O Πλούτωνας στα 12 ζώδια

Ο Πλούτωνας στα 12 ζώδια


  Ο Πλούτωνας στην ελληνική μυθολογία ήταν ο θεός του Κάτω Κόσμου. Το πρώιμο όνομά του ήταν Άδης το οποίο στη συνέχεια συνδέθηκε άρρηκτα με τον κάτω κόσμο γενικά. Ο Πλούτωνας συνδέθηκε με τον πλούτο διότι ως βασιλέας του κάτω κόσμου κυβερνούσε τη βαθιά Γη, τον ορυκτό πλούτο και τους απαραίτητους σπόρους που περιείχε για μια πλούσια σοδειά. Ως χθόνια θεότητα χαρακτηριζόταν από σκληρότητα και  παράλληλα από δικαιοσύνη.
 
Ο Πλούτωνας (νάνος Πλανήτης) ανακαλύφθηκε μετά από εκτενή και πολυετή έρευνα ομάδας αστρονόμων στις 18 Φεβρουαρίου 1930. 
Αστρολογικά λοιπόν ο Πλούτωνας συνδέεται με τη βαθιά μεταμόρφωση, την αναγέννηση και την εξέλιξή μας. Είναι ο σύγχρονος κυβερνήτης του Σκορπιού και του αστρολογικού 8ου οίκου, δίπλα στον Άρη. Άλλωστε ο Πλούτωνας είναι η υψηλότερη οκτάβα του Άρη. Αντιπροσωπεύει τη σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας, την ασυνείδητη και υποσυνείδητη σκιά μας, τα πάθη, τις εμμονές, τα ένστικτα και τις επιθυμίες μας. Συνδέεται επίσης με τελειώματα και νέα ξεκινήματα καθώς και με τον κύκλο της ζωής και του θανάτου.

Ο Πλούτωνας επικεντρώνεται μόνο στην αλήθεια αναγκάζοντάς μας να έρθουμε σε επαφή με τους φόβους μας. Αυτή η θεότητα του Κάτω Κόσμου, που κρύβεται βαθιά κάτω από την επιφάνεια μοιάζει με σεισμό. Έχει τεράστια δύναμη και δύναται να διαλύσει οποιαδήποτε δομή βρίσκεται γύρω μας ακολουθώντας την αρχετυπική επιρροή του Πλούτωνα που είναι πανίσχυρη.

Ο Πλούτωνας θα μπορούσε, για παράδειγμα, να παρομοιαστεί με το πως εμφανίζονται οι σκιές στους εφιάλτες μας και μπορεί να φαίνονται τρομακτικές, αλλά στην πραγματικότητα οι εφιάλτες είναι συμβολικό σημάδι ότι η δύναμη της ψυχής ξεπερνάει εμπόδια και βασανισμούς. Είναι η ενέργεια της ενδυνάμωσης, μετασχηματίζοντας τις σκιές που προβάλλουμε σε άλλους επειδή δεν κατέχουμε και δεν αγγίζουμε αυτά τα χαρακτηριστικά μέσα μας.

Και αν ο Πλούτωνας έρχεται τελευταίος στην οργάνωση των πλανητών ενός ωροσκοπίου στην πραγματικότητα είναι η αρχή. Ο Πλούτωνας θέτει το σκηνικό για το εξελικτικό ταξίδι που δε θα εκτείνεται σε περισσότερους από τέσσερις ή πέντε οίκους στη διάρκεια της ζωής του. Έτσι τον χρησιμοποιούμε συχνά σα σημείο εκκίνησης για την κατανόηση της ιστορίας της ζωής σε έναν χάρτη.

Αν δε ξέρετε που έχετε το Πλούτωνα σας δείτε το δωρεάν στον αστρολογικό σας χάρτη εδώ:

Αστρολογικός Χάρτης – Χρήστος Άρχος (christosarchos.gr)

Χαριτάτου Έφη
[email protected]

O Πλούτωνας στα 12 ζώδια 3

Ας δούμε όμως παρακάτω πως λειτουργεί η πλουτώνια ενέργεια βάσει ζωδίων.

ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΚΡΙΟ
Με αυτήν την τοποθέτηση του Πλούτωνα το άτομο επικεντρώνεται στη δύναμη της θέλησης και στο πως θα έρθει σε αντίθεση με την καθολική θέληση. Το άτομο θα εξερευνήσει τα όρια της δύναμης ενάντια στο πως η ζωή μπορεί μερικές φορές να μην τα φέρει βολικά. Το άτομο μπορεί να επιδείξει ενδυνάμωση ως αρχηγός και να διαθέτει χάρισμα να οδηγεί τους άλλους. Από την πρώιμη ζωή του μαθαίνει πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό του και να κάνει ισχυρή εντύπωση, μπορεί ακόμη να φαίνεται και τρομακτικός στου άλλους. Καθόλου απίθανο ένα άτομο με Πλούτωνα στον Κριό να λαμβάνει τη ζωή ως πεδίο μάχης και δοκιμασία της θέλησης καθώς είναι πολύ πιθανόν να προσπαθεί ν’ αποδείξει τη δύναμή του, λόγω ενός κατώτερου συμπλέγματος. 

Κατά τη διάρκεια της πορείας του ατόμου η ζωή του θα περιλαμβάνει ευκαιρίες μετασχηματισμού που ενδέχεται να περιλαμβάνουν την εκμάθηση της διαφοράς μεταξύ, του  τι μπορεί και τι δεν μπορεί να ελεγχθεί ή ν’ αλλάξει στη ζωή. Ενδέχεται οι δυσκολίες των πρώιμων χρόνων να ωθήσουν το άτομο να καταφέρει πολλά πράγματα χτίζοντας γερά θεμέλια για τον εαυτό του. Το ‘’δεν μπορώ να το κάνω’’ δεν υφίσταται για το άτομο με Πλούτωνα στον Κριό και του προκαλεί εκρηκτικές αντιδράσεις. Για το άτομο με τον Πλούτωνα στον Κριό οι προκλήσεις γίνονται ευκαιρίες απόδειξης της προσωπικής του δύναμης. Σταδιακά ο Πλούτωνας στον Κριό διδάσκει στο άτομο τα όριά του και τι μπορεί να επιτύχει.

ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΤΑΥΡΟ
Με αυτήν την τοποθέτηση του Πλούτωνα το άτομο επικεντρώνεται στην εξελικτική πορεία της συγκέντρωσης πόρων και τι σημαίνει εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων ή η αναζήτηση πλούτου. Το άτομο εδώ προικίζεται με ένα ασυνήθιστο ένστικτο παραγωγής χρημάτων το οποίο ενθαρρύνεται περισσότερο από το φόβο μήπως οδηγηθεί στη φτώχεια. Ανεξάρτητα με το αν βίωσε ή όχι οικονομικές δυσκολίες στην πρώιμη ζωή του φαίνεται πως μια φοβία συνδέει το άτομο με το αν είναι άξιο ή όχι και την αίσθηση της αυτοεκτίμησής του. Μια εσωτερική φοβία ότι δεν μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του μπορεί να δημιουργήσει μια τεράστια δυναμική στο να εστιάσει στην αποταμίευση για μια δύσκολη στιγμή και φαίνεται να έχει πάντα μια ενδόμυχη ανησυχία ότι όσους πόρους και να έχει δεν είναι αρκετοί. 

Με τον Πλούτωνα στον Ταύρο το άτομο μπορεί να γίνει πολύ επίμονο και να μαθαίνει ή να πράττει στην καθημερινότητα με το δικό του μοναδικό τρόπο κάτι που μπορεί να αποτελεί πρόκληση για τους  γύρω του. Είναι το άτομο που θέλει να ηγείται στο οικείο περιβάλλον του και δεν αφήνει εύκολα το περιθώριο να αναλάβει κάποιος άλλος πρωτοβουλία. Το άτομο μπορεί ν’ αναγνωρισθεί για τη δημιουργική του ιδιοφυΐα και τα επιτεύγματά του χάριν στη θέληση, την επιμονή, τη δυναμική και το πείσμα που προβάλλει. Ο Πλούτωνας στον Ταύρο δίνει έμφαση στις ανάγκες του ατόμου και ίσως η πρόκληση εδώ είναι να μάθει το άτομο πώς να ενσωματώνει στην καθημερινότητά του και τις ανάγκες των άλλων.

ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΔΥΜΟΥΣ
Με αυτήν την τοποθέτηση του Πλούτωνα το άτομο επικεντρώνεται στην εξελικτική διαδρομή αλληλεπίδρασης με τους άλλους αλλά και στο πώς να χρησιμοποιεί τις σκέψεις του, την επικοινωνιακή του ιδιότητα και την προοπτική του στην εργασία με τους άλλους. Από τη νεότητά του το άτομο φαίνεται να είναι προικισμένο με την ικανότητα να εφαρμόζει τη φαντασία και τη χρήση των λέξεων για να αντιδράσει γρήγορα σε κάθε τύπο συνδιάλεξης. Ο τρόπος επικοινωνίας του ατόμου μπορεί να είναι αρκετά εκφοβιστικός αλλά μάλλον σε υποσυνείδητο επίπεδο καθώς και αποφασιστικός με μια αίσθηση αυτοπεποίθησης.

Με αυτήν την τοποθέτηση οι σκέψεις του ατόμου καθώς και η κριτική του ικανότητα δεν επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες και συνθήκες αλλά μάλλον ελίσσεται και ενδυναμώνεται η οξυδέρκειά του. Υποσυνείδητα το άτομο με Πλούτωνα στους Διδύμους μπορεί να συμπεριφέρεται με αντίθετο τρόπο, αμφισβητώντας τις δικές του ιδέες και ενδέχεται να καθυστερεί να εκφράσει αυτό που αισθάνεται. Επίσης το άτομο μπορεί να διαισθάνεται πως οι άλλοι αμφισβητούν πάντα τις ιδέες του και μπορεί να εμφανίσει αμυντική στάση ή και δογματισμό στην επικοινωνία του. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση επιδιώκει να προκαλέσει τους άλλους σε έναν νέο τρόπο οπτικής των πραγμάτων από πολλαπλές πλευρές συνδέοντας τη γνώση, την εμπειρία, τη φαντασία και την εφαρμοσμένη λογική. 

ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ
Με αυτήν την τοποθέτηση  του Πλούτωνα το άτομο επικεντρώνεται στο να βάλει ρίζες και ν’ αναπτύξει μια αίσθηση ασφάλειας. Η συμπεριφορά της μητέρας ή η πρώιμη ζωή στο σπίτι μπορεί να καταδεικνύει ένα περιβάλλον όπου τα υπόγεια ρεύματα και η χειραγώγηση δεν επέτρεπαν στο άτομο να αισθανθεί ασφαλές. Να σημειώσω εδώ πως  για τον Καρκίνο και τον τέταρτο οίκο που εκπροσωπεί το ζώδιο στον αστρολογικό χάρτη το πρόσωπο επιρροής λέγεται πως αφορά στη μητέρα όμως μπορεί κάλλιστα να είναι και ο πατέρας. Με αυτήν την τοποθέτηση το άτομο μπορεί να χαρακτηριστεί φροντιστής με μια παράξενη αίσθηση του τι χρειάζεται κάποιος άλλος αλλά δεν μπορεί να καλύψει τις δικές του βασικές ανάγκες.

Μπορεί να προσπαθήσει να ελέγξει τα πάντα γύρω του και σε περίπτωση που δυσκολευτεί να το κάνει αυτό εστιάζει την ενέργειά του στον έλεγχο του σώματος. Αυτό μπορεί να το κάνει μέσω άσκησης ή φαγητού. Αυτό ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι θα δώσει μια υγιεινή προσέγγιση. Το άτομο μπορεί να γίνει βουλιμικό ή ανορεξικό όταν αισθανθεί ότι η ζωή του είναι εκτός του δικού του ελέγχου και έτσι θεωρεί ότι ελέγχει κάτι έστω κι αν αυτό είναι το ίδιο του το σώμα. Το άτομο δημιουργεί έναν περίεργο κύκλο επιτευγμάτων και ανταμοιβής που βασίζεται στην απόκρυψη και η πρόκληση εδώ είναι να μάθει ότι σε αυτή τη ζωή είμαστε επισκέπτες κι όχι ο οικοδεσπότης κι αντί να υψώνουμε δομές που μας εμποδίζουν να ακολουθούμε τη ροή καλύτερα είναι να συμμετέχουμε σε αυτήν.

ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΛΕΟΝΤΑ
Με αυτήν την τοποθέτηση  του Πλούτωνα το άτομο επικεντρώνεται στην εξελικτική πορεία που σχετίζεται με τα παιδιά, τη δημιουργικότητα, τις κοινωνικές ανταλλαγές και την αναζήτηση του έρωτα. Η ένταση του Πλούτωνα στον Λέοντα αντιπροσωπεύει την ανάπτυξη της προσωπικότητας που μπορεί να υποδηλώνει την πρώιμη παιδική ηλικία ή το ταλέντο που αναδύεται σε νεαρή ηλικία. Το άτομο μπορεί να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας ή να βρεθεί σε ένα μονοπάτι που εξυπηρετεί το παιδί που κρύβει μέσα του. Η παθιασμένη φύση του Πλούτωνα στο Λέοντα μπορεί να περιγράψει στο άτομο ένα δια βίου μάθημα εκμάθησης του πως να ανοίγει την καρδιά του. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση αισθάνεται πρόκληση στην ιδέα του ρομαντισμού είτε ασκώντας ιδιαίτερα μεγάλη ένταση είτε εμβαθύνοντας μάλλον γρήγορα στις σχέσεις του.

Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση μπορεί να εκφράσει έντονη αυτοπεποίθηση, αίσθηση εξουσίας, επιχειρηματική ικανότητα καθώς και τη δυνατότητα να προωθεί συμφέροντα μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Είναι πολύ πιθανόν με αυτήν την τοποθέτηση το άτομο να εμπλακεί σε καταστάσεις έκφυλων απολαύσεων καθώς και να μπει σε μια σχέση όπου το μέλος ναι μεν παρέχει το ευ ζην αλλά είναι ελεγκτικό. Η πρόκληση εδώ είναι να μάθει το άτομο πως να διατηρεί την ατομικότητά του αναπτύσσοντας παράλληλα βαθύτερη οικειότητα με τους άλλους και να βάλει τα όρια που απαιτούνται  προστατεύοντας τον εαυτό του από χειριστικές και τοξικές συμπεριφορές.

ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΘΕΝΟ
Με αυτήν την τοποθέτηση  του Πλούτωνα το άτομο επικεντρώνεται στην εξελικτική πορεία της εξερεύνησης της εργασίας, της καθημερινότητας, της υπηρεσίας και το νόημα που φέρνει στη ζωή του. Το εργασιακό περιβάλλον μπορεί να παρουσιάσει πολλές προκλήσεις και ευκαιρίες για μετασχηματισμό. Η δυναμική ελέγχου και τα παιχνίδια δύναμης μπορεί να οδηγήσουν το άτομο να γίνει αυτοαπασχολούμενο. Με τον Πλούτωνα στην Παρθένο το άτομο μπορεί να οδηγηθεί σε εθισμούς είτε για παράδειγμα ακραίες διατροφικές συνήθειες ή επίπονη άσκηση είτε αδράνεια και πρόχειρο φαγητό. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση του Πλούτωνα μπορεί να εργαστεί εμμονικά και να ολοκληρώσει μνημειώδεις εργασίες πολύ εύκολα.

Σε πολλές περιπτώσεις το άτομο μπορεί να συναντήσει ίντριγκες στο χώρο εργασίας του καθώς επίσης μπορεί και ν’ αλλάξει αρκετές εργασίες λόγω σεξουαλικής παρενόχλησης ή για άλλους λόγους που συνεπάγονται ακατάλληλες ή άνομες ανταλλαγές. Με αυτήν την τοποθέτηση το άτομο μπορεί να επιλέξει εργασία που περιλαμβάνει έρευνα σε βάθος ή αρέσκεται να εργάζεται μόνο του και να ξεδιπλώνει τις έντονες αναλυτικές του δεξιότητες. Η πρόκληση για το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση είναι να μάθει την αξία και τους περιορισμούς που βάζει η υπηρεσία και να μεταμορφώσει εντελώς τη ζωή του περνώντας χρόνο στο εξωτερικό ή χτίζοντας τη ζωή του σε μια ξένη χώρα ενδεχομένως.

ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ ΣΤΟ ΖΥΓΟ
Με αυτήν την τοποθέτηση  του Πλούτωνα το άτομο επικεντρώνεται στις σχέσεις και το ρόλο που παίζει μέσα σε μια ομάδα. Οι εταιρικές σχέσεις θα γίνουν ο καταλύτης για το μετασχηματισμό όπου θα διερευνηθεί η ιδέα της εξάρτησης, της αλληλοεξάρτησης και της ανεξαρτησίας. Οι αγώνες εξουσίας στις σχέσεις και οι εμμονές με τον ιδανικό σύντροφο μπορούν είτε να παρασύρουν το άτομο σε έντονες σχέσεις είτε να το οδηγήσουν στη μοναχικότητα αποφεύγοντας παντός είδους ερωτική ή άλλη σχέση. Το άτομο μπορεί να προβάλλει ιδιότητες στο σύντροφό του που δεν είναι αληθινές και αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αλλά αν όντως αυτές οι ιδιότητες υπάρχουν στο άλλο άτομο, τότε το ερωτικό ή συνεταιρικό αποτέλεσμα θα αποκαλύψει πολλά από τα κρυμμένα χαρίσματα του κατόχου του Πλούτωνα στο Ζυγό.

Υπάρχει η τάση στο άτομο με αυτήν την τοποθέτηση να ελκύεται από έντονους και ελεγκτικούς συντρόφους ή να βρεθεί σε σχέσεις όπου ο έλεγχος είναι μείζον ζήτημα. Το άτομο μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ μεγάλων περιόδων είτε αναζήτησης της αρμονίας είτε της ανάγκης για εξέγερση. Η πρόκληση με αυτήν την τοποθέτηση είναι να βρει το άτομο την ισορροπία μεταξύ των ατομικών του αναγκών και των αναγκών των άλλων και να καταφέρει να διαχειριστεί τις σχέσεις μέσω της χάρης και της διπλωματίας. Εν τέλει αν τα καταφέρει θα ανακαλύψει πως η εκμάθηση τού εαυτού του μέσω των άλλων μπορεί να είναι διαφωτιστική επειδή κατέχει ήδη τις δικές του προβολές.

ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ ΣΤΟ ΣΚΟΡΠΙΟ
Με αυτήν την τοποθέτηση  του Πλούτωνα το άτομο επικεντρώνεται στο να εξερευνήσει πτυχές της ζωής που οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν επειδή αντιπροσωπεύουν την κρυφή πλευρά της ζωής. Το άτομο καλείται να διαχειριστεί θέματα που σχετίζονται με το θάνατο, τη μεταμόρφωση, την αναγέννηση και τις βαθύτερες πτυχές της οικειότητας με τους άλλους. Με τον Πλούτωνα στο Σκορπιό σε θέση ισχύος το άτομο επιθυμεί να σκάψει κάτω από την επιφάνεια του οποιουδήποτε θέματος χωρίς αναστολές, χωρίς κανέναν φόβο και να φέρει στην επιφάνεια και στο φως οτιδήποτε βρει είτε καλό είτε κακό. Το άτομο μπορεί ν΄ απολαμβάνει βαθιές πρωτοποριακές συζητήσεις με το σύντροφό του που μπορεί να οδηγήσουν και τους δύο προς τη φώτιση.

Η πρόκληση με αυτήν την τοποθέτηση είναι πόσο δυναμικά αναπτύσσεται το άτομο και αν ο σύντροφος αλλάζει ή όχι με τον ίδιο τρόπο. Σε περίπτωση που ο σύντροφος δεν ανταποκρίνεται στην ανέλιξη η σχέση βαίνει προς την καταστροφή. Το άτομο παρασυρόμενο σε αυτές τις βαθύτερες συζητήσεις και προικισμένο στην κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, μπορεί να διαπρέψει στην ψυχολογία. Αυτή η τοποθέτηση συνδέεται συχνά με φετίχ και περιοχές ταμπού επειδή ο Πλούτωνας στον Σκορπιό θέλει καθημερινά μια δόση ίντριγκας να τον εγείρει. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση μπορεί να έχει μια γοητεία με τις αλλοιωμένες καταστάσεις της πραγματικότητας ή ακόμα και με το θάνατο. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το σεξ ως ένα είδος αναγέννησης που μιμείται τη ζωή και το θάνατο.

ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΞΟΤΗ
Με αυτήν την τοποθέτηση  του Πλούτωνα το άτομο επικεντρώνεται στο να εξερευνήσει την αλήθεια, το δογματισμό και όλες τις φιλοσοφικές γνώσεις που προσφέρει ο κόσμος ως τρόπο απόκτησης κυριαρχίας στη ζωή. Ο Πλούτωνας στον Τοξότη θα οδηγήσει το άτομο βαθιά στα σύνορα της ανθρώπινης επίγνωσης. Το άτομο μπορεί να έχει μια έλξη για λατρείες από νωρίς στη ζωή του καθώς και μια εμπειρία αναγέννησης  όπου ο συνδυασμός αυτός μπορεί να κατακλύσει άλλες πτυχές της πορείας ζωής του. Πολύ πιθανόν το άτομο να ζήσει σε μια ξένη χώρα, ως κάποιο σημείο της ζωής του που θα έχει διαρκή αντίκτυπο στο σύστημα πεποιθήσεών  του.  Το άτομο είναι πειστικό, έντονο και είναι γεννημένος δάσκαλος της φιλοσοφίας και του ανθρώπινου δυναμικού που βασίζεται σε πεποιθήσεις.

Η πρόκληση εδώ είναι η γείωση σε μια δογματική προοπτική που μπορεί να μετατρέψει μια συνομιλία σε αμυντική ανταλλαγή. Το άτομο καλείται να μάθει τη διαφορά μεταξύ ιδεών και ιδανικών. Με αυτήν την τοποθέτηση το άτομο αισθάνεται βαθειά σύνδεση με τη φύση και την ύπαιθρο γενικά. Εκεί επιπλέον μαθαίνουν πώς να εξισορροπούν τις ανθρωπογενείς αλήθειες με τις πραγματικές που βλέπουν στον κόσμο γύρω τους. Αρκετές φορές το άτομο μπορεί να προκαλεί τους άλλους να εξηγήσουν την αλήθεια των πεποιθήσεών τους μόνο και μόνο για να διακρίνει τη διαφορά του δόγματος  και της φιλοσοφικής αλήθειας και αν αυτή υπηρετεί πραγματικά τις μάζες.

ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΙΓΟΚΕΡΩ
Με αυτήν την τοποθέτηση  του Πλούτωνα το άτομο επικεντρώνεται στη δημόσια εικόνα του που ενδέχεται να περιλαμβάνει και ίντριγκα σχετικά με την καριέρα που μπορεί ν΄ ακολουθήσει. Πιθανόν ο πατέρας να είχε τη μεγαλύτερη επιρροή  στο άτομο, με εξαιρετικά ελεγκτικό τρόπο καθώς στο περιβάλλον μπορεί να επικρατούσε σχεδόν στρατιωτική πειθαρχία. Το άτομο μπορεί να δυσκολεύτηκε να συνδεθεί με τον πατέρα(;) και να τον αντικατέστησε με ένα άλλο πρότυπο που είχε επίσης ισχυρό αντίκτυπο. Να σημειώσω εδώ πως  για τον Αιγόκερω και τον δέκατο οίκο που εκπροσωπεί στον αστρολογικό χάρτη το πρόσωπο επιρροής λέγεται πως αφορά στον πατέρα όμως μπορεί κάλλιστα να είναι και η μητέρα. H ένταση που δίνει ο Πλούτωνας στον Αιγόκερω έχει τη δυναμική να χαρίσει στο άτομο έντονο πάθος σε όποια καριέρα αναζητήσει. 

Το άτομο μπορεί κάλλιστα να εργαστεί στην κυβέρνηση (ιδανικά), στη μουσική βιομηχανία, στην υποκριτική ή σε μια επιχείρηση όπου θα αναδυθεί ως άλλος Φοίνιξ από τις στάχτες του. Η πρόκληση με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω είναι ότι το άτομο υιοθετεί την προσωπικότητα του υπερήρωα για να σώσει τον κόσμο αλλά μάλλον χρειάζεται να σώσει πρώτα τον εαυτό του και μέχρι να το πετύχει αυτό, η σωτηρία του κόσμου θα έχει αντικατασταθεί με την επίτευξη των σκοπών και των στόχων του ιδίου του ατόμου. Σταδιακά το άτομο εγκαταλείπει το συλλογικό σκοπό και επικεντρώνεται στην προσωπική του ανέλιξη και ενδυνάμωση.

ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ ΣΤΟΝ ΥΔΡΟΧΟΟ
Με αυτήν την τοποθέτηση  του Πλούτωνα το άτομο επικεντρώνεται στην επίτευξη στόχων και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την αυτοεκτίμηση. Το άτομο έλκεται από ισχυρούς φίλους που μπορεί να εξελίξουν την πορεία του, ωστόσο το αν θα είναι προς θετική ή αρνητική κατεύθυνση εξαρτάται από τις όψεις του Πλούτωνα αλλά και τη γενική εικόνα του γενέθλιου χάρτη. Η τάση του ατόμου είναι να αρπάζει ευκαιρίες με λίγη ή καθόλου προσπάθεια μέσω των κοινωνικών ομάδων όπου κινείται. Το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση μπορεί να αισθάνεται ότι δεν ανήκει σε μια ομάδα και αυτό να το οδηγεί να τα καταφέρει από την υποσυνείδητη επιθυμία του να γίνει αποδεκτό κάτι το οποίο δε θα παραδεχτεί ποτέ.

Είναι δύσκολο για τον Πλούτωνα στον Υδροχόο να κινείται σε μια ομάδα και να μην επιδεικνύει τις ηγετικές του ιδιότητες. Οι αγώνες εξουσίας αποτελούν έναν τρόπο για να μάθει το άτομο να ισορροπεί ανάμεσα στην ατομική του ταυτότητα και την ομαδική. Η πρόκληση με αυτήν την τοποθέτηση του Πλούτωνα έρχεται όταν η συμμετοχή σε ομάδες μπορεί να κάνει το άτομο να αισθανθεί ανέντιμο ή μειωμένο με κάποιον τρόπο και εκεί να χρειαστεί να στρέψει την ενέργειά του όχι προς το συλλογικό αλλά προς το ατομικό, υπερβαίνοντας εαυτόν για να ενδυναμωθεί εκ των έσω και να επανέλθει με νέα ανανεωμένη ενέργεια στα συλλογικά δρώμενα. Η επανάσταση είναι διασκεδαστική για το άτομο με αυτήν την τοποθέτηση διότι δεν επιθυμεί καμία ταμπέλα.

ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΙΧΘΥΣ
Με αυτήν την τοποθέτηση  του Πλούτωνα το άτομο επικεντρώνεται σε ένα εξελικτικό ταξίδι που βασίζεται στην ενδυνάμωση. Το άτομο πιθανόν να δυσκολευτεί να αξιοποιήσει την αυθεντική του δύναμη με τον Πλούτωνα στους Ιχθύς. Οι Ιχθύες σα ζώδιο αλλά και ο δωδέκατος οίκος που εκπροσωπούν στην αστρολογία συλλέγουν όλη τη σοφία του ζωδιακού σε ένα άδυτο και πολύ καλά κρυμμένο τόπο. Αν αυτό το φέρουμε στην τρισδιάστατη πραγματικότητα καταλαβαίνουμε πως το άτομο κρύβει βαθιά μέσα του τη δυναμική του οποιουδήποτε πλανήτη βρίσκεται στο ζώδιο των Ιχθύων ή στο δωδέκατο οίκο. Παρόλα΄ αυτά ο Πλούτωνας στους Ιχθύς θα λειτουργήσει καταλυτικά στο άτομο κρούοντας τη συνείδησή του αν μη τι άλλο στην πρώιμη σχεδόν ασυνείδητη ηλικία όπου το άτομο μπορεί να φαίνεται ως νταής, μη έχοντας συνειδητή επίγνωση του πως εκλαμβάνεται από τους άλλους.

Το άτομο πιθανό ν’ αμφιταλαντεύεται μεταξύ αγώνων εξουσίας και θυματοποιήσης. Αυτό ίσως προέρχεται από μια ψυχική πληγή στην πρώιμη ηλικία του που μπορεί να βίωσε κάτι που το έκανε να ντρέπεται και πολύ πιθανόν αυτό να προήλθε από έναν γονέα που υπονόμευσε τη δύναμή του. Πολύ πιθανόν επίσης να προσπάθησε να λάβει αγάπη από έναν γονέα μη συναισθηματικά διαθέσιμο κι αυτό να μπορεί να οδηγήσει το άτομο ν’ αντικαταστήσει το γονέα με ένα σύντροφο. Η πρόκληση εδώ είναι να καταφέρει να ανακόψει την υπονόμευση της δύναμής του, που το ίδιο το άτομο θέτει στον εαυτό του, εν ολίγοις να ανακόψει το αυτοσαμποτάζ.

Χαριτάτου Έφη
[email protected]