Τα τρία τετράγωνα Δία – Αφροδίτης: Ο απολογισμός της επιθυμίας ενός υπερ-βολικού καλοκαιριού
Τα τρία τετράγωνα Δία – Αφροδίτης: Ο απολογισμός της επιθυμίας ενός υπερ-βολικού καλοκαιριού. Το ακόλουθο κείμενο είναι μια προσπάθεια συνολικής ανάγνωσης του καλοκαιριού του 2023, ιδωμένο μέσα από τα 3 τετράγωνα Αφροδίτης-Δία. Δεν θα ασχοληθεί τόσο με το τι σημαίνουν τα ίδια τα τετράγωνα, όσο με την ευρύτερη δυναμική τους πάνω σε γεγονότα που συνέβησαν το καλοκαίρι και πως μπορεί να συνδέονται με αυτά.
Από τον Stavro Christo
Οι ίδιες οι όψεις έχουν αναλυθεί σε δύο πολύ αναλυτικά άρθρα του christosarchos.gr
εδώ:
και εδώ:
και θα ακολουθήσει πολύ σύντομα άρθρο για την τρίτη μεταξύ τους όψη.
Στις 17 Σεπτεμβρίου θα συμβεί η όψη τετραγώνου μεταξύ Αφροδίτης και Δία. Θα είναι η τρίτη φορά που οι δύο πλανήτες θα σχηματίσουν γωνία 90° μοιρών μεταξύ τους, μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα και αυτό εξαιτίας της αναδρομής της Αφροδίτης στον Λέοντα από τις 23 Ιουλίου ως τις 4 Σεπτεμβρίου.
Αφροδίτη και Δίας θεωρούνται ως πλανήτες ευεργέτες στην παραδοσιακή αστρολογία(σε αντίθεση με τους δυο κακεργέτες Άρη και Κρόνο). Από μόνος του αυτός ο τίτλος δημιουργεί μια αίσθηση αισιοδοξίας και θετικότητας, την ιδέα της απόλαυσης των υλικών και πνευματικών αγαθών, επιθυμία για αρμονία, χαλάρωση, ομορφιά, επέκταση σε ανώτερα κέντρα του εαυτού, ερωτισμό, αγάπη, την έννοια της φιλίας, του δίκαιου και της απόδοσης δικαιοσύνης, φιλοσοφική διάθεση γύρω από την ιδέα της τέχνης και της αισθητικής. Όλες αυτές είναι έννοιες που σχετίζονται με τους δύο πλανήτες.
Η μεταξύ τους όψη τετραγώνου περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά με αναθεωρητική διάθεση, δηλαδή με την τάση για υπερβολή και αναμόχλευση των δοσμένων ισορροπιών που παρατηρούμε ανάμεσα στους δύο πλανήτες, όταν εκείνοι συναντιούνται σε αρμονική σχέση(σχηματίζοντας όψεις τριγώνου και εξαγώνου). Στο τετράγωνο δημιουργείται η διάθεση για περαιτέρω διερεύνηση της σχέσης τους και επαναδιαπραγμάτευση της μικτής δυναμικής που αντιπροσωπεύουν, με πιθανό αποτέλεσμα την εύρεση μιας νέας ανάγνωσης στο επίπεδο της μεταξύ τους συμβολικής “διαλεκτικής”.
Και οι τρεις όψεις τετραγώνου συμβαίνουν στα Σταθερά ζώδια του Ταύρου και του Λέοντα. Ζώδια Γης και Φωτιάς. Τα τετράγωνα μεταξύ Γης και Φωτιάς στον Σταθερό σταυρό έχουν τον χαρακτήρα της αναμέτρησης μεταξύ του στοιχείου της εγωιστικής ορμής και του στοιχείου της άκαμπτης επιμονής για διατήρηση των κεκτημένων αξιών. Η αντίληψη της Γης στον Ταύρο σχετίζεται με την αντίληψη της Φύσης ως γενεσιουργού αιτίας του κύκλου της ζωής. Η Φωτιά στον Λέοντα είναι η αντίληψη του Εγώ ως γενεσιουργού αιτίας των ανθρώπινων έργων. Στα δύο ζώδια συναντιούνται λοιπόν οι δύο διαφορετικές αντιλήψεις για τη δημιουργία. Από τη μία έχουμε τον αργό, αέναο, σχεδόν αόρατο τρόπο της δημιουργίας που συντελείται στη Φύση κάθε στιγμή. Από την άλλη έχουμε την εξατομικευμένη αντίληψη της δημιουργίας μέσα από την καλώς εννοούμενη, εγωιστική(συνειδητή) ορμή της ανθρώπινης μονάδας.
Τι κάνουν λοιπόν σε αυτά τα ζώδια οι δύο ευεργέτες πλανήτες του ζωδιακού;
Ο Δίας στον Ταύρο γίνεται η γονιμοποιός δύναμη για το έδαφος και το υπέδαφος, ευλογώντας τη δημιουργική δύναμη της Γης για καρποφορία, ενισχύοντας την δυναμική της μέλλουσας σοδειάς. Η αναζήτηση της φιλοσοφικής σκέψης εδώ συμβαίνει μέσα από την πρακτική οδό του “είναι ωφέλιμη σκέψη εφόσον προσφέρει σταθερότητα”. Αν αυτό το αναλογίσουμε μέσα στο πλαίσιο της οικονομίας, αντίστοιχα εκεί ο Δίας θα λειτουργήσει “καπιταλιστικά”, αυξάνοντας την κερδοφορία, τα εισοδήματα των επιχειρηματιών, δημιουργώντας μια αγορά εύρωστη με πλεονάζοντα αγαθά.
Η Αφροδίτη στον Λέοντα δίνει στον άνθρωπο την αντίληψη των δικών του επιθυμιών, του δίνει το σθένος και την ερωτική ορμή για να επιδιώξει την ικανοποίησή τους. Είναι μια Αφροδίτη που ευχαριστιέται να βλέπει τη ροή της ικανοποίησης προς καθε κατεύθυνση γύρω της, με βασικό όρο το ότι εκείνη η ίδια απολαμβάνει πλουσιοπάροχα. Επίσης αρέσκεται στο να είναι ο ρυθμιστής-ευεργέτης των απολαύσεων των άλλων.
Σκεφτείτε τώρα πως όλες οι παραπάνω ιδιότητες δεν είναι σε αρμονική σχέση από τον Ιούνιο του ’23, μα λειτουργούν με “συγκρουσιακή” δυναμική.
Η γονιμοποιητική δύναμη αναρωτιέται για το αν θα είναι επιθυμητή ή θα μείνει δίχως ανταπόκριση, γιατί οι επιθυμίες μπορεί να είναι στραμμένες σε πιο ατομικές δράσεις. Η έννοια του ηθικά ωφέλιμου αναμετριέται με τη διάθεση της ηδυπάθειας του νάρκισσου. Οι οικονομικές συναλλαγές αποκτούν κατεύθυνση προς την εξυπηρέτηση πιο εγωκεντρικών σκοπών.
Αυτές οι εννοιολογικές κόντρες οι οποίες απέκτησαν διάρκεια 3 μηνών εξαιτίας του τριπλού τετραγώνου και άσκησαν βαθύτερη επιρροή πάνω στα ανθρώπινα ζητήματα, είναι ο λόγος που διερευνούμε την πλανητική αυτή όψη πιο συνολικά. Αν η Αφροδίτη δεν αναδρομούσε στον Λέοντα, δεν θα ασχολιόμασταν και πολύ.
Στα συγκεκριμένα τετράγωνα συναντούμε την ιδιαιτερότητα της σταδιακής αναδρομής και ορθοδρομής των δύο πλανητών που είναι σαν να παίζουν ένα παιχνίδι “διαφορετικών βηματισμών” μεταξύ τους. Έτσι σχηματίζονται συνολικά τρία ζευγάρια, ένα για το κάθε τετράγωνο που συμβαίνει:
– στις 11 Ιουνίου ο Δίας και η Αφροδίτη είναι και οι δύο ορθόδρομοι
– στις 22 Αυγούστου ο Δίας είναι ορθόδρομος και η Αφροδίτη ανάδρομη
– στις 17 Σεπτεμβρίου ο Δίας είναι ανάδρομος και η Αφροδίτη ορθόδρομη (ή έστω έχει βγει από την αναδρομή της και κινείται στις μοίρες της σκιάς της).
Δίας Ορθόδρομος / Αφροδίτη Ορθόδρομη 5° 38’ Ταύρου – Λέοντα (D / D)
Στις 11 Ιουνίου συνέβη αυτό που παρατηρούμε συνήθως μια φορά το χρόνο, η όψη ανοδικού τετραγώνου μεταξύ Αφροδίτης και Δία. Αυτή η όψη λειτουργεί στα πλαίσια του αναμενόμενου συμβολισμού της, δηλαδή με υπεραισιοδοξία και τάση σπατάλης πόρων.
Η Αφροδίτη εδώ κυβερνάται από τον Ήλιο στους Διδύμους και αυτό επηρεάζει το τετράγωνο με τάσεις λεκτικής και επικοινωνιακής υπερβολής ώστε να εξυπηρετηθούν οι επιθυμίες μας.
Κοιτώντας κάποια γεγονότα από εκείνες τις μέρες βρίσκουμε:
• τις φωτιές του Καναδά (έχουν αρχίσει από τις 3 Ιουνίου) να φτάνουν σε πλήρη έξαρση στις 8-9 Ιουνίου. Τότε είναι που πνίγεται από τον καπνό που έρχεται από τον Καναδά, η Νέα Υόρκη με εκείνες τις πορτοκαλί φωτογραφίες τοξικού νέφους που είδαμε όλοι.
• ο Ντόναλντ Τραμπ (Δίδυμος με ωροσκόπο Λέοντα) παραπέμπεται σε δίκη (Δίας).
• “τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώνονται και άλλοι 145 τραυματίζονται έπειτα από έντονες βροχοπτώσεις που προκαλούν κατάρρευση σπιτιών σε ολόκληρο το Πακιστάν”. Εδώ υπάρχει η πρόσφατη επανάληψη της ιδίας υφής γεγονότων στη χώρα μας αρχές Σεπτεμβρίου, κάτω από την επιρροή του 2ου τετραγώνου.
• περίπου 100 άτομα σκοτώνονται από την ανατροπή γαμήλιου πλοίου στον ποταμό Νίγηρα στην πολιτεία Κουάρα της Νιγηρίας.
• περίπου 100 παράνομοι μετανάστες πνίγονται έξω από την Πύλο όταν αναποδογυρίζει το πλοίο που τους μετέφερε.
Το πρώτο αυτό τετράγωνο, συμβαίνει κατά την δεύτερη προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα. Μπορούμε να αποδώσουμε την υπερβολική σιγουριά για την εκλογή της δεξιάς κυβέρνησης και το συντηρητισμό των ψηφοφόρων και σε αυτή την όψη.
Δίας Ορθόδρομος / Αφροδίτη Ανάδρομη 15° 18’ Ταύρου – Λέοντα (D / Rx)
Στις 22 Αυγούστου συνέβη το δεύτερο τετράγωνο, με τον Δία ορθόδρομο και την Αφροδίτη σε πλήρη ανάδρομη πορεία. Στους ενδιάμεσους μήνες, η Αφροδίτη από δυτική έγινε ανατολική του Ηλίου. Οπότε στον Δία ήρθε με πιο διεκδικητική διάθεση για τη σύναψη της δεύτερης όψης.
Η Αφροδίτη εδώ κυβερνάται από τον Ήλιο στην 29° αναιρετική μοίρα του Λέοντα. Αυτό από μόνο του δείχνει ολοκληρώσεις καταστάσεων. Ο Ήλιος βρίσκεται σε σύνοδο με τον βασιλικό αστέρα Regulus που συμβολίζει τις βασιλικές τιμές αλλά και την καταστροφή, το βίαιο θάνατο.
Σε αυτό το δεύτερο τετράγωνο, παρατηρούμε μερικές ενδιαφέρουσες αντιστοιχίες γεγονότων:
• δημιουργούνται καινούρια μέτωπα φωτιάς στην British Columbia του Καναδά (από τις 17 Αυγούστου)
• κατά αυτή τη δεύτερη όψη ανακοινώνονται πολλές διασώσεις παράνομων μεταναστών στις ελληνικές θάλασσες. Θα μπορούσε να συσχετιστεί ως εξισορρόπηση του θανατηφόρου ατυχήματος που συνέβη κατά την πρώτη όψη τετραγώνου.
• αρχίζουν οι καταστροφικές φωτιές στη Hawaii και στο Δάσος της Δαδιάς.
• σκοτώνεται ο αρχηγός της Wagner Group, Yevgeny Prigozhin.
Παρατηρούμε εδώ πως υπάρχουν ξανά φωτιές σε δάση (Δίας στον Ταύρο), αλλά η αναδρομή της Αφροδίτης λειτουργεί στην επιστροφή γεγονότων και την ολοκλήρωση μικρών κύκλων που είχαν αρχίσει τον Ιούνιο όπως το ατύχημα του Prigozhin, ή μεγαλύτερους κύκλους όπως την επανένωση της Εθνικής Τράπεζας της Λιβύης μετά την διαίρεσή της το 2014 ή την ανακοίνωση περί στασιμότητας της γερμανικής οικονομίας ή την αποπομπή του Νίγηρα από το Συμβούλιο της Αφρικανικής Ένωσης (και εδώ υπάρχει ηχώ του 1ου τετραγώνου του Ιουνίου). Σε αυτό το δεύτερο τετράγωνο, λόγω της Αφροδίσιας αναδρομής, συναντούμε την τάση για συρρίκνωση ή την επιστροφή σε πρότερες καταστάσεις πάνω σε θεσμικά και οικονομικά ζητήματα.
Ο “κρυφός” ρόλος του Κρόνου μέσα στα τετράγωνα Αφροδίτης – Δία
Και εδώ ερχόμαστε να δούμε πώς συνδέεται ο Κρόνος με τα τετράγωνα αυτά.
Είναι αξιοσημείωτο πώς η συμμετοχή του Κρόνου εδώ, δημιουργεί κλειστούς σχηματισμούς με τους δύο ευεργέτες πλανήτες.
Τις μέρες του πρώτου τετράγωνου του Ιουνίου, σχηματίζεται ένα τρίγωνο Αφροδίτης – Δία – Κρόνου, το επονομαζόμενο “Μεγάλο Τρίγωνο Μάθησης” (τετράγωνο – εξάγωνο – χιαστί). Το εξάγωνο μεταξύ Κρόνου – Δία έρχεται να δώσει ροή σε καταστάσεις που υποστηρίζονται από το κράτος και τους νόμους του, που λόγω του τετραγώνου θα διογκωθούν προς όφελός του. Η ασύμβατη όψη Κρόνου – Αφροδίτης δείχνει πόσο αποκομμένα θα είναι όλα αυτά από το κοινό καλό και την ιδέα της αρμονικής ζωής.
Αυτό το κλειστό τρίγωνο είναι ο λόγος που αποδίδω το θανατηφόρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου στην όψη Αφροδίτης/Δία. Την ημέρα του ναυαγίου συμβαίνει η ακριβής όψη χιαστί μεταξύ Αφροδίτης – Κρόνου, όψη που μπορεί να οδηγήσει σε μπερδεμένους κυβερνητικούς χειρισμούς. Η παρουσία του Κρόνου στους Ιχθύς σχετίζεται με δύσκολα γεγονότα που σχετίζονται με το στοιχείο του Νερού.
Στο δεύτερο τετράγωνο της 22ης Αυγούστου συναντούμε ξανά ένα πλανητικό σχηματισμό μεταξύ των τριών πλανητών. Μα εδώ ο σχηματισμός είναι ιδιαίτερα “περίεργος”. Δεν συμπεριλαμβάνεται στους 46 πιο επίσημους σχηματισμούς που αναλύουν οι Huber στο βιβλίο τους “Aspect Pattern Astrology”, οπότε η ερμηνεία ενός τέτοιου σχήματος θέλει προσοχή.
Το τρίγωνο αποτελείται από μια όψη πενταγώνου (72°), μια όψη “εμμονής” (165°) και το τετράγωνο Αφροδίτης – Δία. Λόγω κλειστού σχηματισμού δίνω στις όψεις λίγο μεγαλύτερες ανοχές.
Η όψη εμμονής σύμφωνα με τον Ricky Reeves, “είναι μια όψη που δίνει εμμονή σε σημείο που το άτομο μπορεί να χάσει επαφή με την πραγματικότητα”. Ο Noel Tyl αναφέρει πως πρόκειται για “όψη άκαμπτων κινήτρων, αποφασιστικότητας στα όρια της εμμονής, ξεσηκωμού, αναταραχής”. Η Kirsty McIntosh χρησιμοποιεί την όψη σε περιπτώσεις αστρολογικών χαρτών σχετικών με δολοφονίες. Όλα αυτά μας λένε πως μια όψη εμμονής μεταξύ Αφροδίτης και Κρόνου σε κλειστό σχηματισμό μπορεί να σημάνει αντίστοιχες κοινωνικές καταστάσεις. Στην Ελλάδα είχαμε δύο δολοφονίες αυτή την περίοδο: 1. Κροάτες χούλιγκαν δολοφόνησαν οπαδό της ΑΕΚ. 2. Άνδρας σπρώχτηκε εν ψυχρώ στον πνιγμό του από πλήρωμα πλοίου.
Συγχρόνως, η όψη πενταγώνου Δία και Κρόνου δίνει σύμφωνα με τον Χρήστο Παΐζη, “ταλέντο σε θέματα νομικά”, κάτι που ακούγεται πολύ ευχάριστο. Το πρόβλημα είναι ότι το πεντάγωνο δεν λειτουργεί μόνο του εδώ αλλά μαζί με τις άλλες δύο όψεις. Το νομικό ταλέντο και η μέριμνα του κράτους γίνονται συμμέτοχα της εμμονικής υπερβολής για την ικανοποίηση εγωκεντρικών στόχων. Δηλαδή υπάρχει συμμετοχή της επίσημης πολιτείας με μέριμνα προς την πλευρά ικανοποίησης των δικών της πολιτικών εμμονών.
Από τις μέρες που δημιουργήθηκε η όψη δεύτερου τετραγώνου γύρω στις 22 Αυγούστου ως και τις 17-20 Σεπτεμβρίου που ολοκληρώνεται ο κύκλος των όψεων, η ενέργεια της όψης παραμένει ζωντανή λόγω της αργής ταχύτητας των δύο πλανητών. Αυτό τους διατηρεί στην ουσία σε μια διαρκή όψη τετραγώνου με απόκλιση ως και 3° μοίρες. Όποτε η όψη πυροδοτείται από άλλες διελεύσεις, παράγει γεγονότα.
Ας σημειώσουμε επίσης πως το 2ο και 3ο τετράγωνο επαναλαμβάνονται στις ίδιες μοίρες, την 15° Ταύρου – Λέοντα και αυτό κάνει την όψη ακόμα πιο συμπαγή και έντονη μιας και οι πλανήτες συνδέονται μεταξύ τους με το φαινόμενο της σκιάς/αντισκιάς.
Τι θα συμβεί λοιπόν στο τρίτο τετράγωνο Δία Ανάδρομου και Αφροδίτης Ορθόδρομης; Η τρίτη τους συνάντηση στις 17 Σεπτεμβρίου έχει την Αφροδίτη να κυβερνάται από τον Ήλιο στην Παρθένο ο οποίος θα κάνει τρίγωνο με τον Ουρανό και αντίθεση με τον Ποσειδώνα. Ο σχηματισμός με τον Κρόνο που μόλις αναλύσαμε, θα αναζωπυρωθεί ακριβώς τις μέρες εκείνες που η όψη θα γίνει ακριβείας.
Προς το παρόν έχει γίνει γνωστό το νέο κύμα ανατιμήσεων εξαιτίας των καταστροφών στην Θεσσαλία. Η ροπή προς τις χρηματικές υπερβολές, που είναι η συνήθης ερμηνεία του τετραγώνου Αφροδίτης – Δία, φεύγει από το πλαίσιο αναφοράς της ως σπατάλη για Αφροδίσιες απολαύσεις και κατευθύνεται προς το αναγκαστικό ξόδεμα προς απόκτηση πιο βασικών αναγκών. Ό,τι χθες ήταν οικονομικά δεδομένο – μετά από αυτό το καλοκαίρι – αρχίζει να γίνεται αντιληπτό πως δεν είναι πια.
Σαν τελικό συμπέρασμα θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα:
Κατά πόσο μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συμβιωτική σχέση (μεταξύ δύο ανθρώπων ή μεταξύ κράτους και πολιτών) η οποία θέλει διαρκώς να επεκτείνεται εγωικά στο επίπεδο της ύλης και εις βάρος των πιο ουσιαστικών πεδίων απολαύσης, δίχως να αυτοκαταστραφούν αμφότερα τα συμβαλλόμενα μέρη;
Πηγές:
Ricki Reeves, 2001,The Quindecile: The Astrology & Psychology of Obsession, Llewellyn Publications
Noel Tyl, Astrology of the Famed: Startling Insights into Their Lives (Llewellyn’s New World Astrology Series), 1996
Kirsty McIntosh, Criminal Astrology: Volume I Understanding Crime Charts, 2018
Χρήστος Παΐζης, Δομοαξονική Ερμηνεία των Όψεων της Κλασικής Αστρολογίας, Λεξίτυπον, 2019.
https://en.wikipedia.org/wiki/Portal:Current_events/June_2023
https://en.wikipedia.org/wiki/Portal:Current_events/August_2023