Δευτερεύουσες Πρόοδοι: 5 Βασικά κριτήρια και πως να προβλέψεις το μέλλον σου

Δευτερεύουσες Πρόοδοι: 5 Βασικά κριτήρια και πως να προβλέψεις το μέλλον σου

Από τον Χρήστο Άρχο

Τι είναι οι Δευτερεύουσες Πρόοδοι

Μια πολύ δημοφιλής μέθοδος πρόβλεψης είναι η Δευτερεύουσα Πρόοδος, σύμφωνα με την οποία μια ημέρα της ζωής του ατόμου αντιστοιχεί στα γεγονότα και τις καταστάσεις που θα βιώσει το άτομο στη διάρκεια ενός έτους, καθώς ο μικρός κύκλος μιας ημέρας παραλληλίζεται με τον μεγαλύτερο κύκλο ενός έτους. Ακολουθώντας αυτό το σκεπτικό οι πρώτες 82 ημέρες της ζωής ενός ατόμου, αντιστοιχούν στη μέση ζωή των 82 ετών. Για παράδειγμα, εάν κάποιος γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1970 και είναι 21 ετών, θα πρέπει να κοιτάξει τις πλανητικές θέσεις στον ουρανό, 21 ημέρες μετά την ημέρα γέννησής του, που ισοδυναμεί με την 24η Μαΐου 1970. Μπορεί κανείς να εξετάσει αποκλειστικά τις πλανητικές θέσεις της 24ης Μαΐου, για να διαγνώσει τι μπορεί να συμβεί κατά το 21ο έτος αυτού του ατόμου, ή να συγκρίνει τον χάρτη αυτό (24 Μάϊου 1970) με τον γενέθλιο και να σχηματίσει ένα χάρτη διπλών κύκλων, με τον γενέθλιο στο κέντρο και αυτόν της 24ης Μαΐου εξωτερικά. Αυτή η τεχνική είναι επίσης γνωστή ως μέθοδος πρόβλεψης μίας ημέρας για ένα έτος.

Πριν συνεχίσουμε, θα πρέπει να αναφερθούμε σύντομα και στις Πρωτεύουσες Προόδους. Όπως γνωρίζουμε, η Γη περιστρέφεται και χρειάζεται 24 ώρες για μια πλήρη περιστροφή. Τα πάντα στον ουράνιο θόλο ανατέλλουν, κορυφώνονται και δύουν. Αν κοιτάξουμε ένα γενέθλιο χάρτη και στη συνέχεια εξετάσουμε πότε οι προοδευμένοι άξονες σχηματίσουν όψεις με τον γενέθλιο αυτό χάρτη, αυτό λέγεται «σκανδάλη». Οι πρωτεύουσες κατευθύνσεις βασίζονται στην αξονική περιστροφή της Γης, οπότε για κάθε 4 λεπτά το Μεσουράνημα προοδεύει κατά μία μοίρα (1ο).

Στις Πρωτεύουσες Κατευθύνσεις μετακινούμε τα Ριζικά σημεία στον ουράνιο θόλο στην κατεύθυνση της ημερήσιας κίνησής τους κατά την Ανατολή (Rumen Kolev – Primary Directions 1).

Κανόνες για τις Δευτερεύουσες Προόδους

Υπάρχει πλήθος τεχνικών πρόβλεψης, και η καλύτερη στρατηγική είναι να αξιολογήσει ποια είναι η πλέον λειτουργική για τον κάθε ένα, ενδεχομένως επιλέγοντας ένα συνδυασμό τεχνικών, καθώς κάθε μια θα προσφέρει και μια διαφορετική οπτική γωνία. Οι Δευτερεύουσες Πρόοδοι χρησιμεύουν στο να κατανοήσουμε τις εσωτερικές μας προδιαθέσεις για την ανάπτυξη του χαρακτήρα μας, συμπεριλαμβανομένων και των εσωτερικών μας αλλαγών. Εάν οι διελεύσεις είναι εξωτερικά γεγονότα, οι πρόοδοι αφορούν τον εσώτερο εαυτό μας και την ανάπτυξή του στο βάθος του χρόνου. Οι Πρόοδοι είναι η γλώσσα της εσωτερικής εξέλιξης του ατόμου. Συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε ανοχές 2 μοιρών (2ο) για τις Προόδους, και τα γεγονότα συνήθως προκύπτουν όταν η όψη γίνεται ακριβείας.

Μια άλλη σημαντική αρχή είναι, να υπάρχει ήδη σωστή κατανόηση του Γενέθλιου χάρτη, πριν προβούμε στη εφαρμογή των Προόδων. Αφού γίνει κατανοητή η θεμελίωση του γενέθλιου χάρτη και των εγγενών του χαρακτηριστικών, τότε μπορούμε να αξιολογήσουμε τι θα ακολουθήσει με την εφαρμογή των Προόδων. Εάν κάτι δεν υφίσταται στον Γενέθλιο, τότε δεν θα πρέπει να περιμένουμε να το βρούμε στην Δευτερεύουσα Πρόοδο. Για παράδειγμα, εάν διαγνώσουμε προβλήματα στην διαχείριση των οικονομικών του ατόμου στον Γενέθλιο χάρτη, η Δευτερεύουσα Πρόοδος δεν πρόκειται να το διορθώσει αυτό ως δια μαγείας. Μπορεί όμως να αναδείξει διάφορες εμπειρίες που συνδέονται με οικονομικά θέματα.

Η Ταχύτητα των Πλανητών και η Σημασία των Ταχύτερων Πλανητών.

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι αυτός της Ταχύτητας που μας επιτρέπει να δούμε τις κινήσεις των Πλανητών.

Ο Ήλιος έχει μια μέση ημερήσια Κίνηση:      0 μοιρών και 59’ 08”

Η Σελήνη                     “-“                               13ο μοιρών και 10’ 35”

Ο Ερμής                      “-“                               1ο  μοίρας και 23΄

Η Αφροδίτη                 “-“                               1ο μοίρας 12’

Ο Άρης                        “-“                               0 μοίρες και 31’ 27”

Ο Δίας                                     “-“                               0 μοίρες και 04’ 49”

Ο Κρόνος                     “-“                               0 μοίρες 02’ 01”

Ο Ουρανός                  “-“                               0 μοίρες 00’ 42”

Ο Ποσειδώνας            “-“                               0 μοίρες 31’ 27”

Ο Πλούτωνας             “-“                               0 μοίρες 00’ 15”

Όπως μπορούμε να δούμε η Σελήνη είναι η Ταχύτερη και επειδή οι δευτερεύουσες πρόοδοι χρειάζονται πολύ καιρό για να επιφέρουν αλλαγές στο τόξο του πλανήτη από τη γενέθλια θέση του, οι ταχύτεροι πλανήτες είναι οι σημαντικότεροι και η Σελήνη η πλέον σημαντική διότι μπορεί να επιφέρει πολλές αλλαγές ως εργαλείο πρόβλεψης.

Η Κίνηση της Σελήνης στους Οίκους και στα Ζώδια

Όπως ήδη συμπεράναμε η Σελήνη είναι πολύ σημαντική και εξετάζοντας τους Οίκους και τα Ζώδια στα οποία διελαύνει μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος τις συνθήκες της ζωής μας.

Η Σελήνη στους Οίκους

1ος Οίκος: όταν η Σελήνη εισέρχεται στον 1ο οίκο αναλαμβάνουμε ενεργό δράση και είμαστε οι εαυτοί μας όταν αντιδρούμε με το εξωτερικό περιβάλλον. Είμαστε πολύ δραστήριοι και έχουμε την ανάγκη να εκφράσουμε τη δύναμη στο περιβάλλον μας τραβώντας την προσοχή με τις ενέργειές μας. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί με την υγεία μας.

2ος Οίκος: τα οικονομικά μας και το πως χειριζόμαστε τους πόρους μας μπορεί να είναι το κέντρο της προσοχής μας. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουμε το αξιακό μας σύστημα, ενώ η κινητήρια δύναμή μας είναι να είμαστε ασφαλείς και η απόκτηση αγαθών, αισθημάτων και ανθρώπων.

3ος Οίκος: οι επικοινωνίες είναι ο πιο σημαντικός τομέας που πρέπει να ασχοληθούμε όταν η Σελήνη βρίσκεται στον 3ο οίκο. Βρίσκουμε νέους τρόπους έκφρασης και επίσης νιώθουμε την ανάγκη να συναναστραφούμε με ανθρώπους. Μικρά ταξίδια και η μελέτη γίνονται σημαντικά στοιχεία της καθημερινής μας ζωής.

4ος Οίκος: με αυτή τη θέση, το Σπίτι γίνεται η προτεραιότητα της ζωής μας. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να φροντίσουμε κάποιο γονέα, ή να μετακομίσουμε. Άλλες φορές μπορεί να αλλάξουμε δουλειά ή μπορεί να χρειαστεί να ασχοληθούμε με το παρελθόν μας και να μάθουμε από τα λάθη μας.

5ος Οίκος: νιώθουμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε και να αναπτύξουμε νέα πράγματα, επιθυμούμε να γίνουμε πιο παθιασμένοι και να συντονιστούμε με την αγάπη και άλλα δημιουργικά συναισθήματα. Μια ιδανική θέση για χόμπι και διασκέδαση.

6ος Οίκος: αυτή είναι μια θέση που χρειάζεται να ασχοληθούμε με το ίδιο μας το σώμα και το πως αντιδρούμε στην καθημερινότητα. Η δουλειά μας είναι σημαντική και μπορεί να υπάρξουν αλλαγές σε αυτόν τον τομέα της ζωής μας. Καταβάλουμε σημαντική προσπάθεια για να επιτύχουμε όλα αυτά που μας δοκιμάζουν και μπορεί να έχουμε πολλές υποχρεώσεις.

7ος Οίκος: είναι πάντα η στιγμή που πρέπει να ασχοληθούμε με τις σχέσεις μας. Ένας γάμος ή ένα διαζύγιο μπορούν να επιφέρουν μεγάλες αλλαγές ή μια νέα συνεργασία μπορεί να αλλάξει την επαγγελματική μας υπόσταση. Αλλάζει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους άλλους και χρειάζεται βαθύτερη κατανόηση της ανάγκης μας για σχέσεις.

8ος Οίκος: πολλά έντονα γεγονότα μπορεί να προκύψουν κατά την περίοδο αυτή. Πολλά οικονομικά ζητήματα μπορεί να εμφανιστούν και ίσως χρειαστεί να κατανοήσετε την ανάγκη συνεργασίας με άλλους προκειμένου να επιτύχετε. Φόβοι και βαθύτερα αισθήματα (πνευματικότητα, ψυχολογικά ζητήματα) μπορεί να εκδηλωθούν και θα χρειαστεί να τα λύσουμε. Κάποιες φορές, ο 8ος οίκος φέρνει περισσότερο δράμα από όσο μπορούμε να αντέξουμε.

9ος Οίκος: ένας ιδανικός οίκος προκειμένου να αλλάξουμε τον τρόπο που κατανοούμε τον κόσμο και να αλλάξουμε κοσμοθεωρία. Μακρινά ταξίδια και ευχάριστες δραστηριότητες φέρνουν μεγάλη ευχαρίστηση. Δημοσίευση συγγραφικού έργου και ανώτερες σπουδές μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη ζωή του ατόμου.

10ος Οίκος: επιλογές καριέρας και αλλαγές εκεί θα βοηθήσουν στην εξέλιξη της ζωής. Κάποιες φορές μπορεί να έχουμε σημαντικές αλλαγές στην προσωπική μας ζωή ή να αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης ενός εκ των γονέων μας. Ό,τι αφορά στην κοινωνική μας υπόσταση μπορεί να αλλάξει!

11ος Οίκος: υπάρχει μεγάλη ευκαιρία να εργασθούμε με μεγάλες ομάδες και να κατανοήσουμε τη θέση μας εντός αυτών. Μπορεί να ανταμώσουμε νέους φίλους και να βρούμε πραγματική χαρά μέσα από την έκφραση των συναισθημάτων μας. Τέλος ο 11ος οίκος έχει να κάνει με τα παιδιά και τη σχέση μας μαζί τους.

12ος Οίκος: μπορεί να θέλουμε να μείνουμε λίγο μόνοι ή σιωπηλοί προκειμένου να προγραμματίσουμε τα μελλοντικά μας σχέδια. Κρυφές καταστάσεις μπορεί να έλθουν στην επιφάνεια και είναι ιδανική περίοδος για ψυχοθεραπεία αλλά και για εσωτερική μεταμόρφωση. Ένας άτυχος οίκος εάν επιχειρήσουμε να επιτύχουμε εγκόσμιους στόχους.

Η Σελήνη στα Ζώδια

Κριός: η Σελήνη στον Κριό πάντα σημαίνει ότι είμαστε παθιασμένοι και έτοιμοι να πάρουμε πρωτοβουλίες για αυτά τα οποία πραγματικά επιθυμούμε. Θέλουμε να δράσουμε και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό. Υπάρχει έντονη ανάγκη να είμαστε πρωταγωνιστές και καμιά φορά διψάμε για τσακωμούς και διαμάχες. Τις περισσότερες φορές επιζητούμε την περιπέτεια.

Ταύρος: έχουμε την ανάγκη για αισθηματική και οικονομική ασφάλεια. Θέλουμε να αισθανόμαστε ότι τα πάντα γύρω μας είναι σταθερά και ότι δεν θα έχουμε εκπλήξεις. Είμαστε υπομονετικοί και θέλουμε να νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε κάτι παραγωγικό και μακροπρόθεσμα χρήσιμο.

Δίδυμοι: με τη Σελήνη στους Διδύμους διψάμε για επικοινωνία και νιώθουμε βαθιά την ανάγκη να μάθουμε περισσότερα πράγματα. Είμαστε περίεργοι, ομιλητικοί και την ίδια ώρα η χαρά είναι πολύ σημαντική. Ασχολιόμαστε με μικρά ταξίδια και πληροφορίες και θέλουμε να μάθουμε περισσότερα.

Καρκίνος: αναζητούμε την ασφάλεια και θέλουμε να αισθανόμαστε εξασφαλισμένοι. Υπάρχει ανάγκη για οικογένεια, να γίνουμε γονείς και να προστατεύσουμε ανθρώπους. Θέλουμε να νιώσουμε συναισθηματικά εκδηλωτικοί και ταυτόχρονα ασφαλείς. Η τροφή και η φροντίδα είναι σημαντικά.

Λέων: είναι μια πολύ δημιουργική περίοδος για το άτομο και για την εκδήλωση ταλέντων. Μπορεί να θέλουμε να εκφράσουμε την ταυτότητά μας και για να το καταφέρουμε να δείξουμε πως είμαστε φτιαγμένοι και τι μπορούμε να επιτύχουμε. Νιώθουμε βέβαιοι και θέλουμε να γίνουμε αστέρια. Αυτή είναι μια περίοδος να αναζητήσουμε τι είναι αυτό που μας κάνει ευτυχισμένους.

Παρθένος: εδώ χρειάζεται να προσπαθήσουμε σκληρά μέσα από την υποτέλεια προκειμένου να επιτύχουμε. Γινόμαστε πιο πρακτικοί και θέλουμε να εξασκηθούμε πάνω σε κάτι ή να μάθουμε μια τέχνη. Η ρουτίνα γίνεται πολύ σημαντική και προσβλέπουμε να την διατηρήσουμε.

Ζυγός: είναι πάντα μια χρονική στιγμή που πρέπει να ασχοληθούμε με τους αγαπημένους μας, με τις κοινωνικές μας σχέσεις αλλά και με τους εχθρούς μας. Επιθυμούμε να γίνουμε κοινωνικά σημαντικοί και να συναντήσουμε σημαντικούς ανθρώπους. Θέλουμε να χαλαρώσουμε και να νιώσουμε ότι είμαστε το επίκεντρο της προσοχής, να καλοπεράσουμε παρά να εργαστούμε και να είμαστε τέλειοι.

Σκορπιός: εδώ προσπαθούμε να κατανοήσουμε τους φόβους μας και τη δύναμή μας να μεταμορφωθούμε. Εδώ θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο και είμαστε σημαντικοί αλλά από το παρασκήνιο, ως διευθυντές. Μπορεί να βιώνουμε έντονα συναισθήματα και συνήθως υπάρχει ένταση στα πάντα.

Τοξότης: αυτό είναι ένα ζώδιο, που όταν το επισκέπτεται η Σελήνη θέλουμε να διασκεδάζουμε και να καλοπερνάμε. Έχουμε την ανάγκη να μάθουμε νέα πράγματα και να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας αλλά και την ανάγκη να ξεχάσουμε όλες τις δυσάρεστες καταστάσεις. Επιθυμούμε να ταξιδέψουμε και να γίνουμε ανεξάρτητοι.

Αιγόκερως: εδώ θέλουμε να έχουμε αυτοέλεγχο αλλά και να ελέγχουμε τους άλλους. Οι ευκαιρίες καριέρας και επιτυχίας είναι σημαντικές. Θέλουμε να έχουμε και δύναμη και κοινωνική υπόσταση. Η τάξη είναι κάτι που θέλουμε στη καθημερινή μας ζωή και θέλουμε να δείξουμε πόσο σπουδαίοι μπορεί να γίνουμε.

Υδροχόος: είναι η στιγμή για την εξατομίκευση και την επιτυχία σε ομάδες. Θέλουμε να γίνουμε ανεξάρτητοι και να κοινωνικοποιηθούμε περισσότερο. Εστιάζουμε στο να συνεργαστούμε με τους άλλους και να επιτύχουμε στόχους, ενώ παράλληλα πρέπει να κατανοήσουμε τα όριά μας μέσα στην κοινωνία.

Ιχθύες: αυτή είναι μια πολύ συναισθηματική θέση, είμαστε γεμάτοι ευαισθησίες και θέλουμε να τις εκφράσουμε. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί να θυσιάσουμε τους εαυτούς μας για χάρη κάποιου άλλου ή για κάποιο κοινωνικό σύνολο. Μια ιδανική θέση για να επικοινωνήσουμε με τον ανώτερο εαυτό μας και το υποσυνείδητο.

Προοδευτικές Αναδρομές, Στάσεις και πλανήτες σε ορθή πορεία.

Ενδέχεται να έχουμε γεννηθεί με πλανήτες με μια συγκεριμένη κατεύθυνση – σε ορθή πορεία, στάσιμοι ή ανάδρομοι στο Γενέθλιο χάρτη. Παρ΄ όλα αυτά, λίγες μέρες ή λίγες εβδομάδες αργότερα, οι πλανήτες μπορεί να αλλάξουν κίνηση. Για παράδειγμα ο Ερμής κάποιου ατόμου μπορεί να γίνει ανάδρομος 10 ημέρες μετά τη γέννησή του, οπότε μετρώντας 1 μέρα = 1 χρόνος, στην ηλικία των 10 ετών θα βιώσουν ένα γεγονός ή μια εσωτερική αλλαγή εξ αιτίας αυτής της αλλαγής κατεύθυνσης.

Επειδή η Αφροδίτη και ο Άρης αναδρομούν λιγότερο από όλους τους άλλους πλανήτες, η αλλαγή της φοράς του από Πρόοδο, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Ο Ερμής αναδρομεί για περίπου 22 ημέρες/χρόνια.

Η Αφροδίτη μπορεί να παραμείνει ανάδρομη για περίπου 42 ημέρες, που μπορεί να αφορά περίπου 42 έτη της ζωής ενός ατόμου.

Ο Άρης μπορεί να αναδρομεί από 58 έως 80 ημέρες/χρόνια

Ο Δίας για 4 μήνες (120 χρόνια)

Ο Κρόνος για 4,5 μήνες

Ο Ουρανός για 155 ημέρες το χρόνο

Ο Ποσειδώνας για 158 ημέρες το χρόνο

Ο Πλούτωνας 159 ημέρες το χρόνο

Αυτό σημαίνει ότι αν ο Δίας αναδρομήσει σύντομα μετά τη γέννησή σας, το πιθανότερο είναι να μην επιβιώσετε για 120 χρόνια, οπότε και δεν θα βιώσετε τον Προοδευμένο σας Δία σε ορθή πορεία ξανά.

Ο Ήλιος και η Σελήνη δεν πηγαίνουν ποτέ ανάδρομοι και δεν αλλάζουν κατεύθυνση.

Είναι πολύ σημαντικό όταν οι πλανήτες μεταβαίνουν σε ορθή πορεία, και συνήθως σημαίνουν σπουδαίες αλλαγές στη ζωή μας. Όταν οι πλανήτες αναδρομούν εκδηλώνουν εσωστρέφεια και υπάρχει η αίσθηση να ασχοληθούμε με τον εσωτερικό μας κόσμο παρά με τον εξωτερικό.

Ερμής: Όταν ο Ερμής κινείται ανάδρομος, υπάρχει σημαντική αλλαγή στον τρόπο της επικοινωνίας μας, της αντίληψης και της κατανόησης του κόσμου γύρω μας. Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα αλλάζει, όπως αλλάζει και ο τρόπος που ερμηνεύουμε τον κόσμο και τον εαυτό μας. Ο τρόπος της σκέψης αλλάζει και δεν νιώθουμε πλέον την ανάγκη ιδιαίτερης εξωστρέφειας – προτιμούμε να κατανοήσουμε θέματα του εαυτού μας και να επικοινωνήσουμε με τον εσωτερικό μας εαυτό. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα αντιμετωπίσουν καθόλου την αναδρομή του Ερμή στη διάρκεια της ζωής τους, αφού ο Ερμής σε ορθή πορεία μπορεί να διαρκέσει 88 ~ μέρες/ χρόνια. Κατά την προσωπική μου άποψη, ο ανάδρομος Ερμής είναι ιδιαίτερα σημαντικός όταν συμβαίνει σε νεαρές ηλικίες και ειδικά κατά τα σχολικά χρόνια. Αυτό μπορεί να σημαίνει μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση όπου ο τρόπος που μαθαίνουμε μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα και μπορεί να έχουμε σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των μαθημάτων. Από την άλλη πλευρά πάλι, ο νους γίνεται πιο ελεγχόμενος και μπορεί να χρειαστεί να γίνουμε πιο δημιουργικοί. Όταν αυτή η αλλαγή συμβαίνει και είμαστε ηλικιακά μεγαλύτεροι, τότε μπορεί να αλλάξουμε την κοινωνική μας ζωή.

Αφροδίτη: Όταν η Αφροδίτη βαίνει ανάδρομη, σηματοδοτεί πάντοτε μια περίοδο προβλημάτων στη συναισθηματική μας ζωή. Ενδέχεται επίσης να έχουμε σημαντικά οικονομικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, και γενικά, οι σχέσεις μας αλλάζουν πολύ γρήγορα κατά την περίοδο αυτή της ζωής μας. Η ανάδρομη Αφροδίτη μπορεί να φέρει έναν χωρισμό, ή μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το άτομο εκδηλώνει την αγάπη του, ή με τον οποίο εισπράττει και απολαμβάνει την αγάπη από τους άλλους.  Υπάρχει το ενδεχόμενο της αποξένωσης μέσα στο γάμο του, και γενικά οι ερωτικές του σχέσεις να περάσουν μια περίοδο θύελλας. Η Αφροδίτη σε αναδρομή μπορεί να φέρει σοβαρές αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή. Συνήθως είναι εξαιρετική περίοδος για καλλιτέχνες, διότι μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά έργα τέχνης, και να εκφράσουν τον εαυτό τους με έργα ιδιαίτερου αισθητικού κάλους.

Άρης: Όταν ο Άρης γίνεται ανάδρομος, αλλάζει το επίπεδο της ενέργειάς μας και η υγεία μας. Οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί με το σώμα μας και τις ανάγκες μας, ακόμα και να δώσουμε λίγη αγάπη σε εμάς τους ίδιους. Συνήθως υπάρχει μεγάλη εσωτερική πάλη, αίσθημα θυμού για κάτι στη ζωή μας, ή έντονο το αίσθημα μη ικανοποίησης από τα όσα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα στη ζωή μας. Για αυτό το λόγο είναι πάντα παραγωγικό να εξετάζουμε τις πράξεις μας και να προσπαθούμε να φροντίζουμε τα άτομα που αγαπάμε και να επιμελούμεθα των υποχρεώσεών μας. Η συγκεκριμένη αναδρομή, καμιά φορά, μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλικά προβλήματα ειδικά σε άνδρες. Με ανάδρομο Άρη, ενδέχεται να γίνουμε αυτοκαταστροφικοί και να εκδηλώσουμε ψυχοσωματικά προβλήματα, διότι δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Όταν οι υπόλοιποι πλανήτες αλλάζουν κατεύθυνση, δεν θεωρείται τόσο σημαντικό και πρέπει να ελέγξουμε κατά πόσον κυβερνούν τα ζώδια του Ωροσκόπου, το Ήλιου, του Μεσουρανήματος ή της Σελήνης προκειμένου να αισθανθούμε μια πραγματική αλλαγή.

Δίας: Όταν ο Δίας γυρίζει ανάδρομος, μπορεί να φέρει αλλαγή στη φιλοσοφία μας και στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις συνθήκες της ζωής μας. Μπορεί να μας αλλάξει πως προσδιορίζουμε κάποιες έννοιες, καθώς και τι είναι σημαντικό στη ζωή μας. Τα άτομα μπορεί να αλλάξουν τη δεοντολογία τους, ή την προσέγγισή τους στη ζωή γενικότερα καθώς αισθάνονται ανικανοποίητα με αυτό που κάνουν στη ζωή τους.

Κρόνος: Κρόνος σε αναδρομή είναι πάντα μια αλλαγή σε αυτά που θεωρούμε κοινωνικά σημαντικά, τον τρόπο με τον οποίο μετράμε την επιτυχία, τον τρόπο με τον οποίο πειθαρχούμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Όταν ο Κρόνος αλλάζει κατεύθυνση, είναι μια περίοδος που λαμβάνουμε σκληρά μαθήματα και μαθαίνουμε σκληρές αλήθειες για τις επιλογές μας και τους ανθρώπους που επιλέγουμε να έχουμε γύρω μας.

Ουρανός: Όταν ο Ουρανός είναι ανάδρομος, οι καταστάσεις ενδέχεται να αλλάζουν γρήγορα και να χάσουμε τον έλεγχο της ζωής μας για μερικά χρόνια. Ο Ουρανός είναι ο πλανήτης των αλλαγών και η αναδρομή του χρειάζεται να μας φέρει εσωτερικές αλλαγές, αλλαγές στην προσωπικότητά μας, και ενδέχεται να έλθουν σκληρά (απρόοπτα) γεγονότα ώστε να κατανοήσουμε ότι καμιά φορά η προσκόλησή μας με το παρελθόν δεν είναι η καλύτερη λύση.

Ποσειδώνας: ο Ποσειδώνας σε αναδρομή είναι πάντα μια αλλαγή στις ψυχές μας. Οφείλουμε να ανακαλύψουμε εκ νέου τους εαυτούς μας και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την πνευματικότητά μας και τη σύνδεσή μας με το ιερό. Υπάρχει η ανάγκη σωτηρίας μας από κάθε τι που μας πηγαίνει πίσω αλλά ταυτόχρονα μπορεί και να βιώνουμε μια αυταπάτη.

Πλούτωνας: ο Πλούτωνας φέρνει θεμελιώδεις αλλαγές, που καμιά φορά είναι αρκετά σκληρές και είναι δύσκολο να κατανοήσουμε γιατί συμβαίνουν, αλλά όταν προκύψουν μέσα από αυτές μπορεί κυριολεκτικά να παλέψουμε την ίδια μας την προσωπικότητα. Δίνεται μάχη επιβίωσης και για εσωτερικό θάνατο που αργότερα θα οδηγήσει σε αναγέννηση.

Ας δούμε τώρα τους πλανήτες όταν αλλάζουν την φορά τους σε ορθή κατεύθυνση.

Όταν οι πλανήτες ορθοδρομούν υπάρχει μια εξωστρέφεια στην ενέργειά τους και συνήθως αλλάζουμε κι εμείς από την υποκειμενικότητα στην αντικειμενικότητα. Συνήθως βρίσκουμε λύσεις σε μακροχρόνια προβληματικές καταστάσεις και αισθανόμαστε ελεύθεροι προκειμένου να αλλάξουμε τις ζωές μας.

Ερμής: τα άτομα των οποίων ο Ερμής ορθοδρομεί, συνήθως αλλάζουν σημαντικά τις κοινωνικές τους δεξιότητες και τις κοινωνικές τους συνήθειες. Γίνονται πιο κοινωνικά και έχουν την ανάγκη να επικοινωνήσουν με περισσότερο κόσμο.  Έχουν την ανάγκη να αισθανθούν μέρος του συνόλου και αποδίδουν εξαιρετικά σε μαθήματα και σε ό,τι αφορά αντικείμενο μελέτης τους. Γίνονται δημοφιλή και έχουν μεγάλη επιτυχία στις σπουδές τους. Όταν ο Ερμής ορθοδρομεί σκεφτόμαστε καθαρότερα σε πολλούς τομείς της ζωής μας και χρειάζεται να κατανοήσουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους τι ακριβώς θεωρούμε «απόλυτη αλήθεια και πραγματικότητα». Πρόκειται για σημείο μείζονας καμπής της ζωής μας και πως την αντιλαμβανόμαστε.

Αφροδίτη: η Αφροδίτη σε ορθή πορεία συνήθως φέρνει σημαντικές και θετικές αλλαγές στη ζωή μας και ιδιαίτερα σε θέματα αγάπης και έρωτα. Το άτομο θα νιώσει απελευθερωμένο και ότι υπάρχει επιτέλους τρόπος να φέρει ευχαρίστηση στη ζωή του. Η Αφροδίτη είναι ένας σημαντικός πλανήτης αναφορικά με οικονομικά θέματα και το άτομο με την ορθοδρομή της μπορεί να βρει σημαντικές λύσεις σε θέματα χρημάτων. Η καρδιά ανοίγει και είμαστε ικανοί να αγαπήσουμε και να μοιραστούμε τα αισθήματά μας ελεύθερα, ενώ η ζωή γενικότερα κυλάει πιο εύκολα και είναι πιο ευχάριστη.

Άρης: όταν ο Άρης ορθοδρομεί είναι πάντα μια πολύ καλή περίοδος για να κάνουμε μεγάλες αλλαγές. Η εσωτερική δύναμη που το άτομο έκρυβε μέσα του επιτέλους εκτινάσσεται και έχει την ικανότητα να αλλάξει πολλά πράγματα που δεν πίστευε ότι μπορούσε. Υπάρχει μεγάλη δημιουργικότητα και κάποια προβλήματα υγείας σβήνουν διότι δεν είμαστε πλέον αυτοκαταστροφικοί. Μπορούμε επιτέλους να διεκδικήσουμε τις επιθυμίες μας και να απαιτήσουμε μια καλύτερη ζωή για εμάς.

Προκειμένου οι υπόλοιποι πλανήτες να έχουν βαρύτητα στην ερμηνεία τους, πρέπει να κυβερνούν το ζώδιο του Ωροσκόπου, ή του Μεσουρανήματος, ή του Ήλιου, ή της Σελήνης.

Δίας: ο Δίας είναι ο πλανήτης της χαράς και όταν πηγαίνει σε ορθή πορεία μπορούμε επιτέλους να αγωνιστούμε και να βρούμε τρόπους να βιώσουμε αυτή τη χαρά. Υπάρχει σημαντική πνευματική αφύπνιση και η ανάγκη να αλλάξουμε τα πάντα που αφορούν την πνευματικότητά μας και την αίσθηση του εαυτού μας.

Κρόνος: ο Κρόνος είναι ένας σημαντικός πλανήτης και όταν πηγαίνει σε ορθή πορεία, σημαίνει ότι έχουμε κατανοήσει πολλά μαθήματα και τώρα είμαστε έτοιμοι να δείξουμε αυτή τη γνώση και σε άλλους ανθρώπους.  Υπάρχει πάντα ένα γεγονός που αλλάζει τη ζωή μας και μας βοηθάει να γίνουμε πιο παραγωγικοί και ασφαλείς, αλλά και να αισθανθούμε την ικανότητα ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας.

Ουρανός: Ξαφνικές εμπειρίες μας βοηθούν να αλλάξουμε κάθε τι που είναι σημαντικό για εμάς. Ο Ουρανός σε ορθή πορεία είναι μια δυνατή αλλαγή που μας βοηθάει να γίνουμε ευέλικτοι και ικανοί να προσαρμοστούμε σε πολλές διαφορετικές συνθήκες. Πρέπει να αναμένετε κάποιες σημαντικές αλλαγές που θα σας βοηθήσουν να εξελίξετε περεταίρω την προσωπικότητά σας.

Ποσειδώνας: ο Ποσειδώνας σε ορθή πορεία βάζει τέλος στις απογοητεύσεις που μπορεί να είχαμε στη ζωή μας. Η αλήθεια λάμπει μπροστά μας και γνωρίζουμε πλέον το πραγματικό νόημα της ζωής μας. Υπάρχει σημαντική πνευματική αφύπνιση και μαθαίνουμε να συγχωρούμε τα παλιά μας λάθη.

Κρίσιμες Μοίρες

Μέσω των Πρόοδων, οι πλανήτες μπορεί να ακουμπήσουν κάποιες σημαντικές μοίρες που μπορεί να ενεργοποιήσουν σημαντικές αλλαγές. Αυτές οι μοίρες θεωρούνται «Κρίσιμες» και βασίζονται στη παραδοσιακή Βεδική Αστρολογία σχετικά με τα Μέγαρα της Σελήνης.

Κρίσιμες Μοίρες ανά Τριπλότητα

Στα Παρορμητικά: η 0, 13ο και 26ο

Στα Σταθερά: 9ο και 21ο

Στα Μεταβλητά: 4ο και 17ο

Εάν ένας πλανήτης από Πρόοδο μετακινηθεί σε μια Κρίσιμη Μοίρα, όπως η 13ο Ζυγού, αυτό μπορεί να ενεργοποιήσει σημαντικές εξελίξεις και αλλά και αλλαγές.  Οι Κρίσιμες Μοίρες λειτουργούν σαν ορόσημα.

Άλλες σημαντικές μοίρες, είναι εκείνες της Έξαρσης και της Πτώσης των πλανητών.

Για τον Ήλιο, η έξαρση βρίσκεται στις 19ο Άρη και η πτώση στις 19ο Ζυγού.

Η Σελήνη κάνει έξαρση στις 3ο Ταύρου και πτώση στις 3ο Σκορπιού.

Ο Ερμής στις 15ο Παρθένου και 15ο Ιχθύων.

Η Αφροδίτη στις 27ο Ιχθύων και 27ο Παρθένου.

Ο Άρης στις 27ο Αιγόκερω και 27ο Καρκίνου.

Ο Δίας στις 15ο Καρκίνου και 15 Αιγόκερω.

Ο Κρόνος στην 21ο Ζυγού και 21ο Κριού.

Ο Ουρανός στις 25ο Σκορπιού και στις 25ο Ταύρου.

Ο Ποσειδώνας στις 9ο Λέοντα και στις 9ο Υδροχόου.

Ο Πλούτωνας στις 27ο Υδροχόου και στις 27ο Λέοντα.

Ο Βόρειος Δεσμός στις 3ο Διδύμων και στις 3ο Τοξότη.

Ο Νότιος Δεσμός στις 3ο Τοξότη και στις 3ο Διδύμων.

Όταν ένας πλανήτης κάνει σύνοδο με κάποια μοίρα έξαρσης, μπορεί να υπάρξει μια σημαντική και θετική περίοδος στη ζωή ενός ανθρώπου αν περιλαμβάνει όψεις με άλλους πλανήτες και ειδικά αν πρόκειται για σύνοδο ή αντίθεση και ο συγκεκριμένος πλανήτης ενεργοποιεί κάποιον γενέθλιο πλανήτη που βρίσκεται επίσης σε κρίσιμη μοίρα.

Όταν ένας πλανήτης κάνει σύνοδο με κάποια μοίρα πτώσης, μπορεί να υπάρξουν προκλήσεις και δύσκολες συνθήκες που να κάνουν το άτομο να νιώσει άβολα.

Επί πλέον, οφείλουμε να λάβουμε υπόψη τις σημαντικές μοίρες που συνδέονται με Απλανείς Αστέρες. Είναι σημαντικό να μάθει κάποιος τους 57 βασικούς απλανείς και να παρατηρεί εάν ένας προοδευμένος πλανήτης κάνει σύνοδο με κάποιον απλανή, διότι σε όλο το χρονικό διάστημα που ο πλανήτης προοδεύει επάνω σε αυτή τη μοίρα, μπορεί να προκύψουν προκλήσεις ή ευκαιρίες, ανάλογα με τη φύση του συγκεκριμένου Απλανή. Αναφορικά με την φύση των Απλανών Αστέρων, μπορείτε να συμβουλευθείτε τα βιβλία Bradys Book of Fixed Stars και Vivian Robinsons book on Fixed Stars.

Αλλαγές Ζωδίων

Είναι εξαιρετικής σημασίας όταν ένας προοδευμένος πλανήτης αλλάζει ζώδιο. Ένας πλανήτης που έχει μείνει αρκετά έτη σε ένα ζώδιο, πρόκειται να εσωτερικεύσει την φύση του ζωδίου αυτού. Οπότε, η αλλαγή ζωδίου γεννά μια προσαρμογή και μια μεταβολή στην έκφρασή του. Για παράδειγμα, ένα άτομο με μια πολύ εξωστρεφή γενέθλια Αφροδίτη στον Τοξότη σταδιακά θα γίνει πιο σοβαρή όταν η Αφροδίτη του θα εισέλθει από πρόοδο στον Αιγόκερω. Το άτομο βέβαια, θα χρειαστεί να μάθει και να επεξεργαστεί αυτή τη νέα δυναμική.

Όταν ο Ωροσκόπος, το Μεσουράνημα, ο Ήλιος, η Σελήνη ή ο κυβερνήτης του Ήλιου αλλάζουν ζώδιο από πρόοδο, συνήθως μπορεί να έχουμε αλλαγή στις συνήθειές μας ή κάποια σημαντικά γεγονότα να αλλάξουν τη ροή της ζωής μας. Η αλλαγή ζωδίων των Αξόνων και του Ήλιου φέρνουν αλλαγές μέσα από σημαντικά γεγονότα, αυτή της Σελήνης αλλάζει τις συνήθειές μας και το πως αντιδρούμε συναισθηματικά απέναντι στους άλλους. Όταν, για παράδειγμα, έχουμε μια Σελήνη στους Διδύμους μπορεί να αισθανόμαστε πιο χαλαροί, ενώ μια προοδευμένη Σελήνη στον Σκορπιό μπορεί να αντιδρά πιο συντηρητικά και με εσωστρέφεια. Όπως για κάθε χάρτη, έτσι και εδώ χρειαζόμαστε περισσότερο από ένα στοιχείο για να προβλέψουμε μια σημαντική αλλαγή στη ζωή μας. Όταν όμως οι Άξονες του χάρτη και ο Ήλιος αλλάζουν ζώδιο, τότε σίγουρα πρέπει να προετοιμαστούμε για κάποιες σοβαρές αλλαγές.

Αλλαγές Οίκων

Μια ακόμα σημαντική μετακίνηση είναι όταν ένας πλανήτης αλλάζει οίκο από Πρόοδο. Αυτό θα επηρεάσει την έκφραση του πλανήτη και μπορεί να σηματοδοτήσει ιδιαίτερα γεγονότα που αφορούν το συγκεκριμένο οίκο. Για παράδειγμα, αν η Αφροδίτη προοδεύσει στον 2ο οίκο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές της οικονομικής μας κατάστασης ή μια σημαντική αλλαγή στο αξιακό μας σύστημα.

Οι πλέον σημαντικές αλλαγές προκύπτουν όταν ένας πλανήτης κάνει σύνοδο με τις ακμές: Ωροσκόπος, Κατερχόμενο, Μεσουράνημα, Ναδίρ και Vertex – AntiVertex.

Σύμφωνα με τον Πτολεμαίο, μπορούμε κατά κανόνα να δώσουμε ανοχή 5ο. Γεγονότα θα προκύψουν όταν ένας πλανήτης πλησιάζει έναν νέο οίκο με ανοχή 5ο. Για παράδειγμα, η Αφροδίτη εντός 5ο πριν την είσοδό της στον 5ο οίκο μπορεί ήδη να γεννήσει μια ερωτική σχέση στη ζωή εκείνου του ατόμου.

Όταν η Σελήνη αλλάζει οίκους, συνήθως είναι μια περίοδος όπου το κέντρο της προσοχής μας εστιάζει σε θέματα του οίκου αυτού.

Ο Προοδευμένος Χάρτης μόνος του ή σε Όψη με τον Γενέθλιο.

Υπάρχουν δυο κύριοι τρόποι ανάλυσης και ερμηνείας του Δευτερεύοντος Προοδευμένου Χάρτη και της εξέλιξής του. Μπορούμε να τον εξετάσουμε αυτοτελώς, και να δούμε την αλληλεπίδραση μεταξύ των πλανητών και των όψεων που σχηματίζουν, και μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν διπλό (ομόκεντρο) χάρτη και να συγκρίνουμε τη δυναμική του Προοδευμένου χάρτη με τον Γενέθλιο.

Και οι δύο προσεγγίσεις είναι απαραίτητες και σημαντικές. Όψεις του Προοδευμένου ως προς τον Γενέθλιο είναι πολύ σημαντικές διότι θα πυροδοτήσουν σημαντικά γεγονότα που πρέπει να βιώσουμε στη ζωή μας. Η γενέθλια υπόσχεσή μας ενεργοποιείται από αυτές τις όψεις και θα βιώσουμε με έντονο τρόπο αυτό που ο πλανήτης υπόσχεται στον γενέθλιο χάρτη μας. Συχνά, όψεις μεταξύ προοδευμένων και γενεθλίων έχουν να κάνουν με αυτά που θέλουμε να κάνουμε διότι μιλάνε ήδη κατά την γέννησή μας. Όψεις μεταξύ προοδευμένων είναι πιο μοιραίες και δεν έχουμε πολύ έλεγχο, ενώ αφορούν γεγονότα μικρότερης σημασίας από αυτά που αφορούν το γενέθλιό μας, αλλά που μπορούν πάλι να μας επηρεάσουν με ποικίλους τρόπους. Ενώ οι όψεις προοδευμένου με γενέθλιο μιλούν για γεγονότα που είναι αποτέλεσμα του παρελθόντος μας και του χαρακτήρα μας, όψεις μεταξύ προοδευμένων μιλούν για γεγονότα που μόλις ξεκινούν και για τα οποία δεν υπάρχει προφανής λόγος. Μπορούμε να ερμηνεύσουμε όλες τις όψεις που σχηματίζονται, αλλά είναι σημαντικό να αξιολογούμε πρώτα τις Πτολεμαϊκές όψεις, και στην συνέχεια τις υπόλοιπες.

Η σημασία του Ωροσκόπου, του Ήλιου και του Μεσουρανήματος στις δευτερεύουσες προόδους και η λειτουργικότητα της Σελήνης. Οι πλέον σημαντικές όψεις που μπορούμε να έχουμε είναι αυτές που σχηματίζουν ο Ωροσκόπος, το Μεσουράνημα και ο Ήλιος με τον προοδευμένο και τον γενέθλιο χάρτη. Όταν ο Ωροσκόπος, το Μεσουράνημα και ο Ήλιος μας σχηματίζουν όψη, μπορούμε με σιγουριά να αναμένουμε κάτι σημαντικό να συμβεί στη ζωή μας. Ο Ωροσκόπος έχει να κάνει συνήθως με τις σχέσεις μας και το πως προβάλουμε τον εαυτό μας στους άλλους. Ο Ήλιος, με σημαντικά κεφάλαια/βήματα της ζωής μας, και το Μεσουράνημα με τον επαγγελματικό και κοινωνικό μας βίο. Όταν αυτοί οι τρεις σχηματίζουν σύνοδο ή αντίθεση με κάποιον πλανήτη του προοδευμένου ή γενέθλιου χάρτη μας, είμαστε εκατό τοις εκατό σίγουροι ότι κάτι μεγάλο έρχεται.

Η Σελήνη από την άλλη πλευρά δεν είναι ένα εργαλείο που θα φέρει γεγονότα, αλλά μάλλον ένα ρολόι που μας βοηθάει να δούμε που θα συμβούν τα γεγονότα αυτά. Όταν έχουμε όψη προοδευμένου με γενέθλιο, ή όψη προοδευμένου με προοδευμένο και η Σελήνη κάνει όψη 4ης Αρμονικής (σύνοδο, αντίθεση, τετράγωνο) τότε γνωρίζουμε πότε η αύτη θα εκδηλωθεί στον χρόνο.

Πρόοδοι από Όρια, Δεκανούς και Δωδεκατημόρια.

Οι Πλανήτες και οι Άξονες προοδεύουν επίσης και μας δίνουν πολλές λεπτομέρειες για τα γεγονότα που θα προκύψουν, εάν εξετάσουμε τα Όρια, τους Δεκανούς και τα Δωδεκατημόρια. Προσωπικά χρησιμοποιώ τα όρια του Δωρόθεου αντί του Πτολεμαίου, διότι θεωρώ ότι τα δεύτερα δεν λειτουργούν αποτελεσματικά για προβλέψεις, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε και τα δύο. Όταν ένας πλανήτης βρίσκεται πάνω σε ένα συγκεκριμένο όριο, μπορούμε να πάρουμε επί πλέον πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα συμβεί ένα γεγονός και κατά πόσον θα είναι καλό ή κακό. Οι Δεκανοί από την άλλη πλευρά μας δίνουν πληροφορίες κυρίως για μικρές αλλαγές στην προσωπικότητα και τα Δωδεκατημόρια μας δίνουν περισσότερο χρώμα για την τρέχουσα εξέλιξη της προσωπικότητας.

Για να καταλάβουμε με ένα παράδειγμα, τα Όρια σύμφωνα με τους αρχαίους, είναι συγκεκριμένες μοίρες που κυβερνώνται από συγκεκριμένους πλανήτες. Εάν ένας πλανήτης βρίσκεται στην 7η μοίρα του Κριού, κυβερνάται από την Αφροδίτη. Αυτό σημαίνει ότι ο προοδευμένος αυτός πλανήτης μπορεί να έχει ένα Αφροδίσιο πλεονέκτημα στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ενώ η Αφροδίτη κυβερνάει από τις 6ο έως τις 11ο μοίρες, από την 12η  έως την 19η, κυβερνήτης αυτών των μοιρών στον Κριό, είναι ο Ερμής. Ένας πλανήτης που σχηματίζει όψη σε αυτές τις μοίρες μπορεί να φέρνει πολλά νέα ή μικρά ταξίδια, και την ανάγκη για μελέτη νέων θεμάτων, πάντα κάτω από το πρίσμα του ζωδίου του Κριού.

Οι Δεκανοί είναι τμήματα 10ο κάθε ζωδίου. Για κάθε 10ο έχουμε και διαφορετικό κυβερνήτη. Ο 2ος Δεκανός του Λέοντα, για παράδειγμα, κυβερνάται από τον Δία και αυτό μπορεί να φέρει αρκετά στοιχεία του Δία στην διέλευση ενός προοδευμένου πλανήτη.

Τέλος, τα Δωδεκατημόρια αφορούν τον καταμερισμό κάθε ζωδίου σε 12 τμήματα, που το καθένα κυβερνάται και από κάποιο ζώδιο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ζώδιο κυβερνάει 2,5ο ενός ζωδίου και το πρώτο τμήμα κυβερνάται από το αυτό καθαυτό το ζώδιο και στη συνέχεια συμπληρώνουμε ένα πλήρη κύκλο. Για παράδειγμα, ένας πλανήτης στην 3ο της Παρθένου, βρίσκεται στο 2ο Δωδεκατημόριο της Παρθένου που κυβερνάται από τον Ζυγό, και ένας πλανήτης σε αυτές τις μοίρες από πρόοδο μπορεί να φέρει θέματα σχέσεων.

Προοδευμένες Εκλείψεις

Ένα από τα πλέον σημαντικά γεγονότα που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος μέσα από τον προοδευμένο χάρτη του είναι όταν συμβεί μια Έκλειψη στον Δευτερεύοντα Προοδευμένο Χάρτη του. Οι εκλείψεις είναι δυνατά φαινόμενα που μας βοηθούν να κατανοήσουμε δραματικές αλλαγές τις οποίες πρόκειται να βιώσει ένα άτομο στη ζωή του. Συστήνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα περιστατικά και την προσδοκία σημαντικών εξελίξεων στον οίκο και το ζώδιο όπου συμβαίνουν. Ο ευκολότερος τρόπος να διαπιστώσουμε ένα μια έκλειψη πρόκειται να συμβεί σύντομα, είναι εάν ο προοδευμένος Ήλιος πλησιάζει τον Βόρειο ή τον Νότιο Δεσμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις η Σελήνη σύντομα ακολουθεί για να σχηματίσει είτε μια Ηλιακή είτε μια Σεληνιακή έκλειψη. Οι Δεσμοί είναι το σημείο αναφοράς μιας έκλειψης.

Οι Φάσεις της Σελήνης

Ένας ακόμα παράγοντας για να προβλέψουμε και να κατανοήσουμε τι θα συμβεί στη ζωή μας αλλά και τι ακριβώς να πράξουμε σε κάποια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής, είναι οι φάσεις της Σελήνης.

Η Νέα Σελήνη γίνεται όταν αυτή βρίσκεται 12ο πίσω από και 33ο μπροστά από τον Ήλιο

Ανύψωση είναι όταν η Σελήνη βρίσκεται από 33ο έως 88ο μπροστά από τον Ήλιο

Πρώτο Τέταρτο, όταν η Σελήνη βρίσκεται από 88ο έως 123ο μπροστά από τον Ήλιο

Γιββωνικό, όταν η Σελήνη είναι από 123ο έως 178ο μπροστά από τον Ήλιο

Πανσέληνος, όταν η Σελήνη είναι από 178ο έως 147ο πίσω από τον Ήλιο

Κατάβαση, όταν η Σελήνη είναι από 147ο έως 102ο πίσω από τον Ήλιο

Τρίτο Τέταρτο, όταν η είναι 102ο έως 57ο πίσω από τον Ήλιο και

Βαλσαμικό, όταν η Σελήνη είναι 57ο έως 12ο πίσω από τον Ήλιο.

Η φάση της Νέας Σελήνης είναι πάντα μια περίοδος που μπορούμε να κάνουμε καινούργια πράγματα και να επανεκκινήσουμε τη ζωή μας. Είναι μια ιδανική περίοδος να συγχωρέσουμε τους εαυτούς μας και να επιχειρήσουμε νέα πράγματα. Ενδέχεται να μην αισθανθούμε άμεσα την αλλαγή. Η Νέα Σελήνη είναι σαν να βάζουμε τον σπόρο μέσα στη γη και να περιμένουμε υπομονετικά τα επόμενα στάδια να εμφανιστούν. Οι άνθρωποι πάντα χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα και μια ευκαιρία να αρχίσουν εκ νέου κάτι, ή να βρουν νέους τρόπους να εκφράσουν τους εαυτούς τους. Η Νέα Σελήνη είναι ένα ιδανικό δώρο που μας βοηθάει να κάνουμε κάτι τέτοιο. Είναι η φάση που ξεκινάμε κάτι νέο, ή παραμένουμε καθηλωμένοι στο παρελθόν.

Η Ανύψωση είναι όταν αγωνιζόμαστε να υλοποιήσουμε αυτό που ξεκινήσαμε κατά τη φάση της Νέας Σελήνης. Μπορεί να χρειαστεί να παλέψουμε, αλλά είμαστε γεμάτοι δύναμη να αλλάξουμε καταστάσεις. Μπορεί να προκύψουν εμπόδια και προβλήματα, αλλά πρόκειται για την δοκιμασία του χρόνου προκειμένου να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε. Είναι το στάδιο κατά την οποία είτε αρχίζουμε να αγωνιζόμαστε ή αρχίζουμε να χάνουμε έδαφος.

Το Πρώτο Τέταρτο είναι πάντα μια ιδανική περίοδος της ζωής μας διότι πρόκειται για μια περίοδο δράσης, όπου κάνουμε πράγματα προκειμένου να νιώσουμε πλήρεις και ευτυχείς. Υπάρχει πάντα ένα αίσθημα ενδυνάμωσης και η ανάγκη να προοδεύσουμε στη ζωή μας, αλλά και μια διαδικασία χτισίματος του Εγώ και η ανάγκη να εκδηλώσουμε την ενέργεια της Νέας Σελήνης. Είναι το στάδιο κατά το οποίο είτε αρχίσουμε να ενεργούμε ή γινόμαστε παθητικοί.

Το Γιββωνικό είναι όταν δημιουργούμε και αναπτύσσεται η ενέργεια της Νέας Σελήνης και βρισκόμαστε στα πλέον παραγωγικά χρόνια της ζωής μας. Είμαστε ιδιαίτερα εκδηλωτικοί και έχουμε την ανάγκη να προβάλουμε στους άλλους τα επιτεύγματά μας. Είναι το στάδιο κατά το οποίο είτε πετυχαίνουμε ή αρχίζουμε να φοβόμαστε.

Η Πανσέληνος είναι όταν ολοκληρώνουμε το έργο μας και αξιολογούμε το αποτέλεσμα των ενεργειών μας. Είναι η στιγμή που λαμβάνουμε επιβράβευση για την προσπάθεια να φθάσουμε στο αποκορύφωμα αυτού που ξεκινήσαμε πριν 14 χρόνια. Κοιτάζουμε μπροστά και δρέπουμε καρπούς. Είναι το στάδιο κατά το οποίο νιώθουμε καταξιωμένοι ή κενοί.

Η Κατάβαση είναι όταν κάνουμε επαναξιολόγηση ή, όπως προτιμώ να λέω, μια δεύτερη ευκαιρία. Εάν ήσασταν επιτυχείς κατά την φάση της Πανσελήνου, τώρα αναζητάτε νέους τρόπους για να ενεργήσετε και αισθάνεστε τέλεια για τις επιτυχίες σας. Αλλά, αν η φάση Πανσελήνου δεν λειτούργησε καλά, τώρα είναι η ώρα που μπορείτε να διορθώσετε τις καταστάσεις και να προβείτε σε σοβαρές αλλαγές προκειμένου να εξελιχθείτε κατάλληλα στο μέλλον.

Το Τρίτο Τέταρτο αφορά πάλι την ανάληψη δράσης – εάν επιτύχατε, προσπαθείτε πλέον για την τελειοποίηση αυτού που καταφέρατε και λειτουργείτε για την ευεργεσία των άλλων. Είναι μια πολύ παραγωγική περίοδος της ζωής και νιώθετε έτοιμοι να υλοποιήσετε το τέλειο. Εάν το στάδιο της Πανσελήνου δεν λειτούργησε καλά, αυτό είναι το στάδιο κατά το οποίο μπορείτε να επιχειρήσετε να διορθώσετε ό,τι δεν λειτουργεί.

Το Βαλσαμικό, είναι η τελευταία φάση της Σελήνης και αφορά την ολοκλήρωση αυτού που ξεκινήσατε αρκετά χρόνια πριν. Μπορείτε να κοιτάξετε στο παρελθόν και είτε να είστε ευτυχείς με ό,τι πράξατε ή να είστε γεμάτοι ανασφάλεια και πικρία διότι τίποτα δεν λειτούργησε έτσι όπως το θέλατε. Όπως και να έχει, αυτή είναι η περίοδος που πρέπει να κλείσετε ένα κεφάλαιο της ζωής σας και να ετοιμαστείτε για τη επόμενη μεγάλη αλλαγή που θα έχετε με την επερχόμενη Νέα Σελήνη. Εδώ το ερώτημα είναι εάν θα ξεκαθαρίσετε τις καταστάσεις μόνοι σας, ή κατά πόσον το Σύμπαν θα αρχίσει να το κάνει αυτό χωρίς την άδειά σας.

Σελήνη Κενής Πορείας από Πρόοδο

Όταν ένας πλανήτης βρίσκεται σε κενή πορεία, πρόκειται συνήθως για μια περίοδο ανησυχίας. Κενής πορείας είναι ένας πλανήτης όταν μέχρι να αλλάξει ζώδιο δεν πρόκειται να κάνει όψη (κυρίως Πτολεμαϊκή) μέσα στον χάρτη. Η Σελήνη είναι η πλέον συνηθισμένη να βρεθεί σε κενή πορεία. Είναι καλύτερο να μην ενεργήσουμε και να περιμένουμε μέχρι να τελειώσει αυτή η περίοδος εάν θέλουμε να ξεκινήσουμε νέα πράγματα ή να λάβουμε σοβαρές αποφάσεις. Προσπαθήστε κατά την κενή πορεία να χαλαρώσετε και να δώσετε περισσότερη αγάπη στον εαυτό σας και να μην πιέσετε πολύ τις αντοχές σας. Εάν ξεκινήσετε νέα πράγματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να έχετε αποτυχίες ή να συναντήσετε εμπόδια.

Διελεύσεις από Προόδους

 Μια τελευταία και πολύ καλή τεχνική είναι όταν εξετάζουμε όψεις που σχηματίζουν οι διελεύσεις από τον προοδευμένο χάρτη. Αυτή η τεχνική μας βοηθάει να κατανοήσουμε πως οι εξωτερικές επιρροές επιδρούν στην τρέχουσα κατάσταση της εσωτερικής μας ανάπτυξης. Μην σπαταλήσετε χρόνο μελετώντας κάθε όψη που σχηματίζεται έτσι – απλά κοιτάξτε τις διελεύσεις του Δία, Κρόνου, Ουρανού, Ποσειδώνα και Πλούτωνα και πως επηρεάζουν τον προοδευμένο χάρτη. Αναζητήστε κυρίως όψεις που είναι ακριβείας και επαναλαμβάνεται πολλές φορές.

Για παράδειγμα, εάν έχετε διελαύνοντα Πλούτωνα να σχηματίζει τρίγωνο ακριβείας με τον Ήλιο, 5 ή περισσότερες φορές, αυτό είναι κάτι που αξίζει οπωσδήποτε να εξετάσετε τι ακριβώς θα φέρει στη ζωή σας.

Σκιά κατά την Πρόοδο

Σκιά, είναι ένας όρος που αφορά στη σύνοδο μιας προοδευμένης Σελήνης σε μια διέλευση του Κρόνου.

Επειδή η μέση ταχύτητα της δευτερεύουσας προοδευμένης Σελήνης (χονδρικά 1ο το μήνα και δυόμιση έτη ανά ζώδιο) μπορεί να κλειδώσει με την ταχύτητα διέλευσης του Κρόνου (επίσης χονδρικά δυόμιση έτη ανά ζώδιο) μπορεί να βρείτε ότι αυτοί οι δύο «πλανήτες» κλειδώνουν σε μια μακροχρόνια σύνοδο, η οποία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μια δεκαετία. Η επιρροή του αποτελέσματος της Σκιάς μας ωθεί να εξετάσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τον εαυτό μας. Ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές φιλοσοφικές και υπαρξιακές αλλαγές στη ζωή μας.

Τρία παραδείγματα για να κατανοήσουμε τις Προόδους.

Η μελέτη πραγματικών γενεθλίων χαρτών είναι πάντα πολύ σημαντική προκειμένου να κατανοήσουμε πως λειτουργεί η Αστρολογία.

Πρώτα, θα μελετήσουμε τη βιογραφία της Σερ (Cher) με τις λεπτομέρειες Γενεθλίου ως 20 Μαΐου 1946 7:25 π.μ. στο Ελ Σέντρο της Καλιφόρνια (El Centro, California).

Δευτερεύουσες Πρόοδοι: 5 Βασικά κριτήρια και πως να προβλέψεις το μέλλον σου 3

Το 1985 η διάσημη τραγουδίστρια κέρδισε μία υποψηφιότητα για τις Χρυσές Σφαίρες (Golden Globe Nomination) για τη βιογραφική δραματική ταινία «Η Μάσκα» (Mask). Η πρώτη αστρολογική πληροφορία που σχετίζεται με αυτή την ταινία μπορεί να βρεθεί από την είσοδο της Σελήνης στις 15 Ιουνίου 1985 στο ζώδιο του Καρκίνου. Η Σερ κέρδισε το βραβείο των Χρυσών Σφαιρών και επίσης κέρδισε τον τίτλο της Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του 1985.

Η ταινία βασίζεται στην ιστορία ενός αγοριού που πάσχει από κρανιοδιαφυσιακή δυσπλασία και η Σερ ως η Μητέρα (το αρχέτυπο της Σελήνης στον Καρκίνο) που πασχίζει να διαχειριστεί την κατάσταση. Η ταινία «Η Μάσκα» ήταν ο θεμέλιος λίθος για την Σερ η οποία ξεκίνησε μια πορεία τεράστιας επιτυχίας, όπως προέκυψε στα επόμενα χρόνια. Ήταν η πρώτη της κρίσιμη και εμπορική επιτυχία. Η συνθήκη όμως που την έφερε στο προσκήνιο ή ανέδειξε την υπόσχεση για την προβολή της ήταν ότι την ίδια χρονιά επρόκειτο να γίνει μια Δευτερεύουσα Ηλιακή Έκλειψη. Αυτή η έκλειψη είχε ένα τεράστιο αποτέλεσμα για τα επόμενα χρόνια της ζωής της. Ο Ήλιος και η Σελήνη σε σύνοδο και την ίδια στιγμή σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα, ένας πολύ σημαντικός πλανήτης όταν ασχολούμαστε με καλλιτέχνες. Την ίδια ώρα, ο προοδευμένος Ωροσκόπος του χάρτη της ήταν σε συγκλίνουσα σύνοδο με τον Πλούτωνα, και η Αφροδίτη ως κυβερνήτης του Μεσουρανήματός της (προοδευμένο στις 0 μοίρες) έδειξε ότι ήταν όντως η ιδανική στιγμή για να επιτύχει η Σερ στα σχέδιά της. Στον γενέθλιο χάρτη της η προοδευμένη Ηλιακή Έκλειψη σχηματίσθηκε σε σύνοδο με τον Γενέθλιο Ωροσκόπο της, έναν ακόμα σημαντικότερο δείκτη δημόσιας επιτυχίας.

Αυτή η επιτυχία στην βιομηχανία του κινηματογράφου, ήταν όμως μόνον η αρχή. Δύο χρόνια αργότερα, το 1987 η Σερ πρωταγωνίστησε σε τρεις ταινίες, στο « Ύποπτος» (Suspect), στις «Μάγισσες του Ήστγουικ» (The Witches of Eastwick) και τελικά στο «Φεγγαροχτυπημένοι» (Moonstruck). Τα δύο τελευταία έργα ανέβηκαν στην κορυφή των μπεστ σέλλερ του 1987 και η Σερ για το Φεγγαροχτυπημένοι κέρδισε το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου ρόλου και τον τίτλο της Καλύτερης Ηθοποιού στις Χρυσές Σφαίρες.

Δευτερεύουσες Πρόοδοι: 5 Βασικά κριτήρια και πως να προβλέψεις το μέλλον σου 5

Η Σελήνη της εισήλθε στο ζώδιο του Λέοντα, ένα πολύ σημαντικό ζώδιο όπου τα άτομα μπορούν να αναδείξουν τα καλύτερα ταλέντα τους και μπορούν να επιτύχουν σε πολλούς τομείς. Η Σελήνη στον Λέοντα αφορά στην έκφραση του πάθους μας και στην δημιουργικότητά μας. Η προβολή και η τεράστια επιτυχία δεν ήλθαν μόνον εξ αιτίας αυτού. Το 1987 ο Ήλιος σχημάτιζε σύνοδο ακριβείας με τον Ωροσκόπο (Προοδευμένος σε σχέση με τον Γενέθλιο), μια πολύ σημαντική όψη που καταδεικνύει την ικανότητα του ατόμου να έχει μεγάλη επιτυχία και να αναδείξει τα ταλέντα του, όπως και το Προοδευτικό Τόξο σε σύνοδο με τον γενέθλιο Πλούτωνα. Ο Πλούτωνας είναι ένας πολύ σημαντικός πλανήτης για την Σερ, ως κυβερνήτης του Σκορπιού (ένα ζώδιο ο οίκος του οποίου κυβερνάται από αυτόν) σε σύνοδο με τον Άρη, που δείχνει ένα δυναμικό άτομο με μεγάλο πάθος και αντοχές, αλλά και σε κρίσιμη μοίρα του Λέοντα.

Όταν ο Προοδευμένος Ωροσκόπος συνάντησε την σύνοδο με τον Πλούτωνα, η επιτυχία της εξασφαλίστηκε. Εκείνα τα χρόνια ανήλθε στην κορυφή των σταρ και ενώ έγινε διάσημη τράβηξε την προσοχή των μέσων εξαιτίας των πολλών πλαστικών επεμβάσεων που έκανε (ενεργοποιήθηκε ο Ωροσκόπος της που είναι η εικόνα που προβάλουμε στους άλλους) και εξαιτίας των πολλών ερωτικών σχέσεων που είχε με νεότερους άνδρες (σύνοδος Αφροδίτης – Άρη το 1986 και η σύνοδος Άρη – Πλούτωνα που ενεργοποιήθηκε από τον Πλούτωνα το 1987).

Ένα δεύτερο και πολύ θλιβερό παράδειγμα είναι αυτό του διάσημου ηθοποιού και τραγουδιστή Λίντσεϊ Κρόσμπι (Lindsay Crosby) γεννημένου στις 5 Ιανουαρίου 1938 στις 4:55 π.μ. στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια (Los Angeles, California). Η επιρροή της «Σκιάς» που έπρεπε να διαχειριστεί, διήρκεσε αρκετά χρόνια και ήταν ένας από τους παράγοντες της κακής ψυχολογικής του κατάστασης. Ο γενέθλιος Κρόνος του ήταν ιδιαίτερα δυνατός στον 4ο οίκο σε αναιρετική μοίρα στους Ιχθύς και καθώς βρισκόταν σε ένα Μεγάλο Τετράγωνο με Χείρωνα – Μεσουράνημα – Ερμή, δεν τον βοήθησε να ανταπεξέλθει στην κατάθλιψη που τον βασάνιζε.

Δευτερεύουσες Πρόοδοι: 5 Βασικά κριτήρια και πως να προβλέψεις το μέλλον σου 7

Από το 1975 έως το 1986 ο διελαύνων Κρόνος βρισκόταν σε σύνοδο με τη Σελήνη, ξεκινώντας από τον 8ο οίκο του και τελειώνοντας πάνω στον Ωροσκόπο του το 1986. Ο θάνατος του πατέρα του ήταν ένα ισχυρό πλήγμα στην ψυχική του ισορροπία, το 1977, όταν η προοδευμένη Σελήνη και διελαύνων Κρόνος βρισκόντουσαν στα απέναντι ζώδια του προοδευμένου Ήλιου του και Ερμή του. Αυτό, μαζί με άλλους δείκτες, μας ανέδειξε τον χρονικό προσδιορισμό του θανάτου του πατέρα του.

Μεταξύ του 1975 και του θανάτου του το 1989, δεν κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τη ζωή του και βυθιζόταν στην κατάθλιψη χωρίς να προσπαθεί να αλλάξει τη ζωή του. Βέβαια, η επιρροή της Σκιάς, θα ήταν πολύ πιο εποικοδομητική σε κάποιον άλλο γενέθλιο χάρτη, αλλά τα πολλά προβλήματα του γενεθλίου και κυρίως το Μεγάλο Τετράγωνο, δεν βοήθησαν τον διάσημο καλλιτέχνη να αναδυθεί ξανά στη ζωή του, οπότε το 1989 αυτοκτόνησε.

Δευτερεύουσες Πρόοδοι: 5 Βασικά κριτήρια και πως να προβλέψεις το μέλλον σου 9

Τέλος, εξετάζουμε τον γενέθλιο χάρτη του Μάικλ Τζάκσον (Michael Jackson) γεννημένου στις 29 Αυγούστου 1958 στις 19:33 στο Γκάρι της Ιντιάνα (Gary, Indiana). Ο Άρης του 1999 αναδρομούσε στον 1ο οίκο του προοδευμένου του χάρτη, ένας πολύ σημαντικός πλανήτης τόσο για τη σεξουαλική ζωή όσο και για την αισθηματική ζωή. Στο προοδευμένο ωροσκόπιο, ο Άρης κυβερνούσε τον 12ο οίκο και σχημάτιζε ένα τετράγωνο σχεδόν ακριβείας με τη Σελήνη και τον Πλούτωνα στον 5ο οίκο.

Δευτερεύουσες Πρόοδοι: 5 Βασικά κριτήρια και πως να προβλέψεις το μέλλον σου 11

Η Σελήνη κυβερνούσε τον 3ο και 4ο οίκο και ο Πλούτωνας κυβερνούσε τον 7ο (στον προοδευμένο χάρτη). Ο Άρης βρισκόταν κοντά στη μοίρα έξαρσης του Βορείου Δεσμού και στον γενέθλιο τετραγώνιζε τον γενέθλιο Ήλιο του, που βρισκόταν σε σύνοδο με το Κατερχόμενό του. Το 1999 ο Μάικλ Τζάκσον χώρισε με την Ντέμπορα Τζήν Ρόου (Deborah Jeanne Rowe) – (ενεργοποίηση 7ου οίκου με κακές όψεις Άρη – Ήλιου),