Όψεις βίας και κακοποίησης σε έναν αστρολογικό χάρτη.

Ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα για να αναλύσουμε και να το δούμε με σοβαρότητα είναι η κακοποίηση. Αυτή η λέξη έχει πολλές μορφές, και μπορεί να περνάμε ένα είδος κακοποίησης ή να κακοποιούμε χωρίς να το αναγνωρίζουμε κάποιες φορές. Κακοποίηση δεν είναι μόνο η σωματική βία. Υπάρχουν πολλά είδη κακοποίησης, όπως είπαμε η σωματική, η λεκτική, η ψυχολογική κακοποίηση, ο βιασμός, οι αδικίες, το bullying, ο τραυματισμός και το έγκλημα.

  Ο πιο κλασικός συνδυασμός σε ένα ωροσκόπιο που θα μπορούσε να βγάλει ένα είδος βίας είναι κυρίως οι δύσκολες όψεις (σύνοδο, τετράγωνο, αντίθεση) μεταξύ του Άρη και του Πλούτωνα. Σύμφωνα με τον Ebertin αυτοί οι δύο μαζί αντιστοιχούν σε σκληρότητα , βία, εξαναγκασμό, κτηνωδία και βαρβαρότητα. Σε αρκετές περιπτώσεις ωροσκόπια με αυτές τις όψεις μπορούν να είναι το θύμα ή ο θύτης. Αυτός ο συνδυασμός βγάζει αρκετή εσωτερική ένταση, χειραγώγηση και καταπιεσμένο θυμό.

Είναι άτομα που θέλουν τον έλεγχο, ενώ σε πιο μικρές ηλικίες θα μπορούσε να βγάλει καταστάσεις βίας, συναισθηματική κακοποίηση και περιορισμό. Με απλά λόγια αυτή η όψη συμβολίζει κάτι που παίρνω με το ζόρι ή κάτι που είναι πέραν των δυνάμεων μου. Σε άλλες περιπτώσεις αυτή η όψη έχει να κάνει με σεξουαλική κακοποίηση και εξαναγκασμό. Είναι άτομα συνήθως που παλεύουν να πάρουν πίσω την ασφάλεια και τον έλεγχο της ζωής τους ή των καταστάσεων.

Από την Νατάσσα Ιωάννου

Όψεις βίας και κακοποίησης σε έναν αστρολογικό χάρτη. 3

  Ένας άλλος παράγοντας βίας είναι ο συνδυασμός με Άρη, Πλούτωνα και Κρόνο. Η συμμετοχή του Κρόνου σε αυτές τις περιπτώσεις δείχνει την καταπίεση και τον περιορισμό που μπορεί να έχει βιώσει ένα άτομο. Αυτοί οι τρεις πλανήτες είναι ιδιαίτερα σημαντική και πιο πιθανόν να σχετίζονται με καταστάσεις βίας όταν βρίσκεται στον 8ο και 12ο οίκο ή στον άξονα Ταύρου/Σκορπιού.

  Αν κοιτάξουμε μεμονωμένα αυτούς τους πλανήτες μπορούμε να εξηγήσουμε καλύτερα τις ποιότητες τους όταν ακουμπάνε έναν άλλο προσωπικό πλανήτη στο ωροσκόπιο. Για παράδειγμα ο Πλούτωνας σε δύσκολες συνήθως όψεις με τον Ήλιο θα μπορούσε να βγάλει έντονα και ακραία γεγονότα στη ζωή του ατόμου, ενώ ο Πλούτωνας σε δύσκολες όψεις με την Αφροδίτη ειδικά σε γυναικεία ωροσκόπια μπορεί να βγάλει κακοποίηση ή σε ακραίες περιπτώσεις σεξουαλική κακοποίηση.

 Ο Άρης σε δύσκολες όψεις με τον Ήλιο θα μπορούσε να δείξει καταστάσεις βίας και επιθετικότητας,  ενώ ο Κρόνος με τον Ήλιο δείχνει τον περιορισμό και την καταπίεση. Ο Κρόνος με την Σελήνη θα μπορούσε να δείξει συναισθηματική κακοποίηση.

  Πολύ σημαντικό είναι να εξετάζουμε προσεκτικά για τέτοιες περιπτώσεις το μεσοδιάστημα Άρη/Πλούτωνα Άρη/Κρόνου και Κρόνου/Πλούτωνα σε σχέση με προσωπικούς πλανήτες στο ωροσκόπιο.

  Σε άλλες περιπτώσεις μπορούμε να δούμε έναν Άρη στο 12ο οίκο και τις όψεις που κάνει με το υπόλοιπο ωροσκόπιο. Σε δύσκολες όψεις μπορεί να δείξει ένα άτομο καταπιεσμένο, με έντονη εσωτερική ένταση, περιορισμένο και σε αρκετές περιπτώσεις δείχνει έντονα ξεσπάσματα θυμού.

  Ένας άλλος δείκτης που δηλώνει ένταση, θυμό και βία είναι οι όψεις μεταξύ του Άρη με τον Ουρανό. Σε δύσκολες όψεις αυτός ο εκρηκτικός συνδυασμός μπορεί να κάνει το ίδιο άτομο να έχει έντονα ξεσπάσματα θυμού, ατυχήματα ή να βιώσει ακραίες καταστάσεις επιθετικότητας.

Στο πώς θα εκδηλωθούν αυτές οι όψεις και σε πιο βαθμό σε έναν αστρολογικό χάρτη έχει ιδιαίτερη σημασία το ζώδιο, ο οίκος που βρίσκονται αυτοί οι πλανήτες και η σχέση τους με το υπόλοιπο ωροσκόπιο. Θα μπορούσε από την άλλη να ενεργοποιηθούν από κάποια διέλευση ή προοδευτικό σύστημα. 

Στους πιο κάτω χάρτες μπορούμε να δούμε κάποια παραδείγματα ανθρώπων που έχουν βιώσει καταστάσεις βίας και πώς φαίνεται σε έναν αστρολογικό χάρτη.

 Παράδειγμα 1

Όψεις βίας και κακοποίησης σε έναν αστρολογικό χάρτη. 5

 Στο πρώτο παράδειγμα έχουμε μια κοπέλα που υπέφερε από διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Από παιδική ηλικία είχε βιώσει τον περιορισμό και την σωματική βία από τους γονείς της.  Αυτό μπορούμε να το εντοπίσουμε από τους πλανήτες που βρίσκονται στον 4ο οίκο και τον κυβερνήτη του οίκου. Έχουμε έναν Ερμή σε ζώδιο αδυναμίας στο Τοξότη ανάδρομο σε τετράγωνο με τον Πλούτωνα στον 12ο οίκο.

Ο Ερμής κυβερνήτης ωροσκόπου που αντιπροσωπεύει την περιβαλλοντική μας επιρροή, και του μεσουρανήματος που δείχνει την κοινωνική μας εικόνα και έχει να κάνει επίσης με τους γονείς μας. Αυτό θα μπορούσε να δείξει τη χειραγώγηση και τον έλεγχο μέσα στο σπίτι, ενώ την ίδια στιγμή έχουμε την Αφροδίτη να βρίσκεται σε σύνοδο με τον Κρόνο και οι δύο σε αναιρετικές μοίρες. Ο συνδυασμός αυτός δηλώνει τον περιορισμό, την καταπίεση, τα όρια μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Ο Κρόνος κυβερνήτης 5ου που δείχνει τα παιδικά μας χρόνια.

   Αν δούμε τώρα τον κυβερνήτη του 4ου οίκου είναι ο Δίας που βρίσκεται στο ζώδιο του Σκορπιού στο 3ο οίκο. Ο ίδιος ο πλανήτης συμμετέχει σε ένα τ- τετράγωνο με δύσκολους πλανήτες. Βρίσκεται σε αντίθεση με τον ανάδρομο Άρη σε ζώδιο αδυναμίας στο Ταύρο και τετράγωνο με τον ανάδρομο Ουρανό σε ζώδιο αδυναμίας επίσης στο Λέων. Αυτός ο συνδυασμός πυροδοτεί ακόμη περισσότερο τα βίαια επεισόδια μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον.

    Αυτή η κοπέλα στην συνέχεια παντρεύτηκε έναν άντρα ο οποίος και αυτός με την σειρά του την κακοποιούσε σωματικά. Αυτό μπορούμε να το εντοπίσουμε ξανά από τις δύσκολες όψεις που κάνει ο Δίας με Άρη και Ουρανό αφού ο Δίας παραδοσιακά κυβερνάει τον Ιχθύ που είναι η ακμή του 7ου οίκου. 

   Η Σελήνη κάνει μόνο 2 δύσκολες όψεις με Πλούτωνα και Ποσειδώνα οι οποίες δείχνουν την ανικανότητα της να διαχειριστεί συναισθηματικά την οποιαδήποτε κατάσταση με αποτέλεσμα να καταρρεύσει σε ψυχολογικό επίπεδο.

Παράδειγμα 2 

Όψεις βίας και κακοποίησης σε έναν αστρολογικό χάρτη. 7

  Το δεύτερο παράδειγμα έχει να κάνει με την σεξουαλική κακοποίηση. Ένας ακραίος χάρτης ενός κοριτσιού που έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από το πατέρα της.

 Αν πάρουμε τον Ήλιο που βρίσκεται στον Κριό στον 3ο οίκο θα παρατηρήσουμε ότι δεν υπάρχουν όψεις. Ο χορηγός αυτού του Ήλιου είναι ο Άρης, βρίσκεται σε ζώδιο αδυναμίας στο Ταύρο στην ακμή του 5ου οίκου. Ο Άρης είναι επίσης κυβερνήτης 4ου που δηλώνει το οικογενειακό περιβάλλον. Το δύσκολο κομμάτι με αυτόν τον Άρη είναι η συμμετοχή του σε ένα μεγάλο τετράγωνο που επηρεάζει σημαντικούς άξονες στο συγκεκριμένο ωροσκόπιο.

Έχουμε τη σύνοδο με την Σελήνη στο Ταύρο( κυβερνήτης 7ου), τα τετράγωνα με Αφροδίτη(κυβερνήτη μεσουρανήματος ) και ανάδρομο Πλούτωνα από τον 8ο οίκο, και την αντίθεση με ανάδρομο Κρόνο ο οποίος είναι κυβερνήτης ωροσκόπου. Όλο αυτό έχει τεράστια σημασία πώς εκδηλώθηκε η ενέργεια των πλανητών στο ωροσκόπιο. Η σεξουαλική κακοποίηση θα μπορούσε να εκφραστεί από την όψη Αφροδίτη αντίθεση Πλούτωνα στον άξονα 2-8 οίκου και από τους πλανήτες που βρίσκονται στον άξονα Ταύρου- Σκορπιού.

  Όπως είπαμε πιο πάνω τα γεγονότα που μπορεί να βγάλουν οι δείκτες που δηλώνουν βία ή κακοποίηση εξαρτάται από τους οίκους,τα ζώδια και το γενικότερο πλαίσιο του ωροσκοπίου.

Από Νατάσα Ιωάννου