Ο Πλούτωνας στους οίκους! Η κρυφή δύναμη σου και αυτοκαταστροφή σου!

Ο Πλούτωνας στους οίκους! Η κρυφή δύναμη σου και αυτοκαταστροφή σου!

  Ο Πλούτωνας στους οίκους: Ο Πλούτωνας στην ελληνική μυθολογία ήταν ο θεός του κάτω κόσμου. Το πρώιμο όνομά του ήταν Άδης το οποίο στη συνέχεια συνδέθηκε άρρηκτα με τον κάτω κόσμο γενικά. Ο Πλούτωνας συνδέθηκε με τον πλούτο διότι ως βασιλέας του κάτω κόσμου κυβερνούσε τη βαθιά Γη, τον ορυκτό πλούτο και τους απαραίτητους σπόρους που περιείχε για μια πλούσια σοδειά. Ως χθόνια θεότητα χαρακτηριζόταν από σκληρότητα και  παράλληλα από δικαιοσύνη


  Ο Πλούτωνας (νάνος Πλανήτης) ανακαλύφθηκε μετά από εκτενή και πολυετή έρευνα ομάδας αστρονόμων στις 18 Φεβρουαρίου 1930.
Αστρολογικά λοιπόν ο Πλούτωνας συνδέεται με τη βαθιά μεταμόρφωση, την αναγέννηση και την εξέλιξή μας. Είναι ο σύγχρονος κυβερνήτης του Σκορπιού και του αστρολογικού 8ου οίκου, δίπλα στον Άρη. Άλλωστε ο Πλούτωνας είναι η υψηλότερη οκτάβα του Άρη.


Αντιπροσωπεύει τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας, την ασυνείδητη και υποσυνείδητη σκιά μας, τα πάθη, τις εμμονές, τα ένστικτα και τις επιθυμίες μας. Συνδέεται επίσης με τελειώματα και νέα ξεκινήματα καθώς και με τον κύκλο της ζωής και του θανάτου.
Ας εξετάσουμε λοιπόν πως λειτουργεί η ενέργεια του Πλούτωνα στους 12 οίκους 

Χαριτάτου Έφη

Ο Πλούτωνας στους οίκους! Η κρυφή δύναμη σου και αυτοκαταστροφή σου! 3
Πλούτωνας στον 1ο οίκο
Ο πρώτος οίκος αφορά τον εαυτό, δίνει την περιγραφή του ατόμου, τη φυσική του εμφάνιση, την προσωπικότητά του, το χαρακτήρα του απέναντι στον κόσμο και αντίστροφα. Ο Πλούτωνας στον πρώτο οίκο υποδηλώνει ένα έντονο, παθιασμένο άτομο με ισχυρή παρουσία και ένα πολύ δυνατό σώμα που μπορεί να αντέξει πολλά. Ταυτόχρονα η θέση αυτή του Πλούτωνα δεν είναι μια εύκολη τοποθέτηση. Υποδηλώνει μια επώδυνη παιδική ηλικία που έχει επηρεάσει βαθιά το άτομο. Ο Πλούτωνας σε αυτή τη θέση προσδίδει στο άτομο Σκορπίσια χαρακτηριστικά σα να είχε τον ωροσκόπο του στο Σκορπιό.

Με αυτήν την τοποθέτηση του πλανήτη το άτομο αστρολογικά αναγνωρίζεται ως Πλουτώνιο διότι επηρεάζεται από τον Πλούτωνα περισσότερο από άλλους που ο Πλούτωνάς τους είναι σε άλλους οίκους. Όσο πιο κοντά βρίσκεται ο Πλούτωνας στον ωροσκόπο του ατόμου, τόσο πολλαπλασιάζεται η επίδρασή του πάνω στο άτομο και φυσικά και στον περίγυρό του. Αυτή τη τοποθέτηση του Πλούτωνα δίνει στο άτομο μια έντονη σκοτεινή αύρα, μια δυναμική παρουσία και μια μαγνητική προσωπικότητα που δεν περνάει απαρατήρητη στους άλλους. Ο Πλουτώνιος άνθρωπος κάνει μια ισχυρή πρώτη εντύπωση όταν συναντάει άλλους και είτε τον αγαπούν είτε τον μισούν. Ημίμετρα με αυτή τη θέση του Πλούτωνα δε χωρούν.

Ο Πλούτωνας στον πρώτο οίκο υποδηλώνει ότι οι άλλοι βλέπουν το Πλουτώνιο άτομο ως ισχυρό, έντονο, μυστηριώδες αλλά και ως κάποιον που είναι ικανός για βία κι αυτό ενδόμυχα φοβίζει αρκετά συχνά τους άλλους. Ο Πλούτωνας είναι ο τελευταίος πλανήτης στην αστρολογία και λόγω της μακρινής του απόστασης από τον Ήλιο συνδέεται με το σκοτάδι και τη σκιά. Μπορεί να λογίζεται ως νάνος πλανήτης και πολύ μακρινός είναι όμως πολύ ισχυρός και στην αστρολογία λογίζεται ως ο πλανήτης της έντασης. Ο Πλούτωνας αφορά το ακραίο πάθος, τα ακραία συναισθήματα, την ακραία βία και γενικά χαρακτηρίζεται ως ακραία ενέργεια.

Πλούτωνας στον 2ο  οίκο:
Ο δεύτερος οίκος αφορά τα οικονομικά και τα κεκτημένα. Ο Πλούτωνας στο δεύτερο οίκο υποδηλώνει ένα πολυμήχανο άτομο που κατανοεί διαισθητικά πως να διαχειρίζεται τα χρήματα. Σε αυτή τη θέση μπορεί να είναι δείκτης πλούτου, ανάλογα με τις όψεις που κάνει με τους άλλους πλανήτες και σημεία του ατομικού χάρτη και με το σύνολο του ωροσκοπίου γενικά. Επειδή ο Πλούτωνας είναι πλανήτης της έντασης και του ακραίου μπορεί στο δεύτερο οίκο να υποδηλώνει μια ακραία οικονομική επιτυχία ή μια παταγώδη αποτυχία σε οικονομικά θέματα.

Με τον Πλούτωνα στο δεύτερο οίκο υποδηλώνεται η έντονη επιθυμία του ατόμου για περιουσιακά στοιχεία και οικονομική επιτυχία. Πολλοί από τους ευκατάστατους και πλο’υσους αυτού του κόσμου έχουν τον Πλούτωνά τους στο δεύτερο οίκο. Το άτομο με τον Πλούτωνα στο δεύτερο οίκο δεν επιθυμεί απλά να έχει οικονομική επιτυχία ή υλική σταθερότητα, γίνεται εμμονικό με αυτά που επιθυμεί ν’ αποκτήσει και καταστρώνει σχέδια που θα το βοηθήσουν να πετύχει τα σχέδιά του. Επίσης μπορεί να βρει τρόπους να πάρει αυτό που θέλει σε άλλους τομείς της ζωής. Ο Πλούτωνας είναι ο πλανήτης του ελέγχου.

Όταν βρίσκεται στο δεύτερο οίκο το άτομο νιώθει ότι πρέπει να ελέγχει την οικονομική πτυχή της ζωής του και ακόμη ότι μπορεί να ελέγχει τους άλλους μέσω των χρημάτων. Οι όψεις Πλούτωνα-Αφροδίτης στο γενέθλιο χάρτη (σε όποιον οίκο και να βρίσκονται) μπορούν να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα όπως όταν υπάρχει ένας Πλούτωνας στον δεύτερο οίκο. Αυτή η τοποθέτηση του Πλούτωνα στο δεύτερο οίκο κάνει το άτομο να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους ως ιδιοκτησία του και αυτό μπορεί να επιφέρει ρήξεις στις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Υποδηλώνει επίσης μια μόνιμη μυστικοπάθεια όσον αφορά τα οικονομικά ζητήματα και συχνά μια σύγκρουση μεταξύ του δικού μου (δεύτερος οίκος) και του δικού σας (όγδοος οίκος όπου είναι η φυσική θέση του Πλούτωνα και του Σκορπιού). Ο Πλούτωνας στον δεύτερο οίκο μπορεί να υποδηλώνει βαθύ φόβο απώλειας του πλούτου ή της φτώχειας. Συχνά τα άτομα με αυτήν την τοποθέτηση έχουν αντιμετωπίσει οικονομική κρίση σε πρώιμη ηλικία και ήταν μια οδυνηρή εμπειρία που θέλουν να αποφύγουν στο μέλλον με κάθε τίμημα.

Πλούτωνας στον 3ο οίκο
Ο τρίτος οίκος συνδέεται με τ΄ αδέρφια, τα πρώτα παιδικά χρόνια, την πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και με το άμεσο περιβάλλον και τους γείτονες. Η επικοινωνία και η μάθηση είναι επίσης βασικοί τομείς αυτού του οίκου. Ο Πλούτωνας στον τρίτο οίκο υποδηλώνει ένα βαθύ στοχαστικό άτομο και ένα ισχυρό μυαλό. Το άτομο με τον Πλούτωνα στον τρίτο οίκο τείνει να είναι άμεσο και ωμό στην επικοινωνία του.

Αυτή η τοποθέτηση καταδεικνύει ότι η σύνδεση με τους άλλους δεν ήταν εύκολη όταν το άτομο ήταν στην πρώιμη ηλικία με αποτέλεσμα να του αφήσει βαθύ τραύμα και ως ενήλικα. Με αυτήν την τοποθέτηση το άτομο έχει ανάγκη ν’ ανακαλύψει τη δική του αλήθεια. Ο Πλούτωνας στον τρίτο οίκο τονίζει τη σημασία της συνεχούς αλλαγής, έτσι το άτομο τείνει ν’ αντικαθιστά τα παλιά σχέδια σκέψης με νέα, που πραγματικά το εξυπηρετούν αλλά αυτή η διαδικασία δεν είναι πάντα εύκολη. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση συχνά έχει εντελώς διαφορετικές απόψεις όταν είναι ενήλικας με αυτές που είχε ως παιδί.

Ο Πλούτωνας στον τρίτο οίκο εκδηλώνεται στην επικοινωνία του ατόμου με τα άτομα στο άμεσο περιβάλλον του. Αντιστοιχούν στην περίοδο της ζωής του ατόμου που μάθαινε να μιλάει, να περπατάει και να εκδηλώνει μια αχόρταγη περιέργεια για το πως λειτουργεί ο κόσμος. Ο Πλούτωνας στη θέση του τρίτου οίκου υποδηλώνει ότι αυτό δεν ήταν μια ομαλή διαδικασία. Με σκληρές όψεις συχνά καταδεικνύει βία και παιδικά τραύματα, οδυνηρές καταστάσεις, κακοποίηση ή προδοσία.

Με καλές όψεις του Πλούτωνα η εκδήλωση είναι ελαφρύτερης μορφής. Σε περιπτώσεις, αυτή η τοποθέτηση του Πλούτωνα μπορεί να δηλώνει οικογενειακά μυστικά. Το άτομο με Πλούτωνα στον τρίτο μπορεί να έχει υποστεί ψυχολογική κακοποίηση στο σχολείο ή στους φιλικούς κύκλους με συνέπεια τα βαθιά τραύματα. Μπορεί επίσης να ένιωθε ότι δεν το ακούει κανείς, να ένιωθε μοναξιά και να επέλεγε την απομόνωση. Ενδέχεται με αυτήν την τοποθέτηση να υπήρχαν θέματα στην ομιλία που να χρειάζονταν αντιμετώπιση. Πολλές φορές το άτομο μπορεί να έχει διαφορετικά χόμπυ και ενδιαφέροντα απ΄ ότι ο περίγυρός του με αποτέλεσμα το χάσμα ν’ αυξάνεται. Με δύσκολες όψεις μπορεί να υποδηλώνει κίνδυνο ατυχημάτων και χρειάζεται το άτομο να είναι προσεκτικό σε κάθε του μετακίνηση.

Ο Πλούτωνας στον 4ο οίκο
Ο τέταρτος οίκος αφορά την οικογένεια που έχει το άτομο ως παιδί και εν δυνάμει συνιστά και την οικογένεια που δημιουργεί ως ενήλικας. Ο Πλούτωνας στον τέταρτο οίκο δεν είναι καθόλου εύκολος, υποδηλώνει προβλήματα στην οικογένεια, κακοποίηση ή ακόμη και βία με τις παιδικές  συνθήκες να είναι ανυπόφορες.

Συχνά λοιπόν το άτομο τείνει να δημιουργεί τις ίδιες συνθήκες στην οικογένεια που δημιουργεί και ως ενήλικας πλέον. Ο Πλούτωνας στον τέταρτο υποδηλώνει αγώνες εξουσίας ανάμεσα στο παιδί και τους γονείς ή με τον ένα γονιό και αυτό χαράζει την παιδική ψυχή που συχνά το θάβει το τραύμα στο υποσυνείδητο. Το τραύμα αυτό δεν εξαφανίζεται, παραμένει και ελέγχει διακριτικά τη ζωή του ατόμου από το παρασκήνιο και είναι πιθανό να έρθει ξανά στην επιφάνεια όταν το άτομο ως ενήλικας  δημιουργήσει τη δική του οικογένεια για να αισθανθεί οικεία.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένα μοτίβο που το άτομο με τον Πλούτωνα στον τέταρτο οίκο καλείται να ανακόψει. Απαιτείται βαθειά μεταμόρφωση προτού το άτομο δημιουργήσει τη δική του οικογένεια και αυτό βέβαια είναι μια επίπονη και πολύχρονη διαδικασία.
Αν ο Πλούτωνας στον τέταρτο οίκο δέχεται σκληρές όψεις το άτομο βιώνει ακραία επικίνδυνες καταστάσεις στην οικογένειά του, σε ένα χώρο όπου κάποιος χρειάζεται να νιώθει ασφαλής. Το άτομο που έχει στη θέση αυτήν τον Πλούτωνα ενδέχεται να αισθανόταν τους γονείς ή τον έναν εκ των δύο ως κυριαρχικό, δικτατορικό και χειριστικό. Θα μπορούσε ωστόσο να υποδηλώνει αυτή η θέση του Πλούτωνα μια υποσυνείδητη χειραγώγηση από το οικείο περιβάλλον του ατόμου ωστόσο δεν παύει να είναι μια βάναυση θέση για το άτομο που τη βιώνει.

Σε περιπτώσεις καταδεικνύει έναν ναρκισσιστή γονέα και σε άλλες πάλι έναν ή και τους δύο γονείς να προσπαθούν να ελέγξουν το άτομο ακόμα και αφού έχει μεγαλώσει κι έχει φύγει από το σπίτι. Ο Πλούτωνας στον τέταρτο οίκο μπορεί να δείχνει έναν καταθλιπτικό γονέα, το παιδί να έχει βιώσει την απόρριψη από την οικογένεια, να μην είχε ποτέ συναισθηματική υποστήριξη και να έπρεπε ως παιδί να μάθει από νωρίς να είναι συναισθηματικά επαρκές από μόνο του.

Πλούτωνας στον 5ο οίκο
Ο πέμπτος οίκος αφορά τη δημιουργικότητα, την αυτοέκφραση, τους έρωτες και τα παιδιά, τα τυχερά παιχνίδια. Ο Πλούτωνας στον πέμπτο οίκο υποδηλώνει ένα πολύ δημιουργικό άτομο με έμφυτη παρόρμηση στις τέχνες, στη λογοτεχνία και σε οποιονδήποτε τομέα μπορεί να εκφραστεί.

Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση του Πλούτωνα έχει πολύ έντονη την επιθυμία να είναι στο επίκεντρο της προσοχής όλων και αν αυτό δεν επιτυγχάνεται το άτομο μπορεί να αισθάνεται πικρία σαν αποτέλεσμα της δυσκολίας διαχείρισης απόρριψης. Με δύσκολες όψεις του Πλούτωνα στον πέμπτο οίκο το άτομο μπορεί να εκδηλώσει ζήλια ή ακόμα και φθόνο.

Το άτομο μπορεί να εκδηλώσει παιδαριώδη συμπεριφορά αν αισθανθεί αγνοημένο σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή επάνω του. Συχνά κατακλύζεται συναισθηματικά και είναι σημαντική η εύρεση ισορροπίας στην ένταση. Εάν το άτομο καταφέρει να ξεπεράσει τα σκοτεινά χαρακτηριστικά του Πλούτωνα στον πέμπτο οίκο μπορεί να εξελιχθεί σε ένα χαρισματικό άτομο όπου δύναται να διαπρέψει σε κάθε είδους τέχνη ή σε οποιαδήποτε προσφορά αφορά το κοινωνικό σύνολο. Συχνά ενδέχεται να αισθάνεται ότι δεν είναι αρκετά καλός σε αυτό που κάνει.

Ο Πλούτωνας στον πέμπτο οίκο μπορεί να εκδηλώσει ένα πιο σκοτεινό καλλιτεχνικό στυλ. Το άτομο μπορεί να έχει χόμπυ το τζόγο όπου με την εμμονική φύση του Πλούτωνα σε αυτήν τη θέση και με σκληρές όψεις μπορεί να μετατραπεί σε εθισμό κλιμακώνοντας τις καταστάσεις στα άκρα με αποτέλεσμα τις ακραίες απώλειες. Με τον Πλούτωνα στον πέμπτο οίκο υποδηλώνεται η ανάγκη του ατόμου για παθιασμένες, έντονες σχέσεις. Το άτομο έλκεται συνήθως από ισχυρούς Πλουτώνιους ανθρώπους διότι δεν ενδιαφέρονται για τίποτα επιφανειακό στη σχέση. 

Με σκληρές όψεις το άτομο μπορεί να εκδηλώσει ζήλια, κτητικότητα, εμμονή και διαμάχη για εξουσία πάνω στο σύντροφό του. Ο Πλούτωνας σε αυτή τη θέση υποδηλώνει πολλή ένταση στην ερωτική ζωή. Το σεξ και το πάθος είναι πολύ σημαντικά για το άτομο σε μια σχέση και διακρίνεται από ισχυρή σεξουαλική ορμή.  Ο Πλούτωνας σε αυτή τη θέση ωθεί το άτομο στο σχηματισμό βαθιών δεσμών, ευπάθειας και οικειότητας και δυσφορεί στις ρηχές καταστάσεις.

 Πλούτωνας στον 6ο οίκο
Ο έκτος οίκος αφορά στην υγεία, στην υπηρεσία και στην καθημερινότητα. Ο Πλούτωνας στον έκτο οίκο υποδηλώνει ένα άτομο εμμονικά εργασιομανή. Η ρουτίνα είναι πρωτίστης σημασίας και το άτομο την ακολουθεί ευλαβικά στην καθημερινότητά του. Το άτομο με τον Πλούτωνα στον έκτο φροντίζει να οργανώνει την καθημερινότητά του μη παρεκκλίνοντας από το ορισμένο πρόγραμμά του διότι αυτό του δημιουργεί έντονο στρες και συχνά χρησιμοποιούν την επιθετικότητα ως μηχανισμό αντιμετώπισης.

Ο Πλούτωνας ωθεί το άτομο να τηρεί το πρόγραμμά του σχεδόν με θρησκευτική ευλάβεια. Για το άτομο με τον Πλούτωνα στον έκτο οίκο είναι σημαντικό να έχει μια εργασία για την οποία μπορούν να παθιασμένοι. Ωστόσο μπορεί αυτή η τοποθέτηση του Πλούτωνα στον έκτο να υποδηλώνει αντιπαλότητα με τους συναδέλφους ή μια προκλητική σχέση με τον εργοδότη του ατόμου. Με σκληρές όψεις το άτομο γίνεται δικτατορικό στο χώρο εργασίας ή μπορεί να αντιμετωπίσει δικτατορική συμπεριφορά από συναδέλφους ή τον εργοδότη.

Εάν το άτομο είναι ο εργοδότης πιθανόν οι εργαζόμενοί του να τον εκλαμβάνουν ως απειλητικό και εκφοβιστικό. Αυτή η σχέση εργασίας βασίζεται κυρίως στο φόβο. Σε κάθε περίπτωση οι συγκρούσεις και οι διαμάχες για την εξουσία είναι υπαρκτές με έναν Πλούτωνα στον έκτο. Αυτή η τοποθέτηση υποδηλώνει πως το άτομο απεχθάνεται τις χρονοβόρες πρακτικές και ότι μπορεί να φανατίζεται σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει η οποιαδήποτε εργασία.

Επίσης το άτομο δεν ανταποκρίνεται ήπια σε κάθε είδους κριτική. Με σκληρές όψεις του Πλούτωνα στον έκτο υποδηλώνεται ζήλια, ίντριγκα ή προδοσία στην επαγγελματική ζωή. Το άτομο μπορεί να γίνει υπερβολικά ανταγωνιστικό και κτητικό στα θέματα του έκτου οίκου. Το άτομο δε χρειάζεται επόπτη για να κάνει το καθήκον του και λειτουργεί αποτελεσματικά όταν του δίνεται χώρος να δράσει. Ο Πλούτωνας στον έκτο ωθεί το άτομο σε μεγάλο βαθμό όπου ο μόνος τρόπος να σταματήσει είναι αν η υγεία του το αναγκάσει. Η θέση του Πλούτωνα υποδεικνύει προβλήματα υγείας ως συνέπεια της υψηλής πίεσης. Ωστόσο ταυτόχρονα χαρίζει ισχυρή αναγεννητική ικανότητα.

Πλούτωνας στον 7ο οίκο
Ο έβδομος οίκος αφορά σχέσεις, συνεργασίες και γάμο. Ο Πλούτωνας στον έβδομο οίκο φέρνει ένταση, εμμονές και πάθη σε σχέσεις, συνεργασίες και γάμους. Ενώ λοιπόν ιδανικά θέλει την αρμονία στις σχέσεις αυτό στην πράξη είναι κατά τι δύσκολο να επιτευχθεί. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Δε σημαίνει ότι ένα άτομο με Πλούτωνα σε αυτή τη θέση δεν μπορεί να ζει μια ευτυχισμένη, ικανοποιητική ζωή.

Το άτομο με τον Πλούτωνα σε αυτή τη θέση κυριεύεται από το φόβο της προδοσίας. Η αντιμετώπιση των ζητημάτων εμπιστοσύνης είναι λοιπόν το ζητούμενο. Και σε αυτήν την θέση όπως και στον πέμπτο οίκο το άτομο έλκεται από έντονες προσωπικότητες με Πλουτώνια χαρακτηριστικά. Οι αγώνες εξουσίας είναι συχνά αναπόσπαστο μέρος των σχέσεων του ατόμου. Το άτομο μπορεί να ζηλεύει, να φοβάται μήπως χάσει το σύντροφό του ή το συνεργάτη του και χωρίς να το καταλαβαίνει ουσιαστικά οδηγεί τους άλλους στο να τραπούν σε φυγή.

Εναλλακτικά ο σύντροφος ή ο συνεργάτης μπορεί να ενσαρκώνει τις ιδιότητες του Πλούτωνα στον έβδομο και το άτομο που έχει αυτήν την τοποθέτηση να είναι το θύμα τους. Είναι πολύ πιθανό  το άτομο αυτό να επιλέξει για σχέση, συνεργασία ή γάμο ένα άτομο που έχει τον Πλούτωνα στον πρώτο οίκο ή έχει ωροσκόπο Σκορπιό. Το άτομο με τον Πλούτωνα στον έβδομο οίκο ενώ λαχταρά για μια βαθιά σχέση παράλληλα φοβάται να δεθεί συναισθηματικά μήπως και προδωθεί. Ουσιαστικά αυτοσαμποτάρεται διότι δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τις εμμονές απόρριψης ή προδοσίας. Από φόβο λοιπόν συχνά μπορεί να έλξει ακριβώς αυτόν τον τύπο ανθρώπου για σχέση, δηλαδή κάποιον αναξιόπιστο.

Αυτή η θέση του Πλούτωνα απαιτεί να βρεθεί ισορροπία στις σχέσεις και να επιτευχθεί η αρμονία. Αν ο Πλούτωνας δέχεται σκληρές όψεις στον έβδομο οίκο καλύτερα το άτομο να μην κάνει καμία επαγγελματική συνεργασία και να εργαστεί μόνο του. Αυτή η τοποθέτηση του Πλούτωνα στον έβδομο οίκο μπορεί να είναι χρήσιμη για άτομα που εργάζονται στο μάρκετινγκ, την πολιτική, τη νομική καθώς επίσης και την ψυχολογία διότι οι άνθρωποι αυτοί κατανοούν διαισθητικά τους άλλους. Αυτή η οικοθεσία του Πλούτωνα μπορεί να φέρει μυστικά του ατόμου στο φως, προκαλώντας απώλεια καλής φήμης. Υπάρχει πιθανότητα σκανδάλων.

Πλούτωνας στον 8ο οίκο
Ο όγδοος οίκος συνδέεται με το θάνατο και την αναγέννηση τη μεταμόρφωση και τα χρήματα τρίτων. Είναι οίκος τελειωμάτων της ζωής του ατόμου. Ο Πλούτωνας στον όγδοο οίκο είναι στο χώρο του Σκορπιού και άρα στο φυσικό του χώρο εφόσον ο Πλούτωνας είναι ο μοντέρνος κυβερνήτης του ζωδίου. Το άτομο που έχει Πλούτωνα στον όγδοο οίκο γνωρίζει τη σκοτεινή πλευρά της ζωής από μικρή ηλικία.

Ο Πλούτωνας υποδηλώνει ότι η δύναμη είναι εξαιρετικής σημασίας στη ζωή του ατόμου όπου συχνά τη βρίσκει μέσα από καταστάσεις πόνου, τραύματος και κρίσεως. Αυτή η οικοθεσία προσφέρει στο άτομο εξαιρετική δύναμη για να αναγεννηθεί από τις στάχτες του και να ξεπεράσει τις δυσκολίες που του παρουσιάζονται. Το άτομο μπορεί να συναρπάζεται με θέματα όπως η ζωή μετά το θάνατο ή η μαγεία, συχνά να ελκύεται από μυστήρια και ανεξήγητα, να γοητεύεται από το θάνατο ή να τον φοβάται. Ο Πλούτωνας στον όγδοο οίκο υποδηλώνει επίσης ότι η σεξουαλικότητα είναι σημαντική για το άτομο ή ότι υπήρξαν μερικές πολύ οδυνηρές τραυματικές εμπειρίες στην παρούσα ζωή.

Με καλές όψεις του Πλούτωνα στον όγδοο οίκο το άτομο έχει υψηλή λίμπιντο, είναι εξαιρετικά παθιασμένο ή έχει εμμονή με το σεξ. Με σκληρές όψεις μπορεί να μπαίνει στο παιχνίδι ρόλων ή να έχει εμμονή με τη βία. Προτιμάει να κυριαρχεί στη σχέση και το ενθουσιάζει η δύναμη. Την ίδια στιγμή το άτομο μπορεί να φοβάται να είναι ευάλωτο ή να βιώνει οικειότητα.

Αυτή η οικοθεσία μπορεί να δηλώνει τραύμα που σχετίζεται με σεξουαλικότητα, προδοσία ή θέματα εμπιστοσύνης. Στον όγδοο οίκο ο Πλούτωνας πιθανό να δηλώνει οργή θαμμένη στο ασυνείδητο του ατόμου. Υπ΄  αυτή τη συνθήκη ένα άτομο δε φοβάται να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει. Το άτομο μπορεί να γίνει εξαιρετικά επιθετικό αν αισθανθεί ότι απειλείται ή όταν απογοητεύεται. Αυτή η θέση του Πλούτωνα υποδηλώνει συνήθως άτομα που έχουν εξαιρετικό οικονομικό ταλέντο και εργάζονται ως τραπεζίτες, οικονομικοί και φορολογικοί σύμβουλοι, λογιστές ή επενδυτές.

Αν το σύνολο του αστρολογικού χάρτη το επιτρέπει και με τον Πλούτωνα στον όγδοο οίκο μπορούμε να δούμε εξαιρετικά επιτυχημένους οικονομικά ανθρώπους.  Με σκληρές όψεις μπορεί να υποδηλώνει εμπλοκή με έγκλημα, πορνεία ή κάποια άλλη πιο σκοτεινή πλευρά του Πλούτωνα. Σχετικά με το οικονομικό οι δύσκολες όψεις του Πλούτωνα μπορεί να δηλώνουν διαμάχες για απόκτηση κληρονομιάς, καυγάδες για τα χρήματα με το σύντροφο αν και συχνά με τον Πλούτωνα σε αυτή τη θέση ο σύντροφος είναι ευκατάστατος αν όχι πλούσιος. Το άτομο με αυτή την οικοθεσία είναι απίστευτα ανθεκτικό και μπορεί να επιβιώσει σκληρών γεγονότων που δεν μπορούν όλοι. Ο Πλούτωνας εδώ παρέχει σημαντική ποσότητα άνω του μέσου όρου αναγεννητικής ικανότητας.

Πλούτωνας στον 9ο οίκο
Ο ένατος οίκος αφορά στην ανώτερη εκπαίδευση, τη φιλοσοφία, τη θρησκεία, την επέκταση σε αυτούς τους τομείς, τα μεγάλα ταξίδια και τα δικαστήρια. Με τον Πλούτωνα στον ένατο οίκο το άτομο είναι εξαιρετικής ευφυΐας  με δυνατές σκέψεις και υπερβολικά εμμονικό με τις απόψεις του.

Με καλές όψεις του Πλούτωνα στον ένατο οίκο το άτομο έχει ηγετικά χαρίσματα ειδικά αν τοποθετείται κοντά στην ακμή του δεκάτου οίκου. Η επεκτατική φύση του ενάτου οίκου βοηθά στο να γίνει ο Πλούτωνας πιο δυνατός. Το άτομο με αυτή την οικοθεσία έχει διερευνητικό μυαλό και η νοημοσύνη του είναι υψηλότερη του κοινού μέσου όρου. Το άτομο ενδιαφέρεται να μάθει για τη φιλοσοφία, θρησκεία, πως λειτουργεί ο κόσμος και γενικά μελετά σε βάθος ό, τι του κινήσει το ενδιαφέρον και δεν παρατάει τη μελέτη αν δε φτάσει το εκάστοτε θέμα στον πυρήνα του.

Το άτομο υποδεικνύει ένα ταλέντο στο να κατανοεί τα πολύπλοκα πράγματα και πως συνδέονται μεταξύ τους. Είναι το άτομο που δε θα προβληματιστεί ούτε θα διστάσει να αμφισβητήσει ότι διδάχθηκε σαν παιδί και να θέσει νέα γνωσιακά θεμέλια. Το διερευνητικό μυαλό του ατόμου με τον Πλούτωνα στον ένατο οίκο υποδηλώνει τις φάσεις αναζήτησης ψυχής και σώματος  και καταδεικνύει σαφώς τη νοητική μεταμόρφωσή του. Με δύσκολες όψεις το άτομο είναι επίμονο και εξαιρετικά πεισματάρικο όπου δεν αλλάζει άποψη από τη μια και δε δέχεται και καμία άλλη άποψη οπότε και συχνά αισθάνεται παρεξηγημένος. Με τον Πλούτωνα στον ένατο οίκο το άτομο γοητεύεται από ξένες γλώσσες, πολιτισμούς και του αρέσουν πολύ τα μεγάλα ταξίδια.

Πλούτωνας στον 10ο οίκο
Ο δέκατος οίκος αφορά την καριέρα και την κοινωνική εικόνα. Ο Πλούτωνας στο δέκατο οίκο υποδηλώνει ότι το άτομο είναι γνωστό στον κόσμο ως ισχυρό άτομο. Βρίσκεται όμως σε μια διαρκή πάλη εξουσίας στην επαγγελματική του ζωή και σε σχέση με πρόσωπα εξουσίας. Η καριέρα είναι ένα  περίπλοκο θέμα στο γενέθλιο χάρτη, καθώς πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν πολλά πράγματα όταν αναζητάμε το επάγγελμα. Υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που το επηρεάζουν αλλά σε αυτήν την οικοθεσία ο Πλούτωνας είναι σίγουρα ένας απ’ αυτούς.

Μερικές απ’ τις σταδιοδρομίες που σχετίζονται με τον Πλούτωνα στο δέκατο οίκο περιλαμβάνουν ψυχολογία, έρευνα, χειρουργική επέμβαση, πολιτική κ.α. Ωστόσο μπορεί να υποδηλώνει και κρυμμένα πράγματα από το κοινό. Με σκληρές όψεις του Πλούτωνα στο δέκατο μπορεί το άτομο να εμπλέκεται με το έγκλημα για παράδειγμα ως ντετέκτιβ ή ως εγκληματίας ανάλογα φυσικά και με το σύνολο του αστρολογικού χάρτη. Με αυτήν την οικοθεσία το άτομο μπορεί να τα πάει πολύ καλά σε μια καριέρα που να χρειάζονται ερευνητικές ιδιότητες ή δεξιότητες ή όπου πρέπει ν’ ασχοληθεί με πολλές λεπτομέρειες. Ο Πλούτωνας στο δέκατο οίκο κάνει το άτομο σπουδαίο ερευνητή.

Ο δέκατος οίκος χρειάζεται χρόνο για ν’ αναπτυχθεί πλήρως κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη γνωρίζοντας πως αυτός είναι ο φυσικός χώρος του Αιγόκερω που κυβερνάται από τον Κρόνο (κυβερνήτη του χρόνου στη μυθολογία και στην αστρολογία περαιτέρω). Η αποδοχή ότι η μόνιμη επιτυχία απαιτεί χρόνο και η εμπιστοσύνη στη διαδικασία  δεν είναι εύκολη για το άτομο που έχει τον Πλούτωνα στο δέκατο οίκο με αποτέλεσμα να κυνηγάει αυτό που θέλει χρησιμοποιώντας δύναμη. Ωστόσο αυτή είναι συχνά μια αντιπαραγωγική στρατηγική.

Τα περισσότερα άτομα με τον Πλούτωνα σε αυτή τη θέση βιώνουν ότι τα όνειρά τους γκρεμίζονται. Συχνά το άτομο διαπιστώνει ότι κάτι το εμποδίζει στην εξέλιξή του με αποτέλεσμα να γυρίζει ξανά και ξανά στο πρώτο στάδιο και να ξεκινάει από το μηδέν χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Για παράδειγμα το άτομο αλλάζει συχνά εργασίες αντί να επιμείνει στη μία και να δώσει τη δυναμική που απαιτείται και σταδιακά ν΄ανέλθει. Ο Πλούτωνας στο δέκατο ουσιαστικά διδάσκει στο άτομο την υπομονή. Σε ότι έχει να κάνει με την εξουσία αυτή η οικοθεσία του Πλούτωνα υποδηλώνει ότι η σχέση του ατόμου με τα πρόσωπα εξουσίας είναι συγκρουσιακή όταν αισθάνεται ότι υπάρχει αδικία.

Πλούτωνας στον 11ο οίκο
Ο εντέκατος οίκος αφορά στις ευρύτερες φιλίες, επαφές, ομάδες και συλλόγους.  Ο Πλούτωνας στον εντέκατο οίκο υποδηλώνει δυσκολία του ατόμου να κάνει συμβιβασμούς για να ταιριάζει με άλλους όμως παράλληλα τού δίνει τη δυνατότητα να μάθει πολλά από τις σχέσεις του με ομάδες ανθρώπων.
Η πρόκληση με αυτή τη θέση του Πλούτωνα είναι η ευθυγράμμιση των προσωπικών ατομικών θέσεων του ατόμου με τους κανόνες της κοινωνίας.

Αυτή η οικοθεσία του Πλούτωνα υποδηλώνει την έντονη επιθυμία του ατόμου να γίνει μέλος μιας ομάδας ή ομάδων αλλά παράλληλα να διατηρεί την ατομικότητά του. Το άτομο απολαμβάνει να βρίσκεται κοντά σε άτομα που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα με τα δικά του. Ο Πλούτωνας σε αυτή τη θέση δίνει τη δυνατότητα ισχυρών φίλων αλλά με προκλητικές πτυχές οπότε το άτομο χρειάζεται να προσέχει ποιους αφήνει να το προσεγγίσουν. Συχνά το άτομο μπορεί να αισθάνεται μόνο όταν είναι γύρω από άλλους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι κάποτε αισθάνθηκε ντροπή ή εκφοβισμό σε κύκλους ειδικά αν ο Πλούτωνάς τους στον εντέκατο δέχεται σκληρές όψεις. Χρειάζεται λοιπόν να καταφέρει το άτομο να είναι αυτό που είναι ενώ παράλληλα να χάνει τον εαυτό του και να γίνεται μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου.

Το ζητούμενο του Πλούτωνα σε αυτή τη θέση είναι να μάθει το άτομο ποιος είναι προτού δημιουργήσει πραγματικά ικανοποιητικές σχέσεις με άλλους. Στον εντέκατο οίκο ο Πλούτωνας μπορεί να εξελίξει το άτομο σε έναν ισχυρό ηγέτη. Αν καταφέρει να διαχειριστεί την ενέργεια του πλανήτη, το άτομο αποκτά χαρίσματα και οργανωτικές δεξιότητες. Με αυτή την τοποθέτηση του Πλούτωνα το άτομο γοητεύεται από τη δυναμική της ομάδας και τα κοινωνικά φαινόμενα. Επιθυμεί να κατανοήσει πως λειτουργούν οι άνθρωποι και μέσω αυτών να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του.

Η κοινωνικοποίηση είναι συχνά δύσκολη όταν το άτομο είναι σε νεαρή ηλικία λόγω των εντάσεων που δημιουργούνται και λόγω της άρνησης συμβιβασμού του ατόμου. Σταδιακά το άτομο εξελίσσει τον εαυτό του και καταφέρνει να διατηρήσει ικανοποιητικές σχέσεις με ομοϊδεάτες εφόσον έχει φτάσει στο σημείο να εμπιστευτεί τους άλλους και να κατεβάσει τα τείχη προστασίας του εαυτού του. Φυσικά αυτό είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο για να ολοκληρωθεί. Όμως δεν είναι ακατόρθωτο.

Το άτομο μπορεί να συναντήσει προκλήσεις και έντονα επίπονες καταστάσεις από την ανάγκη του να ανήκει στο σύνολο των ανθρώπων κι εδώ ο Πλούτωνας θα του δώσει τη δυναμική να ισορροπήσει το οξύμωρο της ατομικότητας και του ασυμβίβαστου σε σχέση με τους άλλους. Καταβάθος το άτομο είναι μοναχικό και πρέπει να μάθει να συδέεται με άλλους και να χτίζει το δίκτυό του.

Πλούτωνας στον 12ο οίκο
Ο δωδέκατος οίκος αφορά στο υποσυνείδητο, την πνευματικότητα, τις ψυχικές ικανότητες. Συνδέεται με οτιδήποτε είναι κρυφό, μυστικό, παρασκηνιακό, τους κρυφούς εχθρούς, τον αποκρυφισμό, τις δοκιμασίες, τις ασθένειες, τη μοναχικότητα. Ο Πλούτωνας στο δωδέκατο οίκο υποδηλώνει δυσκολία του ατόμου να βρει τη δύναμή του. Φυσικά αυτό δεν είναι ακατόρθωτο, απαιτεί ωστόσο πολλή δουλειά και ανάπτυξη της αυτογνωσίας.

Με τον Πλούτωνα στο δωδέκατο οίκο υπάρχει άγχος και απομάκρυνση του ατόμου από τις βαθιές επιθυμίες του. Με δύσκολες όψεις του Πλούτωνα στο δωδέκατο οίκο το άτομο χάνει την επαφή με την πραγματικότητα. Με αρμονικές όψεις το άτομο συνδέεται ομαλά με την ασυνείδητη και πνευματική πλευρά του εαυτού του. Προσεγγίζοντας λοιπόν αυτή την πλευρά του εαυτού του το άτομο μπορεί να καταφέρει να θεραπεύσει τους φόβους του και να αντιμετωπίσει το σκοτεινό εαυτό του. Αν οι όψεις του Πλούτωνα στο δωδέκατο είναι δύσκολες το άτομο χρειάζεται να αντιμετωπίσει τα ζητήματα του ασυνειδήτου του για να μην οδηγηθεί σε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

Ο δωδέκατος οίκος είναι το σπίτι των κρυμμένων εχθρών και η τοποθέτηση του Πλούτωνα εκεί με δύσκολες όψεις μπορεί να στρέψει το άτομο ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό αν δεν έχει επίγνωση της κατάστασης. Το άτομο με αυτήν την οικοθεσία του Πλούτωνα είναι πολύ ευαίσθητο, εσωστρεφές και χρειάζεται το χρόνο του για να αποβάλλει την επιρροή του κόσμου. Η ιδιωτικότητα είναι πολύ σημαντική γι’ αυτό το άτομο. Ο Πλούτωνας στο δωδέκατο έχει τη δυναμική να δώσει το πλεονέκτημα της ανανέωσης, αναδημιουργίας και μεταμόρφωσης στο άτομο για να απαλλαγεί από ασυνείδητα ζητήματα. Αποτελεί μια ισχυρότατη ενέργεια που αν χρησιμοποιηθεί σωστά το άτομο μπορεί να φτάσει σε υψηλότατα πνευματικά επίπεδα.

Αντίθετα ωστόσο μπορεί να φτάσει κυριολεκτικά στον Άδη. Ο Πλούτωνας στο δωδέκατο οίκο μπορεί συχνά να αναδείξει ένα άτομο που στη νεότητά του κάποιοι του είπαν πως η εξουσία είναι ανήθικη ή κακή και ότι δεν είναι ηθικό και ασφαλές να την επιθυμεί, το ίδιο μπορεί να τού ειπώθηκε για τη σεξουαλικότητα. Τα άτομα με αυτή την οικοθεσία του Πλούτωνα έχουν έντονη σεξουαλικότητα αλλά συχνά ντρέπονται γι’ αυτό και έχουν επίγνωση των επιθυμιών τους μόνο σε ασυνείδητο επίπεδο.

Ο Πλούτωνας στο δωδέκατο είναι συχνά σημάδι ανθυγιεινής δυναμικής ισχύος στην παιδική ηλικία. Ίσως ένα από τους γονείς του ατόμου να ήταν δεσποτικός ή δικτατορικός ενώ ο άλλος γονέας δεν μπορούσε να εκφράσει τη δύναμή του και αναλάμβανε το ρόλο του μάρτυρα. Εν κατακλείδι ο Πλούτωνας στο δωδέκατο οίκο υποδηλώνει κακοποίηση στην παιδική ηλικία μεγαλύτερου ή μικρότερου βαθμού και αποτελεί συνήθως τη ρίζα μιας εν δυνάμει αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς στο άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Χαριτάτου Έφη