Τυπικοί οι γάμοι ανάμεσα στα ξαδέλφια στη Μινωική και Μυκηναϊκή Ελλάδα του 12 π.Χ. αιώνα

Τυπικοί οι γάμοι ανάμεσα στα ξαδέλφια στη Μινωική και Μυκηναϊκή Ελλάδα!

Οι αρχαιογενετιστές που ερευνούν τα κοινωνικά έθιμα της Εποχής του Χαλκού του Αιγαίου ανακάλυψαν ότι τα ξαδέρφια παντρευόντουσαν συχνά για την προστασία της Γης. Μια ιστορία των New York Times του 2009 ανέφερε ότι «σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερο από το 10% των γάμων γίνονται μεταξύ πρώτων ή δεύτερων ξαδέρφων».

Νέα αρχαιογενετικά δεδομένα από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck (MPI-EVA) με έδρα τη Λειψία παρέχουν «ενδιαφέρουσες γνώσεις» για τη μινωική και μυκηναϊκή κοινωνική δομή της Εποχής του Χαλκού στο Αιγαίο. Οι επιστήμονες «για πρώτη φορά» αναδημιούργησαν ένα βιολογικό μυκηναϊκό γενεαλογικό δέντρο χρησιμοποιώντας πληροφορίες DNA 4.000 ετών από ανθρώπινα οστά της Εποχής του Χαλκού. Έμαθαν επίσης ότι ήταν «συνηθισμένο» να παντρεύεται κανείς τον πρώτο ξάδερφό του.
Το περιοδικό Nature Ecology & Evolution δημοσίευσε αυτή τη γενετική ανάλυση. Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, MPI-Philipp Stockhammer, «για πρώτη φορά» η κατανόηση των οικογενειακών και συζυγικών περιορισμών στη Μινωική Κρήτη και τη Μυκηναϊκή Ελλάδα κατέστη δυνατή χάρη στην αρχαία έρευνα DNA.

Η αιμομιξία και η δυσμενής γενετική σκότωσαν τον πληθυσμό του Νεάντερταλ.
Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν σημαντικό ποσοστό ενδογαμίας.

Η Ελλάδα την εποχή του Χαλκού!
Το DNA από ανθρώπινα οστά που βρέθηκε σε Μυκηναϊκή πόλη τον δέκατο έκτο αιώνα π.Χ. και εξετάστηκε σε πρόσφατη έρευνα. Επειδή υπήρχε τόσο πολύ αρχαίο DNA στα δείγματα της Μεσογείου, οι επιστήμονες μπόρεσαν να δημιουργήσουν το αρχαιότερο γονιδιακό-οικογενειακό δέντρο.

Το γεγονός ότι αρκετά από τα μεγαλύτερα αγόρια της οικογένειας βρέθηκαν θαμμένα σε έναν τάφο στην αυλή υποδηλώνει ότι εξακολουθούσαν να κατοικούν στο σπίτι. Ο οικογενειακός τάφος περιείχε επίσης τον τάφο της αδερφής της νύφης του ενός γιου. Η ομάδα της μελέτης σοκαρίστηκε όταν έμαθε ότι οι γάμοι ξαδέλφων γίνονταν συχνά πριν από 4.000 χρόνια με βάση γενετικά δεδομένα.

Γιατί συνέβησαν οι γάμοι των ξαδέρφων στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Κρήτη και σε όλα τα άλλα ελληνικά νησιά πριν από 4.000 χρόνια; . Σύμφωνα με τη συγγραφέα της μελέτης Ειρήνη Σκουρτανιώτη, «πουθενά αλλού στον αρχαίο κόσμο δεν υπήρχε τόσο αυστηρό σύστημα συγγενικού γάμου».

Τι δικαιολογεί την ένωση τόσων μακρινών συγγενών από την αρχαία Μεσόγειο; Ο γάμος με έναν ξάδερφό του «εμπόδισε τα κληρονομικά κτήματα από το να διαιρούνται όλο και περισσότερο, διασφαλίζοντας έτσι μια οριστική συνέχεια μιας οικογένειας σε μια τοποθεσία», σύμφωνα με Stockhammer αυτό ήταν απαραίτητο για τη συγκομιδή της ελιάς και του κρασιού.

Πηγή: Cousins Married to Protect Their Farmland in Bronze Age Greece | Ancient Origins (ancient-origins.net)