Λίλιθ: Η Μάυρη Σελήνη στους 12 Οίκους

H Μαύρη Σελήνη στους Οίκους

Λίλιθ: Η Μάυρη Σελήνη στους 12 Οίκους
Η Λίλιθ (Μαύρη Σελήνη) αντιπροσωπεύει το αρχέτυπο της αδάμαστης γυναίκας. Αυτής που δεν είναι διατεθειμένη να υποτάξει την ακεραιότητά της. Η αξιοπρέπειά της είναι πάνω απ’ όλα και έχει προτεραιότητα έναντι των επιθυμιών οποιουδήποτε άλλου. Η ανεξαρτησία είναι πρωταρχική ύλη της ουσίας της και η Λίλιθ θα κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι της για να τη διατηρήσει.

Σύμφωνα με το μύθο, η Λίλιθ ήταν η πρώτη σύζυγος του Αδάμ, αλλά ατίθαση καθώς ήταν εξορίστηκε από τον παράδεισο και συμμάχησε με το σατανά. Αυτή η εκδοχή του μύθου αντανακλά τις απόψεις της πατριαρχικής κοινωνίας για τις γυναίκες και εφαρμόζει απολύτως μια ρετσινιά, ένα κουσούρι θα λέγαμε, πάνω στα θηλυκά στερώντας τους ιστορικά μια αμερόληπτη  και δίκαιη αξιολόγηση.

Σημειώνω εδώ πως η Λίλιθ που αναφέρω στο άρθρο δεν είναι ένα υπάρχον αστρονομικό αντικείμενο αλλά ένα υπολογισμένο σημείο στον ουρανό. Αποτελεί το άλλο εστιακό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της Σελήνης όπου είναι στο σκοτάδι κρυμμένο, κάτι που δε γνωρίζουμε αλλά σχιζοφρενικά το φοβόμαστε και εξ’ αιτίας αυτού ονομάζεται Μαύρη Σελήνη (Λίλιθ).

Μόνο ο αστεροειδής Λίλιθ 1181 είναι πραγματικό φυσικό σώμα, υπάρχουν δύο Λίλιθ (Βlack moon Lilith γνωστή ως Mean Lilith και Oscullating Lilith γνωστή ως True Lilith) που είναι θεωρητικά σημεία καθώς και η Dark moon Lilith που επίσης λέγεται  Waltemath Black Moon ή Waldemath Black Moon όπου και γι΄αυτή δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις αν είναι πραγματικό σώμα ή όχι.

Αστρολογικά λοιπόν η Λίλιθ (Μαύρη Σελήνη) αντιπροσωπεύει το τμήμα του εαυτού μας που βρίσκεται στη σκιά. Είναι κάτι που είναι επώδυνο και προσπαθούμε ν’ αποφύγουμε την αντιμετώπισή του με κάθε τρόπο. Ουσιαστικά το θάβουμε στα βάθη μας και ενδόμυχα επιζητούμε να παραμείνει στην αφάνεια. Ωστόσο κατά καιρούς είτε το θέλουμε είτε όχι, όπως η ειμαρμένη τα φέρνει στη ζωή μας, αναγκαζόμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι με τη αυτήν τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας και να τη διαχειριστούμε. 

Εκτός της οικοθεσίας, πολύ σημαντικό είναι και το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται η Λίλιθ (Μαύρη Σελήνη) καθώς περιγράφει πως βιώνουμε τα θέματα της. Στο γενέθλιο χάρτη η θέση της Λίλιθ καταδεικνύει σε ποιον τομέα της ζωής μας έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε την απόρριψη, τη θλίψη, τη ντροπή, τη διαμάχη και οτιδήποτε θεωρούμε πως μάς δυσκολεύει, χρειάζεται να το ενσωματώσουμε και να βρούμε τη δύναμή μας μέσω επίπονων καταστάσεων.Σημείωση: Αν και αυτές οι αστρολογικές ερμηνείες γίνονται με βάση τις ουράνιες κινήσεις, να έχετε κατά νου ότι η εμπειρία κάθε ατόμου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον μοναδικό χάρτη και την κατάστασή του. Χρησιμοποιείτε πάντα την αστρολογία ως οδηγό και όχι ως κυρίαρχη δύναμη.

Για λόγους συντόμευσης παρακάτω η Λίλιθ (Μαύρη Σελήνη) θα αναφέρεται μόνο ως Λίλιθ.

Χαριτάτου Έφη

Λίλιθ: Η Μάυρη Σελήνη στους 12 Οίκους 3


[email protected]

1ος    Οίκος
Ο πρώτος οίκος αφορά στον εαυτό μας, ορίζει την ταυτότητά μας και είναι πολύ σημαντικός μιας και αποτελεί τον έναν από τους τέσσερις γωνιακούς οίκους στον αστρολογικό μας χάρτη. Είναι ο οίκος της προσωπικότητάς μας, της φυσικής μας εμφάνισης, του στυλ και της πρώτης εντύπωσης που κάνουμε στους άλλους. Πλανήτες ή σημεία που βρίσκονται στον πρώτο οίκο και ακόμα περισσότερο κοντά στην ακμή του οίκου δηλαδή στον ωροσκόπο μας αποκτούν κύρια σημασία και δυναμική γι΄ αυτό και τους μελετάμε ιδιαιτέρως.

Η Λίλιθ στον πρώτο οίκο υποδηλώνει ότι είναι μέρος του εαυτού του ατόμου και δεν μπορεί να την κρύψει από τους άλλους είτε το θέλει είτε όχι. Με αυτήν την τοποθέτηση το άτομο προφανώς έχει εμπειρία στα θέματα της Λίλιθ (σκοτεινές καταστάσεις) εφόσον ο οίκος είναι γωνιακός και παίζει καθοριστικό ρόλο στο γενέθλιο χάρτη του. Η Λίλιθ είναι επώδυνη επομένως σε αυτό τον οίκο είναι πολύ δύσκολο να μην την αντιμετωπίσει το άτομο, ωστόσο μπορεί να βρει και δυνάμεις στον εαυτό του που δε γνώριζε καν την ύπαρξή τους.

Η Λίλιθ στον πρώτο οίκο δίνει μια έντονη παρουσία και η ενέργεια του ατόμου γίνεται αισθητή. Θα λέγαμε πως προσδίδει στο άτομο πλουτώνια χαρακτηριστικά. Με τη Λίλιθ σε αυτήν την τοποθέτηση είναι περήφανο, δυνατό, ασυμβίβαστο και εκφράζει σαφώς τη θέλησή του. Είναι ανεξάρτητο, αυθεντικό, ισχυρό και συνήθως με αδιαπέραστα όρια. Με τη Λίλιθ στον πρώτο οίκο, το άτομο μισεί οι άλλοι ν’ αδιαφορούν γι’ αυτό, να μη δίνουν σημασία στη γοητεία του ή στη μυστηριώδη παρουσία του και πολύ περισσότερο να το αγνοούν ή να το ξεπερνούν. Τις περισσότερες φορές οι άλλοι μπορεί να το χαρακτηρίζουν εγωιστή αλλά αυτό δεν αγγίζει καν το άτομο, είναι κάτι που αφορά τους άλλους και μόνο.

Στην πρώιμη ηλικία πιθανόν να ένιωσε ανεπιθύμητο ή ότι δεν άξιζε αγάπη, στοργή και ακόμα περισσότερο ότι δεν άξιζε να είναι καν ζωντανό.  Μπορεί να ένιωσε ντροπή σαν παιδί και η αυτοπεποίθησή του να ήταν πολύ χαμηλή. Πολύ πιθανόν να έχει μνήμες απόρριψης από την παιδική ηλικία ή μνήμες εξευτελισμού. Με αυτήν την τοποθέτηση το άτομο μπορεί να είναι επιρρεπές σε καταχρήσεις παντός είδους όπως αλκοόλ, ναρκωτικά, τζόγος ή σεξ.  Αν η Λίλιθ κάνει σκληρές όψεις με Άρη, Κρόνο ή Πλούτωνα το άτομο μπορεί να ασκεί σε άλλους ή να δέχεται από άλλους βία ψυχολογική ή σωματική καθώς και να έχει υποστεί βία στην πρώιμη ηλικία.

2ος Οίκος
Ο δεύτερος οίκος αφορά τα οικονομικά και τα κεκτημένα. Η Λίλιθ στο δεύτερο οίκο έχει να κάνει με την αυτοεκτίμηση, το σύστημα αξιών και τα πράγματα που υποστηρίζουν την ύπαρξη του ατόμου στο φυσικό κόσμο. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση εκτιμά ιδιαιτέρως την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια. Η Λίλιθ στο δεύτερο οίκο μπορεί να δείξει την επιθυμία του ατόμου να γίνει οικονομικά επιτυχημένο. Ακόμα μια βασική προτεραιότητα για τη Λίλιθ στο δεύτερο οίκο είναι η σταθερότητα. Η Λίλιθ στο δεύτερο οίκο υποδηλώνει ότι η αίσθηση της αξίας σας επηρεάζεται από πρώιμες εμπειρίες με πόνο και ακόμη τραύμα.

Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση συχνά έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση. Μπορεί να αισθάνεται ότι έχει λιγότερη αξία από τους άλλους, κάτι που πηγάζει από την παιδική ηλικία και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Λίλιθ στο γενέθλιο χάρτη. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση ίσως έχει υποστεί εκφοβισμό, εκμετάλλευση ακόμα και κάποιοι να του αρνήθηκαν το δικαίωμα να υπάρχει με αποτέλεσμα να νιώθουν συχνά ότι δεν είναι αρκετά καλοί. Η Λίλιθ εδώ μπορεί να υποδείξει ότι το άτομο έπρεπε να βιώσει την απώλεια κάτι που εν συνεχεία επηρεάζει το αίσθημα της ασφάλειάς του και κατ’ επέκταση καθιστά το άτομο αρκετά κτητικό.

Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση μπορεί να πιστέψει ότι η δύναμη βρίσκεται στην κατοχή και νιώθει ότι το να αποκτήσει αυτό που θέλει θα του φέρει ηρεμία. Ουσιαστικά δίνεται μια ώθηση στο άτομο για την οικοδόμηση πλούτου. Η Λίλιθ στο δεύτερο οίκο τείνει να πιστεύει ότι τα χρήματα και τα υπάρχοντα είναι δύναμη και αυτομάτως η απόκτησή τους γίνεται προτεραιότητά της. Μερικές φορές το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση μπορεί να είναι απρόθυμο να μοιραστεί τα κεκτημένα του. Η Λίλιθ στο δεύτερο οίκο υποδεικνύει και τις αξίες του ατόμου, υποδηλώνει την ακεραιότητα, την αυθεντικότητα και την εκτίμηση για την ελευθερία του.
Δεν τού αρέσει να βρίσκεται υπό έλεγχο και προτιμά να έχει τον έλεγχο σε καταστάσεις και ανθρώπους.

Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση είναι διατεθειμένο να κάνει θυσίες προκειμένου να νιώσει ασφαλής. Με τη Λίλιθ στο δεύτερο οίκο το άτομο είναι πολύ αισθησιακό, εκτιμά τις γήινες απολαύσεις, τα καλαίσθητα πράγματα και μπορεί να ξοδέψει πολλά χρήματα σε αυτά. Με αυτήν την τοποθέτηση της Λίλιθ, το άτομο είναι προικισμένο με εκλεπτυσμένη αισθητική ακόμη και ταλέντο στην τέχνη, τη μόδα ή τη μουσική. Οι ερωτικές περιπτύξεις είναι πιθανότατα σημαντικές για το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σαγηνευτική του δύναμη για υλικά κέρδη.3ος  Οίκος
Ο τρίτος οίκος αφορά στο μυαλό, τη σκέψη, τη μάθηση, την ομιλία, την επικοινωνία, την έκφραση του εαυτού και τη σύνδεση με τους άλλους. Τόσο ο προφορικός όσο και ο γραπτός λόγος ανήκουν στον τρίτο οίκο. Με τη Λίλιθ στον τρίτο οίκο το άτομο είχε πιθανότατα δυσκολίες με τους συγγενείς και τους κοντινούς του ανθρώπους στην πρώιμη ηλικία. Μπορεί να υποδηλώνει διαταραχές επικοινωνίας, διότι το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση επιθυμεί να κατανοήσει σε βάθος και να έχει τον έλεγχο των σκέψεών του. Η Λίλιθ στον τρίτο οίκο επηρεάζει τη διαδικασία της σκέψης και το στυλ της επικοινωνίας του ατόμου.

Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση τείνει να έχει μια έντονη εσωτερική ζωή διότι είναι δεκτικό σε λεπτές επιρροές από τους γύρω του και αρκετές φορές μπορεί να φοβάται ότι η ένταση των σκέψεών του το τρελαίνει. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση υποδηλώνει προβλήματα επικοινωνίας σε μικρή ηλικία. Μερικές φορές μπορεί να εκδηλωθεί ως προβλήματα ομιλίας ή ακόμα και αλαλία. Εδώ το άτομο έχει ένα πολύ κοφτερό μυαλό εκτός αν ο Ερμής βάλλεται στο γενέθλιο χάρτη ή υπάρχουν άλλοι παράγοντες που το αποτρέπουν. Η διαδικασία σκέψης του ατόμου με τη Λίλιθ στον τρίτο οίκο περιλαμβάνει κάθε λεπτομέρεια, κάθε πιθανότητα και εξετάζει εξονυχιστικά τα πάντα. Το άτομο είναι πνευματώδες, πονηρό, ειδικά όταν μεγαλώνει και αποκτά εμπειρία ζωής και επιθυμεί σφόδρα τη σύνδεση με τους άλλους.

Ο τρόπος που επικοινωνεί το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση είναι πολύ έντονος και είναι πραγματικά ταλαντούχο στη διαισθητική κατανόηση της ψυχολογίας, καθιστώντας κατ’ επέκταση τον εαυτό του ικανό στο πώς να πείθει τους άλλους. Επηρεάζει τους άλλους με πολύ διακριτικό τρόπο και αρκετές φορές η σιωπή γίνεται εργαλείο του για να χειραγωγήσει τους άλλους. Πολλές φορές το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση της Λίλιθ είναι πολύ καλό στο να κρύβει τα συναισθήματα και τις προθέσεις του και να υποδεικνύει στους άλλους ένα διαφορετικό προσωπείο. Το άτομο εδώ δεν αποδέχεται τα πράγματα όπως του παρουσιάζονται και τείνει να κάνει τη δική του έρευνα και αναζήτηση πάνω σε αυτά.

Οι απόψεις του ατόμου τείνουν να είναι αρκετά διαφορετικές από των υπολοίπων τις περισσότερες φορές. Με τη Λίλιθ στον τρίτο οίκο το άτομο συχνά σκέφτεται γιατί τα πράγματα είναι όπως είναι και θέλει να βρει ένα υψηλότερο νόημα πίσω από αυτό. Ο τρίτος οίκος αφορά και στις μετακινήσεις οπότε με τη Λίλιθ εδώ υποδηλώνονται προβλήματα που σχετίζονται με οχήματα και ταξίδια. Αν υπάρχει εμπλοκή του ογδόου οίκου είναι πιθανοί και κίνδυνοι από ατυχήματα. Το άτομο με τη Λίλιθ στον τρίτο οίκο χρειάζεται να είναι πολύ προσεκτικό όταν οδηγεί.

4ος  Οίκος

Ο  τέταρτος οίκος αστρολογικά αφορά το σπίτι μας και την ιδιωτική μας ζωή. Είναι ο οίκος όπου φαίνεται το πρώιμο περιβάλλον της ζωής μας και υποδηλώνει τον τρόπο που θα πεθάνουμε κάποια στιγμή. Περιγράφει τις ρίζες μας, την οικογένειά μας, την ατμόσφαιρα στο σπίτι μας όταν ήμασταν παιδιά, την οικογενειακή κληρονομιά και εκπροσωπεί την πατρίδα μας. Αντιπροσωπεύει επίσης τον έναν εκ των δύο γονέων και είναι ο επόμενος γωνιακός οίκος του ωροσκοπίου και δεύτερος από τους 4 σημαντικότερους οίκους του γενεθλίου χάρτη μας. Πλανήτες ή σημεία που βρίσκονται στον τέταρτο οίκο και ακόμα περισσότερο κοντά στην ακμή του οίκου αποκτούν κύρια σημασία και δυναμική γι΄ αυτό και τους μελετάμε ιδιαιτέρως.

Με τη Λίλιθ στον τέταρτο οίκο το άτομο μπορεί να νιώθει πως δεν είναι ασφαλές σε αυτόν τον κόσμο. Μπορεί επίσης να υποδηλώνει τραυματικό γεγονός που σχετίζεται με τους προγόνους και επηρεάζει το άτομο προκαλώντας άγχος.  Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση της Λίλιθ στον τέταρτο οίκο μπορεί να αισθάνεται ότι δεν είναι ευπρόσδεκτο στο σπίτι του το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα τρομακτικό στην παιδική ηλικία. Μερικές φορές με αυτήν την τοποθέτηση το άτομο μπορεί να έχει υποστεί και κακοποίηση στο οικογενειακό περιβάλλον όσο ήταν παιδί ή οι γονείς να μην έδιναν τη δέουσα σημασία στο παιδί με αποτέλεσμα να αισθάνεται απομονωμένο.

Πολύ πιθανόν, με τη Λίλιθ στον τέταρτο οίκο το άτομο να δυσκολεύεται στην απόφαση να κάνει δική του οικογένεια ή να θεωρεί πως δε θα γίνει καλός γονιός. Με αυτήν την τοποθέτηση είναι πιθανόν ένας εκ των δύο γονέων να ενσάρκωσε τα χαρακτηριστικά της Λίλιθ δηλαδή να είχε ισχυρή θέληση, να ήταν ανεξάρτητος, αυτόνομος, αυταρχικός ή να έπρεπε να αντιμετωπίσει πολλές και δύσκολες καταστάσεις στη ζωή του και να επέζησε (ο γονέας πάντα) από πολύ επώδυνα γεγονότα. Ο γονέας που κατάφερε να επιβιώσει των δύσκολων καταστάσεων μετέδωσε στο παιδί του τον πόνο.

Πολλές φορές υποδηλώνει έναν πολύ χειριστικό γονιό. Σε ακραίες περιπτώσεις με αυτήν την τοποθέτηση υποδηλώνεται ένα διαζύγιο των γονέων, ή εγκατάλειψη από έναν γονέα ή ο φυσικός θάνατος ενός γονιού που προκάλεσε πολύ πόνο και αθεράπευτη θλίψη στα εναπομείναντα μέλη της οικογένειας. Με τη Λίλιθ στον τέταρτο οίκο μπορεί να υποδηλώνονται καρμικά χρέη. Συνήθως το άτομο (γυναίκα ή άντρας) έχει μια ιδιαίτερη δυναμική χωρίς να το επιδιώκει και μπορεί να εκλαμβάνεται ασυνείδητα ως απειλή από τις γυναίκες που συναντά στη ζωή του.

5ος
  Οίκος
Ο πέμπτος οίκος αφορά στο παιδί που κρύβουμε μέσα μας, στα παιδιά μας, στη δημιουργία, στην έκφραση του εαυτού μας, στις τέχνες, στο ρομαντισμό, στα φλερτ, στις ερωτικές σχέσεις αλλά και στις σεξουαλικές σχέσεις.
Η Λίλιθ στον πέμπτο οίκο συνήθως επηρεάζει την ερωτική ζωή του ατόμου. Αποτελεί μια σκηνή δράματος και επώδυνων εμπειριών. Αυτή η τοποθέτηση της Λίλιθ μπορεί να επιφέρει δυσκολίες με τα παιδιά και είναι μια από τις πιο δύσκολες τοποθετήσεις της Λίλιθ. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση μπορεί να αισθάνεται μπλοκαρισμένο στους τομείς της δημιουργίας και της αυτοέκφρασης και δυσκολεύεται να διασκεδάσει με την ψυχή του εκδηλώνοντας ασυνείδητα μια ανησυχία.

Η Λίλιθ στον πέμπτο οίκο είναι σημείο πόνου, ντροπής ή απόρριψης. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση νοιώθει συχνά αδυναμία ή απώλεια δύναμης. Αυτή η τοποθέτηση της Λίλιθ μοιάζει πολύ με τις πλουτώνιες εμπειρίες και μπορεί να κλειδωθεί στο ασυνείδητο λειτουργώντας παρασκηνιακά και προκαλώντας προβλήματα. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση της Λίλιθ νιώθει δυσκολία στο να είναι ξέγνοιαστο και ν’ απολαμβάνει τη ζωή του. Οτιδήποτε φέρνει ευτυχία και εκπλήρωση στους άλλους, για το άτομο με τη Λίλιθ στον πέμπτο οίκο φέρνει πόνο και τραγικότητα από νωρίς στη ζωή του. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση μπορεί να ντρεπόταν που ήθελε να παίξει όταν ήταν παιδάκι ή να ντρεπόταν που ήθελε να διασκεδάσει.

Αυτό επηρεάζει τη ζωή τού ατόμου και ως ενήλικα διότι η Λίλιθ εδώ δεν μπορεί να πάρει την ικανοποίηση που επιθυμεί βαθιά μέσα της. Το άτομο με τη Λίλιθ στον πέμπτο οίκο αισθάνεται φόβο να εκφράσει αυτό που είναι αυθόρμητα, φόβο ν’ ακολουθήσει την καρδιά του και δυσκολεύεται να βρει ισορροπία στον εαυτό του. Εδώ το άτομο επιθυμεί να το επαινούν και να το λατρεύουν και ταυτόχρονα νιώθει ότι δεν το αξίζει. Η Λίλιθ στον πέμπτο οίκο μπορεί να δείξει ότι στην παιδική ηλικία, η ανάγκη για προσοχή αντιμετωπίστηκε με απόρριψη για το άτομο που τη φέρει. Οι γονείς ίσως δεν υποστήριξαν τον τρόπο που εκφράστηκε το άτομο σαν παιδί και να περίμεναν να είναι πιο συγκρατημένο ή ακόμα και να έχει μείνει στο παρασκήνιο. 

Το άτομο με τη Λίλιθ στον πέμπτο οίκο έχει ως σημαντικό τομέα στη ζωή του τον ερωτικό αλλά με αυτήν την τοποθέτηση συχνά εμπλέκεται  σε ερωτικές σχέσεις που δεν είναι καλές. Η αγάπη εδώ γίνεται αυτοκαταστροφική. Οι σύντροφοι μπορεί να μην είναι διαθέσιμοι συναισθηματικά ή με άλλον τρόπο, μπορεί να είναι εγωιστές ή να μην εκτιμούν το άτομο με τη Λίλιθ στον πέμπτο οίκο. Συχνά αυτή η τοποθέτηση υποδηλώνει ότι η σεξουαλικότητα του ατόμου έχει πληγωθεί. Η Λίλιθ εδώ μπλοκάρει αυτόν τον τομέα και ενώ το άτομο είναι εξαιρετικά σεξουαλικό, σαγηνευτικό και γοητευτικό δεν καταφέρνει να βιώσει πραγματική ευχαρίστηση με αποτέλεσμα να πληγώνει περισσότερο τον εαυτό του.  Η Λίλιθ στον πέμπτο οίκο δυσκολεύεται να διακρίνει μεταξύ αγάπης και τραυματικού δεσμού και χρειάζεται λίγο χρόνο για να μάθει να βιώνει τις ρομαντικές σχέσεις και το σεξ με υγιή τρόπο.

6ος  Οίκος
Ο έκτος οίκος αφορά στην υπηρεσία, στον τρόπο που εξυπηρετούμε τους άλλους, τον εαυτό μας, το σώμα μας, τα κατοικίδιά μας. Επίσης είναι ο οίκος της υγείας, της ευεξίας, της υγιεινής αλλά και της εργασίας (όχι της καριέρας).
Η Λίλιθ στον έκτο οίκο δείχνει ότι το άτομο υποσυνείδητα απορρίπτει την εργασία, την ιδέα της πειθαρχίας και τού είναι δύσκολο να υπακούει σε κανόνες. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση της Λίλιθ συχνά αισθάνεται ότι οφείλει να προσφέρει περισσότερα απ’ όσα προσφέρουν άλλα άτομα αλλά συχνά λαμβάνουν πολύ λιγότερα. Αυτή η τοποθέτηση της Λίλιθ μπορεί να εκδηλωθεί ως φόβος ότι το άτομο δεν είναι αρκετά άξιο.

Μπορεί να δηλητηριάσει την καθημερινότητα του ατόμου και τις καθημερινές του δραστηριότητες υποδεικνύοντας συνήθειες που δεν εξυπηρετούν το άτομο και μια δυσαρέσκεια για την αυτοπειθαρχία. Το άτομο εδώ μπορεί να είναι τόσο τελειομανές που να εμποδίζεται να κάνει πολλά πράγματα. Η Λίλιθ στον έκτο οίκο μπορεί να υποδηλώνει το σύνδρομο του απατεώνα. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση μπορεί να έχει εμμονή με το να κάνει τέλεια τις εργασίες του αλλά χάνει πολύ χρόνο ταλαιπωρώντας τον εαυτό του με τις λεπτομέρειες. Το άτομο θέλει να είναι αποτελεσματικό και δε χαλαρώνει προκειμένου να πετύχει το αποτέλεσμα. Συχνά είναι απαισιόδοξο και καταθλιπτικό άτομο ανάλογα φυσικά και με το υπόλοιπο ωροσκόπιο και τις συνδέσεις της Λίλιθ με πλανήτες, ακμές ή σημεία στο χάρτη.

Για τη Λίλιθ στον έκτο οίκο τα όνειρα ισοδυναμούν με αυταπάτη και δυσκολεύεται να πιστέψει σε πράγματα που δεν είναι ορατά στο μάτι με συνέπεια το άτομο να δυσκολεύεται να βρει σκοπό στα πράγματα. Με τη Λίλιθ στον έκτο οίκο της εργασίας που υποδηλώνει τη σχέση με συναδέλφους και υπαλλήλους ο τρόπος που συνεισφέρει το άτομο στην καθημερινή του ζωή, μερικές φορές μπορεί να υπάρξουν καυγάδες στο χώρο εργασίας  από ζήλια ή αρνητικότητα ή κακοβουλία. Με αυτήν την τοποθέτηση της Λίλιθ το άτομο μπορεί να συναντήσει ατμόσφαιρα χειραγώγησης στο χώρο της εργασίας, σκάνδαλα και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

Το άτομο χρειάζεται να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικό με οποιεσδήποτε σεξουαλικές σχέσεις που μπορεί να συναντήσει στο χώρο εργασίας του και το καλύτερο είναι να αποφεύγει τελείως τέτοιες καταστάσεις. Είναι πολύ πιθανό συνάδελφοι ή υπάλληλοι να προκαλέσουν προβλήματα και το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση της Λίλιθ στον έκτο οίκο να εκλαμβάνει ασυνείδητα τους ανθρώπους που συνεργάζεται ως εχθρούς. Το άτομο με τη Λίλιθ στον έκτο οίκο δε χρειάζεται επόπτες για να κάνει τέλεια την εργασία του, θα την κάνει τέλεια έτσι κι αλλιώς. Χρειάζεται προσοχή με τη Λίλιθ στον έκτο οίκο για ψυχοσωματικά προβλήματα υγείας διότι εδώ το άτομο είναι υπερευαίσθητο στην απορρόφηση ενεργειών τριγύρω του.

Λίλιθ: Η Μάυρη Σελήνη στους 12 Οίκους 57ος  Οίκος
Ο έβδομος οίκος στον αστρολογικό μας χάρτη έχει να κάνει με τις συνεργασίες, το γάμο και αφορά όλες τις νομικές ενώσεις στη ζωή μας. Είναι γωνιακός οίκος δέουσας σημασίας καθώς είναι ο τρίτος εκ των τεσσάρων γωνιακών οίκων του ωροσκοπίου μας. Είναι ο οίκος των επιχειρηματικών συνεργασιών των συμμαχιών παντός είδους, των διαπραγματεύσεων, των αλληλεπιδράσεων αλλά και των νομικών υποθέσεων. Πλανήτες ή σημεία που βρίσκονται στον έβδομο οίκο και ακόμα περισσότερο κοντά στην ακμή του οίκου αποκτούν κύρια σημασία και δυναμική γι΄ αυτό και τους μελετάμε ιδιαιτέρως.

Με τη Λίλιθ στον έβδομο οίκο το άτομο έχει σφοδρή επιθυμία να είναι κοντά σε κάποιον αλλά υστερεί στην ορθότητα του τρόπου λόγω προσκόλλησης. Με αυτήν την τοποθέτηση το άτομο τείνει να ξεχνάει τα χαρακτηριστικά της Λίλιθ και συνήθως τα προβάλλει στους άλλους. Πιθανόν να υποδηλώνει αυτόκλητους συντρόφους που δεν είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν με αποτέλεσμα να είναι χειριστικοί και καταχρηστικοί. Είναι μια δύσκολη τοποθέτηση που υποδηλώνει συνήθως καταστροφικές σχέσεις μέχρι το άτομο να καταφέρει να διαχειριστεί την ενσωμάτωση των χαρακτηριστικών της Λίλιθ και να μην προσκολλάται στους άλλους.

Το άτομο με τη Λίλιθ στον έβδομο οίκο πιθανόν να αισθάνεται ατελές μόνο του, να θέλει να δεσμευτεί και ταυτόχρονα να φοβάται τη δέσμευση. Είναι πολύ πιθανόν ν’ απορρίπτει το γάμο. Σε πολλές περιπτώσεις προέρχεται από οικογένεια διαζευγμένων γονέων ή έχει ζήσει μια τουλάχιστον καταστροφική σχέση στη ζωή του.  Άλλο ένα χαρακτηριστικό της Λίλιθ σε αυτήν την τοποθέτηση είναι ότι το άτομο φοβάται να το πλησιάζουν ή να πλησιάζει κάποιον άλλον εννοώντας να εξοικειωθεί και ταυτόχρονα δε θέλει να είναι μόνο του.

Πολλές φορές επειδή φοβάται τη δέσμευση εμπλέκεται σε ερωτικά τρίγωνα που είναι το τρίτο πρόσωπο υπό την έννοια τού ότι αισθάνεται την ασφάλεια μιας σχέσης και παράλληλα ότι μπορεί ν’ αποχωρήσει ότι ώρα θέλει. Αυτό είναι το πλέον οξύμωρο χαρακτηριστικό του ατόμου με τη Λίλιθ στον έβδομο οίκο μιας  και η εμπιστοσύνη είναι εξαιρετικά σημαντική στη σχέση του και απαιτεί πλήρη πίστη και αφοσίωση από το σύντροφό του.

Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση μπορεί να γίνει εξαιρετικά κτητικό στη σχέση του ακόμα και όταν αυτή η σχέση έχει τελειώσει. Ασυνείδητα θέλει τον πρώην σύντροφο να παραμένει πιστός ακόμα κι αν είναι σε μια νέα σχέση με άλλο πρόσωπο (είτε το ίδιο το άτομο είτε ο πρώην σύντροφος). Σπανίως το άτομο με τη Λίλιθ στον έβδομο οίκο ξεπερνά τις προηγούμενες σχέσεις του ανεξάρτητα αν μεταπηδά σε επόμενη σχέση. Επίσης αν η σχέση που το άτομο βρίσκεται δεν είναι λειτουργική προτιμά να αναζητά αλλού περιπέτειες από το να εγκαταλείψει τελείως την υπάρχουσα δυσλειτουργική.

Αυτή η τοποθέτηση της Λίλιθ μπορεί να επιφέρει πολλές διενέξεις και συγκρούσεις στις σχέσεις του ατόμου λόγω του ότι το άτομο με τη Λίλιθ στον έβδομο τείνει να μην αναλαμβάνει ευθύνες και κατηγορεί το άλλο άτομο για τα πάντα. Εναλλακτικά αυτό μπορεί να το υποστεί το άτομο από το σύντροφο που είναι σε σχέση.  Αυτή η κατάσταση μπορεί να βλάψει τις σχέσεις του και είναι σημαντικό να γνωρίζει το άτομο με την τοποθέτηση της Λίλιθ στον έβδομο τις τάσεις που επικρατούν ώστε να μπορεί να κρατήσει τον έλεγχο.
Μια υγιής και ευτυχής σχέση δεν είναι αδύνατη με αυτήν την τοποθέτηση της Λίλιθ στον έβδομο οίκο και το πιθανότερο είναι να επιτευχθεί όταν το άτομο είναι αρκετά ώριμο.

8ος  Οίκος
Ο όγδοος οίκος αφορά στη μεταμόρφωση περιοχών της ζωής που είναι πύλες διαφορετικών σφαιρών. Ο θάνατος, η γέννηση, η αναγέννηση και οι επιθανάτιες εμπειρίες ανήκουν σε αυτόν τον οίκο. Επίσης είναι ο οίκος του σεξ, διέπει  τα οικονομικά άλλων ανθρώπων, τους φόρους, τις τράπεζες, τις επενδύσεις, την κληρονομιά, τα χρήματα που κερδίζουμε μέσω άλλων. Η Λίλιθ στον όγδοο οίκο υποδηλώνει ότι το άτομο είναι εξοικειωμένο με την πιο σκοτεινή πλευρά της ζωής, αγνοεί την ωμότητα της πραγματικότητας και τις επιφανειακές καταστάσεις. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση της Λίλιθ παρατηρεί πράγματα που οι άλλοι δεν παρατηρούν και γοητεύεται από ταμπού καθώς και τον αποκρυφισμό.

Το άτομο συχνά ανακαλύπτει επίπεδα ύπαρξης που οι περισσότεροι άνθρωποι δε χρειάζεται ν’ αντιμετωπίσουν ποτέ.  Η Λίλιθ στον όγδοο οίκο προσδίδει στο άτομο αισθησιασμό, σαγήνη και σκοτεινή γοητεία που είναι πηγή δύναμης γι’ αυτό, όμως συχνά έχει θέματα με την οικειότητα καθώς η τοποθέτηση της Λίλιθ εδώ υποδηλώνει ψυχολογικά τραύματα και οδυνηρές αναμνήσεις που το εμποδίζουν να αφεθεί και ν΄ απολαύσει το σεξ. Με τη Λίλιθ στον όγδοο οίκο το άτομο γνωρίζει πως ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό, έχει μεγάλη εμπειρία με κακουχίες και πόνο και εκδηλώνει ένα βαθύ ενδιαφέρον για την ψυχολογία, κυρίως για ν’ ανακαλύψει πως λειτουργεί ο δικός του ψυχισμός.

Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση είναι σχεδόν αναγκασμένο να συναντήσει τον σκιώδη εαυτό του και η αυτογνωσία γι’ αυτό ισούται με δύναμη. Το άτομο εδώ μπορεί να αισθάνεται πολύ ευάλωτο παρατηρώντας κάποια σκοτεινά σημεία της δικής του προσωπικότητας, κάτι που μοιραία το οδηγεί να αισθάνεται αβοήθητο. Έτσι είναι σημαντικό για το άτομο να έχει τον έλεγχο για να νοιώθει ασφάλεια. Με αυτήν την τοποθέτηση της Λίλιθ μπορεί το άτομο να μη βλέπει αντικειμενικά τα πράγματα και η κακή κρίση του να το οδηγήσει σε βαθιά μεταμόρφωση και επαναξιολόγηση του εαυτού του και των σχέσεών του με τους γύρω του. Αρκετοί άνθρωποι με αυτήν την τοποθέτηση της Λίλιθ πέρασαν τραυματικές εμπειρίες που τούς έκαναν να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στη ζωή.

Το άτομο λοιπόν εδώ μπορεί να είναι καχύποπτο για τις προθέσεις των άλλων απέναντί του και χρειάζεται χρόνο για να διερευνήσει σε βάθος όλη την κατάσταση προτού κάνει οποιαδήποτε κίνηση. Αυτή η τοποθέτηση της Λίλιθ υποδηλώνει ότι το άτομο έχει βαθιά συναισθήματα και είναι πιο ευαίσθητο από τους περισσότερους ανθρώπους, χρειάζεται λοιπόν σε τακτά διαστήματα ν’ απαλλάσσεται απ’ όλους τους περισπασμούς προκειμένου να επαναφορτιστεί. Με τη Λίλιθ στον όγδοο οίκο το άτομο είναι ήσυχο, έντονο και αγαπάει τη μοναξιά. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση μπορεί να έχει εμμονή με το ν΄ ανακαλύπτει μυστικά, ενώ την ίδια στιγμή δε θέλει να εκθέτει τα δικά του μυστικά στον κόσμο. Χρειάζεται ιδιωτικότητα και προσπαθεί να κρατήσει έξω από τη ζωή του τούς ανθρώπους που είναι υπερβολικά περίεργοι. Δε θέλει οι άλλοι να ξέρουν περισσότερα απ’ όσα χρειάζεται να γνωρίζουν και τείνει να είναι μοναχικό. Με τη Λίλιθ στον όγδοο οίκο υποδηλώνονται προβλήματα σεξουαλικότητας. Το άτομο εδώ ενδέχεται να αισθάνεται περιορισμένο από το να βιώσει πλήρως τη σεξουαλικότητά του. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στα οικονομικά με τη Λίλιθ στον όγδοο οίκο. Το άτομο χρειάζεται να φροντίζει να είναι σε τάξη τα οικονομικά, τα φορολογικά, τα κληρονομικά ή τυχόν δάνεια που έχει λάβει διότι μπορεί με τη Λίλιθ να συναντήσει προβλήματα και σε αυτόν τον τομέα. 

9ος  Οίκος
Ο ένατος οίκος αφορά στην επέκταση του ατόμου, στη διεύρυνση του ανώτερου νου, στην προοπτική και στη σύνδεση με τον ανώτερο εαυτό. Η ανώτερη εκπαίδευση, η θρησκεία, η φιλοσοφία, τα μεγάλα ταξίδια, οι ξένες κουλτούρες και πολιτισμοί αφορούν στον ένατο οίκο. Με τη Λίλιθ στον ένατο οίκο υποδηλώνεται πως διάφορες φιλοσοφίες έχουν μεγάλη επίδραση στη ζωή του ατόμου. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση παλεύει να βρει το δικό του σύστημα πεποιθήσεων, και την ανώτερη πνευματικότητα. Συνήθως το άτομο επιθυμεί να εξερευνήσει μόνο του τον κόσμο και να σχηματίσει τη δική του γνώμη που άπαξ και οριστικοποιηθεί, δεν αλλάζει εύκολα ακόμα κι αν αυτή η γνώμη δεν το εξυπηρετεί πλέον.

Η πίστη, η θρησκεία και η προσωπική φιλοσοφία είναι οι πιο πιθανοί τομείς που θα επηρεάσει η Λίλιθ στον ένατο οίκο. Με τη Λίλιθ στον ένατο οίκο το άτομο θα περάσει μεγάλες περιόδους αμφισβήτησης παντών των θεωριών και θα επαναστατεί ενάντια σε κανόνες ώσπου να καταλήξει στη δική του φιλοσοφική θεώρηση των πραγμάτων. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση απογοητεύεται συχνά από τη θρησκεία και πολλές φορές μπορεί να νιώθει ακόμα και προδομένο. Σε ορισμένες περιπτώσεις η Λίλιθ στον ένατο μπορεί να υποδηλώνει ότι το άτομο αναγκάστηκε ν΄ ακολουθήσει μια θρησκεία, κάτι που μπορεί να ήταν πολύ οδυνηρό γι’ αυτό.

Η πίστη ή η εκκλησία είναι συχνά ένα και το αυτό για το άτομο με τη Λίλιθ στον ένατο οίκο και ενδέχεται να τ’ απορρίψει αμφότερα αφενός, αφετέρου μπορεί να υποδηλώνει αλλαγή θρησκειών ή πλήρη εγκατάλειψή τους. Το άτομο με τη Λίλιθ στον ένατο οίκο μπορεί να χάσει παντελώς την πίστη του στη ζωή και κάποια στιγμή μπορεί να είναι άθεο. Με τη Λίλιθ στον ένατο οίκο το άτομο μπορεί να έχει προβλήματα στην εκπαίδευση παρόλο που αγαπάει τη μάθηση. Τα ζητήματα εδώ εκφράζονται περισσότερο κατά την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι πιθανόν λοιπόν ένα άτομο να εγκαταλείψει τη σχολή του αν υπάρχουν και άλλοι δείκτες στον αστρολογικό του χάρτη που να συνάδουν σε αυτό ή μπορεί να δυσκολευτεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του.

Με τη Λίλιθ στον ένατο οίκο το άτομο ωθείται σαφώς να φτάσει σε ανώτερη παίδευση, μόρφωση και καλλιέργεια μόνο του. Συχνά το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση αρνείται να υποκύψει σε κανόνες και δομές που επιβάλλονται και θέλει πάση θυσία να διατηρήσει την ανεξαρτησία του κάτι το οποίο είναι δύσκολο καθώς δεν ευθυγραμμίζεται με κανόνες της κοινωνίας. Το άτομο εδώ μπορεί να είναι ένας μοναδικός στοχαστής και να μεταρρυθμίζει την κοινωνία μιλώντας για θέματα που σπάνια συζητιούνται.  Το άτομο ενδέχεται να μη βλέπει τις απόψεις των άλλων ανθρώπων ως έγκυρες καθώς με αυτήν την τοποθέτηση όλα τίθενται υπό επανεξέταση και αμφισβήτηση.

Η τοποθέτηση της Λίλιθ στον ένατο οίκο υποδηλώνει αυτοδικαίωση, δογματικές πεποιθήσεις και προσπάθεια πειθούς της κοινωνίας να δει τον κόσμο όπως τη βλέπει το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση πράγμα ολίγον δύσκολο ακόμα και για κάποιο άτομο με ίδια τοποθέτηση της Λίλιθ στον ίδιο οίκο. Εάν η Λίλιθ βρίσκεται κοντά στην ακμή του επόμενου οίκου, κοντά στο μεσουράνημα του ατόμου μπορεί να υποδηλώνει προβλήματα με τη φήμη του. Έχοντας τη Λίλιθ στον ένατο οίκο μπορεί να υποδηλώνει ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό μπορούν ν΄ αλλάξουν τον τρόπο που το άτομο αντιλαμβάνεται τον κόσμο καθώς και τη συναναστροφή του με άτομα ξένης καταγωγής που ενσωματώνουν έντονα τα θέματα της Λίλιθ.

10ος
  Οίκος
Ο δέκατος οίκος αντιπροσωπεύει την κοινωνική μας εικόνα, την παρακαταθήκη μας σε αυτόν τον κόσμο, την καριέρα και τη φήμη μας.  Έχει να κάνει με τις ευθύνες, τη φερεγγυότητά μας και το επιτυγχάνουμε στη ζωή μας. Αντιπροσωπεύει επίσης τον έναν εκ των δύο γονέων, στελέχη της αρχής, τον εργοδότη ή τον τρόπο που εκλαμβάνουμε την κυβέρνηση και τις αρχές γενικά. Είναι ο τελευταίος γωνιακός οίκος του ωροσκοπίου, από τους 4 σημαντικότερους οίκους του γενεθλίου χάρτη μας. Πλανήτες ή σημεία που βρίσκονται στο δέκατο οίκο και ακόμα περισσότερο κοντά στην ακμή του οίκου αποκτούν κύρια σημασία και δυναμική γι΄ αυτό και τους μελετάμε ιδιαιτέρως.

Το άτομο με τη Λίλιθ στο δέκατο οίκο διαθέτει μια σαγηνευτική ενέργεια που δεν περνάει απαρατήρητη. Η παρουσία του ατόμου σε οποιονδήποτε χώρο είναι επιβλητική. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση της Λίλιθ υιοθετεί τα χαρακτηριστικά της ήτοι ανεξαρτησία, σαγήνη, επαναστατικότητα. Η  Λίλιθ στο δέκατο μπορεί να επηρεάσει την καριέρα και τη δημόσια φήμη του ατόμου θετικά ή αρνητικά αναλόγως των όψεων που κάνει στο χάρτη και σε συνάρτηση με ολόκληρο το γενέθλιο ωροσκόπιο.

Αυτή η τοποθέτηση μπορεί να καταδεικνύει προβλήματα που σχετίζονται με τον έναν εκ των δύο γονέων (συνήθως τον πατέρα) που κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν διαθέσιμος για το άτομο υπό την έννοια ότι σωματικά ήταν παρόν αλλά δεν έδωσε την αγάπη και την υποστήριξη που χρειαζόταν το παιδί του. Μπορεί να ήταν δεσποτικός, ψυχρός ή πολύ απαιτητικός. Σε ορισμένες περιπτώσεις η Λίλιθ στο δέκατο μπορεί να
υποδηλώνει διαζύγιο των γονέων ή και απώλεια ενός γονέα.

Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση χρειάζεται ν’ αποδεχτεί τον εαυτό του ανεξάρτητα με το αν επιτυγχάνει τους στόχους που θέτει ή όχι. Εδώ η  Λίλιθ υποδεικνύει πως σε περιπτώσεις αποτυχίας το άτομο αισθάνεται πως δεν αξίζει. Επίσης μπορεί το άτομο να παρουσιάσει εμμονές για ανταπόκριση του εαυτού του στις προσδοκίες.

Το άτομο έχει αυτογνωσία κυρίως σε νεαρή ηλικία, είναι φιλόδοξο, ορμητικό και δε συμβιβάζεται με τη μετριότητα. Μπορεί να υποδηλώνει άγχος για τυχόν αποτυχία ή φοβία για το τι θα πουν οι άλλοι. Καθώς το άτομο μεγαλώνει αποκτά αυτοπεποίθηση και με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση της Λίλιθ στον δέκατο σε αρκετές περιπτώσεις ωθείται ν’ αναλάβει δημόσιο ρόλο. Εργάζεται με πάθος για να γίνει άτομο επιρροής και να έχει τον έλεγχο. Η δύναμη είναι πολύ σημαντική στη ζωή του ατόμου με τη Λίλιθ στο δέκατο οίκο.

Η Λίλιθ σε αυτόν τον οίκο συχνά υποδηλώνει εκλεπτυσμένους τρόπους παρόμοιους με του Πλούτωνα. Επίσης υποδηλώνει ένα άτομο χαρισματικό, ισχυρό, ελκυστικό και μυστηριώδες. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση ξέρει πως να επηρεάζει τους άλλους διότι μπορεί ν’ ανιχνεύσει την ψυχολογία των άλλων.  Αυτό δε σημαίνει πως το άτομο με τη Λίλιθ στο δέκατο οίκο είναι χειριστικό αλλά αν χρειαστεί μπορεί να βρει τρόπο για να πάρει αυτό που θέλει. 

11ος  Οίκος
Ο εντέκατος οίκος αφορά στις μεγάλες ομάδες ανθρώπων, σε συλλόγους και οργανώσεις. Αναφέρεται ότι αφορά και τους φίλους και ενώ αυτό ισχύει ως ένα βαθμό, είναι σημαντικό να τονίσω ότι πρόκειται για σχέσεις που βασίζονται στην ψυχική σύνδεση περισσότερο και όχι στη συναισθηματική. Η Λίλιθ στον ένατο οίκο υποδηλώνει ένα άτομο που είναι διαφορετικό από τους περισσότερους γύρω του, μπορεί να έχει διαφορετικά χόμπι, απόψεις ακόμα και όψη. Με τη Λίλιθ εδώ το άτομο μπορεί συχνά να αισθάνεται παρίας κι ενώ μπορεί να είναι μοναχικό στην πραγματικότητα λαχταράει ν΄ ανήκει σε μια κοινότητα και διατίθεται να κάνει τα πάντα για να το πετύχει. 

Με τη Λίλιθ στον ενδέκατο οίκο, το άτομο μπορεί να έλκεται από ασυνήθιστους, μυστηριώδεις, ανεξάρτητους και περιθωριακούς ανθρώπους. Ακαταμάχητη έλξη μπορεί να νιώσει και για άτομα με ισχυρή θέληση, δυναμικά, με ακλόνητες θέσεις που δεν επηρεάζονται από τον περίγυρό τους, σε αντίθεση με το άτομο της Λίλιθ στον ενδέκατο. 

Με τη Λίλιθ εδώ το άτομο μπορεί να μη διακρίνει καθαρά ποιοι είναι οι άνθρωποι με τις καθαρές προθέσεις απέναντί του και ποιοι το πλησιάζουν με ιδιοτελείς σκοπούς. Σε πολλές περιπτώσεις το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση απορρίπτει τους λάθος ανθρώπους και κρατάει στη ζωή του τους ιδιοτελείς ώσπου να βρεθεί στη δεινή θέση της εξαπάτησής του και να κατανοήσει ότι το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται. Ως παιδί, το άτομο αισθανόταν ανεπιθύμητο και ίσως συχνά να το εκφόβιζαν ή να έχει υποστεί ψυχολογική και σωματική βία κάτι που το οδηγεί να είναι συγκρατημένο και ν’ αποσυνδέεται συναισθηματικά με ευκολία από τους φίλους του. 

Περαιτέρω, ως ενήλικας παρουσιάζει προβλήματα προσαρμογής και συχνά έχει τη φήμη του προβληματικού ατόμου ακόμα κι αν αυτό δεν εκφράζεται κατά πρόσωπο στο άτομο. Η Λίλιθ στον ενδέκατο οίκο μπορεί να υποδηλώνει ότι είναι δύσκολο για το άτομο να ταιριάξει με τους άλλους και συχνά νιώθει ότι οι άλλοι δεν θέλουν να είναι κοντά τους – κάτι που η φύση της Λίλιθ εδώ απορρίπτει εκ προοιμίου – διότι θέλει να είναι αρεστή και ποθητή -με αποτέλεσμα ν’ αντιδρά με τρόπο που οι γύρω του βρίσκουν αποκρουστικό με βάση το σύστημα αξιών της συγκεκριμένης κοινότητας, συλλόγου ή παρέας. 

Μεγαλώνοντας, το άτομο νιώθει όλο και λιγότερο την ανάγκη να ενσωματωθεί σα μέλος σε μια ομάδα διότι δε θέλει να το αντιλαμβάνονται με αμφιλεγόμενο τρόπο αλλά οι μηχανισμοί της Λίλιθ εδώ  είναι λεπτοί και είναι δύσκολο να διαλευκανθούν, καθώς οι γνώμες και οι απόψεις των άλλων φαίνεται να έχουν μεγάλη σημασία για το άτομο που κυριολεκτικά κρέμεται απ΄ αυτές.  Όσο παραμένει στην περιοχή του ασυνειδήτου μπορεί να προκαλεί προβλήματα τα οποία επηρεάζουν την κοινωνική ζωή του ατόμου. Το πρόβλημα με τη Λίλιθ εδώ έγκειται στις ομάδες και όχι στις μεμονωμένες φιλίες. Με τη Λίλιθ στον ενδέκατο οίκο το άτομο μπορεί να δυσκολεύεται να κρατήσει μια δουλειά για μεγάλα χρονικά διαστήματα ακριβώς διότι κι εδώ έχει να κάνει με ένα σύνολο ατόμων. Με αυτήν την τοποθέτηση υποδηλώνεται επίσης συχνά και σύγκρουση του ατόμου με στοιχεία εξουσίας.

12ος  Οίκος
Ο δωδέκατος οίκος αφορά το ασυνείδητο, συνδέεται με τα κρυμμένα πράγματα, τους κρυφούς εχθρούς, μέρη απομόνωσης, μεγάλα ιδρύματα, νοσοκομεία, μοναστήρια, φυλακές, άσυλα. Συνδέεται επίσης με τον ωκεανό, τα ψάρια, τα θαλάσσια θέματα καθώς και μια διαφορετική διάσταση που διέπει όλους τους τομείς που δεν αποτελούν μέρος της καθημερινότητάς μας. Ο δωδέκατος οίκος συνδέεται με τον ύπνο, τα όνειρα αλλά και το συλλογικό ασυνείδητο. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση είναι μυστηριώδες, ευαίσθητο, διαισθητικό με ενσυναίσθηση ωστόσο με τη Λίλιθ εδώ μπορεί επίσης ν’ αποκοπεί απ’ αυτές τις ιδιότητες. Η Λίλιθ στο δωδέκατο οίκο είναι επιρρεπής σε εξαπατήσεις και δυσκολεύεται να έχει σταθερά όρια. Υποδηλώνει ότι το άτομο έχει την τάση να βοηθάει τους άλλους με δικό του κόστος.

Με αυτήν την τοποθέτηση το άτομο καταπιέζεται βαθιά στο υποσυνείδητο και υποδηλώνει αυξημένη ευαισθησία και ανάγκη για ενδοσκόπηση. Είτε γοητεύεται από το ασυνείδητό του είτε προσπαθεί ν’ αρνηθεί την ύπαρξή του. Ενδέχεται δε να φοβάται το υπερφυσικό. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση δε θέλει να είναι μόνο του και ενδέχεται να μην μπορεί να δει καθαρά τις σχέσεις με συνέπεια να γίνεται θύμα χειραγώγησης. Έχει την τάση να εξιδανικεύει άτομα που δε γνωρίζει καλά και ακόμα περισσότερο να έλκεται από άτομα που δεν έχουν και τις καλύτερες προθέσεις ή δεν προτίθενται να είναι εκεί όταν το άτομο τους χρειαστεί.

Η εμπλοκή του ατόμου σε ερωτικές υποθέσεις που δεν τού αρμόζουν συνιστά έναν τρόπο αυτοκαταστροφής σε πολλές περιπτώσεις. Η Λίλιθ εδώ χρησιμοποιεί το σεξ ως τρόπο διαφυγής. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση μπορεί ν’ αποστασιοποιηθεί από την πραγματικότητα και ειδικά όταν είναι υπό καθεστώς πίεσης. Επίσης μπορεί να είναι εξαιρετικά ονειροπόλο. Συχνά με αυτήν την τοποθέτηση το άτομο προκειμένου να ξεφύγει από την πραγματικότητα ενσκήπτει σε εθισμούς με καταχρήσεις ουσιών ή αλκοόλ. Αν η Λίλιθ κάνει σκληρές όψεις Άρη, Κρόνο, Πλούτωνα ή Ποσειδώνα το άτομο κινδυνεύει ακραία από τους εθισμούς του.

Με τη Λίλιθ στον δωδέκατο οίκο το άτομο μπορεί να έλκεται από απόκρυφες διδασκαλίες, μυστήρια και λατρείες. Ακόμα μπορεί να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ψυχολογία, τη θρησκεία ή την πνευματικότητα. Επίσης η Λίλιθ εδώ μπορεί να υποδηλώνει και ψυχικές ικανότητες. Με αυτήν την τοποθέτηση το άτομο είναι ευαίσθητο στα βάσανα των άλλων, είναι πολύ συμπονετικό και υποστηρικτικό ή παντελώς αδιάφορο καθώς η Λίλιθ εκφράζεται με αντιθέσεις. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση μπορεί να γίνει δεσποτικό στην προσπάθειά του να διατηρήσει τη δύναμή του διότι φοβάται να μείνει μόνο και αβοήθητο κάτι που του επιφέρει φοβερό άγχος. Με τη Λίλιθ στο δωδέκατο οίκο οι μυστικοί έρωτες μπορεί να είναι αιτία σκανδάλων καθώς αυτή η τοποθέτηση θα διαρρεύσει το μυστικό τού ατόμου. Εν ολίγοις με τη Λίλιθ στο δωδέκατο τίποτα δε μένει κρυφό.

Η Λίλιθ εδώ μπορεί να υποδηλώνει ότι το άτομο στην πρώιμη ηλικία διδάχθηκε ότι το σεξ είναι λάθος και δεν είναι σωστό να εκφράζει τη σεξουαλικότητά του.  Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση της Λίλιθ μπορεί να υποφέρει μερικές φορές από εφιάλτες, ζωηρά όνειρα καθώς και εμπειρίες déjà vu. Με αυτήν την τοποθέτηση το άτομο χρειάζεται να είναι προσεκτικό όταν βρίσκεται κοντά στο υδάτινο στοιχείο κυρίως αν η Λίλιθ κάνει σκληρές όψεις με Άρη, Κρόνο ή Πλούτωνα. Σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί και σκληρές όψεις ανάμεσα στη Λίλιθ και στον Ποσειδώνα που έδωσαν ατύχημα ή δυστύχημα στο υδάτινο στοιχείο. 

Χαριτάτου Έφη
[email protected] 

Η Μαύρη Σελήνη – Λίλιθ Σεξουαλικές φαντασιώσεις και κρυφές επιθυμίες – Χρήστος Άρχος (christosarchos.gr)

οίκο lilith στον Μαύρη Σελήνη ή Λίλιθ Η Μαύρη Σελήνη lilith στον οίκο