Ο Συνοδικός Κύκλος Άρη – Πλούτωνα 

  Ο Συνοδικός Κύκλος Άρη – Πλούτωνα έχει ξεχωριστή σημασία ως προς την παρατήρηση και ανάλυσή του γιατί συμβαίνει μεταξύ δύο πλανητών που μοιράζονται την ίδια συμβολική γλώσσα ως προς την επιρροή που έχουν στον γενέθλιο χάρτη όπως και μέσα από τις διελεύσεις τους. Αφορμή για την παρουσίαση που ακολουθεί, στάθηκε η παρατήρηση γύρω από το πως ο Άρης υπήρξε ο ενεργοποιητής του κύκλου Κρόνου – Πλούτωνα που άρχισε τον Ιανουάριο του 2020, κάνοντας συνόδους και με τους δύο πλανήτες στα τέλη του Μαρτίου του 2020. 

  Ο κύκλος Άρη – Πλούτωνα άρχισε στις 23 Μαρτίου 2020 και σηματοδοτεί την αρχή της καραντίνας ανά την υφήλιο (στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακό το ότι ήταν ακριβώς εκείνη τη μέρα που η καραντίνα τέθηκε σε ισχύ). Ο επόμενος κύκλος Άρη – Πλούτωνα που άρχισε στις 3 Μαρτίου 2022 συνδέεται χρονικά με την αρχή του πολέμου της Ουκρανίας. Εμείς εδώ θα εξετάσουμε τους συμβολισμούς των δύο πλανητών, τη φύση της συνύπαρξής τους και το πως ερμηνεύονται οι μεταξύ τους όψεις στο γενέθλιο χάρτη. 

Από τον Stavro Christo

Ο Συνοδικός Κύκλος Άρη – Πλούτωνα  3

Εισαγωγή – συμβολισμοί των 2 πλανητών και σύνδεση μεταξύ τους

Τι συμβολίζει ο Άρης

  Ο Άρης θεωρείται σαν η κατώτερη οκτάβα του Πλούτωνα, η πιο αντιληπτή, γιατί δείχνει τον τρόπο που δρούμε ενστικτωδώς σε σχέση με τις επιθυμίες που έρχονται από το ασυνείδητό μας (σε μέρος του οποίου συμβολικά κατοικεί και ο Πλούτωνας). Ο Άρης είναι η συνειδητή μορφή της δράσης που υποβάλλεται μέσα από το ασυνείδητο και τον Πλούτωνα. Γι’ αυτό ο Άρης θεωρείται πλανήτης που εκφράζει το Εγώ μας μέσα από το κίνητρο για δράση, επειδή είναι πιο συνειδητός σε εμάς. Ο Άρης είναι η άμεση δράση πάνω στα ζητήματα που μας απασχολούν καθότι είναι γρήγορος και προσωπικός πλανήτης, ο Πλούτωνας λειτουργεί πιο αργά και εκφράζει την επιρροή του με ρυθμούς λιγότερο αντιληπτούς μα πολύ ισχυρούς ως προς το τελικό αποτέλεσμα. 

Τι συμβολίζει ο Πλούτωνας

  Αυτά που συμβολίζει ο Πλούτωνας στο χάρτη μας δεν μπορούμε να τα αντιληφθούμε εύκολα μέσω του συνειδητού μας νου. Στην αστρολογία του αποδίδονται θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά όπως: χειριστικότητα, άσκηση παρασκηνιακής επιρροής, ψυχική βία και βιασμός, εξουσιομανία, απολυταρχία, κατάχρηση εξουσίας, τάσεις παράνοιας, ψύχωση, τοξικότητα. Αυτά είναι τα αρνητικά χαρακτηριστικά. Στις θετικές του ποιότητες είναι η εκ βαθέων αναγέννηση και μεταμόρφωση του ανθρώπου, η βαθύτερη αντίληψη της αποστολής ενός ανθρώπου στη ζωή του και η επιθυμία διανοητικής επιρροής. Καταστάσεις που αποδίδονται και στο ζώδιο του Σκορπιού του οποίου είναι ο μοντέρνος κυβερνήτης. 

Σημείωση: Όταν μιλάμε για θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά θα ήθελα να επισημάνω ότι η εκδήλωση των αρνητικών απαντάται σε άτομα που είναι σε πρώιμη κατάσταση ψυχικής ωρίμανσης και θα επιλέξουν την πρόσβαση σε κατώτερα ένστικτα παρά στις ανώτερες ποιότητες του Πλούτωνα. 

Επίσης ο Πλούτωνας σχετίζεται με τις έννοιες του μαγνητισμού και της σεξουαλικότητας, έννοιες πιο ανοιχτές ως προς το τι σημαίνουν για τον καθένα.

  Ίσως με την ανακάλυψη του Πλούτωνα να έγιναν πιο συνειδητές οι κρυφές επιρροές που ο καθένας έχει στο χάρτη του, τα απόκρυφα κίνητρα τα οποία εκφράζονται μέσω του Άρη και τα οποία δεν ήταν συνειδητά σε τέτοιο αναλυτικό βαθμό ως τότε. Πιθανώς δεν είναι τυχαίο ότι η ανακάλυψη του Πλούτωνα το 1930 συμβαίνει τη χρονιά που θεωρείται ότι συνέβει η μαζική μετάβαση από τον βουβό στον ομιλόντα κινηματογράφο, δηλαδή την εποχή που τα οπτικά προβολικά σύμβολα αποκτούν φωνή. Την εποχή επίσης που το φιλοσοφικό ρεύμα του Υπαρξισμού αποκτά διεθνή αναγνώριση. Είναι ενδιαφέρον επίσης πως ο Pluto του Disney εμφανίστηκε πρώτη φορά σε animation εκείνη την ίδια χρονιά. 

  Ο Άρης τώρα, σχετίζεται με την άμεση έκφραση των χαρακτηριστικών που αποδίδονται στον Πλούτωνα. Η σεξουαλική ορμή, η αποφασιστικότητα, η ανταγωνιστικότητα, η δύναμη, η επιθετικότητα, η ανυπομονησία, η βία, η ζήλια, ο εγωισμός (ως ένστικτο αυτοσυντήρησης και επιβίωσης). Ο Άρης είναι ο θεός του πολέμου, αλλά ο πόλεμος έρχεται όταν έχουν αποτύχει όλες οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις. Στο επίπεδο της καθημερινής ζωής, η εσωτερική ή εξωτερική ένταση με τη μορφή του θυμού και του ξεσπάσματος σε βία έρχεται όταν όλα τα άλλα κανάλια δημιουργικής εκτόνωσης της αρειανής ενέργειας έχουν ακυρωθεί ή μπλοκαριστεί. 

  Δηλαδή όταν η δημιουργική δράση του ατόμου και η σεξουαλικότητα του δε βρίσκονται σε κατάσταση ενεργητικής ροής. Σε αυτή την περίπτωση το να εξετάσουμε τη σχέση μεταξύ Άρη και Πλούτωνα σε ένα γενέθλιο χάρτη μπορεί να μας οδηγήσει σε απαντήσεις σχετικά με την αποκατάσταση της ροής της ενέργειας σε ψυχολογικό, συναισθηματικό και πρακτικό επίπεδο.  

  Το “ταξίδι” του Πλούτωνα μέσα στον ζωδιακό κύκλο είναι πολύ μεγαλύτερο σε χρόνο από του Άρη. Έτσι μπορούμε να πούμε πως ο Πλούτωνας καθορίζει το πως ο Άρης θα “συμπεριφερθεί”, ποιο θα είναι το “ασυνείδητο” κίνητρο πίσω από τη δράση του, κοιτώντας ένα γενέθλιο χάρτη. Ο Πλούτωνας μέσα από την αργή του πορεία συνδέεται με τη ροή της Ιστορίας, ενώ ο Άρης λειτουργεί στο παρόν, σε πρώτο χρόνο. Στις μεταξύ τους όψεις ο Άρης εκφράζει την Πλουτώνια ενέργεια που είναι σταθερή και συμπαγής για όσο χρόνο ο Πλούτωνας βρίσκεται στο ίδιο ζώδιο (από 13 ως 30 χρόνια, ανάλογα το ζώδιο) ενώ ο Άρης ολοκληρώνει σχεδόν κάθε 20 μήνες την πορεία του στον ζωδιακό κύκλο. 

  Κατά αυτή την έννοια, ο Άρης ακολουθεί τις πιο ασυνείδητες επιρροές του Πλούτωνα και ίσως μια ανάγνωση της σχέσης των δυο πλανητών στο γενέθλιο χάρτη θα μπορούσε να είναι αυτή: “το κατά πόσο ο Άρης ευθυγραμμίζεται με τις επιταγές του Πλούτωνα”. Μπορεί αυτό να είναι άλλη μια απάντηση για τον τρόπο δράσης του Άρη στο γενέθλιο χάρτη. 

  Είναι σημαντικό λοιπόν να ακούσουμε τι λέει ο Πλούτωνάς μας ώστε να καταλάβουμε πως θα δράσουμε με τον Άρη μας πάνω στις επιθυμίες μας. 

Κατά κάποιο τρόπο μιλώντας για αυτούς τους δύο πλανήτες είναι σαν να μιλάμε για το 8ο Οίκο.

 Ένα άλλο σχήμα που μπορεί να φωτίσει τη σχέση Άρη και Πλούτωνα, είναι να καταλάβουμε τη σχέση μεταξύ του 1ου και του 8ου Οίκου στο χάρτη μας. Είναι δύο Οίκοι που δεν “κοιτάζονται” όπως λέμε στην κλασική αστρολογία, εξού και η προσέγγιση των ιδιοτήτων που αντιπροσωπεύουν χρειάζεται διανοητική προσπάθεια ώστε να γίνει αντιληπτή. Ο 1ος Οίκος του Κριού (Άρης) είναι η ακατέργαστη ορμή προς το στόχο η οποία θα εμπλουτιστεί αν ο άνθρωπος μπορέσει να κατανοήσει τον 8ο Οίκο του Σκορπιού (Πλούτωνας) και το περιεχόμενο του. Στον 8ο Οίκο αποδίδεται ο ψυχαναλυτικός ορισμός του Id-ασυνείδητου, στον 1ο Οίκο αποδίδεται το Ego-συνειδητό. 

 Κατανοώντας λοιπόν τον Πλούτωνα μέσα στο χάρτη μας, θα κατανοήσουμε τον Άρη μας καλύτερα. Δηλαδή θα κατανοήσουμε γιατί έχουμε οργή, γιατί έχουμε θυμό, γιατί έχουμε κατάθλιψη, γιατί έχουμε τάσεις να είμαστε υπερσεξουαλικοί ώστε να αναπληρώνουμε πιθανώς κάτι άλλο το οποίο έχει καταπιεστεί στο (βαθύ) παρελθόν μας. 

 Ένας τρόπος να το κάνουμε αυτό, είναι να δούμε ποιος πλανήτης κυβερνά τον 8ο Οίκο μας, ποιος τον 1ο Οίκο μας, τι σημασία έχουν στο χάρτη μας και πως σχετίζονται μεταξύ τους μέσα στο χάρτη μας. 

 Ένας άλλος τρόπος που μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση της ροής ενέργειας μεταξύ του Άρη και του Πλούτωνα, είναι να δούμε ποιον Οίκο κυβερνά στο χάρτη μας ο Πλούτωνας και ποιον ο Άρης και πως οι οίκοι αυτοί συνδέονται. 

  Πριν προχωρήσω στην ερμηνεία των πιο σημαντικών όψεων μεταξύ Άρη και Πλούτωνα στο γενέθλιο χάρτη, θέλω να κάνω μια διευκρίνηση για το κομμάτι της Σεξουαλικότητας σε σχέση με αυτούς τους δυο πλανήτες και της μεταξύ τους διαφοράς στην προσέγγιση του νοήματος: 

 Ο Άρης είναι η πρόθεση της κατάκτησης του Άλλου. Ο Πλούτωνας είναι η ανάγκη της ερωτικής κατοχής του Άλλου και της υποταγής του σωματικά και πνευματικά. 

  Η ερωτική απόλαυση μέσω αυτών των πλανητών επιτυγχάνεται μέσα από αυτές τις έννοιες. Δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την έννοια της απόλαυσης όπως αυτή εκπροσωπείται από το αρχέτυπο της Αφροδίτης που είναι η ρομαντική εκδοχή του έρωτα.

 Το τονίζω αυτό εδώ, γιατί πιστεύω πως θα μπορούσε να λύσει πολλές παρεξηγήσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών πάνω στο πως αντιλαμβάνονται “τη σεξουαλική απόλαυση”, ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της σεξουαλικά ενεργής ζωής τους που οι ενέργειες είναι πιο ωμές και ακατέργαστες στην πλειοψηφία των νέων ανθρώπων.

Θα δούμε τώρα τις σημαντικές όψεις που κανουν οι δύο πλανήτες. Σύνοδο, εξάγωνο, τετράγωνο, τριγωνο, αντίθεση.

  Κάποιος που έχει τον Πλούτωνα με τον Άρη σε σύνοδο βρίσκεται σε κατάσταση ταύτισης σε σχέση με τα θέματα των δύο πλανητών. Θεωρεί ότι η ζωή στον κόσμο είναι γεμάτη από έντονες, βαθιές σεξουαλικές εμπειρίες και ψυχικές εντάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματικές εκρήξεις. Έχει πολύ μεγάλη δύναμη θέλησης και επιμονή. 

  Σε περίπτωση ψυχικού τραύματος, έχοντας τον Πλούτωνα σε σύνοδο με τον Άρη το ψυχικό τραύμα δύσκολα ανιχνεύεται από το άτομο και χρειάζεται εργασία με τον εαυτό για να έρθει στο συνειδητό. Αλλιώς το άτομο θα το φέρει ως μέρος του Είναι του, και θα λειτουργεί/ερμηνεύει τον κόσμο μέσα από αυτό.

  Κάποιος που έχει όψη εξαγώνου Άρη – Πλούτωνα βρίσκεται πιο συνειδητά σε αναζήτηση εμπειριών σχετικών με τη σεξουαλικότητα και των καταστάσεων θυμού και οργής που κατά κάποιο τρόπο θέλει να βιώσει. Αυτό βιώνεται σαν κάτι “ευχάριστο” γιατί το άτομο μαθαίνει μέσα από τη διαδικασία, συλλέγει εμπειρίες και γνώση. 

  Εκείνοι που έχουν όψη τετραγώνου Άρη – Πλούτωνα είναι άτομα δραστήρια που θέλουν να προκαλέσουν και να επιβληθούν στο περιβάλλον τους. Έχουν ροπή προς τη βία σε κάποιες περιπτώσεις ως αντίδραση στην αποτυχία των σκοπών τους. Εδώ ο Πλούτωνας τροφοδοτεί τη δράση του Άρη με τρόπο που το ίδιο το άτομο νιώθει ένταση εσωτερικά και αυτό είναι που μπορεί να οδηγήσει σε λάθος χειρισμούς και επιθετικότητα. Αν όμως η όψη χρησιμοποιηθεί με θετικό τρόπο – δηλαδή αν το άτομο σκέφτεται πριν πράξει – τότε είναι μια όψη που μπορεί να φέρει πολλά προσωπικά οφέλη. 

  Πολύ σημαντικό ως προς την ερμηνεία του είναι το σε ποια από τις 3 ποιότητες (παρορμητική, σταθερή ή μεταβλητή) ανήκει το τετράγωνο.

  Κάποιος που έχει όψη τριγώνου Άρη – Πλούτωνα θα επιδιώξει να έχει εμπειρίες σεξουαλικές όπως και να επιβληθεί στους άλλους αλλά θα το κάνει με “ευχάριστο” τρόπο, ήρεμο και μειλίχιο. Δεν είναι σκληρή όψη όπως το τετράγωνο και το άτομο δε θα γίνει εύκολα βίαιο και χειριστικό γιατί δεν του είναι ιδιαίτερα απαραίτητο. Η ροή σε αυτή την όψη είναι αρμονική και το άτομο γίνεται αποδεκτό από τους άλλους οι οποίοι έλκονται από την ήρεμη δύναμη του μαγνητισμού και ερωτισμού που εκπέμπει. 

  Πολύ σημαντικό εδώ ως προς την ερμηνεία του είναι σε ποιο από τα 4 στοιχεία της φύσης(γη, νερό, φωτιά, αέρας) ανήκει το τρίγωνο.

  Κάποιος που έχει όψη αντίθεσης Άρη – Πλούτωνα έχει πολύ συνειδητή θέληση για το πως θέλει να κατακτήσει και να εδραιώσει τη θέση του μέσα στον κόσμο, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο για να το κάνει αυτό. Χαρακτηριστικό της όψης είναι ότι τα άτομα αυτά τείνουν να βάζουν τους εαυτούς τους σε οριακές καταστάσεις, να ρισκάρουν είτε σωματικά είτε ψυχολογικά την ακεραιότητα τους, προκειμένου να κατακτήσουν αυτό που θέλουν. Και το ίδιο κάνουν και με τους ανθρώπους που σχετίζονται. Πολύ σημαντικό το αν η αντίθεση συμβαίνει στα στοιχεία της Γης και του Νερού ή στα στοιχεία του Αέρα και της Φωτιάς.

  Τα άτομα με αυτή την όψη γίνονται εκφραστές της πλήρους δυναμικής των δύο πλανητών και μπορεί να γίνουν από μεγάλοι καθοδηγητές ως σαδιστές και φασίστες. Η αντίθεση κάνει τα άτομα να ερεθίζουν τους άλλους εύκολα είτε θετικά είτε αρνητικά, και δείχνει ότι θα επιδιώξουν να συναντήσουν ανθρώπους που μπορούν να παίξουν το σαδομαζοχιστικό αυτό παιχνίδι μαζί τους. 

  Σε όλες τις όψεις Άρη – Πλούτωνα υπάρχει η έννοια του taboo. Το άτομο νιώθει ότι κάτι πρέπει να ξεπεράσει το οποίο είναι απαγορευμένο στο άμεσο, οικογενειακό ή στο κοινωνικό περιβάλλον του. Στη σύνοδο, το τετράγωνο και την αντίθεση είναι πιο δύσκολο να ξεπεραστεί, ενώ στο εξάγωνο και το τρίγωνο το άτομο μπορεί να βρει τον τρόπο πιο εύκολα να υπερβεί τις όποιες ηθικές απαγορεύσεις θεωρεί ότι του έχουν επιβληθεί. Τέλος, σε όλες τις όψεις Άρη – Πλούτωνα υπάρχει η αίσθηση της αποστολής, ακόμα και αν δεν ξέρει ο άνθρωπος ποια είναι η αποστολή που έχει. Γι΄αυτό και μια άλλη λέξη που κάποιοι αποδίδουν στην όψη είναι “ο δαιμονισμένος”. 

  Θα τελειώσουμε την παρουσίαση μας με μια σινεφίλ αναφορά. Η κινηματογραφική αποτύπωση της όψης Άρη – Πλούτωνα μπορεί να απαντηθεί στην ταινία “Possession” (ελληνικός τίτλος: “Μια Γυναίκα Δαιμονισμένη”), ταινία του 1981 που δείχνει κυριολεκτικά και μεταφορικά με εξαιρετικό τρόπο την σκοτεινή παράνοια του ακραίου, υστερικού και με στοιχεία ψυχολογικής βίας ερωτισμού. 

  Ο σκηνοθέτης της ταινίας Andrzej Zulawski στο γενέθλιο χάρτη του έχει τετράγωνο Πλούτωνα – Άρη στα σταθερά ζώδια του Λέοντα και Σκορπιού. 

Το πιθανότερο είναι πως δίχως να γνωρίζει αστρολογία, επέλεξε για πρωταγωνιστές της Πλουτώνιας ταινίας του μια γυναίκα ηθοποιό (Isabel Adjani) με αντίθεση Αφροδίτης-Λίλιθ και ένα άνδρα ηθοποιό (Sam Neill) με αντίθεση Άρη-Λίλιθ… 

facebook: Stavro Christo