. Ο Πλούτωνας στο δέκατο οίκο υποδηλώνει ότι το άτομο είναι γνωστό στον κόσμο ως ισχυρό άτομο. Βρίσκεται όμως σε μια διαρκή πάλη εξουσίας στην επαγγελματική του ζωή και σε σχέση με πρόσωπα εξουσίας. Με αυτήν την τοποθέτηση του Πλούτωνα στο δέκατο οίκο το μετασχηματιστικό ταξίδι για το άτομο περιλαμβάνει την αποτίναξη του παρελθόντος για να ξαναγεννηθεί. Η κυριαρχία του Κρόνου στο συγκεκριμένο οίκο φέρνει πειθαρχία  για να ξεπεράσει την καταιγίδα του μετασχηματισμού. Η έμφαση στη ζωή του ατόμου μπορεί να είναι στην εξυπηρέτηση των άλλων. 

Το άτομο καλείται να ξεδιπλώσει τη δυναμική του, κάτι που δεν είναι εύκολο και μέσα από δυσκολίες να ανέλθει κοινωνικά και αν τα καταφέρει ενδεχομένως να επηρεάσει αποτελεσματικά και άλλους να κάνουν το ίδιο. Το άτομο εδώ, δε διδάσκει με λέξεις ή ιδέες αλλά ενσωματώνει το ίδιο την ενδυνάμωση για να ακολουθήσουν οι άλλοι. Το δύσκολο κομμάτι με αυτήν την τοποθέτηση είναι η ορμή του ατόμου να σώσει τον κόσμο υιοθετώντας συνήθως την περσόνα του υπερήρωα και η πρόκληση με τον Πλούτωνα σε αυτή τη θέση είναι να καταφέρει να σώσει πρωτίστως τον ίδιο του τον εαυτό βρίσκοντας αρχικά την εσωτερική του κατεύθυνση και πειθαρχώντας στις μάταιες παρορμητικές τακτικές χειραγώγησης των άλλων.

11ος Οίκος

Ο ενδέκατος οίκος αφορά στις ευρύτερες φιλίες, επαφές, ομάδες και συλλόγους.  Ο Πλούτωνας στον ενδέκατο οίκο υποδηλώνει δυσκολία του ατόμου να κάνει συμβιβασμούς για να ταιριάζει με άλλους όμως παράλληλα τού δίνει τη δυνατότητα να μάθει πολλά από τις σχέσεις του με ομάδες ανθρώπων.
Η πρόκληση με αυτή τη θέση του Πλούτωνα είναι η ευθυγράμμιση των προσωπικών ατομικών θέσεων του ατόμου με τους κανόνες της κοινωνίας. Αυτή μπορεί να είναι και μια επιστημονική τοποθέτηση για τον Πλούτωνα μιας και ο ενδέκατος οίκος συνδέεται με την καινοτομία. Εδώ ο Πλούτωνας μπορεί να δώσει στο άτομο δύναμη να εργαστεί με μια μοναδική ιδέα μέχρι να της δώσει μορφή. 

Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση μπορεί να είναι ασυνήθιστο στη συμπεριφορά. Η επαναστατική τάση του ατόμου ισχυροποιείται με τον Πλούτωνα στον ενδέκατο οίκο και εκλαμβάνεται διασκεδαστική από το άτομο όχι όμως κι από τους γύρω του. Η διασκέδαση σαφώς σταματάει όταν οι γύρω από το άτομο το χαρακτηρίσουν και του αποδώσουν την οποιαδήποτε ταμπέλα. Αυτό είναι κάτι που το άτομο δεν μπορεί ν’ αποδεχθεί με τίποτα. Οι φίλοι μπορούν να ενσαρκώσουν το αρχέτυπο για το άτομο, όπου η ευθυγράμμιση με αυτούς φαίνεται να δίνει στο άτομο την αίσθηση της εναντίωσης και να ξεφεύγει τεχνηέντως από αυτήν. Αυτή είναι μια τάση προβολής για το άτομο του Πλούτωνα στον ενδέκατο.

12ος Οίκος
Ο δωδέκατος οίκος αφορά στο υποσυνείδητο, την πνευματικότητα, τις ψυχικές ικανότητες. Συνδέεται με οτιδήποτε είναι κρυφό, μυστικό, παρασκηνιακό, τους κρυφούς εχθρούς, τον αποκρυφισμό, τις δοκιμασίες, τις ασθένειες, τη μοναχικότητα. Ο Πλούτωνας στο δωδέκατο οίκο υποδηλώνει δυσκολία του ατόμου να βρει τη δύναμή του καθώς μπορεί να έχει πληγωθεί ψυχικά στο πρώιμο οικογενειακό του περιβάλλον. Οι πλανήτες που βρίσκονται στο δωδέκατο οίκο φαίνεται να είναι λιγότερο ισχυροί αλλά αυτό θεωρείται κυρίως διότι είναι καλά κρυμμένοι μακριά από τη συνειδητή επίγνωση. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση μέχρι ν’ αναγνωρίσει πως υπονομεύει άθελά του τη δύναμή του πιστεύοντας πως δεν μπορεί να εξυγιάνει τις πληγές του, αισθάνεται πρόκληση όταν η ζωή φέρνει καταστάσεις που έχουν σκοπό ν’ απελευθερώσουν την ικανότητά του να φροντίζει τον εαυτό του. 

Το άτομο του Πλούτωνα στο δωδέκατο οίκο χρειάζεται να επαναξιολογήσει το παρελθόν με τρόπο που να δίνει νόημα στο παρόν. Αυτή η τοποθέτηση δύναται να επιδεινώσει την τάση προβολής. Είναι σημαντικό ν’ αναγνωρίζει τον εκφοβισμό από τους άλλους ως εκδήλωση της αίσθησης της αναξιότητάς του. Το άτομο χρειάζεται να γκρεμίσει τις άμυνές του και να χτίσει έναν εσωτερικό ναό αφιερωμένο στη φροντίδα του εαυτού του, που μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τα πάντα. Καθώς το άτομο καταφέρνει να ενδυναμωθεί και να γνωρίσει τον εαυτό του είναι πλέον σε θέση να ξέρει ότι κανείς δεν μπορεί να τον πληγώσει αν ο ίδιος δεν το επιτρέψει.

Χαριτάτου Έφη
[email protected]