Stranger things: Τα αρχέτυπα και ζώδια των ρόλων της σειράς!

Stranger things: Τα αρχέτυπα και ζώδια των ρόλων της σειράς!

Το «Stranger Things», μια τηλεοπτική σειρά που έχει αναγνωριστεί από τους κριτικούς, παρουσιάζει μια πλούσια ταπετσαρία για ανάλυση, συνυφασμένα στοιχεία της κουλτούρας της δεκαετίας του 1980, υπερφυσικά φαινόμενα και ανάπτυξη χαρακτήρων.

Καλλιτεχνικά και κινηματογραφικά στοιχεία: Η παράσταση είναι ένας φόρος τιμής στον κινηματογράφο της δεκαετίας του 1980, αντλώντας έμπνευση από τα έργα των Στίβεν Σπίλμπεργκ, Τζον Κάρπεντερ και Στίβεν Κινγκ. Το οπτικό του ύφος, η μουσική (κυρίως η μουσική του με συνθεσάιζερ) και τα αφηγηματικά του στοιχεία αντικατοπτρίζουν αυτήν την εποχή. Οι Duffer Brothers, δημιουργοί της σειράς, συνδυάζουν αριστοτεχνικά τη νοσταλγία με τη φρέσκια αφήγηση, καθιστώντας την ελκυστική τόσο για όσους έζησαν τη δεκαετία του ’80 όσο και για τις νεότερες γενιές.

Μόδα και Κοστούμια: Η μόδα στο “Stranger Things” είναι κάτι περισσότερο από ένα νεύμα στο στυλ της δεκαετίας του ’80. Είναι ένα αφηγηματικό εργαλείο. Τα κοστούμια των χαρακτήρων αντικατοπτρίζουν την προσωπικότητα και την εξέλιξή τους. Για παράδειγμα, η μεταμόρφωση της Eleven από κορίτσι με νοσοκομειακή αμφίεση σε μεταγενέστερα, πιο ατομικιστικά ρούχα αντικατοπτρίζει το ταξίδι της προς την αυτοανακάλυψη και την ανεξαρτησία. Η χρήση ενδυμάτων συγκεκριμένης περιόδου όχι μόνο γειώνει την ιστορία στην εποχή της, αλλά χρησιμεύει και ως μελέτη χαρακτήρα.

Ψυχολογικές Προοπτικές:

Ψυχαναλυτική: Η σειρά μπορεί να προβληθεί μέσα από έναν φροϋδικό φακό, ειδικά με την έννοια του παράξενου, όπου τα οικεία περιβάλλοντα γίνονται τόποι αναπαραγωγής φόβου και άγχους. Το Ανάποδα, ένας σκοτεινός καθρέφτης του πραγματικού κόσμου, μπορεί να ιδωθεί ως αναπαράσταση του ασυνείδητου, γεμάτος απωθημένους φόβους και επιθυμίες.

Γιουγκιανή (Jungian): Οι θεωρίες του Jung για τα αρχέτυπα και το συλλογικό ασυνείδητο είναι εμφανείς. Οι χαρακτήρες, ιδιαίτερα τα παιδιά, μπορούν να θεωρηθούν ότι ενσαρκώνουν αρχετυπικούς ρόλους όπως ο ήρωας, η σκιά (με τη μορφή του Demogorgon) ή ο σοφός γέρος (όπως φαίνεται σε χαρακτήρες όπως ο Hopper).

CBT (Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία): Η παράσταση απεικονίζει διάφορες αντιδράσεις στο τραύμα. Χαρακτήρες όπως ο Eleven και ο Will Byers παρουσιάζουν συμπτώματα PTSD και οι μηχανισμοί αντιμετώπισης τους ευθυγραμμίζονται με έννοιες κεντρικές για τη CBT, όπως η κατανόηση και η αλλαγή των προτύπων σκέψης.

Υπαρξιακό: Τα θέματα του υπαρξισμού κυριαρχούν, ειδικά ο αγώνας για νόημα και ταυτότητα σε έναν χαοτικό κόσμο. Οι αντιπαραθέσεις των χαρακτήρων με το υπερφυσικό τους αναγκάζουν να αμφισβητήσουν την πραγματικότητά τους και να τοποθετηθούν μέσα σε αυτήν.

Αστρολογικές Προοπτικές: Οι χαρακτήρες του “Stranger Things” θα μπορούσαν να αναλυθούν από αστρολογική σκοπιά, με την προσωπικότητά τους να αντανακλούν διαφορετικά ζώδια. Για παράδειγμα, η άγρια πίστη και το συναισθηματικό βάθος του Eleven αντηχούν με τα χαρακτηριστικά του Σκορπιού, ενώ η ηγεσία και το πάθος του Mike Wheeler μπορεί να ευθυγραμμίζονται με τον Κριό.

Aς εξερευνήσουμε τους βασικούς χαρακτήρες του «Stranger Things» μέσα από το πρίσμα των αρχετύπων και των αντιστοιχιών ζωδίων:

Έντεκα Eleven (Μίλι Μπόμπι Μπράουν)

Αρχέτυπο: Ο αθώος και ο πολεμιστής. Αρχικά απεικονίστηκε ως αφελής και άπειρος, η Έντεκα εξελίσσεται σε έναν ανθεκτικό πολεμιστή που μάχεται ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις.

Ζώδιο: Σκορπιός. Έντονο, ισχυρό και συχνά ασχολούμενο με θέματα μεταμόρφωσης και άγνωστου, το Eleven ενσαρκώνει το βάθος και το μυστήριο που συνδέονται με τον Σκορπιό.

Μάικ Γουίλερ (Φιν Βόλφχαρντ)

Αρχέτυπο: Ο Ηγέτης. Ο Mike αναλαμβάνει συχνά την ευθύνη της ομάδας, επιδεικνύοντας θάρρος και αποφασιστικότητα.

Ζώδιο: Λέων. Οι ηγετικές οδηγίες, η πίστη και μερικές φορές η δραματική φύση του Mike αντιχούν με τα χαρακτηριστικά του Λέοντα.

Γουίλ Μπάϋερς (Noah Schnapp)

Αρχέτυπο: The Orphan/Everyman (το Ορφανό/ο Καθένας). Οι αγώνες του Will να χωρέσει και οι εμπειρίες του να «χαθεί» και μετά να «βρεθεί» ευθυγραμμίζονται με αυτό το αρχέτυπο.

Ζώδιο: Ιχθύες. Η ευαίσθητη, καλλιτεχνική φύση του Will και η τάση του να αισθάνεται ότι κατακλύζεται από το περιβάλλον του είναι χαρακτηριστικά που συναντάμε συχνά στους Ιχθύς.

Ντάστιν Χέντερσον (Gaten Matarazzo)

Αρχέτυπο: Ο Σοφός. Ο Dustin παρέχει συχνά στην ομάδα γνώσεις και λογικές λύσεις.

Ζώδιο: Υδροχόος. Η διανοητική του περιέργεια, η εφευρετικότητα και μερικές φορές η εκκεντρική συμπεριφορά του ευθυγραμμίζονται με τα χαρακτηριστικά του Υδροχόου.

Λούκας Σινκλέρ (Κάλεμπ ΜακΛάφλιν)

Αρχέτυπο: Ο επαναστάτης. Ο Λούκας είναι συχνά δύσπιστος και αμφισβητεί το status quo, πιέζοντας ενάντια στα όρια.

Ζώδιο: Κριός. Η αμεσότητα, η διεκδικητικότητα και η περιστασιακή παρορμητικότητα του απηχούν χαρακτηριστικά του Κριού.

Τζιμ Χόπερ (Ντέιβιντ Χάρμπορ)

Αρχέτυπο: Ο προστάτης και ο πολεμιστής. Ως αρχηγός της αστυνομίας της πόλης, ο Χόπερ ενσαρκώνει το ρόλο του φύλακα και του μαχητή για τη δικαιοσύνη.

Ζώδιο: Ταύρος. Η αποφασιστικότητα, η προστατευτικότητα και μερικές φορές η πεισματάρικη φύση του Χόπερ συμβαδίζουν με τα χαρακτηριστικά του Ταύρου.

Joyce Byers (Winona Ryder)

Αρχέτυπο: Ο Φροντιστής. Η Τζόις είναι βαθιά αφοσιωμένη στα παιδιά της και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τα προστατεύσει.

Ζώδιο: Καρκίνος. Τα μητρικά της ένστικτα, το συναισθηματικό βάθος και η επιμονή της ευθυγραμμίζονται με τα χαρακτηριστικά του Καρκίνου.

Μαξ Μέιφιλντ (Σάντι Σινκ)

Αρχέτυπο: Ο εξερευνητής. Ο Max είναι περιπετειώδης, ανεξάρτητος και συχνά ωθεί την ομάδα να βγει πέρα από τις ζώνες άνεσής της.

Ζώδιο: Τοξότης. Η αγάπη της για την περιπέτεια, την ανεξαρτησία και την απλή στάση της αντιχούν με τα χαρακτηριστικά του Τοξότη.

Nancy Wheeler (Natalia Dyer)

Αρχέτυπο: Ο αναζητητής. Η Νάνσυ οδηγείται από την επιθυμία να αποκαλύψει την αλήθεια και είναι πρόθυμη να αμφισβητήσει την εξουσία.

Ζώδιο: Παρθένος. Το μυαλό της, η προσοχή στη λεπτομέρεια και η αποφασιστική της ευθυγραμμίζονται με τις αναλυτικές πληροφορίες της Παρθένου.

Τζόναθαν Μπάερς (Τσάρλι Χίτον)

Αρχέτυπο: Ο μοναχικός. Ο Τζόναθαν ξεχωρίζει συχνά από τους άλλους, παρατηρώντας τον κόσμο μέσα από το φωτογραφικό του φακό.

Ζώδιο: Αιγόκερως. Η σοβαρή, στοχαστική φύση και το αίσθημα ευθύνης του είναι χαρακτηριστικά των Αιγόκερω.

Steve Harrington (Joe Keery)

Αρχέτυπο: ο Ήρωας και ο Δικαιωμένος. Ο Steve εξελίσσεται από εγωκεντρικό έφηβο σε ηρωική φιγούρα, δείχνοντας σημαντική ανάπτυξη χαρακτήρων.

Ζώδιο: Ζυγός. Η γοητεία του, η επιθυμία του για ισορροπία και η ανάπτυξη για μια πιο δίκαιη και ανιδιοτελή φύση ευθυγραμμίζονται με τα χαρακτηριστικά του Ζυγού.

                                -*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-