Βασικές δομές Ηλιακού τόξου
To ηλιακό τόξο – Μέθοδοι πρόβλεψης, βασικές αρχές.
ΤΟ Ηλιακό τόξο, πρόκειται ίσως για μία τεχνική, που είναι σχετικά εύκολη και όχι τόσο καινούρια μέθοδος. Παρόλα αυτά, το ενδιαφέρον για τα ηλιακά τόξα αναζωπυρώθηκε με το βιβλίο του Noel Tyl «Solar arcs».
Το ηλιακό τόξο θα μπορούσαμε να πούμε, ότι είναι η επιτομή της σχολής αστρολογίας, που θέλει «περισσότερες προβλέψεις λιγότερη ψυχολογία», σύμφωνα με αυτό το ρεύμα, ο ρόλος της αστρολογίας δεν είναι η χαρακτηρισιολογία των τελευταίων ετών, που έχει επηρεάσει την αστρολογία μέσω της ψυχολογίας, αλλά η απλή κατανόηση των μελλοντικών γεγονότων.
Το ηλιακό τόξο λοιπόν, είναι μία καθαρά τεχνική πρόβλεψης, δεν έχει να κάνει με διαθέσεις, όπως έχει πολύ συχνά η μέθοδος των προόδων, ούτε με σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, όπως οι διελεύσεις. Εδώ, ότι βλέπουμε, ανταποκρίνεται καθαρά σε ένα γεγονός. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τη δική μου άποψη, αν προσπαθήσουμε να χειριστούμε ένα χάρτη με βάση μόνο τα ηλιακά τόξα και να βγάλουμε άποψη για το μέλλον του.
Τα ηλιακά τόξα μπορούν να μας διαφωτίσουν ναι μεν ξεκάθαρα, για μελλοντικά γεγονότα, αλλά για την ανάλυση τους και τη σωστή τοποθέτηση τους σαν μελλοντικά γεγονότα, σε ένα άτομο, χρειάζεται να κοιτάξουμε τις προόδους και τις διελεύσεις προσεκτικά.
Συνοπτικά ο τρόπος λειτουργίας των Ηλιακών τόξων.
Τα ηλιακά τόξα ουσιαστικά είναι μία μέθοδος προοδευτικού. Αυτό που κάνουμε απλά, είναι να παρατηρούμε την Κίνηση του Προοδευτικού ήλιου και να προσθέτουμε το διάστημα κίνησης των πλανητών σε όλους τους πλανήτες. Έτσι έχουμε χρόνο με χρόνο, όλους τους πλανήτες μετακινούμενους τόσο όσο και ο Ήλιος, αντί να κοιτάμε την κίνηση που κάνει κάθε πλανήτης ξεχωριστά στην πραγματικότητα.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Ήλιος δεν κινείτε στην πραγματικότητα μία μοίρα την ημέρα, αλλά λίγο λιγότερο για αυτό και καλό είναι να χρησιμοποιείτε έναν υπολογιστή, ιδιαίτερα όταν έχετε να κάνετε προβλέψεις για μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους, που υπάρχουν αρκετές διαφορές λόγω της χρονικής απόστασης.
ΗΛΙΑΚΑ ΤΟΞΑ ΜΟΝΟ;
Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλών ειδών τόξα, μπορούμε στην να σχεδιάσουμε σε ένα χάρτη τόσα τόξα όσα και οι πλανήτες. Επειδή όμως ο Ήλιος, κατέχει τη σημαντικότερη σχέση για τους αστρολόγους και είναι τα πιο σταθερά, για αυτό και τα Ηλιακά τόξα είναι και τα πλέον εύχρηστα και διαδεδομένα.
ΗΛΙΑΚΑ ΤΟΞΑ ΚΑΙ ΟΨΕΙΣ
Στα ηλιακά τόξα, θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα, στο πως θα χειριζόμαστε τις όψεις. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν καμία σχέση με τον τρόπο που τις κατανοούμε στις υπόλοιπες περιπτώσεις. Επίσης, οι μισές όψεις δεν ισχύουν και δεν τις μελετούμε. Αυτές είναι οι όψεις 3ης αρμονικής και παραγώγων της. Από την άλλη η 2ης αρμονικής, είναι πάντα οι ισχύουσες. Οι πιο σημαντικές όψεις είναι οι εξής: Σύνοδος, μισό τετράγωνο, τετράγωνο, ενάμιση τετράγωνο και αντίθεση.
Αυτές οι όψεις όμως δεν αναγνωρίζονται όπως συνήθως γίνεται σε κάθε χάρτη, δεν θα παρατηρήσουμε για παράδειγμα, ένα μισό τετράγωνο και θα πούμε ότι πιθανόν να έχει εμπόδια σε αυτό το τομέα. Εδώ, κάθε τέτοια όψη οδηγεί σε κάποιο γεγονός που εκφράζεται από το συνδυασμό των δύο πλανητών. Οι δύο πλανήτες πρέπει να είναι πάντα από διαφορετικούς χάρτες, ο ένας του γενέθλιου και ο άλλους τους ηλιακού τόξου.
Δεν μπορούμε βέβαια να δούμε όψεις, από ηλιακό τόξο σε ηλιακό τόξο, γιατί πολύ απλά από τη στιγμή που γίνεται η ίδια κίνηση ( την κίνηση του ήλιου) τότε ο χάρτης του ηλιακού τόξου, θα έχει ακριβώς τις ίδιες όψεις με το γενέθλιο πάντα. Μπορούμε να δούμε επίσης, τις όψεις που σχηματίζει ο χάρτης του ηλιακού τόξου, με το χάρτη των δευτερευουσών προόδων. Ένα ηλιακό τόξο, ουσιαστικά μπορεί να συμβεί μέσα σε 1 χρόνο, 6 μήνες πριν και 6 μήνες μετά από τη στιγμή δημιουργίας της όψης.
Για αυτό ακριβώς το λόγο, πολύ μεγάλη σημασία, έχει να παρατηρούμε και τις όψεις των διελεύσεων και των προόδων, καθότι το συμβάν θα γίνει εκεί κοντά που το ηλιακό τόξο έχει παρόμοιες συνθήκες με μία διέλευση. Για παράδειγμα αν έχουμε όψη Ερμή – Πλούτωνα, τότε η στιγμή που από διέλευση έχουμε αυτή την όψη, θα έχουμε και το γεγονός, επίσης μπορούμε να κοιτάξουμε και τις όψεις στο εγκόσμιο, αν κάποια όψη δεν αναπαράγεται στις διελεύσεις.
ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ
Αν έχουμε ένα ηλιακό τόξο, πχ τον Νοέμβριο του 2010 και είναι η όψη μεταξύ Αφροδίτης – Δία, τότε αυτό το γεγονός μπορεί να γίνει 6 μήνες πριν και 6 μήνες μετά από την ημερομηνία ακρίβειας της όψης. Αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει να βρούμε πιο λεπτεπίλεπτους τρόπους ανάλυσης της ημερομηνίας. Ένας απλός τρόπος είναι, να δείτε πότε η προοδευτική δευτερεύουσα Σελήνη θα κάνει όψη, με κάποιον από τους πλανήτες του τόξου ή πότε θα κάνει μία δυνατή όψη 2ης αρμονικής ( με άξονες τους ωροσκοπίου ( γενέθλιου) η πλανήτες.
‘Ένας άλλος τρόπος, είναι να δούμε τα μεσοδιαστήματα των πλανητών σε ηλιακό τόξο που δημιουργούν με το γενέθλιο χάρτη. Συνήθως, το μήνα με τα περισσότερα μεσοδιαστήματα έχουμε και το γεγονός.
ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ
Όταν έχουμε μία όψη ηλιακού τόξου, για παράδειγμα Ήλιου – Κρόνου, μπορούμε να έχουμε πολλών ειδών συμβάντα. Το προαναφερθέν ηλιακό τόξο, θα μπορούσε να έχει πάρα πολλές ερμηνείες και δύσκολα θα μπορούσαμε να βγάλουμε επακριβώς άκρη με το τι μπορεί να έχει σχέση. Για αυτό και χρειάζεται μία περισσότερο εις βάθος ανάλυση.
Τα μεσοδιαστήματα που αναφέραμε παραπάνω, όχι μόνο αναφέρουν στοιχεία για το πότε θα γίνει ένα γεγονός αλλά και το είδος του γεγονότος. Μας δίνουν ιδιαίτερες πληροφορίες για το συμβάν και μας πληροφορούν λεπτομερώς, για το τι θα γίνει. Επίσης πολύ καλές πληροφορίες μπορούν πάντα να μας δώσουν οι ίδιοι οι πλανήτες τις όψης αν κοιτάξουμε τις κυβερνήσεις που έχουν στους 12 οίκους.
Θέλει ιδιαίτερη πάντα προσοχή στα ηλιακά τόξα και ιδιαίτερα στους πλανήτες αυτούς, που στο ηλιακό τόξο είναι κυβερνήτες του 1ου, 4ου, 7ου, 10ου γιατί αυτοί οι πλανήτες είναι οι πιο ευαίσθητοι εκείνη την περίοδο, σε σχέση με άλλους. Αν λοιπόν έχουμε δυο συγκρουόμενα σε νοήματα ηλιακά τόξα, αυτά που έχουν σημασία, είναι αυτά που έχουν κυβερνήτες τους παραπάνω οίκους, μετά είναι αυτοί που έχουν τους διάδοχους και τέλος αυτούς που κυβερνούν τους κατιόντες.
ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΤΟΞΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΕΣ
Πολύ σημαντικός παράγοντας πρόβλεψης όπως ακριβώς οι όψεις στο χάρτη του μήκους, είναι και οι παραλληλίες και αντιπαραλληλίες στο χάρτη του πλάτους, πάντα συγκρίνοντας τον γενέθλιο χάρτη με τον χάρτη του ηλιακού τόξου. Μάλιστα οι παραλληλίες και αντιπαραλληλίες είναι τόσο ισχυρές, που πολλές φορές που επισκιάζουν τις όψεις του μήκους.