Χείρωνας στους 12 Oίκους: Αυτοθεραπεία μέσω προσφοράς

Χείρωνας στους 12 Oίκους: Αυτοθεραπεία μέσω προσφοράς

 Η ανακάλυψη του πλανητοειδή Χείρωνα τη δεκαετία του 70, σημειοδοτεί για την Αστρολογία το τέλος της Εποχής των Ιχθύων (του πόνου) και δίνει τη θέση της στην Εποχή του Υδροχόου (της ανάπτυξης και της απελευθέρωσης).

 Μέσα στον αστρολογικό χάρτη ο Χείρωνας δείχνει τα σημεία έντασης και μπλοκαρίσματος. Ο Οίκος θα μας ενημερώσει για τον τομέα της ζωής, ο οποίος δε λειτουργεί φυσιολογικά και πως θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, θεραπεύοντας τους συνανθρώπους μας, για να θεραπευτούμε τελικά και εμείς οι ίδιοι.      

 Το ταξίδι με τον Χείρωνα σκοπό έχει, μέσω της εσωτερικής αναζήτησης και της αυτογνωσίας, να επιλέξουμε το δρόμο μας και με όπλο τη γνώση, να αγωνιστούμε για τη βελτίωση της ζωής μας σε κάθε τομέα.

 Καθώς η εικόνα του Χείρωνα έχει πολλές και αντιφατικές έννοιες, όπως θύμα, θύτης, σοφός δάσκαλος, θεραπευτής, ίσως αναγνωρίσουμε στον εαυτό μας μία από τις έννοιες αυτές, κοιτάζοντας μαζί και αναλύοντας τη θέση του Χείρωνα στον αστρολογικό μας χάρτη.

Δε ξέρετε που έχετε το Χείρωνα; Δείτε τον Αστρολογικό μας χάρτη: Αστρολογικός Χάρτης – Χρήστος Άρχος (christosarchos.gr)

Από την Τόνια Χατζή 

C:\Users\30694\Desktop\φωτο ΤΟΝΙΑ 2.jpg

1ο Οίκος

 Με τον Χείρωνα στον 1ο Οίκο το άτομο νιώθει ανεπαρκές σε σχέση με την προσωπικότητα του ή ακόμη και με το σώμα του (πιθανόν λόγω σωματικής αδυναμίας), καθώς και με τον τρόπο που εξωτερικεύει την εικόνα του. Όταν χρησιμοποιούμε σωστά τη δύναμη του Χείρωνα στον 1ο Οίκο, μπορούμε να ενθαρρύνουμε τους άλλους, να ηγηθούμε ομάδων και να διακριθούμε. 

 Χρειάζεται να θυμόμαστε, ότι πάντα έχει αξία η «ευγενής άμιλλα», να συνειδητοποιήσουμε, ότι δεν είμαστε παντοδύναμοι και δε χρειάζεται να ζητάμε υπερβολικά πράγματα από τον εαυτό μας. Να θεραπεύσουμε άλλους μέσα από την συναίσθηση των δικών μας τραυμάτων. Στη θέση αυτή του Χείρωνα υπάρχει σύνδεση του ατόμου με το κόκκινο χρώμα και τις ιδιότητές του.

 Το δώρο μας: Η αποδοχή της μοναδικότητας της ύπαρξής μας και η αναγνώριση της Θείας σπίθας μέσα μας. Αληθινή αγάπη για τον ίδιο μας τον εαυτό και θετική ανάπτυξη του «Εγώ».

2ος Οίκος

 Ο Χείρωνας στον 2ο Οίκο έρχεται να μας δείξει ένα πρόβλημα αξιών και αξιολόγησης των πραγμάτων γύρω μας. Επιδιώκουμε να υποκαταστήσουμε με υλικά αγαθά την υπόστασή μας σαν άνθρωποι, νομίζοντας ότι έτσι θα αποκτήσουμε την πληρότητα που ζητάμε.

 Με τον Χείρωνα σ’ αυτή τη θέση τα άτομα έχουν ισχυρό μαγνητισμό, ωστόσο τα ίδια δεν είναι ευτυχισμένα. Νιώθουν ανασφαλή συναισθηματικά και δεν μπορούν να εκφράσουν τα αισθήματά τους στους άλλους. Ξεπερνούν την ανασφάλεια αυτή όταν συνειδητοποιήσουν, ότι η αγάπη είναι κάτι που δίνεται για να μας συμπληρώσει και όχι αδυναμία που μας κλονίζει και μας κάνει ανίσχυρους μπροστά σ’ εκείνους που αγαπούμε. Ο Χείρωνας μας καλεί να μάθουμε τα ένστικτά μας και να ακούμε τη φωνή του σώματός μας. 

 Το δώρο μας: Κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ υλικού και πνευματικού κόσμου. Ικανότητα να αυξάνουμε τα αγαθά, εκτιμώντας την αξία τους. Ικανότητα να αγαπάμε τις αληθινές αξίες, όπως την καρδιά, το πνεύμα και την ομορφιά.(Σύμβουλος Οικονομικών – Αυτοβελτίωσης – Ομορφιάς)

3ος Οίκος

 Με τον Χείρωνα στον 3ο Οίκο προσπαθούμε να απορροφήσουμε ιδέες, που μας είναι ξένες. Δεν πιστεύουμε στον εαυτό μας, στις πεποιθήσεις μας και δεν τις προβάλλουμε. Υπάρχουν θέματα με τις μετακινήσεις, τα αδέρφια μας και  τα κοντινά μας άτομα. Νευρικότητα κι ένα νοητικό μπλοκάρισμα είναι δυνατόν να εκδηλωθούν. Υποσυνείδητες κι οδυνηρές αποφάσεις κρύβονται μέσα μας κι έχουν δημιουργηθεί από πληγωμένα αισθήματα. 

 Για τη θεραπεία μας ο Χείρωνας μας συμβουλεύει, να μην αντιμετωπίζουμε εγωιστικά τους άλλους, ως προς τον τρόπο που σκέφτονται και να πλησιάζουμε τους συνανθρώπους μας με περισσότερη κατανόηση, ακόμη κι αν θεωρούμε ότι οι γνώσεις τους είναι κατώτερες από τις δικές μας. 

 Το δώρο μας: Ικανότητα να έχουμε βαθιά κατανόηση. Επικοινωνία με άλλους κόσμους ύπαρξης ή ζωής, ορατούς και αοράτους. (Λογοθεραπευτής, Αναπτυξιολόγος)

4ος Οίκος

 Με τον Χείρωνα στον 4ο Οίκο είναι πιθανό να νιώθουμε συχνά πληγωμένοι από τη σχέση μας με την οικογένεια και αν δεν πολεμήσουμε αυτές τις τραυματικές εμπειρίες, τότε θα μεταφέρουμε κάθε «εσωτερικό τραύμα» προς την οικογένεια που θα δημιουργήσουμε.

 Ο Χείρωνας σ’ αυτή τη θέση μπορεί να δώσει μία εσωτερική παθολογική αγάπη για τον γονέα του αντίθετου φύλου, σε σημείο να μπλοκάρουμε την ανάπτυξή μας από κρυφές ενοχές, αλλά και το μέλλον της επιλογής του/της συντρόφου μας, συγκρίνοντας πάντα αυτόν με τον γονέα του αντίθετου φύλου.

 Για τη θεραπεία μας ο Χείρωνας μας συμβουλεύει, να έρθουμε σε μία εκ βαθέων ανασκόπηση της ζωής μας και να αποφασίσουμε να κόψουμε τον «ομφάλιο λώρο», οριοθετώντας την ενηλικίωσή μας.

 Το δώρο μας: Η ανακάλυψη και η αναγνώριση της αγάπης, της φροντίδας και της αφοσίωσης, όχι μόνο στους άλλους, αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό. (Ασχολία με θέματα υγείας γυναικών)

5ος Οίκος

 Με τον Χείρωνα στον 5ο Οίκο πολλά εξαρτώνται άμεσα, από το πόσο ήμασταν αρεστοί κι αποδεκτοί στα παιδικά μας χρόνια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εκφραστούμε, να εκδηλώσουμε τα ταλέντα μας και τη δημιουργική μας φαντασία. Μία λανθασμένη συμπεριφορά από μέρους των ενηλίκων στην παιδική μας ηλικία, φέρνει εμπόδια και αναστολές στην επιλογή του συναισθηματικού μας συντρόφου στην ενηλικίωση. 

 Συναισθηματικά πληγωμένα άτομα έχουν μία ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά, όντας θύτες ή θύματα αυτών, καθώς και θέματα με τη δημιουργικότητα, τον έρωτα, τις ηδονές και την καλλιτεχνική έκφραση. 

 Η θεραπευτική δύναμη του Χείρωνα στη θέση αυτή είναι, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την αίσθηση της κατωτερότητας και να ανοίξουμε την πόρτα της Αγάπης σε όσους μας προκάλεσαν πόνο και μας απέρριψαν. Και το πιο βασικό, να αγαπήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

 Το δώρο μας: Αυτο-έκφραση και χαρά της ζωής. (Μουσικοθεραπευτές – Χοροθεραπευτές – Παιδίατροι)

6ος Οίκος

 Ο Χείρωνας στον 6ο Οίκο δείχνει, ότι τα αίτια πολλών ασθενειών μας είναι ψυχοσωματικά και προέρχονται από διατροφικές συνήθειες, τις οποίες απορρίπτει το σώμα μας. Κάθε πίκρα συσσωρευμένη θα είναι και ένα εμπόδιο προς την ολοκλήρωσή μας μέσα από αισθήματα πόνου, ενοχής και αυτοκριτικής. Με τη θέση αυτή είμαστε καλοί οργανωτές άλλων, αλλά δύσκολα επιτυγχάνουμε να οργανωθούμε οι ίδιοι. Ωστόσο, εσωτερικά χαρίσματα και πνευματικές τάσεις μπορεί να εκδηλωθούν, μέσω της αγνότητας της ψυχής.

 Όντας άτομα με ικανότητα να εισχωρήσουμε στον πόνο των άλλων και να συναισθανθούμε το φορτίο της ζωής τους, αντιλαμβανόμαστε, πως κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του «σταυρό».

 Το δώρο μας: Να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και τους άλλους, με τις ατέλειές τους. Ευγνωμοσύνη για το Θείο και τη Δημιουργία. (Διατροφολόγος – Νοσοκόμος – Χειρουργός – βοτανοθεραπεία  – ομοιοπαθητική)

7ος Οίκος

 Με το Χείρωνα στον 7ο Οίκο το άτομο δεν μπορεί εύκολα να δεχθεί, ότι μπορεί να έχει άδικο. Αυτό αυθόρμητα τον ωθεί, να ρίχνει  πάντα το άδικο αλλού. Λόγω του ότι είναι στον Οίκο απέναντι από τον 1ο (τον εαυτό μας), τα άτομα που προσελκύουμε, είναι άτομα που γίνονται ο καθρέφτης του εαυτού μας. Ο Χείρωνας εδώ μάς λέει, ότι θα δυσκολευτούμε σημαντικά να πετύχουμε ένα ισορροπημένο γάμο ή γενικά επιτυχημένες σχέσεις, συνεργασίες, δικαστικές υποθέσεις και συμβόλαια.

 Η θεραπεία έρχεται μέσα από την αυτογνωσία. Γινόμαστε πιο δεκτικοί και κυρίως περισσότερο συγκαταβατικοί. Απαλλάσσουμε από την προσωπικότητά μας (απέναντι Οίκος) το βάρος του εγωισμού και μαθαίνουμε να συμβιώνουμε αρμονικά με τους άλλους. Η θεραπεία των άλλων λειτουργεί θετικά, στην αναζήτηση της θεραπείας των εσωτερικών μας πληγών. 

 Το δώρο μας: Ανακάλυψη της αρμονίας, της ισορροπίας και της ομορφιάς. (Σύμβουλος γάμου – υγείας)

8ος Οίκος

 Με τον Χείρωνα στον 8ο Οίκο πρέπει να ερευνήσουμε σε βάθος τα παιδικά και άλλα τραύματα του παρελθόντος, τα οποία σιωπηλά υποσκάπτουν την ψυχική μας ισορροπία και μας οδηγούν σε χρόνιες παθήσεις, τάσεις αυτοκαταστροφής ή τάσεις ακρότητας στη σεξουαλική μας έκφραση. Με τον Χείρωνα σ’ αυτή τη θέση καλό θα είναι, να μην ξεχνάμε ποτέ την ηθική πλευρά της γνώσης, καθώς και τον αποκρυφισμό. Υπάρχουν πληγές από θέματα θανάτου, διαθήκης και κληροδοτημάτων. Το θέμα των χρημάτων τίθεται συχνά εδώ σαν μέσο δύναμης ή αδυναμίας. Η κτητικότητα μέσω της ύλης (κι από το απέναντι ζώδιο), αλλά και το άγχος για να συσσωρεύσουμε αγαθά, επιδρούν στη προσωπικότητά μας. 

 Είναι καλό να καταπολεμήσουμε την υλική εξάρτηση, για να απελευθερώσουμε το πνεύμα. Η ψυχανάλυση, αλλά και η μέθοδος της αναδρομής στα πρώτα παιδικά χρόνια, βοηθούν στην απεξάρτηση από τις τραυματικές μας εμπειρίες.

 Το δώρο μας: Αφύπνιση του αθάνατου στοιχείου μέσα μας. Αναδόμηση μέσα από το θάνατο κάθε φόρμας. Βάθος και πάθος για τη ζωή και τη γνώση. (Ψυχολόγοι – Ψυχίατροι – Σεξολόγοι)

9ος Οίκος

 Ο Χείρωνας στον 9ο Οίκο θα μπορούσε να σημαίνει την εσωτερική μας ανάγκη για έρευνα στο πεδίο των φιλοσοφικών και θρησκευτικών ιδεών. Είμαστε επιρρεπείς σε ιδεολογικές επιρροές και δεν πρέπει να «θεοποιούμε» τον πνευματικό μας καθοδηγητή. Χρειαζόμαστε ένα ξεκάθαρο ιδανικό, το οποίο θα μας βοηθήσει στην πνευματική μας πορεία. Μπορεί να έχουμε ένα άτομο που βίωσε, πολύ νωρίς στη ζωή του Αποχωρισμούς ή μια Οικογενειακή κατάσταση που δεν άφησε περιθώρια στο άτομο να διευρύνει τους ορίζοντες του. Υπάρχουν πληγές που έχουν να κάνουν με μη υλοποίηση ανώτερων σπουδών – μακρινά ταξίδια, με το εξωτερικό ή με το εμπόριο.

 Το δώρο μας: Η χαρά της περιπέτειας στην αναζήτηση της ανακάλυψης. Σπάσιμο των συνόρων στη γνώση, για βρούμε το θαύμα της ύπαρξης. (Θεολόγοι – Ιερείς – Φιλόσοφοι)

10ος Οίκος

 Η αναγνώριση είναι το κλειδί του Χείρωνα στον 10ο Οίκο. Εδώ ο Χείρωνας έχει να αντιμετωπίσει την ψυχρότητα από τον γονιό. Μάχεται σκληρά για να επιβιώσει και να καταξιωθεί, έχοντας μία «βαριά πατρική κληρονομιά». Χρειάζεται να αντιπαλέψει ίσως και ένα πρόβλημα υγείας, που δε θα ήθελε να γίνει γνωστό .

 Η θεραπεία θα έρθει, όταν μάθουμε να μην μπλοκάρουμε, αλλά και να μη βασίζουμε, τη προσωπική μας εξέλιξη στην καριέρα και στην κοινωνία μέσω ενός γονεϊκού προτύπου. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται, αλλά όλα είναι αποτέλεσμα προσπάθειας με σύνεση και επιμονή. Είναι αναγκαίο να δεχόμαστε τις ευαισθησίες μας και να μη τις θεωρούμε αδυναμία.

 Το δώρο μας: Η αναγνώριση της εσωτερικής μας σοφίας, η φωνή της έμπνευσης και η ικανότητα να μοιραζόμαστε αυτή τη σοφία με άλλους. (Θεραπευτές σε ηλικιωμένους – ανήμπορους)

11ος Οίκος

 Με τον Χείρωνα  στον 11ο Οίκο έχουμε την τάση να κριτικάρουμε την κοινωνία  (Κρόνος) και να απορρίπτουμε μεγάλο μέρος της (Ουρανός). Αν δεν ελέγχουμε όμως αυτή τη κριτική διάθεση, η επανάσταση που ζητάμε να φέρουμε, κινδυνεύει να έχει τη μορφή της αναρχίας και να είναι ολέθρια, αντί μιας πορείας ανόδου και εξέλιξης. Καλό θα είναι να συνειδητοποιούμε, πως τίποτα δεν είναι τέλειο και να μην απαιτούμε τελειότητα από το σύνολο, για το οποίο ενδιαφερόμαστε. Συχνά είναι άτομα με πληγές από ανθρώπους με τα ίδια ιδανικά, τα οποία δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε ομάδες, όταν το επίπεδο επικοινωνίας δεν τους ταιριάζει.

 Το δώρο μας: Επαφή με την ανώτερη λογική, το ανώτερο πνεύμα, όπου βασίζεται η Δημιουργία και να κατανοήσουμε το Θείο Σχέδιο. (Αστρολόγοι – Γιατροί χωρίς σύνορα – Ψυχοθεραπευτές – θεραπευτές New Age, ναρκομανών, αλκοολικών)

12ος Οίκος

 Με τον Χείρωνα στον 12ο Οίκο, είναι δύσκολο να διαχωρίσουμε την προσωπικότητά μας από το σύνολο και να δεχθούμε μία αυτονομία. Με έντονη την ανάγκη της συμπόνιας και της προσφοράς, μας οδηγεί ο Χείρωνας να μπλέκουμε το ιδεατό με το αληθινό. Αναζητούμε τη φυγή μέσα από όχι ευχάριστες διεξόδους, όπως το ποτό, τα ναρκωτικά ή τα φάρμακα και οδηγούμαστε στην απομόνωση (από την εσωτερική φυλακή, στην εξωτερική φυλακή ή το άσυλο). Το άτομο βιώνει βαθύτατο πόνο, μοναξιά και αντιμετωπίζει πολλά ψυχολογικά προβλήματα.

 Για να οδηγηθούμε στην ίαση, πρέπει να αναπτύξουμε την καλώς εννοούμενη κριτική σκέψη. Να εκδηλώνουμε κάθε συγκίνηση και συναίσθημα, να επιδιώκουμε να έχουμε τάξη στη σκέψη μας, στη ζωή μας, στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουμε, ώστε να αποφύγουμε την υπερβολή που θα οδηγήσει την προσφορά μας σε θυσία άσκοπη και θα διαλύσει την υπόστασή μας. 

 Το δώρο μας: Η αποκάλυψη της αγάπης της Θείας Αρχής. Να γίνουμε ικανοί να βλέπουμε παντού την έκφραση της Θείας Αγάπης (Εμπνευσμένοι καλλιτέχνες μουσικής και χορού –  Δάσκαλοι – Ψυχολόγοι – Δωρητές οργάνων)

Πηγές : Από το βιβλίο της Λίλιαν Σίμου « Η αστρολογία στο βουνό των Κενταύρων»

Ο Χείρωνας στα Ζώδια: Δάσκαλος και θεραπευτής σε πληγές που «αιμορραγούν»… – Χρήστος Άρχος (christosarchos.gr)

χειρωνας στα ζωδια χειρωνας στον κριο χειρωνας στους οικους συναστρια χειρωνας στον ταυρο χειρωνας στους ιχθεις