Τα φεγγάρια του Χρόνου – Μύθοι και Ιστορίες για τα Φεγγάρια κάθε μήνα.

Τα φεγγάρια του Χρόνου – Μύθοι και Ιστορίες για τα Φεγγάρια κάθε μήνα.

Ιωάννα Ζιαμπίρη

Τα φεγγάρια του Χρόνου - Μύθοι και Ιστορίες για τα Φεγγάρια κάθε μήνα. 3

 Πολλές φορές θα έχετε ακούσει να μιλάνε για τις Πανσελήνους των διάφορων μηνών και να αναφέρονται σε αυτές με κάποια ξεχωριστά και ιδιαίτερα ονόματα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από που βγήκαν αυτές οι ονομασίες αλλά και γιατί;

 Θα πρέπει να ανατρέξουμε πολύ πίσω στο παρελθόν για να εξετάσουμε το ποιοι αλλά και γιατί έδωσαν τα ονόματα αυτά στις Πανσελήνους του χρόνου. Πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι τα ονόματα αυτά δόθηκαν με βάση το ημερολόγιο της Σελήνης που μετρά τον χρόνο διαφορετικά σε σχέση με το γνωστό μας δυτικό ηλιακό ημερολόγιο που δεν είναι άλλο από το Γρηγοριανό. 

 Ένας Σεληνιακός μήνας διαρκεί περίπου 27 ημέρες και 7 ώρες και μετριέται γενικά από την ακριβή στιγμή μιας κύριας φάσης της Σελήνης (Νέα Σελήνη) έως τη στιγμή της ίδιας φάσης της Σελήνης,  τον επόμενο σεληνιακό μήνα. Κανονικά, αυτό είναι από μια Νέα Σελήνη μέχρι την επόμενη Νέα Σελήνη.

 Τα ημερολόγια που βασίζονται αποκλειστικά στις φάσεις της Σελήνης είναι γνωστά ως σεληνιακά ημερολόγια, αυτά που βασίζονται αποκλειστικά στον Ήλιο ονομάζονται ηλιακά ημερολόγια και αυτά που συνδυάζουν τον Ήλιο και τη Σελήνη είναι γνωστά ως σεληνο-ηλιακά ημερολόγια. 

 Οι αρχαίοι πολιτισμοί έδιναν ονόματα στις Πανσελήνους για να μπορούν έτσι να παρακολουθούν τις εποχές. 

 Μετά από αυτήν την σύντομη εισαγωγή πάμε να δούμε αναλυτικά την ιστορία πίσω από τα ευφάνταστα ονόματα των Πανσελήνων αλλά και να μάθουμε το πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το βαθύτερο νόημά τους στην σημερινή εποχή.

Ιανουάριος

“Wolf moon”

Τα φεγγάρια του Χρόνου - Μύθοι και Ιστορίες για τα Φεγγάρια κάθε μήνα. 5

Λίγο πολύ όλοι θα έχετε ακούσει τον όρο “Wolf Moon” ή στα ελληνικά το “Φεγγάρι του Λύκου”.

Με τον όρο αυτό ονομάζουμε την πρώτη πανσέληνο του χρόνου, την πανσέληνο του Ιανουαρίου.

Σίγουρα κάποιοι θα πιστεύουν ότι το πρώτο γεμάτο φεγγάρι του χρόνου κρύβει κάποια μυστήρια ενέργεια. Ότι μας επηρεάζει περισσότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες Πανσελήνους του έτους. 

 Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η συμπεριφορά μας και η διάθεσή μας επηρεάζονται περισσότερο στην Πανσέληνο του Ιανουαρίου σε σχέση με άλλες Πανσελήνους του χρόνου. Πόσο  μάλλον ότι γινόμαστε Λυκάνθρωποι!  Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ για ποιον λόγο και ποιοι ονόμασαν την Πανσέληνο του Ιανουαρίου, την πρώτη δηλαδή Πανσέληνο του χρόνου, “Το Φεγγάρι του Λύκου”;

Υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από την προέλευση της ονομασίας αυτής. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι ιθαγενείς της Αμερικής ήταν εκείνοι οι οποίοι είχαν δώσει το όνομα αυτό στην Πανσέληνο του Ιανουαρίου επειδή εκείνη την περίοδο του χρόνου οι λύκοι ουρλιάζανε περισσότερο. Όταν οι Ευρωπαίοι άποικοι έφτασαν την Βόρεια Αμερική υιοθέτησαν το όνομα αυτό για το πρώτο γεμάτο φεγγάρι του χρόνου και το μετέφεραν και στην Ευρώπη.

 Άλλες όμως έρευνες υποστηρίζουν το εντελώς αντίθετο. Ότι δηλαδή οι Αγγλοσάξονες και συγκεκριμένα οι Κέλτες ήταν αυτοί που πρώτοι ονόμασαν την Πανσέληνο του Ιανουαρίου “Φεγγάρι του λύκου” και ότι το μετέφεραν μετέπειτα στους ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής.

 Ανεξάρτητα όμως από το εάν οι Αγγλοσάξονες μετέδωσαν το όνομα αυτό σε ιθαγενείς Αμερικής ή το αντίθετο, μένει να δούμε τον λόγο για τον οποίον ονόμασαν έτσι την Πανσέληνο του Ιανουαρίου.

Σιγουρα το όνομα αυτό έχει να κάνει με κάποιο γεγονός το οποίο εμφανιζόταν πιο έντονα εκείνη την περίοδο του χρόνου. Αυτό δεν ήταν άλλο από τα ουρλιαχτά των λύκων τα οποία ακούγονταν πολύ έντονα εκείνη την περίοδο του χρόνου. O Ιανουάριος είναι η περίοδος ζευγαρώματος των λύκων για αυτό και τους άκουγαν να ουρλιάζουν περισσότερο σε σχέση με τις άλλες περιόδους.

 Όταν η Πανσέληνος του Λύκου φωτίσει τον ουρανό, μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε μία βαθιά ενδοσκόπηση. Το πνευματικό νόημα της Σελήνης του Λύκου είναι μια υπενθύμιση ότι υπάρχει μια αόρατη σύνδεση με την δικιά μας “αγέλη” που αξίζει να αναγνωριστεί και να τιμηθεί. Μπορούμε να έρθουμε κοντά με όσους αγαπάμε και να τους θυμίσουμε ότι όπου κι αν είμαστε είμαστε πάντα μαζί τους.

Φεβρουάριος

“Snow moon”

Τα φεγγάρια του Χρόνου - Μύθοι και Ιστορίες για τα Φεγγάρια κάθε μήνα. 7

 Η Πανσέληνος που φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό στην καρδιά του χειμώνα, εκείνη δηλαδή του μήνα Φεβρουαρίου, είναι γνωστή ως “Snow Moon”. Στα ελληνικά δηλαδή το “Φεγγάρι του χιονιού” ή αλλιώς το “Χιονοφέγγαρο”. Το όνομα αυτό κάνει το μυαλό να προσδίδει στην Πανσέληνο του Φεβρουαρίου παραμυθένιες διαστάσεις, ίσως επειδή η σκέψη γυρνά στο γνωστό παραμύθι “Η Βασίλισσα του Χιονιού”.  

 Είναι όμως έτσι; Είχαν ανά τους αιώνες οι άνθρωποι παρατηρήσει ότι κατά την διάρκεια του γεμάτου φεγγαριού αυτού του μήνα συνέβαιναν ανεξήγητα γεγονότα; Η αλήθεια είναι λιγάκι πιο πεζή.  

 Πάμε λοιπόν να δούμε πως προέκυψε το όνομα αυτό. Παρόλο που και ο Ιανουάριος καθώς και ο Μάρτιος είναι μήνες στους οποίους πέφτει χιόνι, τον μήνα Φεβρουάριο παρατηρούνταν οι πιο βαριές χιονοπτώσεις στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης. Κι επειδή ακριβώς σχεδόν όλο το Βόρειο Ημισφαίριο βίωνε τα ίδια κλιματικά φαινόμενα, ονόμασαν την Πανσέληνο του μήνα Φεγγάρι του χιονιού. Η ονομασία αυτή ξεκίνησε από τους Βόρειο-Ευρωπαίους αποικιοκράτες οι οποίοι την μετέφεραν μετέπειτα και στην Βόρεια Αμερική.   

 Ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες αλλά κάθε τέσσερα χρόνια έχει μία μέρα παραπάνω δηλαδή 29. Επομένως καθώς περνούν τα χρόνια είναι πιθανό στο Σεληνιακό Ημερολόγιο ο Φεβρουάριος να “χάσει” μία Πανσέληνο. Όταν συμβαίνει αυτό, τότε το φαινόμενο ονομάζεται “Black Moon” δηλαδή Μαύρο Φεγγάρι ακριβώς επειδή το μυστήριο και μαγνητικό φως της γεμάτης Σελήνης δεν θα φωτίσει τον χειμερινό νυχτερινό ουρανό. Ένα Μαύρο Φεγγάρι συμβαίνει περίπου κάθε 19 χρόνια και το τελευταίο το ζήσαμε το 2018.  

 Η πανσέληνος του χιονιού, έρχεται σε μία περίοδο του χρόνου όπου το σκοτάδι κυριαρχεί, η φύση έχει νεκρώσει και όταν πέφτει χιόνι η πλάση μοιάζει να μένει ακίνητη. Μαθαίνοντας από την φύση μπορούμε αυτήν την περίοδο να αφήσουμε την εξωτερική ηρεμία να μας βοηθήσει να εξετάσουμε καλύτερα τα όσα έχουμε μέσα μας. Όσα κρατάμε βαθιά κρυμμένα στην ψυχή μας και κρύβουμε κάτω από την επιφάνεια. Να παρατηρήσουμε τις μικρές αλλαγές στον εαυτό μας καθώς περιμένουμε να “ανθίσουμε” ξανά με την πρώτη ζέστη της Άνοιξης. 

Μάρτιος

“Worm moon”

Τα φεγγάρια του Χρόνου - Μύθοι και Ιστορίες για τα Φεγγάρια κάθε μήνα. 9

 Η Πανσέληνος του Μαρτίου, έχει ένα κάπως παράξενο όνομα, που θα έλεγε κανείς ότι δεν αρμόζει σε αυτόν τον μήνα. Το αντίθετο μάλιστα, το όνομα αυτό ηχεί άσχημα και περίεργα στα αυτιά. Την ονομάζουν λοιπόν “Worm Moon” που στα ελληνικά σημαίνει το “Φεγγάρι του Σκουληκιού”. Πριν βιαστούμε όμως να βγάλουμε συμπεράσματα πάμε να δούμε πιο αναλυτικά από που προέρχεται αυτή η ονομασία και τότε θα καταλάβουμε ότι μπορεί να μην είναι τόσο άκυρη με τον μήνα Μάρτιο και τις εικόνες και τις μυρωδιές που αυτός ο μήνας φέρνει στο μυαλό μας.  

 Με την λήξη του Μαρτίου αρχίζει επίσημα η Άνοιξη. Είναι η περίοδος εκείνη του χρόνου που σιγά σιγά η φύση αρχίζει να ξυπνάει και η βλάστηση να ζωντανεύει. Η ζωή ξαναξεκινά λοιπόν από το υπέδαφος, από την γη. Εκείνη λοιπόν την εποχή του χρόνου οι γεωσκώληκες, ζωτικής σημασίας μέλη της φύσης, βγαίνουν δειλά δειλά στην επιφάνεια και αρχίζουν τον νέο κύκλο της ζωής τους, αφήνοντας τα σημάδια τους στην γη. Αυτά τα σημάδια λοιπόν αντιπροσωπεύουν το πέρασμα από τον χειμώνα στην άνοιξη.  

 Αυτό το όνομα είχαν δώσει στην Πανσέληνο του Μαρτίου οι ιθαγενείς της Αμερικής οι οποίοι ή το υιοθέτησαν από τους αποικιοκράτες ή το μετέδωσαν σε αυτούς. Τουλάχιστον αυτή η θεωρία είναι η επικρατέστερη για το όνομα της Πανσελήνου του Μαρτίου.   

 Άλλα ονόματα που συναντάμε για το γεμάτο φεγγάρι του Μαρτίου είναι “Chaste moon” δηλαδή το Αγνό φεγγάρι. Αυτό γιατί ο Μάρτιος είναι η εποχή της γέννησης της νέας ζωής. Ένα άλλο όνομα είναι “Death moon”, το Φεγγάρι του θανάτου. Μην σας προβληματίζει η ονομασία αυτή. Με την έννοια θάνατος, οι πρόγονοι μας αναφέρονταν στον θάνατο του χειμώνα.   

 Το φεγγάρι αυτό σημαίνει λοιπόν το πέρασμα σε κάτι νέο. Είναι μία στιγμή όπου η ενέργειά μας αρχίζει να αυξάνεται και να συντονίζεται με την ενέργεια της πλάσης που ξυπνά σιγά σιγά για να μεγαλουργήσει μετά από την ηρεμία του χειμώνα.  Σε αυτήν την Πανσέληνο του χρόνου, είναι σημαντικό να έρθουμε σε πλήρη επαφή με τα συναισθήματά μας, να τα ξεκαθαρίσουμε και να τα εκφράσουμε προς τα έξω. Είναι η στιγμή να αναλάβουμε συνειδητοποιημένη δράση. 

Απρίλιος

“Pink moon”

Τα φεγγάρια του Χρόνου - Μύθοι και Ιστορίες για τα Φεγγάρια κάθε μήνα. 11

 Η Πανσέληνος του Απριλίου, έχει ένα όνομα που μας κάνει να πιστεύουμε ότι σχετίζεται με το χρώμα του γεμάτου φεγγαριού του μήνα Απριλίου. Λέγεται “Pink Moon” που σημαίνει στα ελληνικά το “Ροζ Φεγγάρι”. Παρόλο που θα ήταν πανέμορφο να υπήρχε όντως μία Ροζ Πανσέληνος στον ουράνιο θόλο, το γεμάτο φεγγάρι του Απριλίου χρωστά το όνομά του αλλού.  

 Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί, γιατί αλλά και ποιοι ονόμασαν έτσι την πρώτη Πανσέληνο της Άνοιξης. Το όνομα αυτό, παρόλο που το χρησιμοποιούσαν οι άποικοι στην Αμερική αλλά και οι Ευρωπαίοι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι της δώσανε οι Ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής από τους οποίους το υιοθέτησαν μετέπειτα οι υπόλοιποι. Αυτό γιατί ονομάστηκε έτσι από ένα πανέμορφο ροζ λουλούδι το οποίο τότε άνθιζε μόνο στην Ανατολική Βόρεια Αμερική, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Phlox subulata.   

 Έτσι λοιπόν, και επειδή αυτό το φυτό κυριολεκτικά δημιουργεί ένα υπέροχο μαγευτικό ροζ χαλί στο έδαφος όπου φυτρώνει, δεν μπορούσαν παρά προς τιμήν του να ονομάσουν έτσι το γεμάτο φεγγάρι του μήνα.   

 Tο Ροζ φεγγάρι συνδέεται με όλα τα θέματα που αφορούν και έχουν να κάνουν με την αναγέννηση μετά τον χειμώνα. Κατά την διάρκεια λοιπόν αυτής της Πανσελήνου μπορούμε  να προσπαθήσουμε να απελευθερωθούμε από όλα όσα μας βαραίνουν και εμποδίζουν την ανάπτυξή μας. Η σημασία του γίνεται πιο έντονη, όταν λόγω των ημερών συμπίπτει με την θρησκευτική εορτή του Πάσχα. Είναι μία επιπλέον υπενθύμιση του ότι ξεκινά ένας νέος κύκλος και ότι τελικά το φως πάντα επιστρέφει στην ζωή μας για να διώξει το σκοτάδι.  

Μάιος

“Flower moon”

Τα φεγγάρια του Χρόνου - Μύθοι και Ιστορίες για τα Φεγγάρια κάθε μήνα. 13

 Η Πανσέληνος του Μαΐου, δεν θα μπορούσε να ονομάζεται αλλιώς παρά “Flower Moon”, δηλαδή η “Πανσέληνος των λουλουδιών”. Τον Μάιο βρισκόμαστε πια στην καρδιά της ομορφότερης για πολλούς εποχής του χρόνου, την Άνοιξη. Η φύση είναι στο απαύγασμα της ομορφιάς της, όλη ανθισμένη και μας χαρίζει απλόχερα την χάρη της.  

 Το γεμάτο φεγγάρι έρχεται την ίδια περίοδο όπου γύρω μας στην φύση υπάρχει μία θάλασσα χρωμάτων. Το καλοκαίρι πλησιάζει και όπως είναι φυσιολογικό όλοι νιώθουμε καλύτερα, πιο αισιόδοξοι και πιο χαρούμενοι.  

 Πάμε όμως να δούμε ποιοι και γιατί ονόμασαν έτσι την Πανσέληνο του Μαΐου. ΄Όπως ήδη έχετε καταλάβει, το όνομα της το χρωστά ακριβώς στα χιλιάδες ανθισμένα λουλούδια. Σχετικά με το ποιοί ήταν οι πρώτοι που την ονόμασαν έτσι υπάρχουν πολλές απόψεις. Δεν μπορούν όμως να αποδώσουν τα εύσημα για το όνομα αυτό με βεβαιότητα. Πάντως σίγουρα ήταν πληθυσμoί του Βορείου ημισφαιρίου της γης καθώς εκείνη την περίοδο η άνθηση στο βόρειο ημισφαίριο είναι στην ακμή της. 

 Οι Αγγλοσάξονες την λέγανε “Milk Moon” δηλαδή το φεγγάρι του γάλακτος, από την παλιά αγγλική λέξη Rimilcemona. Αυτό γιατί εκείνη την περίοδο του χρόνου άρμεγαν τις αγελάδες τρεις φορές την ημέρα. Οι ιθαγενείς της Αμερικής την ονόμαζαν μεταξύ άλλων ονομάτων “Planting Moon” και “Budding Moon”. 

 Η Πανσέληνος των λουλουδιών με την ενέργειά της μπορεί να γίνει σύμμαχός μας για να ασχοληθούμε με ό,τι μας δίνει μεγάλη ευχαρίστηση, χωρίς να ανησυχούμε για το εάν μας αξίζει  όντως να απολαύσουμε την χαρά που η ψυχή μας ζητά. Μας λέει ότι καλό να γύρουμε προς τον εαυτό μας και να μας αγαπήσουμε. Κατά την διάρκεια λοιπόν αυτή ας διοχετεύσουμε την ενέργειά μας στο να κάνουμε δίχως ενοχές πράγματα που μας ευχαριστούν. 

Ιούνιος

“Strawberry moon”

Τα φεγγάρια του Χρόνου - Μύθοι και Ιστορίες για τα Φεγγάρια κάθε μήνα. 15

 Η Πανσέληνος του Ιουνίου έχει ένα άκρως λαχταριστό όνομα, αν θα μπορούσαμε ποτέ να πούμε κάτι τέτοιο. Μοιάζει με καλοκαιρινό δροσιστικό κοκτέιλ ή γεύση παγωτού. Κι αυτό το φεγγάρι του Ιουνίου λέγεται “Strawberry Moon” δηλαδή στα ελληνικά “Tο Φεγγάρι της φράουλας”.  

 Παρόλο τον συσχετισμό της φράουλας με την έναρξη του καλοκαιριού, ποια είναι η ιστορία πίσω από αυτήν την ονοματοδοσία; Πάμε λοιπόν να δούμε. Τον μήνα Ιούνιο ξεκινά και ξεκινούσε η εποχή της συγκομιδής της φράουλας. Έτσι λοιπόν το ολόγιομο φεγγάρι του μήνα αυτού πήρε το όνομά του από το νόστιμο καλοκαιρινό φρούτο.  

 Η πιο επικρατέστερη θεωρία είναι ότι ήταν οι ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής και συγκεκριμένα η φυλή Algonquin που έλεγε την Πανσέληνο του Ιουνίου έτσι. Βλέποντας την Πανσέληνο του Ιουνίου ήξεραν ότι έφτασε η περίοδος για να αρχίσουν να μαζεύουν τις φράουλες. 

 Ένα όνομα που δεν χρησιμοποιείται πια στις μέρες μας για την πανσέληνο του Ιουνίου, αλλά πασίγνωστο σαν όρος, είναι το όνομα με το οποίοι οι Αρχαίοι Ρωμαίοι αποκαλούσαν το φεγγάρι αυτό και δεν είναι άλλο από το “Ηoney Moon”. Το όνομα αυτό εσφαλμένα μεταφράστηκε στα ελληνικά μήνας του μέλιτος, καθώς η ακριβής μετάφραση θα ήταν Το “Mελένιο φεγγάρι”. Οι Ρωμαίοι λοιπόν το ονόμαζαν έτσι επειδή ο μήνας Ιούνιος ήταν ο μήνας κατά την διάρκεια του οποίου τελούσαν τους γάμους. Το μέλι ήταν ένα από τα πιο σημαντικά δώρα που πρόσφεραν στους νεόνυμφους.  

  Λέγεται ότι το φεγγάρι της φράουλας φέρνει τύχη, ευημερία και αγάπη. Είναι ένα φεγγάρι που φέρνει νέες προοπτικές, ανανέωση και αφθονία. Η ενέργειά μας παντρεύεται με την συμπαντική ενέργεια και αν ακούσουμε τις επιθυμίες μας μπορούμε να κινηθούμε για να κάνουμε τα πράγματα να συμβούν. Με το φεγγάρι αυτό πρέπει όμως να προσέχουμε και το σώμα μας.  

 Τέλος σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις λέγεται ότι εκείνη την Πανσέληνο του χρόνου μπορούμε να εκφράσουμε μία ευχή κοιτώντας την Σελήνη και αυτή θα πραγματοποιηθεί. 

Ιούλιος 

“Buck moon”

Τα φεγγάρια του Χρόνου - Μύθοι και Ιστορίες για τα Φεγγάρια κάθε μήνα. 17

 Ο μήνας στην καρδιά του καλοκαιριού, δεν είναι άλλος από τον αγαπημένο Ιούλιο. Θα περίμενε κανείς να είχαν δώσει ένα άκρως καλοκαιρινό όνομα στην Πανσέληνο του μήνα αυτού. Όμως, το γεμάτο φεγγάρι του μήνα λέγεται “Buck Moon”. Buck ονομάζεται το αρσενικό ελάφι στα αγγλικά. Επομένως, στα ελληνικά το γεμάτο φεγγάρι του Ιουλίου θα ήταν “Το φεγγάρι του αρσενικού ελαφιού”.  

 Από πού όμως προέκυψε αυτό το όνομα και ποιοι ήταν εκείνοι που βάφτισαν την καλοκαιρινή Πανσέληνο έτσι; Σύμφωνα με τις έρευνες, ήταν οι ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής που έδωσαν το όνομα αυτό στο φεγγάρι. Από εκείνους το δανείστηκαν οι άποικοι και το μετέδωσαν μετέπειτα στην Ευρώπη.  

Την καλοκαιρινή περίοδο τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών ξεκινάνε να μεγαλώνουν. Στην Πανσέληνο του Ιουλίου, βρίσκονται πλέον στην πλήρη ανάπτυξή τους. Παρατηρώντας λοιπόν αυτό το φαινόμενο, οι ιθαγενείς διάλεξαν αυτό το όνομα για την Πανσέληνο του Ιουλίου. 

 Όταν έβλεπαν λοιπόν τα κέρατα των ελαφιών να βρίσκονται στο πλήρες μέγεθός τους, γνώριζαν ότι αυτό σήμαινε ότι σε λίγο θα ξεκινούσε η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του καλοκαιριού. Το όνομα αυτό, πριν υιοθετηθεί από όλον τον κόσμο, ήταν πολύ διαδομένο κατά μήκος της ακτής του Ατλαντικού καθώς και στις περιοχές όπου υπήρχαν πολλές λίμνες και πολλά δάση, επειδή εκεί υπήρχαν μεγάλοι πληθυσμοί ελαφιών. 

 Ένα άλλο όνομα για την Πανσέληνο του Ιουλίου είναι το “Thunder Moon”, δηλαδή “Η Πανσέληνος του Κεραυνού”. Το όνομα αυτό προέρχεται από τις συχνές καταιγίδες τον μήνα Ιούλιο στο Βόρειο Ημισφαίριο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας.  

 Το Φεγγάρι του αρσενικού ελαφιού αντιπροσωπεύει μία περίοδο προσωπικής ανάπτυξης. Είναι μία περίοδος όπου η ενέργεια βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδά της. Η φύση μας υπενθυμίζει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε χώρο στην ζωή μας για πρόοδο και ωριμότητα. Καθώς γύρω μας όλα ανθίζουν και φτάνουν στην ακμή τους, μπορούμε να εξετάσουμε το κατά πόσο βρισκόμαστε κοντά με την εκπλήρωση των στόχων μας και να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας προσεκτικά. 

Αύγουστος 

“Sturgeon moon”

Τα φεγγάρια του Χρόνου - Μύθοι και Ιστορίες για τα Φεγγάρια κάθε μήνα. 19

Ανά τον κόσμο, καμία Πανσέληνος δεν είναι τόσο φημισμένη όσο η Πανσέληνος του Αυγούστου. Το Αυγουστιάτικο φεγγάρι που κάνει το μυαλό και την καρδιά να ταξιδεύουν την νύχτα που γεμίζει με το χρυσό του φως τον καλοκαιρινό ουρανό, θα περίμενε κανείς να έχει και ένα όνομα αντάξιο στην λάμψη του και στην μαγεία του. 

 Αντ΄αυτού, το φεγγάρι του Αυγούστου έχει ένα μάλλον περίεργο όνομα. Λέγεται λοιπόν “Sturgeon Moon”. Το όνομα σημαίνει στα ελληνικά “Το φεγγάρι του οξύρρυγχου”. Ο οξύρρυγχος δεν είναι άλλο από το κοινώς ονομαζόμενο ψάρι μουρούνα. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, η λέξη Sturgeon αναφέρεται σε όλη την οικογένεια των οξυρρυγχίδων. Η οικογένεια αυτή ψαριών περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα ψάρια του γλυκού και υφάλμυρου νερού. Ωστόσο στα ελληνικά έχει επικρατήσει ο όρος Πανσέληνος του οξύρρυγχου, παρόλο που ο οξύρρυγχος είναι ένα είδος μόνο της οικογενείας των οξυρρυγχίδων. 

 Πάμε όμως να δούμε ποιοι και κυρίως γιατί έδωσαν αυτό το τόσο περίεργο όνομα στο μαγικό ολόγιομο αυγουστιάτικο φεγγάρι. Η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι οι ιθαγενείς της Αμερικής ονόμασαν έτσι την Πανσέληνο του Αυγούστου. Αυτό γιατί εκείνη την περίοδο του χρόνου τους ήταν πολύ πιο εύκολο να ψαρέψουν τα ψάρια αυτά στις λίμνες. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν οι ιθαγενείς της Βορειο ανατολικής Αμερικής και του Καναδά και συγκεκριμένα η φυλή Algonquin που το ονόμασαν έτσι.  

 Γεγονός είναι ότι η Πανσέληνος του Αυγούστου πήρε το όνομά της από αυτά τα προϊστορικά ψάρια, τα οποία είναι τα μόνα είδη ακόμη ζωντανά που ζήσανε μαζί με τους δεινόσαυρους.  

 Οι οξύρρυγχοι ζούνε στον βάθος των λιμνών και των ποταμών. Τον Αύγουστο όμως ανεβαίνουν από το σκοτεινό βυθό και κινούνται προς την επιφάνεια των υδάτων. Λόγω της σχεδόν αποκρουστικής εμφάνισής τους και του τεράστιου μεγέθους τους θεωρούνταν από κάποιους τέρατα. Κάνοντας τον παραλληλισμό, καταλαβαίνουμε ότι το φεγγάρι του Αυγούστου είναι μία υπέροχη στιγμή για εμάς για να επιτρέψουμε στα πράγματα που κρατάμε μέσα μας και που ίσως μας τρομάζουν, να έρθουν στην επιφάνεια. Όσο παλιά και αν είναι. Να τα ακούσουμε και να τα κοιτάξουμε κατάματα γιατί τελικά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα για εμάς, όπως ήταν τα ψάρια αυτά απαραίτητα σαν τροφή για τους Ιθαγενείς της Αμερικής. 

Σεπτέμβριος

“Harvest Moon”

Τα φεγγάρια του Χρόνου - Μύθοι και Ιστορίες για τα Φεγγάρια κάθε μήνα. 21

 Η Πανσέληνος του μήνα Σεπτεμβρίου έχει κάτι το διαφορετικό σε σχέση με τις υπόλοιπες Πανσελήνους του έτους. Αρχικά η ονομασία της είναι “Harvest Moon”, που στα ελληνικά σημαίνει “Το φεγγάρι της Συγκομιδής”. Ίσως από όλα τα ονόματα των γεμάτων φεγγαριών του χρόνου, είναι το πιο εύκολο να καταλάβουμε από πού πήρε την ονομασία του. 

 Ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο και επομένως εκείνη την εποχή του χρόνου είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει η συγκομιδή των σπαρτών. Το όνομά της επομένως δεν κρύβει κανένα μυστήριο. Κάτι άλλο είναι αυτό που την διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες Πανσελήνους.

 Πάμε να δούμε τι είναι αυτό. Η Πανσέληνος της Συγκομιδής είναι η μόνη Πανσέληνος που δεν είναι συνδεδεμένη με τον μήνα στον οποίο γίνεται, αλλά με την φθινοπωρινή ισημερία. Επομένως, όποια Πανσέληνος πραγματοποιείται κοντά στην ισημερία ονομάζεται Πανσέληνος της Συγκομιδής.

 Όταν συμβαίνει τον Σεπτέμβριο παίρνει την θέση του “Corn Moon” δηλαδή της “Πανσελήνου του καλαμποκιού”, ενώ κάθε τρία χρόνια που η φθινοπωρινή ισημερία είναι τον Οκτώβριο παίρνει την θέση του”Hunter Moon” δηλαδή της “Πανσελήνου του κυνηγιού”.

 Στο Βόρειο ημισφαίριο εκείνη την περίοδο του χρόνου, το φεγγάρι βγαίνει στον ουρανό ακριβώς μετά το ηλιοβασίλεμα και φέγγει πολλές ώρες, επομένως οι γεωργοί είχαν περισσότερο χρόνο στην διάθεσή τους για να μαζέψουν τα σπαρτά τους. Το όνομά της, το χρωστά στους Ιθαγενείς της Αμερικής από τους οποίους το υιοθέτησαν οι άποικοι.

 Το φεγγάρι αυτό συμβολίζει λοιπόν την συγκομιδή των καρπών που σπείραμε. Συμβολικά μπορούμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την Πανσέληνο για να θερίσουμε τους καρπούς των πράξεών μας και των όσων έχουμε καλά και προσεκτικά σχεδιάσει, αλλά και να καταλάβουμε ποια στοιχεία θα είναι αυτά που θα μας στηρίξουν κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Οκτώβριος

“Hunter’s moon”

Τα φεγγάρια του Χρόνου - Μύθοι και Ιστορίες για τα Φεγγάρια κάθε μήνα. 23

Η Πανσέληνος του Οκτωβρίου ονομάζεται “Hunter’s moon” δηλαδή “Το φεγγάρι του κυνηγού”. Μία φορά κάθε τρία χρόνια, όπως είδαμε προηγουμένως, την αντικαθιστά η Πανσέληνος της συγκομιδής. Στο Βόρειο Ημισφαίριο, το γεμάτο φεγγάρι του μήνα Οκτωβρίου, φώτιζε τον φθινοπωρινό βραδινό ουρανό και οι κυνηγοί μπορούσαν πιο εύκολα να αναζητήσουν λεία.

 Εκείνη η εποχή ήταν η καλύτερη για τους κυνηγούς γιατί τα ζώα έτρωγαν πολύ περισσότερο για να προετοιμαστούν για τον χειμώνα. Επομένως ήταν πιο παχιά και μπορούσαν να παρέχουν στους ανθρώπους περισσότερη τροφή τις εποχές εκείνες όπου οι πληθυσμοί στηρίζονταν στο κυνήγι προκειμένου να επιβιώσουν τους κρύους μήνες του χειμώνα.

 Οι ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής και συγκεκριμένα η φυλή των Algonquin ονόμασαν έτσι το γεμάτο φεγγάρι του Οκτωβρίου. Αυτό γιατί ζούσαν σε περιοχές με πλούσια βλάστηση και πολλά δάση και επομένως στηρίζονταν στο κυνήγι για να εξασφαλίσουν την τροφή τους και να διατηρηθούν στην ζωή.

 Η Πανσέληνος του Οκτωβρίου είναι επίσης γνωστή με το όνομα “Blood moon” δηλαδή “Ματωμένο φεγγάρι”. To όνομα αυτό το οποίο ίσως να παραπέμπει στο κυνήγι λόγω του κόκκινου χρώματος του αίματος, στην πραγματικότητα αναφέρεται στο χρώμα της Πανσελήνου. Τον μήνα Οκτώβριο το φεγγάρι υψώνεται νωρίτερα στον ουρανό και λόγω της κλίσης της Γης μπορεί να φαίνεται ελαφρώς κοκκινωπό αλλά και μεγαλύτερο από ότι συνήθως.

 To πνευματικό νόημα αυτής της Πανσελήνου είναι ότι μπορούμε αλλά και πρέπει να ψάξουμε μέσα μας για να βρούμε την φλόγα του πολεμιστή που αντλεί δυνάμεις και ετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει το σκοτάδι του χειμώνα με τον πιο δημιουργικό τρόπο.

Νοέμβριος

“Beaver Moon”

Τα φεγγάρια του Χρόνου - Μύθοι και Ιστορίες για τα Φεγγάρια κάθε μήνα. 25

Η πανσέληνος του προτελευταίου μήνα του χρόνου, δηλαδή του μήνα Νοεμβρίου είναι γνωστή ως το “Beaver Moon”. Τί σημαίνει όμως στα ελληνικά; Beaver στα ελληνικά δεν είναι άλλο παρά το πανέμορφο και συμπαθητικό ζωο κάστορας. Επομένως στα ελληνικά το φεγγάρι του Νοεμβρίου λέγεται “Το Φεγγάρι του κάστορα”. 

 Το όνομα αυτό χρησιμοποιείται ευρέως στο Βόρειο Ημισφαίριο και επομένως ο οποιοσδήποτε καταλαβαίνει ότι για κάποιο λόγο το γλυκύτατο αυτό ζωάκι συνδυάστηκε με τον μήνα Νοέμβριο.

Πάμε μαζί να δούμε πως και γιατί αλλά και ποιοι ήταν αυτοί που το ονόμασαν έτσι.

 Σύμφωνα με τις έρευνες οι επικρατέστεροι λόγοι για τους οποίους επικράτησε αυτό το όνομα είναι δύο. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι κάστορες είναι ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και αυτή η διαδικασία ξεκινά τον Νοέμβριο καθώς μπαίνει ο χειμώνας. Μέχρι τον Νοέμβριο λοιπόν οι κάστορες είχαν αποθηκεύσει την τροφή τους και ετοίμαζαν την φωλιά τους για να αντιμετωπίσουν την βαρυχειμωνιά.

 Ο δεύτερος έχει να κάνει με ένα όχι και τόσο ευχάριστο γεγονός το οποίο βέβαια πρέπει να κατανοήσουμε ότι παλιά ήταν αναγκαίο για την επιβίωση των πληθυσμών τους πολύ κρύους χειμώνες. Αυτό δεν ήταν άλλο παρά η γούνα του κάστορα. Εκείνον τον μήνα η γούνα του κάστορα ήταν πιο πλούσια από ποτέ για να μπορέσει ο κάστορας να αντέξει στο έντονο κρύο. Επομένως εκείνη την περίοδο έστηναν παγίδες για να τους πιάσουνε και να επωφεληθούν από την πυκνή γούνα τους αλλά και το κρέας τους.

 Η Πανσέληνος λοιπόν του Νοεμβρίου θύμιζε στους ιθαγενείς της Αμερικής ότι ήταν η τελευταία τους ευκαιρία να έχουν πρόσβαση στην αναγκαία τότε γούνα του κάστορα, την οποία θα χρησιμοποιούσαν ποικιλοτρόπως για να ζεσταθούν. Οι ιθαγενείς λοιπόν ονόμασαν έτσι το φεγγάρι και από εκείνους υιοθέτησαν μετέπειτα το όνομα οι άποικοι της Αμερικής.

 Tί συμβολίζει όμως το φεγγάρι αυτό; Η πανσέληνος αυτή μας κάνει να θυμηθούμε ότι τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Μας δίνει να καταλάβουμε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις δύσκολες περιόδους.

 Όπως οι κάστορες μάζευαν την τροφή τους και ετοίμαζαν την φωλιά τους, έτσι κι εμείς πρέπει να ετοιμαζόμαστε για τις δυσκολες περιόδους της ζωής μας και πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι και αυτές αναπόσπαστο μέρος της ύπαρξής μας. Τις αντιμετωπίζουμε λοιπόν και ετοιμαζόμαστε μετέπειτα να υποδεχτούμε τις νέες αρχές. 

Δεκέμβριος

“Cold Moon”

Τα φεγγάρια του Χρόνου - Μύθοι και Ιστορίες για τα Φεγγάρια κάθε μήνα. 27

Η πανσέληνος του τελευταίου μήνα του χρόνου, έχει ένα όνομα το οποίο μπορούμε να πούμε ότι της ταιριάζει τέλεια. Το ολόγιομο φεγγάρι του Δεκεμβρίου ονομάζεται “Cold Moon” που στα ελληνικά σημαίνει “Το Κρύο φεγγάρι”. 

 O μήνας Δεκέμβριος είναι ο μήνας που φέρνει επίσημα τον χειμώνα. Οι μέρες μικραίνουν και το κρύο έρχεται για να μείνει. Ήταν επομένως αναμενόμενο η τελευταία Πανσέληνος του χρόνου να είχε ονομαστεί έτσι. Σίγουρα πάντως δεν είναι ένα όνομα που μας κάνει εντύπωση ή που μας εξάπτει την φαντασία.

 Ποιοι όμως έδωσαν το όνομα αυτό στο γεμάτο φεγγάρι του Δεκεμβρίου; Σε αντίθεση με τους ονοματοδότες των περισσότερων, αν όχι όλων, των υπόλοιπων πανσελήνων του έτους, η Πανσέληνος του Δεκεμβρίου χρωστά το όνομά της μάλλον στους Κέλτες. Η πιο διαδεδομένη θεωρία είναι ότι οι παγανιστικές τελετές των Κελτών αναμείχθηκαν με την πνευματικότητα των ιθαγενών Cherokee και δημιούργησαν την Deborean Clan, δηλαδή την φυλή ή κλίκα των Deborean η οποία σχηματίστηκε στον Αμερικάνικο Νότο κάπου στο 1780.

 Το όνομα της Πανσελήνου του Δεκεμβρίου είναι το μόνο που σχετίζεται με παγανιστικές τελετές. Μαζεύονταν λοιπόν γύρω από την ζεστή φωτιά και εξυμνούσαν την Κρύα Μητέρα Σελήνη. Η πανσέληνος αυτή ήταν για αυτούς μία υπενθύμιση ότι έπρεπε να περιβάλλουν τον εαυτό τους με ζέστη. Άλλες φυλές ιθαγενών ονόμαζαν επίσης Κρύο Φεγγάρι την Πανσέληνο του Δεκεμβρίου αλλά όχι για το κρύο που ξεκινούσε. Την ονόμαζαν έτσι λόγω του ψυχρού κρύου χρώματος που δίνει η Σελήνη στον ασυννέφιαστο συνήθως νυχτερινό ουρανό του Δεκεμβρίου.

To Κρύο Φεγγάρι μας θυμίζει ότι οι χειμερινές νύχτες του Δεκεμβρίου είναι οι πιο μεγάλες. Μπορούμε έτσι να βυθιστούμε στην ψυχή μας και να την εξερευνήσουμε. Όταν η Πανσέληνος φωτίσει τον ουρανό μπορούμε να στρέψουμε την ματιά μας μέσα μας και να αναζητήσουμε την εσωτερική μας φλόγα. Την φωτιά της ψυχής μας που κρατά ζωντανά τα όνειρά μας. 

 Από την άλλη ας πάρουμε το φώς της για το ρίξουμε στις πιο σκοτεινές πλευρές της ψυχής μας και ας προσπαθήσουμε να τις κατανοήσουμε αλλά και να τις αποδεχτούμε και τελικά να τις φωτίσουμε με αλήθεια και αποδοχή.

Πηγές: 

www.almanac.com

www.thefactsite.com

www.insightstate.com

www.farmersalmanac.com

www.mindbodygreen.com

Spiritual FAQs |