Βασικά στοιχεία Ναρκισσιστικής Συμπεριφοράς

Βασικά στοιχεία Ναρκισσιστικής Συμπεριφοράς

Τα άτομα που είναι ναρκισσιστικά έχουν ένα διογκωμένο συναίσθημα της δικής τους σημασίας, έντονη επιθυμία για πολλή προσοχή και έλλειψη ενσυναίσθησης για τις καταστάσεις των άλλων ανθρώπων. Οι ναρκισσιστές έχουν συχνά κακή αίσθηση του εαυτού τους και είναι τυφλοί για τον αντίκτυπο που έχει η συμπεριφορά τους στους γύρω τους. Έχουν την τάση να ασχολούνται υπερβολικά με τις δικές τους ανάγκες και απαιτήσεις και περιστασιακά επιδεικνύουν μια στάση δικαιώματος.

Παρόλο που ορισμένες πτυχές του ναρκισσισμού είναι μάλλον διαδεδομένες στον γενικό πληθυσμό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε αρχίζουν να γίνονται υπερβολικές. Καθώς η αναγνώριση των ενδείξεων του ναρκισσισμού απαιτεί την κατανόηση τόσο της συμπεριφοράς του ατόμου όσο και των υποκείμενων κινήτρων, μπορεί να είναι πρόκληση. Ακολουθούν ορισμένες κόκκινες σημαίες που πρέπει να προσέξετε:

Η μεγαλειώδης συμπεριφορά, όπως η ανάγκη να επαινούνται και η πεποίθηση ότι είναι καλύτεροι από τους άλλους, μπορεί να παρατηρηθεί σε άτομα με ναρκισσιστικές τάσεις. Θα μπορούσαν να υπερεξηγήσουν τον εαυτό τους, να υπερβάλουν τις επιτυχίες και τις εμπειρίες τους ή να καυχηθούν για τις νίκες τους.

Τα ναρκισσιστικά άτομα μπορεί να μην είναι σε θέση να κατανοήσουν ή να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα ή τις εμπειρίες των άλλων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη προσοχής για το πώς η συμπεριφορά κάποιου ή άλλων μπορεί να επηρεάσει άλλους ανθρώπους.

Όσοι είναι ναρκισσιστές μπορεί να αισθάνονται ότι δικαιούνται και να πιστεύουν ότι αξίζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης ή προσοχής. Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος ή η προσπάθεια που θα απαιτούνταν από αυτά τα άτομα, μπορεί να περιμένουν από άλλους να εκτελούν εργασίες για αυτά.

Εκμετάλλευση και χειραγώγηση: Οι ναρκισσιστές είναι πιο πιθανό να προσπαθήσουν να χειραγωγήσουν ή να εκμεταλλευτούν τους ανθρώπους για να πετύχουν τους στόχους τους. Για να πείσουν τους ανθρώπους να συμφωνήσουν με τα αιτήματά τους, μπορεί επίσης να καταφύγουν στην τρομοκρατία και τον εκφοβισμό.

Όταν αντιμετωπίζει κριτική, ένα άτομο με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά μπορεί να γίνει εξαιρετικά αμυντικό ή ακόμα και παράλογο. Για μερικούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να είναι προκλητικό. Αν δεχτούν οποιοδήποτε είδος κριτικής, είναι πιθανό να νιώσουν πληγωμένοι ή ακόμα και εξοργισμένοι.

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα σε ένα άτομο που γνωρίζετε, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς οι ενέργειές του επηρεάζουν όχι μόνο εσάς αλλά και άλλους κοντινούς σας ανθρώπους. Παρά το γεγονός ότι ο ναρκισσισμός μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστεί κανείς, είναι σημαντικό να δείχνεις πάντα συμπόνια και κατανόηση. Η θεραπεία που εκπαιδεύει ασθενείς με ναρκισσιστικές τάσεις πώς να αναγνωρίζουν και να τροποποιούν τη συμπεριφορά τους μπορεί να είναι χρήσιμη.

Εάν εσείς ή ένας φίλος ή μέλος της οικογένειάς σας παλεύετε με ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, μην υποφέρετε στη σιωπή. Είναι συχνά καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να ξεκινήσετε τη διαδικασία προσδιορισμού της καλύτερης πορείας δράσης για εσάς.

Πριν κλείσουμε και κυρίως σε επόμενα άρθρα θα πρέπει να συζητήσουμε για το πως ένας άνθρωπος καταλήγει σε μία σχέση με ένα Ναρκισσιστή. Στην αρχή αν και πολύ γοητευτικοί και ιδιαίτερα μαγευτικοί στη συνέχεια η σχέση μαζί τους είναι μία κόλαση και η κακοποιητική τους συμπεριφορά είναι τρομερά δύσκολο να τη δεχτείς. Πολλές φορές λοιπόν μένουμε με ανθρώπους που είναι Ναρκισσιστές είτε γιατί μεγαλώσαμε με ένα Ναρκισσιστή είτε γιατί με κάποιο τρόπο θεωρούμε ότι δεν αξίζουμε.

Τα βιώματα και οι εμπειρίες της πρώτης παιδικής ηλικίας μας πολλές φορές μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για έναν άνθρωπο που επιλέγει να μείνει με έναν Ναρκισσιστή καθότι τις περισσότερες φορές ο δρόμος της συνύπαρξης με έναν τέτοιο άνθρωπο είναι σαν το δρόμο για τη κόλαση.

Ακόμη πιο δύσκολο βέβαια αν ο Ναρκισσιστής είναι ο γονέας που σημαίνει ότι κάποιος αναγκάστηκε για πολλά χρόνια να είναι μαζί με έναν εγωπαθή άνθρωπο που το μόνο που τον ενδιέφερε είναι ο εαυτός του και στη συνέχεια θα μπορέσουμε να δούμε πολλές αποκαλύψεις σχετικά με τα παιδιά που μεγαλώνουν με Ναρκισσιστές γονείς!