Δεσμοί της Σελήνης – Ανακαλύπτοντας την πορεία της ζωής

Δεσμοί της Σελήνης – Ανακαλύπτοντας την πορεία της ζωής

     Οι δεσμοί της Σελήνης είναι μαθηματικά σημεία, πολύ σημαντικά στον χάρτη μας. Είναι τα δύο σημεία που η τροχιά της Σελήνης τέμνει την τροχιά της Γης, την εκλειπτική.

Ο Βόρειος δεσμός είναι εκεί όπου η Σελήνη κινείται στο βόρειο εκλειπτικό ημισφαίριο και ο Νότιος δεσμός είναι όπου η Σελήνη κινείται στο νότιο εκλειπτικό ημισφαίριο. Όταν οι δεσμοί βρίσκονται κοντά στον Ήλιο και την Σελήνη γίνονται εκλείψεις.  Έκλειψη Σελήνης γίνεται όταν η Πανσέληνος βρίσκεται κοντά σε σεληνιακό δεσμό εντός απόστασης 11ο 38΄εκλειπτικού γεωγραφικού μήκους.  Έκλειψη Ηλίου συμβαίνει όταν η Νέα Σελήνη βρίσκεται κοντά σε σεληνιακό δεσμό εντός απόστασης έως 17ο 25΄  εκλειπτικού γεωγραφικού μήκους. (Wikipedia) 

Μιά ολόκληρη περιστροφή γύρω από την εκλειπτική ονομάζεται draconic (δρακόντεια) ή nodal period.

Σύμφωνα με την Ινδουιστική Μυθολογία το σύμβολο των δεσμών είναι ο Δράκος, ο Βόρειος Δεσμός συμβολίζεται με το Κεφάλι του Δράκου και ο Νότιος Δεσμός με την Ουρά του Δράκου. Ο Βόρειος είναι το σημείο μέσω του οποίου θα πάρουμε νέες γνώσεις, ιδέες και αντιλήψεις, είναι το σημείο που πρέπει να κατακτήσουμε. Ο Νότιος που έχουμε από μνήμες, από το περιβάλλον, από το παρελθόν, αυτές που κληρονομήσαμε και με την βοήθειά τους θα προχωρήσουμε για να κατακτήσουμε τον Βόρειο. Πολλές φορές γυρίζουμε στον Νότιο γιατί είναι αυτό που ήδη γνωρίζουμε και κατέχουμε, αλλά αυτό είναι η παγίδα που πρέπει να ξεπεράσουμε, για να γνωρίσουμε και να φτάσουμε στην «Ιθάκη» που μας δείχνει ο Βόρειος Δεσμός.

Οι δεσμοί βρίσκονται αντιδιαμετρικά στα ζώδια, για παράδειγμα αν ο Βόρειος είναι στην 5 μοίρα του Κριού, ο Νότιος θα είναι στην 5 μοίρα του Ζυγού.

Από την Άννα Τσοπαναρίδου

Δεσμοί της Σελήνης - Ανακαλύπτοντας την πορεία της ζωής 3

Ας δούμε τους Δεσμούς της Σελήνης στα ζώδια και στους οίκους:

Οι Δεσμοί στα ζώδια:

ΒΔ στον Κριό-ΝΔ στον Ζυγό

Βγαίνει μπροστά σαν αρχηγός να δημιουργήσει νέα πράγματα, να σπείρει νέες ιδέες, να κατακτήσει τρόπαια. Πρέπει να αφήσει πίσω τον φόβο της μοναξιάς, γιατί ο αρχηγός είναι μόνος του μπροστά. Η δικαιοσύνη που έχει κληρονομήσει θα τον βοηθήσει να πράξει δίκαια και σωστά και θα καταφέρει να είναι όλοι δίπλα του. Να ακολουθεί την πορεία του, χωρίς να διστάζει και να πηγαίνει από την μία μεριά στην άλλη, αλλά να ακολουθήσει με λογική το μονοπάτι του.

ΒΔ στον Ταύρο-ΝΔ στον Σκορπιό

Πρέπει να κατακτήσει την ηρεμία, την σταθερότητα, την υλική και συναισθηματική ασφάλεια. Να βρει την ηρεμία και την ψυχική δύναμη, να απολαύσει την αγάπη και τον έρωτα, χωρίς ζήλιες, έλεγχο, εμμονές και ύπουλες σκέψεις και φόβους. Να εκτιμήσει την φύση και τους πόρους που μας δίνει, να τους απολαύσει και να βρει την εσωτερική ηρεμία και την ισορροπία. Ο έρωτας είναι θεραπευτικός και όχι καταστροφικός.

ΒΔ στους Διδύμους-ΝΔ στον Τοξότη

Οι υπερβολές, οι πολλές και σκόρπιες γνώσεις, η υπεραισιοδοξία και η χαλαρότητα είναι πράγματα που πρέπει να αφήσει. Συγκεκριμένες γνώσεις, εξειδίκευση, επικοινωνία με το περιβάλλον του και η απλή λογική θα τον βοηθήσουν να εξελιχθεί. Να πραγματοποιεί έναν έναν τους σκοπούς του και να μην αναλώνεται σε πολλά μαζί και τελικά να μην τελειώνει τίποτα.

ΒΔ στον Καρκίνο-ΝΔ στον Αιγόκερω

Η δύναμη, η αναγνώριση, η επιτυχία είναι η κληρονομιά του από τον Αιγόκερω.  Πρέπει να αφήσει αυτήν την ψυχρή αντιμετώπιση και να γίνει πιό συναισθηματικός και να σκέφτεται και να φροντίζει τους συνανθρώπους του.  Άλλωστε η Σελήνη είναι ο κυρίαρχος του Καρκίνου, το συναίσθημα και η μητρική φροντίδα των ανθρώπων γύρω μας είναι το κύριο χαρακτηριστικό της.  

ΒΔ στον Λέοντα-ΝΔ στον Υδροχόο

Έχει μάθει να είναι με φίλους, να ασχολείται με το κοινό καλό, να σκορπίζει τις δυνάμεις του για του άλλους, στόχος του είναι ο ομαδικός στόχος. Πρέπει να επικεντρωθεί στον εαυτό του, να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του για να αναπτυχθεί, να καταλάβει ότι είναι ο δυνατός Βασιλιάς. Όχι όμως ο εγωιστής Βασιλιάς, αλλά ο γενναιόδωρος και μεγαλόψυχος, που πετυχαίνει για να προσφέρει απλόχερα στους άλλους.

ΒΔ στην Παρθένο-ΝΔ στους Ιχθείς

Το πάθος για την ανθρωπότητα, ο υψηλός ιδεαλισμός, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η τάση να αφήνει ανολοκλήρωτα πράγματα, η τάση φυγής από τα προβλήματα είναι αυτά που πρέπει να αφήσει. Πρέπει να μάθει να έχει συγκεκριμένους στόχους, να τους αναλύει λεπτομερώς και με στρατηγική να καθορίζει τα βήματα για την επιτυχία. Η προσφορά προς τους άλλους πρέπει να είναι συγκεκριμένη και πρακτική και όχι «στον αέρα».

ΒΔ στον Ζυγό-ΝΔ στον Κριό

Πρέπει να παραμερίσει τον εγωισμό, την ματαιοδοξία, την ζήλια και να μάθει να μοιράζεται. Η δύναμη και η ικανότητα να πετυχαίνει τους στόχους του, είναι πράγματα που πρέπει να τα μοιραστεί με τους άλλους. Να μάθει να λειτουργεί με δικαιοσύνη και ισορροπία και να μην πατάει επί πτωμάτων για να πετύχει τους στόχους του. Η συντροφικότητα θα μαλακώσει την ψυχή του.

ΒΔ στον Σκορπιό-ΝΔ στον Ταύρο

Σκοπός του είναι να αφήσει πίσω την ύλη και τα υλικά αγαθά, που κυριεύουν την ψυχή του. Πρέπει να λειτουργήσει εσωτερικά και με το υποσυνείδητο, να «σκοτώσει» την ύλη και να αναγεννηθεί το πνεύμα.

ΒΔ στον Τοξότη-ΝΔ στους Διδύμους

Πρέπει να αφήσει την αναποφασιστικότητα, την ανασφάλεια, την περιέργεια και την συμμετοχή στα κουτσομπολιά.  Η συστηματική προσοχή για κάθε κατάσταση, η σταθερή γνώμη, θα εξελίξουν την προσωπικότητά του και θα οδηγηθεί στην αλήθεια, την πνευματικότητα και την ανώτερη γνώση.

ΒΔ στον Αιγόκερω-ΝΔ στον Καρκίνο

Η εξέλιξη θα επιτευχθεί όταν σταματήσει να είναι γονέας για όλους, να μην ασχολείται μόνο με τα προβλήματα των άλλων,να δέχεται το τέλος μιάς κατάστασης και να μην προσκολλάται. Πρέπει να αποκτήσει υπευθυνότητα, να επικεντρώνεται στους στόχους του και να μην εγκαταλείπει τις προσπάθειές του.

ΒΔ στον Υδροχόο-ΝΔ στον Λέοντα

Πρέπει να αφήσει τον εγωισμό, να μην υποτιμά τους άλλους, να δέχεται τις ιδέες τους και τις ικανότητές τους. Ο σεβασμός κατακτιέται, δεν επιβάλλεται, γι’ αυτό πρέπει να γίνει περισσότερο ανθρωπιστής και να ενδιαφέρεται για το κοινό καλό και όχι μόνο το προσωπικό.

ΒΔ στους Ιχθείς-ΝΔ στην Παρθένο

Η υπερανάλυση, η λεπτομέρεια, η εμμονή στην πρακτικότητα και στην πειθαρχία, είναι πράγματα που πρέπει να αφήσει πίσω. Πρέπει να γίνει πιό φιλεύσπλαχνος, να κατακτήσει την πνευματική ανωτερότητα, να σκέφτεται περισσότερο τους άλλους, να δίνει άνευ όρων την αγάπη και την βοήθεια. Προσοχή μόνο στην θυματοποίηση και στους εθισμούς.

Οι Δεσμοί στους οίκους:

ΒΔ στον 1ο – ΝΔ στον 7ο 

Σκέφτεται τον εαυτό του και αγωνίζεται για τους στόχους του. Ίσως έχει απογοητευτεί από τους άλλους, θυσίασε τον εαυτό του και τον εκμεταλλεύτηκαν. Έχει κοινά χαρακτηριστικά με έναν γονέα και η οικογένειά του είναι έντονη, με καβγάδες και διαπληκτισμούς. Αγωνίζεται για τους στόχους και την επιτυχία και έχει ηγετικές ικανότητες. Πρέπει να ανακαλύψει τον εαυτό του και να προσφέρει στους άλλους, χωρίς να τους επιτρέπει να τον εκμεταλλευτούν.

ΒΔ στον 2ο – ΝΔ στον 8ο

Αγωνίζεται για να βγάλει τα δικά του χρήματα και να μην στηρίζεται στα οικονομικά των άλλων. Έτσι αποκτά αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Έχει έντονη σεξουαλικότητα και ζηλεύει πολύ. Συχνά εξοικονομεί τα προς το ζην στον ίδιο κλάδο που ακολουθούν κι οι γονείς. Έχει μία σταθερή οικογένεια , ήρεμη, με υλική και συναισθηματική ασφάλεια. Συχνά υπάρχει ένας γονέας που υπερπροστατεύει την οικογένεια. Προσπαθεί να αποκτήσει σταθερές σχέσεις και συνεργασίες. Πρέπει να αντιληφθεί τις αξίες του για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Συχνά έχει ριζικές αλλαγές στις αξίες του. Θέλει να ζει χωρίς να δέχεται κάτι από τους άλλους.

ΒΔ στον 3ο – ΝΔ στον 9ο

Σκέφτεται λογικά, δίνει για τα πάντα λογικές εξηγήσεις,  πριν ξεκινήσει κάτι εξετάζει όλες τις δυνατότητες που του δίνονται από το περιβάλλον του. Πρέπει να μάθει να συνδιαλέγεται με τους ανθρώπους γύρω του και του αρέσει να μεταδίδει τις γνώσεις του και γίνεται καλός δάσκαλος. Επικοινωνεί καλύτερα με τον γονέα που έχει ίδια φιλοσοφική και θρησκευτική θεωρία. Έχει μιά έξυπνη και επικοινωνιακή οικογένεια, όμως διασπασμένη που δεν υπάρχουν οι παραδοσιακοί ρόλοι. Το άτομο αναπτύσσει σχέσεις με συγγενείς και γείτονες. Συνήθως έχει θέματα επικοινωνίας και προβλήματα με αδέρφια. Δεν πρέπει να φανατίζεται και να εμπλέκεται σε ιδεολογικούς πολέμους γιατί θα χάσει τον ρεαλισμό που τον διακρίνει.

ΒΔ στον 4ο – ΝΔ στον 10ο  

Το άτομο συνήθως ακολουθεί την καριέρα ενός γονέα. Πρέπει να εργαστεί εσωτερικά για να αναπτύξει την προσωπικότητά του. Έχει κυριαρχική θέση και αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη. Προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί τελείως από τους γονείς του, με τους οποίους έχει έντονους συναισθηματικούς δεσμούς. Έχει υπερπροστατευτική οικογένεια, συνήθως με μητριαρχική δομή. Θέλει μέσω των σχέσεών του να αποκτήσει συναισθηματική ασφάλεια. Ασχολείται με το παρελθόν για να βρει τις ρίζες του. 

ΒΔ στον 5ο – ΝΔ στον 11ο 

Θέλει να αναπτυχθεί, να δημιουργήσει, να εκφράσει αυθόρμητα τα συναισθήματά του. Χρειάζεται ενθάρρυνση από το περιβάλλον του και επηρεάζεται από αυτό. Μπορεί να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, που είναι αφιερωμένα στο κοινό καλό. Η οικογένειά του είναι η παρέα του και έχουν ζεστές συναισθηματικές σχέσεις, με πείσμα, εγωισμό και σταθερότητα. Κάποιες φορές έχει τάση κερδοσκοπίας και ρίσκου. Θέλει να γίνει δημοφιλής, είναι καλλιτέχνης και εκφράζει την δημιουργικότητά του για την κάλυψη των αισθήσεων των άλλων ανθρώπων. Δίνει σημασία στις ερωτικές σχέσεις και αγαπά δυνατά και προσφέρει γενναιόδωρα την αγάπη του.

ΒΔ στον 6ο – ΝΔ στον 12ο  

Προσπαθεί να διευθετήσει πρακτικά και αποτελεσματικά την καθημερινότητά του. Είναι μοναχικός και μυστικοπαθής. Στην εργασία του παραπονιέται συνεχώς για έλλειψη εκτίμησης και αγάπης. Πρέπει να αφήσει τις τάσεις φυγής και να αναπτύξει τις ικανότητές του και τα ταλέντα του για να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Μπορεί να έχει κληρονομική τάση για ασθένεια με έναν από τους γονείς. Η οικογένειά του είναι καθημερινή, ρουτινιάρικη και βαρετή, αλλά αποτελεσματική και έχει τα πάντα σε τάξη. Είναι εργατική οικογένεια, προσηλωμένη και απορροφημένη στην εργασία, που δεν έχει χώρο για διασκέδαση και χαρά. Το άτομο πρέπει να διαχειριστεί την καθημερινότητα και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους άλλους. Επίσης να δώσει σημασία στην υγεία του και να ασχοληθεί με εναλλακτικές μορφές θεραπείας.

ΒΔ στον 7ο – ΝΔ στον 1ο

Πρέπει να μάθει να συνεργάζεται με τους άλλους και να συμβιβάζεται στις συνεργασίες και στον γάμο. Να μειώσει τον εγωισμό και να είναι πιό ευγενικός. Το οικογενειακό περιβάλλον είναι ήρεμο και συμβιβαστικό και δύσκολα λέει κάποιο μέλος της την άποψή του. Έχει πολιτισμό και κουλτούρα και θέλει να φανεί κοινωνικά. Το άτομο πρέπει να αναπτύξει την ομαδική συνεργασία και την αρμονική συνεύρεση σε κοινωνικές εκδηλώσεις, να τηρεί την ισορροπία σε μιά σχέση γάμου ή επαγγελματική συνεργασία. 

ΒΔ στον 8ο – ΝΔ στον 2ο

Περνάει κρίσεις στην ζωή του, θέλει να προσφέρει και να βοηθά τους άλλους. Είναι έντονα σεξουαλικός, ζηλεύει και οι άλλοι θέλουν να του προσφέρουν τα πάντα. Στην αρχή έχει δυσκολίες στα οικονομικά και δεν πρέπει να είναι υπερβολικός και χαοτικός. Έχει μιά αυτοκαταστροφική οικογένεια, που σχεδόν πάντα έχει περάσει μία σημαντική κρίση, έναν πρόωρο θάνατο ή ψυχικά άρρωστο άτομο. Είναι συναισθηματικά άρρωστα δεμένη οικογένεια, αλλά με πείσμα και μπορεί να διεκδικήσει θέσεις εξουσίας και ελέγχου. Το άτομο συμμετέχει σε ομάδες που ερευνούν τα ανθρώπινα πάθη και τα βαθύτερα συναισθήματα. Πρέπει να ελέγχει την σεξουαλικότητά του, τις επιθυμίες και παρρεκλίσεις, την μυστικοπάθεια και την αντικοινωνικότητα. Θα έχει θέματα με κληρονομιές, με τα οικονομικά του συντρόφου, και την ιδιοκτησία άλλων και πιθανώς να ωφεληθούν οικονομικά. 

ΒΔ στον 9ο – ΝΔ στον 3ο 

Του αρέσει να διευρύνει συνεχώς τις γνώσεις του και την φιλοσοφική θεωρία της ζωής. Έχει μεγάλη περιέργεια να μάθει καθετί καινούργιο και δίνει σημασία στις σχέσεις του με τους άλλους. Συναναστρέφεται με άτομα που έχουν ίδια φιλοσοφία και τρόπο σκέψης και ασχολείται με τον νόμο και την δικαιοσύνη. Του αρέσει να ταξιδεύει και να μεταδίδει τις γνώσεις του στους άλλους. Μελετά φιλοσοφίες, θρησκείες, επιστήμες, ή και μεταφυσικά θέματα. Είναι στοχαστής και ασχολείται με τα ανώτερα ιδανικά και αξίες.  Έχει ευχάριστη, επικοινωνιακή οικογένεια και της αρέσουν τα ταξίδια. Ίσως τα μέλη της έχουν διαφορετικές απόψεις και να φαίνεται περίεργη ως προς την δομή της. 

ΒΔ στον 10ο – ΝΔ στον 4ο

Αγωνίζεται να αναπτύξει τις ικανότητές του για να αποκτήσει δύναμη μέσω της καριέρας του. Έχει πατριαρχική οικογένεια, καταπιεστική, χωρίς πολύ συναίσθημα και ζεστασιά,  με το μυαλό στο τι θα πει η κοινωνία, γι’ αυτό έχει τάση φυγής από το οικογενειακό περιβάλλον, αλλά η αγάπη για την οικογένεια υπερισχύει. Η οικογένειά του έχει κοινωνική προβολή, με ιδιαίτερη θέση στην διαχείριση εξουσίας. Το άτομο με υπευθυνότητα εργάζεται σκληρά για την καριέρα και την επαγγελματική επιτυχία. Θέλει να έχει την φήμη, την υπόληψη και την κοινωνική του εικόνα σε υψηλό επίπεδο.

ΒΔ στον 11ο – ΝΔ στον 5ο

Το άτομο συμμετέχει σε κοινές προσπάθειες για την επίτευξη στόχων που εξυπηρετούν τα κοινά συμφέροντα. Θέλει να πάρει αγάπη από τους άλλους. Η οικογένειά του είναι περίεργη, μη συμβατική και ίσως διαλυμένη. Τα μέλη της είναι ισότιμα και λειτουργούν δημοκρατικά και δεν υπάρχει συνοχή, αλλά συχνά χάος και αποσύνθεση. Είναι οικογένεια των άκρων, με ιδιοτροπίες και ιδιαιτερότητες, είτε πολύ προοδευτική, είτε συντηρητική. Το άτομο έχει κοινωνική συμπεριφορά, δημιουργεί φιλίες και ασχολείται με πρωτοποριακά επαγγέλματα. Θέλει να ζήσει τον απόλυτο έρωτα. Θέλει να νοιώθει ότι ανήκει σε μία ομάδα με κοινούς σκοπούς και κοινά ιδεώδη. Συνεργάζεται με τους άλλους για την ανάπτυξη του συνόλου. Συνδυάζει το ατομικό «θέλω» με το κοινωνικό «θέλω».

ΒΔ στον 12ο – ΝΔ στον 6ο

Είναι άτομο που του αρέσει να απομονώνεται, το μυαλό του απασχολούν βαθιές σκέψεις και συχνά αντιμετωπίζει ασθένειες. Κατανοεί την συλλογικότητα και λειτουργεί καλύτερα σε ένα ινστιτούτο ή οργανισμό. Έχουμε οικογένειες που διαλύονται ή έχουν κάποια κρίση ή καταστροφή, τους απασχολούν ψυχονοητικά θέματα. Έχουμε θέματα με νοσοκομεία, την θρησκεία, τις αιρέσεις. Το άτομο έχει μυστικές συντροφιές και σχέσεις, έχει φιλοσοφικά και απόκρυφα ενδιαφέροντα, εργάζεται πίσω από τις κάμερες, στο παρασκήνιο. Συνήθως απασχολούνται σε νοσοκομεία, φυλακές και ιδρύματα. Το μυστήριο, τα μυστικά, τα απόκρυφα, η ψυχική υγεία, είναι μέρος της ζωής του ατόμου με Βόρειο δεσμό στον 12ο οίκο.

Anna Tsopanaridou @ facebook

email: [email protected]