Ο Κλήρος της Τύχης – τι είναι κ πώς λειτουργεί στα ζώδια κ τους οίκους, ή ακόμα καλύτερα, τι είναι οι (Αραβικοί) Κλήροι κ γιατί δεν είναι Αραβικοί:
Όσοι ασχολούνται με την αστρολογία, ακόμα κ σε επίπεδο απλής ανάγνωσης, έχει τύχει να συναντήσουν τις λέξεις «Αραβικός κλήρος». Οι κλήροι (Lots) στην αστρολογία είναι μαθηματικά υπολογισμένα σημεία που βρίσκονται πάνω στην εκλειπτική κ συνδέουν 2 πλανήτες με τον Ωροσκόπο, ή το Μεσουράνημα ή την ακμή κάποιου οίκου. Οι κλήροι μπορεί να αφορούν όλα τα θέματα της ανθρώπινης ζωής κ ακόμα κ σήμερα υπάρχουν αστρολόγοι που δημιουργούν Κλήρους.
Ο όρος «αραβικοί» προέρχεται από την αναγεννησιακή αστρολογία, επειδή οι τότε αστρολόγοι τους συνάντησαν σε κάποια μεταφρασμένα στα λατινικά έργα Αράβων συγγραφέων, στα οποία αναφερόταν κ ο Κλαύδιος Πτολεμαίος, κ θεώρησαν ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι δικό τους δημιούργημα, πράγμα που σήμερα ξέρουμε ότι δεν ισχύει.
Απο την Βίρνα Κουτράκου
Οι Κλήροι προέρχονται από την αρχαία αστρολογία κ σύμφωνα με τον Abu Ma’Shar «οι Βαβυλώνιοι κ οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν 97 Κλήρους». Το αρχαιότερο κείμενο που έχουμε ανακτήσει μέχρι στιγμής κ αναφέρεται στον Κλήρο της Τύχης, με τον οποίο θα ασχοληθούμε διεξοδικά σήμερα, ανήκει στον Μάρκο Μανίλιο κ χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ.
Πολλοί από τους «αστρολογούντες» έχουν ακούσει ή διαβάσει ότι ο Κλήρος της Τύχης κ η θέση του στον χάρτη μας δείχνει τον τομέα της ζωής μας στον οποίο έχουμε ταλέντο κ βρίσκουμε εύνοια, καλή τύχη κ επιτυχία, πράγμα που θα ήταν πάρα πολύ ωραίο, αν ίσχυε! Επειδή όμως δεν ισχύει, πάμε να δούμε τι ακριβώς είναι ο Κλήρος της Τύχης (ΚτΤ εφεξής ως συντομογραφία), πώς υπολογίζεται κ τι ρόλο παίζει, γιατί είναι σημαντικότατος σε έναν Χάρτη ακόμα κ για την επιβίωσή μας!
Τρία είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που βλέπουμε σε έναν αστρολογικό Χάρτη: ο Ήλιος, η Σελήνη κ ο Ωροσκόπος. Ο Κλήρος της Τύχης είναι η φόρμουλα (γεωμετρική ή αλγεβρική) που συνδέει αυτά τα τρία. Πριν πούμε πώς υπολογίζεται, πρέπει να εξηγήσουμε τι είναι ο ημερήσιος κ τι ο νυχτερινός χάρτης, γιατί αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση:
- Όταν κάποιος έχει γεννηθεί από το ξημέρωμα μέχρι τη δύση του Ηλίου, ή διαφορετικά, αν ο Ήλιος στον χάρτη του βρίσκεται πάνω από τη γραμμή του ωροσκόπου /δύσης (ας σκεφτούμε την οριζόντια γραμμή που χωρίζει τον χάρτη, τον άξονα ωροσκόπου/δύσης, σαν τον οπτικό μας ορίζοντα, ό,τι είναι επάνω από αυτήν, είναι αυτό που βλέπουμε κοιτάζοντας έξω), τότε ο χάρτης του είναι ημερήσιος κ ο Ήλιος είναι το Φως που έχει την μεγαλύτερη βαρύτητα για το άτομο, όπως στο παράδειγμα που ακολουθεί:
- Όταν κάποιος έχει γεννηθεί μετά το ηλιοβασίλεμα κ μέχρι το ξημέρωμα, ή διαφορετικά, αν ο Ήλιος στον χάρτη του βρίσκεται κάτω από την γραμμή του ωροσκόπου/δύσης, τότε ο χάρτης είναι νυχτερινός κ η Σελήνη είναι το Φως που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα για το άτομο, όπως στο παράδειγμα που ακολουθεί:
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι για να βρούμε αν ένας χάρτης είναι ημερήσιος ή νυχτερινός δεν παίζει κανέναν ρόλο η θέση της Σελήνης, αν είναι ορατή στον ουρανό, ή όχι, διότι είναι ο Ήλιος αυτός που το καθορίζει.
Ο ΚτΤ υπολογίζεται διαφορετικά σε Ημερήσιους κ διαφορετικά σε Νυχτερινούς χάρτες, ακριβώς επειδή για τον κάθε τύπου χάρτη είναι άλλο το Φως που παίζει τον πρώτο ρόλο.
ΗΜΕΡΑ: ΚτΤ = Ωροσκόπος + Σελήνη – Ήλιος
ΝΥΧΤΑ: ΚτΤ = Ωροσκόπος + Ήλιος – Σελήνη
Αυτή είναι η αλγεβρική φόρμουλα υπολογισμού του Κλήρου. Μπορεί όμως να υπολογιστή κ γεωμετρικά (πράγμα, κατά τη γνώμη μου, πιο εύκολο), αν πάμε από το Φως του Χάρτη μας (που όπως είπαμε, είναι ο Ήλιος για τους χάρτες Ημέρας κ η Σελήνη για τους χάρτες Νύχτας) προς το αντίθετο Φως, κατά ζωδιακή διαδοχή (δλδ όπως κυλάνε τα ζώδια κ διαδέχονται το ένα το άλλο) κ αυτό το τόξο που βρίσκουμε, το προσθέτουμε στον Ωροσκόπο κ εκεί βρίσκεται ο ΚτΤ.
Στην πρώτη περίπτωση που είδαμε, του ημερήσιου χάρτη, ο Ήλιος ήταν στις 14ο. 08΄Υδροχόου κ η Σελήνη ήταν στις 16ο.59΄ Καρκίνου κ το μεταξύ τος τόξο (η μεταξύ τους γωνιακή απόσταση) υπολογίζεται σε 152ο.51΄, Αν τώρα προσθέσουμε αυτές τις μοίρες στον Ωροσκόπο που είναι στις 04ο.21΄Ιχθύων, πηγαίνουμε στις 07ο.11’ Λέοντα κ βλέπουμε στο παράδειγμα ότι όντως, ο ΚτΤ (που συμβολίζεται με ένα Χ μέσα σε έναν μικρό κύκλο) βρίσκεται εκεί:
Αντίστοιχα, για νυχτερινούς χάρτες πηγαίνουμε από την Σελήνη προς τον Ήλιο κ αυτό που βρίσκουμε το προσθέτουμε στον ωροσκόπο, ή στην δεύτερη περίπτωση που είδαμε, θα πάμε από τις 16ο.37΄Ιχθύων (η θέση της Σελήνης) στις 04ο.34΄Υδροχόου, που είναι ο Ήλιος κ την απόσταση αυτή, που είναι 317ο.57΄θα την προσθέσουμε στον ωροσκόπο. Όντως, βλέπουμε ότι ο ΚτΤ βρίσκεται στις 21ο.49΄Λέοντα κ τόσο απέχει από τον Ωροσκόπο, κατά τη ζωδιακή φορά:
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε χάρτες Νέας Σελήνης (κ ηλιακής έκλειψης, αντίστοιχα) ο ΚτΤ είναι πάντοτε πάνω στον Ωροσκόπο, ενώ σε χάρτες Πανσελήνου (κ έκλειψης Σελήνης αντίστοιχα) ο ΚτΤ είναι πάντα πάνω στη Δύση!
Επειδή όμως σήμερα δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρείται κάποιος να υπολογίσει τους κλήρους με το χέρι, εδώ είναι ένα site το οποίο δίνει τον ΚτΤ (κ τον χάρτη ολόκληρο) σωστά υπολογισμένο: https://horoscopes.astro-seek.com/birth-chart-horoscope-online
Όπως είδαμε, Ο ΚτΤ συνδέει τα 3 πιο σημαντικά στοιχεία που υπάρχουν στον Χάρτη μας, τον Ήλιο, τη Σελήνη κ τον Ωροσκόπο. Από αυτά, ο ωροσκόπος είναι δείκτης ημών των ιδίων κ του φυσικού μας σώματος, αλλά κ του άμεσου περιβάλλοντος μας, ο Ήλιος αποτελεί δείκτη πραγμάτωσης, διάκρισης κ λάμψης, ενώ η Σελήνη δείχνει (μεταξύ πολλών άλλων) κ πάλι το φυσικό σώμα, αλλά ως φορέα της ενσαρκωμένης ψυχής.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν αμέσως ότι ο ΚτΤ σημειοδοτεί το φυσικό μας σώμα κ την υγεία μας κ την ικανότητα υποστήριξης αυτού από το άμεσο περιβάλλον. Επίσης, δεδομένης της εμπλοκής του Ηλίου, μας δίνει πληροφορίες για τον επαγγελματικό μας προσανατολισμό, για τη φήμη που θα αποκτήσουμε, τα προνόμια που θα απολαύσουμε κ για το αν έχουμε τις προδιαγραφές να μεγαλουργήσουμε κ να αποκομίσουμε οικονομικά οφέλη.
Δεδομένου ότι για τον υπολογισμό του κινούμαστε από το Φως του χάρτη μας προς το αντίθετο Φως, από το Φως δλδ που μας επηρεάζει άμεσα κ μας είναι γνωστό, προς εκείνο την επίδραση του οποίου αντιλαμβανόμαστε έμμεσα γιατί δεν μας είναι γνωστό αλλά άγνωστο, καταλαβαίνουμε ότι ο ΚτΤ σχετίζεται με το Άγνωστο το οποίο θα συναντήσουμε στη ζωή μας, με αυτό που δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε κ να ελέγξουμε, με αυτό το οποίο βρίσκουμε στο δρόμο μας κ δεν οφείλεται σε δική μας υπαιτιότητα.
Ο ΚτΤ λοιπόν δεν σχετίζεται με το πού είμαστε τυχεροί κ έχουμε οφέλη, αλλά με την Τυχαιότητα! Η Fortuna, όπως τον βρίσκουμε σε συγγράμματα γραμμένα στα λατινικά, είναι αυτή που θα μας δείξει αν η Τύχη θα μας βοηθήσει να εκπληρώσουμε τον προορισμό μας στη Ζωή, ή αν θα μας δυσκολέψει πάρα πολύ την πορεία.
Για να το κατανοήσουμε αυτό καλύτερα, θα καταφύγουμε στην ναυτική μεταφορά (Nautical metaphor), όπως την έδωσε ο Robert Schmidt για να περιγράψει πιο λογοτεχνικά τον αστρολογικό χάρτη: Παρομοίασε τον Χάρτη με το Καράβι της Ζωής μας.
Ο ωροσκόπος μας που ορίζει την οικοθεσία του χάρτη είναι το πηδάλιο του σκάφους κ ο Κυβερνήτης πλανήτης του Ωροσκόπου είναι ο τιμονιέρης, εκείνος που έχει την ευθύνη για να ακολουθήσει το καράβι την πορεία του. Ο ΚτΤ είναι ο καιρός που θα συναντήσει το καράβι βγαίνοντας από το λιμάνι: Αν ο καιρός είναι καλός, ακόμα κ ένα καράβι με αδύναμο σκελετό μπορεί να ευνοηθεί κ να αντέξει το ταξίδι. Αν όμως ο καιρός είναι κακός, τότε ακόμα κ ένα καλοφτιαγμένο κ γερό καράβι μπορεί να κινδυνέψει να βυθιστεί.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι ο ΚτΤ λέγεται κ «κλήρος της Σελήνης», ακριβώς επειδή σχετίζεται κ με το άγνωστο, αλλά κ με το φυσικό σώμα, κ είναι ένας από τους 7 Ερμητικούς Κλήρους (οι άλλοι είναι ο Κλήρος του Πνεύματος, ή του Ηλίου, ο Κλήρος του Ερμή, ο Κλήρος της Αφροδίτης ή Έρως, ο Κλήρος του Άρη, ο Κλήρος του Δία κ ο κλήρος του Κρόνου) οι οποίοι κ δίνουν επιπλέον πληροφορίες για την κατάσταση του πλανήτη στον χάρτη μας, αλλά κ σχετίζονται με διαφορετικά ζητήματα ο καθένας για τα οποία μπορούν να μας ενημερώσουν.
Δεν θα ήταν όμως ολοκληρωμένος ο ορισμός του ΚτΤ αν δεν λέγαμε ότι είναι ένα από τα 5 σημεία που (ανάλογα με τον χάρτη κ ακολουθώντας κάποιους πολύ αυστηρά καθορισμένους κανόνες) μπορούν να δώσουν ζωή στον άνθρωπο, ή κ να οδηγήσουν σε σοβαρά θέματα αν χτυπηθούν βαριά: Τα σημεία αυτά, οι «Ζωοδότες», ή «Αφέτες» στα αρχαία Ελληνικά, ή «Hyleg» στα Περσικά/Αραβικά, σε έναν χάρτη μπορεί να είναι ο Ήλιος, η Σελήνη, ο Ωροσκόπος, ο ΚτΤ κ η Προγενέθλια Συζυγία (δλδ η σεληνιακή φάση από την οποία προερχόμαστε, αν είμαστε γεννημένοι σε γέμιση είναι η Νέα σελήνη κ αν είμαστε σε χάση, είναι η Πανσέληνος).
Τελειώνοντας την περιγραφή του ΚτΤ, πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι τόσο δυνατός, ακριβώς επειδή αποτελεί τη σύνδεση μεταξύ των 3 σημαντικότερων στοιχείων σε έναν χάρτη, που έχει την δύναμη να δημιουργήσει έναν καινούργιο χάρτη για κάθε άτομο, τον Χάρτη της Τύχης, με τον ΚτΤ ως ωροσκόπο, μέσω του οποίου γίνεται πρόβλεψη για την ζωή του ατόμου, τόσο μακροχρόνια, όσο κ για πιο βραχέα διαστήματα μέσω ενός συστήματος που εφαρμόζεται μόνον σε αυτόν τον Χάρτη κ ονομάζεται «Ζωδιακή Άφεση» (Zodiacal Releasing).
Νομίζω ότι τώρα που καταλάβαμε το πόσο σημαντικός είναι ο ΚτΤ, μπορούμε να περάσουμε να εξηγήσουμε πιο αναλυτικά τις επιδράσεις των πλανητών επάνω του καθώς κ τη θέση του στα ζώδια κ τους οίκους.
Ο ΚτΤ, όπως έχει ήδη αναφερθεί, είναι σημείο, δεν είναι πλανήτης κ σαν σημείο δεν έχει δική του ενέργεια αλλά παίρνει ενέργεια από τον Κυβερνήτη του ώστε να έρθει στη ζωή κ να λειτουργήσει: Κυβερνήτης του ΚτΤ είναι ο Κυβερνήτης του Ζωδίου στο οποίο βρίσκεται.
Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι ότι προτιμάμε ο ΚτΤ να βρίσκεται σε ζώδιο ενός ευμενούς πλανήτη (Δίας, Αφροδίτη) ή ενός Φωτός ( Ήλιος, Σελήνη), παρά σε ζώδιο ενός δύστροπου κ ιδιόρρυθμου πλανήτη (Άρης, Κρόνος). Να υπογραμμίσουμε εδώ ότι επειδή ο ΚτΤ προέρχεται από την Ελληνιστική αστρολογία, χρησιμοποιούμε παραδοσιακές διακυβερνήσεις, δλδ ο Άρης κυβερνάει κ τον Κριό κ τον Σκορπιό, ο Κρόνος κυβερνάει κ τον Αιγόκερω κ τον Υδροχόο κ ο Δίας κυβερνάει κ τον Τοξότη κ τους Ιχθύς.
Ας δούμε κάποιους βασικούς κανόνες όψεων των πλανητών προς τον ΚτΤ στον γενέθλιο χάρτη:
- Θέλουμε ο κυβερνήτης του ΚτΤ να βρίσκεται είτε στο ίδιο ζώδιο με τον ΚτΤ, είτε να βρίσκεται σε ζώδιο που σχηματίζει με τον ΚτΤ πτολεμαϊκή όψη.
- Θέλουμε τα Φώτα (Ήλιος κ Σελήνη) να είναι σε ζώδια που να βλέπουν τον ΚτΤ, ή κ στο ίδιο ζώδιο με αυτόν γιατί η υποστήριξη που προσφέρουν είναι μεγάλη κ δείχνει ότι μπορεί να συνεργαστεί η θέληση του ατόμου με την τυχαιότητα.
- Θέλουμε τους ευεργέτες πλανήτες (Δία κ Αφροδίτη) να είναι σε ζώδια που να βλέπουν τον ΚτΤ, ακόμα κ με τετράγωνο, Δεδομένου ότι είναι ευμενείς από τη φύση τους, ακόμα κ μια δύσκολη όψη προσφέρει υποστήριξη.
- Δεν θέλουμε τους κακότροπους πλανήτες (Κρόνος κ Άρης) να είναι σε ζώδια που βλέπουν τον ΚτΤ με σκληρή όψη (σύνοδο, αντίθεση κ τετράγωνο), εκτός αν ο Κλήρος είναι σε ζώδιο δικής τους διακυβέρνησης, οπότε τότε το σκηνικό αλλάζει κ επίσης, δεν θέλουμε τους πλανήτες αυτούς να βρίσκονται στο ίδιο ζώδιο με τον ΚτΤ, ειδικά αν σε αυτό το ζώδιο βρίσκονται στην πτώση, ή την αδυναμία τους γιατί τότε δυσκολεύουν τα πράγματα, γεγονός που δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικό καταστροφής, δείχνει όμως ότι θα απαιτηθεί από το άτομο μεγαλύτερη προσπάθεια υπό δυσμενέστερες συνθήκες κ καλύτερος προγραμματισμός. Οι μαλακές όψεις δεν μας ενοχλούν,
- Ο Ερμής είναι ένας ουδέτερος πλανήτης (εκτός αν ο ΚτΤ βρίσκεται σε δικό του ζώδιο), οπότε δεν μας ενοχλεί όπου κ να βρίσκεται. Είναι δείκτης όμως επαγγελματικός αλλά κ εσόδων από επαγγελματική ενασχόληση, εφόσον μετατρέψουμε τον γενέθλιο χάρτη σε χάρτη της Τύχης.
- Αν οι σύγχρονοι πλανήτες κάνουν όψη με τον ΚτΤ: ελέγχουμε αν υπάρχουν σκληρές όψεις του Ουρανού, που θα δείξουν αν απότομες μεταβολές σε αυτά που συναντάμε στη ζωή μας, ενώ σκληρές όψεις του Ποσειδώνα, ή του Πλούτωνα προς τον ΚτΤ δείχνουν πράγματα προκαθορισμένα πριν τη γέννηση του ατόμου τα οποία το άτομο θα κληθεί να βιώσει σε ανύποπτο χρόνο.
- Μπορεί να μην είναι πλανήτες, αλλά απλανείς αστέρες, ορισμένοι από αυτούς όμως είναι τόσο ισχυροί που μπορούν να επηρεάσουν την τυχαιότητα που συναντά ένα άτομο στο δρόμο του κ να την βελτιώσουν πολύ (όπως π.χ. ο Regulus κ η Spica), είτε να την δυσκολέψουν (όπως ο Algol κ ο Capulus).
- Τέλος, δεδομένου κ του συνυπολογισμού της Σελήνη στον ΚτΤ, ρόλο παίζουν κ οι δεσμοί της Σελήνης κ η σχέση του κλήρου προς αυτούς: Αν ο κλήρος βρίσκεται σε σύνοδο με τον Βόρειο δεσμό, τότε τα γεγονότα που με τυχαίο τρόπο έρχονται στη ζωή του ανθρώπου στο βοηθούν να εκπληρώσει τον προορισμό κ την αποστολή του, ενώ τυχόν σύνοδος του κλήρου με τον Νότιο δεσμό ή τετράγωνο του προς τον Βόρειο, δείχνει ότι η Τυχαιότητα δεν θα ευνοήσει την εκπλήρωση της αποστολής αυτού του ατόμου, άρα δεν μπορεί να αφεθεί στην «καλή του τύχη» να του φέρει τα πράγματα εκεί που τα θέλει κ θα πρέπει το ίδιο να προσπαθήσει περισσότερο κ να προγραμματίσει την πορεία του.
Δείτε το 2ο μέρος εδω:
Ο Κλήρος της Τύχης στα 12 Ζώδια: – Χρήστος Άρχος (christosarchos.gr)
Δείτε το 3ο μέρος εδώ
Ο Κλήρος της Τύχης στους 12 Οίκους – Χρήστος Άρχος (christosarchos.gr)